ciasto - 163312 przepisów (strona:777/10888)

Ciasto drożdżowe z żurawiną i migdałami 201

Święta kojarzą się raczej z makowcem i sernikiem, niż ze skromnym, zwykłym ciastem drożdżowym, ale dla mnie to kwintesencja domowego smaku. Poza tym możemy wzbogacić je bakaliami, czyniąc z niego królewską ucztę. Ciasto drożdżowe często gości na świątecznych stołach w rodzinach, gdzie ktoś jest chory i nie może sobie pozwolić na bardziej słodkie i ciężkie specjały a też chce mieć(...)jakiś dobry deser. Kochają je też miłośnicy zero waste, bo kiedy podeschnie można przerobić je na tosty franuckie albo bostocki . Ciasto drożdżowe jadło się także w biedniejszych domach, bo wystarczy trochę mąki, mleka i drożdzy. Łatwo się wyrabia i piękne rośnie, więc wydaje się, że jest go więcej. Niedoścignionym ideałem pozostaje włoskie ciasto drożdżowe z bakaliami panettone, które nie czerstwieje

Ugotowane pozamiatane
Muffinki a’la brownie z kremem orzechowym 176

słodkiej śmietanki. Przepis na muffinki a’la brownie z kremem orzechowym nie należy do dietetycznych, ale raz na jakiś czas każdy może pozwolić sobie na małe co nieco. Składniki: ciasto 300 g mąki(2 niepełne szklanki) 100 g masła(1/2 kostki) 100 g czekolady 100 g cukru 30 ml wody 30 g cukru waniliowego(1 opakowanie) 20 g proszku

Ciasta z tradycjami
Krem angielski czyli sos do ciast i deserów – praktyczne porady 193

jest to dosyć prosty, ale zarazem wymagający uwagi krem. Konsystencja kremu angielskiego zbliżona jest to budyniu. Krem angielski stanowi doskonałą bazę do wszelkich sosów, które wykorzystujemy w deserach czy ciastach. Składniki: 250 ml mleka 3,3% 20 g cukru (2 łyżki) 10 g cukru waniliowego (1 łyżka) 3 -4 żółtka Mleko zagotowujemy z cukrem waniliowym. odstawiamy do przestudzenia. Żółtka ucieramy

Ciasta z tradycjami
Bajaderka z zakalca 257

Chyba każdemu z nas nie raz i nie dwa przytrafił się zakalec. Zwłaszcza w okresie przedświątecznym, kiedy pieczenia jest naprawdę dużo, zdarza się to często. Nawet jeśli ciasto wyjdzie dobre, często odcinamy brzegi, albo wyrzucamy pozostałości. A to błąd! Zarówno z zakalca, jak i "resztek" naszych świątecznych wypieków możemy zrobić pyszną bajaderkę. Im więcej różnych ciast zmieszamy ze sobą(...)smaczniej! Nasza dzisiejsza bajadera powstała głównie z ciasta czekoladowego z sernikową masą. Niestety coś poszło nie tak i powstał zakalec. Jak się okazuje dodatek sernika naprawdę robi dobrą robotę i doskonale skleja całą masę. SKŁADNIKI: ok. 1 kg zakalca bez masy (mogą być to resztki ciast, skrawki, ciasteczka) * 150 g herbatników 125 g margaryny 1/2 szklanki mleka 1/ 4 szklanki

Kuchnia od dwojga
Łatwy makowiec w cieście biszkoptowym 507

każde święta nie może zabraknąć makowca, taka już tradycja. Jednak zwykły makowiec jak dotąd zawsze zostawał po świętach. Było tak dopóki nie trafiliśmy na przepis na makowiec w cieście biszkoptowym. Ten zawsze znika ze stołu, po prostu nie można mu się oprzeć. Co prawda w przepisie jest gotowa masa makowa, myślę jednak że czasami można sobie ułatwić sobie życie(...)woli dać połowę porcji masy makowej ze zwykłego makowca. Sekret tego ciasta to ciasto biszkoptowe.  Polecam z całego serca, robiony u mnie w domu już wiele razy. Pychotka Składniki: Biszkopt: 1,5 szklanki mąki 3/4 szklanki kaszy manny 1 szklanka cukru 1/2 kostki margaryny 1/2 szklanki śmietany 2 łyżeczki proszku do śmietany 3 jajka 2 żółtka Masa makowa

Cukiernia Pychotki
Babka marmurkowa (bezglutenowa) 248

Przedstawiam przepis na znane ciasto - babkę marmurkową, ale oczywiście w wersji bezglutenowej. Wcześniej, będąc na diecie glutenowej i chorując, wypiekałam to ciasto z mąki krupczatki. Zastanawiałam się czym zastąpić taką "piaskową", sypką mąkę i wpadłam na pomysł, że mąka z ziaren amarantusa świetnie się spisze w tej roli i nie pomyliłam się. Ciasto jest mięciutkie, delikatne i zwarte(...)pieczenia oraz wanilią- cały czas miksując, ale tym razem na najmniejszej prędkości. 4. Następnie ze szczyptą soli z pozostałych białek ubijamy pianę na sztywno a następnie delikatnie mieszamy z ciastem. 5. Formę z kominem smarujemy masłem a następnie obsypujemy bezglutenową bułką tartą lub mąką z ziaren amarantusa i wlewamy część ciasta. 6. Do pozostałego ciasta dodajemy dwie łyżeczki kakao

Kawa z mlekiem
Przekąski imprezowe dla wybrednych 399

przypadną do smaku osobom o pikantnym lub łagodnym podniebieniu. Ja w zależności od nastroju - lubię delikatny lub ostry smak ketchupu. A Ty co wybierasz? 😀 #kotlin #iloveketchup #smaknr1 #BEZograniczen Składniki: ciasto drożdżowe 2,5 szklanki mąki pszennej (310 g) 1 szklanka przestudzonej wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2-3 łyżki oliwy z oliwek 1 opakowanie suszonych drożdży (7g) zioła(...)ziele angielskie, sól, pieprz i ostrą paprykę). Wlać 1,5 szklanki wody i dusić pod przykryciem, aż do miękkości kapusty. Farsz ostudzić i ewentualnie odcedzić z soku. Następnie przygotować ciasto drożdżowe : do miski wsypać mąkę, dodać drożdże, sól, cukier, zioła prowansalskie i wszystko ze sobą wymieszać. Następnie do suchych składników dodać wodę i oliwę z oliwek. Za pomocą łyżki lekko

Ugotować
Czekoladowe ciasto z kremem kajmakowym. 192

Zapraszam na bardzo pyszne ciasto, mocno czekoladowe z pysznym kajmakowym kremem. Ciasto niezwykle proste w wykonaniu, więc uda się każdemu. Może i jest bardzo kaloryczne, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić na taką słodycz. A dla wielbicieli czekoladowych smaków będzie doskonałe. Przepis bardzo polecam. Zapraszam :) Składniki: Ciasto:  półtorej szklanki mąki tortowej 1 szklanka cukru pudru(...)łyżeczka sody oczyszczonej Krem: 15 dag masła lub margaryny 1 płaska łyżka cukru pudru 3 kopiaste łyżki masy krówkowej o smaku kajmaku  Dodatkowo: dowolna cukrowa posypka Wykonanie: 1. Ciasto:  Masło lub margarynę ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie wbijamy stopniowo po jednym jajku i ucieramy, dodajemy śmietanę i kakao, nadal ucieramy, na koniec wsypujemy mąkę, proszek

Izabelawkuchni
HIT! Ciasto z całymi jabłkami 164

Ciasto z połówkami jabłek już znacie. Jest przy nim więcej roboty, niż przy cieście jakie chcę Wam teraz przedstawić.  Ciasto z całymi jabłkami, oprócz tego, że należy do niego obrać 5 jabłek, nie wymaga od nas praktycznie żadnej pracy. A efekt? Spójrzcie sami! Puszyste, przepyszne ciasto, nieco wilgotne, oblane czekoladą i posypane prażonymi migdałami. Ciasto z całymi jabłkami Potrzebujemy(...)Targroch 1/2 szklanki mleka Polewa czekoladowa: 75 g gorzkiej czekolady 2 łyżki golden syrup lub miodu 1 łyżka  oleju kokosowego nierafinowanego Targroch Ponadto: 2 garści płatków migdałowych Targroch Ciasto na porcelanie Shabby Chic Jabłka obieramy ze skórki i wydrążamy gniazda nasienne, nie przecinając jabłek na połówki, jabłka muszą pozostać w całości. Możecie pomóc sobie specjalnym urządzeniem do wydrążania gniazd

MamaOskarka
Rogaliki francuskie z czekoladą 344

Składniki: 400 g gotowego ciasta francuskiego lub z tego przepisu: Nadzienie – krem czekoladowy OVOMALTINE lub: – 200 g gorzkiej czekolady – 200 ml śmietanki 18% – 50 g masła Przygotowanie: Jeśli nie używamy gotowego kremu czekoladowego np. OVOMALTINE. Przygotowanie kremu samodzielnie jest bardzo proste.Śmietankę podgrzewamy do 40 ᵒC. Zdejmij z ognia i dodawaj czekoladę i masło (50g) miksując(...)wszystko do uzyskania gładkiej masy. Następnie przygotowujemy ciasto: Wersja szybka i łatwa: Gotowe ciasto francuskie kroimy na średnie kwadraty. Dodajemy po łyżeczce nadzienia. Zwijamy formując rogaliki. Wkładamy na blaszkę i pieczemy kilka minut w piekarniku aż rogaliki się zarumienią. Wersja trudniejsza: Wyrobić ciasto francuskie. Mąkę i sól wsyp do miski. Dodaj rozdrobnione masło. Rozcieraj palcami aż składniki luźno się połączą

I LOVE LIFE
Tarta rustykalna z jabłkami 244

Tarta rustykalna z jabłkami to kruche ciasto pieczone bez użycia formy, wypełnione kawałkami owoców. Jest ona łagodna w smaku, wzbogacona tylko o dodatek domowego cukru waniliowego, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby dodać do niej inny składnik, np. cynamon. Tartę pieczemy bez użycia formy do ciasta, zawijając nadzienie w ciasto kruche i układając na zwykłej blasze. Dzięki temu możemy(...)wykonać ją w dowolnym kształcie lub rozmiarze. Moja tarta ma średnicę około 25cm . Tarta rustykalna z jabłkami Składniki: CIASTO KRUCHE 220g mąki pszennej 110g masła 40g cukru pudru 3-4 łyżki zimnej wody szczypta soli NADZIENIE 500-600g jabłek (5 sztuk) 40g masła 2 łyżki domowego cukru waniliowego 1 łyżka bułki tartej lub mielonych migdałów DO POSMAROWANIA BRZEGU TARTY

Smakołyki Bereniki
Ciasto ze Świeżą Żurawiną 355

Ciasto ze świeżą żurawiną – Dzisiaj moje pierwsze ciasto ze świeżą żurawiną i udało się wyśmienicie :). Jest wilgotne, puszyste, maślane i delikatnie cytrynowe, taka idealna babka. Żurawina dodaje kwaskowatości i wilgoci, do tego ciasto ładnie wygląda w takie czerwone kropki. W przygotowaniu jest proste i szybkie. Bardzo polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)Ciasto ze Świeżą Żurawiną Składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 200g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej) 1 szklanka cukru skórka starta z 1 cytryny 3 duże jajka 2/3 szklanki naturalnego jogurtu (użyłam greckiego) 220g świeżej żurawiny Dodatkowo: 50g białej czekolady do ozdoby 1. Mąkę

Mała Cukierenka
Najlepsza, jedyna wegańska i bezglutenowa Wuzetka (W-Z) Torcik W-Z 327

ubijając stopniowo dosypywać ksylitol. Miksować do momentu aż cały ksylitol nie rozpuści się, a masa będzie całkiem sztywna. Wyłączyć mikser, do miski z aquafobą stopniowo przesiewać mąki, delikatnie mieszając. Ciasto przelać do formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 st. z termoobiegiem, piec 25 min, do suchego patyczka. Ciasto zostawić do całkowitego wystygnięcia w piekarniku, z lekko uchylonymi drzwiczkami. Ciasto(...)składników. Wykonanie: Na dno tortownicy, z odpinanymi bokami, ułożyć podkład do tortów, następnie ułożyć pierwszy blat, wyłożyć połowę frużeliny. Wyłożyć cały krem, następnie wyłożyć drugi blat, wyłożyć pozostałą frużelinę. Ciasto schłodzić w lodówce przez 5-6 godzin. Po tym czasie zdjąć boki tortownicy, ciasto przełożyć na paterę, kroić ostrym nożem. Przechowywać w lodówce. Smacznego! Najlepsza, jedyna wegańska i bezglutenowa Wuzetka

moj przepis na
Szarlotka (jabłecznik) 218

myśli o szarlotce, myśli najczęściej o pysznym półkruchym lub kruchym cieście z dodatkiem owoców – szczególnie jabłek. Jabłek z dodatkiem cynamonu i pysznej (jak dla mnie obowiązkowo!) kruszonki na wierzchu. Wspaniałe ciasto, które często pojawiało się w moim rodzinnym domu witając gości na różnych domowych imprezach. To ciasto jest nie tylko przepyszne, tradycyjne ale także proste w przygotowaniu. Na taki(...)domowy jabłecznik zawsze znajdą się chętni Jabłecznik pachnący delikatnie cynamonem, jabłkami i delikatnym w smaku cieście to idealny początek weekendu albo część prezentu Mój jabłecznik jest także dziś wyjątkowy z innego powodu – przygotowałam go dla mojej Teściowej na urodziny Lubię przy takich okazjach obdarowywać najbliższych czymś dodatkowym, najlepiej domowym, smacznym umilaczem owego święta Któregoś roku były własnoręcznie lepione pierogi

Zasmakuj Kuchni
KAKAOWA SZARLOTKA Z BUDYNIEM 201

Jeśli nie piekliście kakaowej szarlotki z dodatkiem budyniu to koniecznie musicie to nadrobić. Ciasto smakuje genialnie. Jest wilgotne i w sam raz słodkie. Taki kawałek ciasta to idealny dodatek do kawy, zwłaszcza w te zimowe i długie dni. Zapraszam :) CIASTO : 3 szklanki mąki pszennej 3 łyżki kakao 3/4 szklanki cukru pudru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 całe jajka(...)świeżych cynamon  cukier BUDYŃ : 1 l mleka 2 budynie waniliowe (użyłam jednego oraz po 2 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej) 10 łyżek cukru cukier waniliowy WYKONANIE CIASTA : Mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz cukier puder przesiewamy. Dodajemy schłodzoną margarynę i siekamy lub ścieramy na tarce o dużych oczkach. Następnie wbijamy jajka oraz dajemy łyżkę śmietany. Zarabiamy ciasto, jeśli trzeba

Pani na deser

Proponowane wyszukiwania