ciasto - 160568 przepisów (strona:770/10705)

Szybkie kakaowe ciasto z porzeczkami 153

Ciasto i przepis na nie powstały pod wpływem chwili - coś trzeba było zrobić z białymi porzeczkami, które w tym roku ładnie obrodziły i nie udawało nam się ich zjadać. W domu akurat nie było niczego słodkiego, więc moment był idealny. Do miksowania zatrudniłam 6-letniego pomocnika i po godzinie wyjmowałam z piekarnika puchate i pachnące ciasto z kwaskowatą nutą porzeczek(...)UWAGA!  Składniki na ciasto muszą mieć podobną temperaturę, by ciasto ładnie wyrosło i nie było zakalcem. Składniki  (na blachę 25 x 30 cm): Kruszonka 130 g mąki 100 g cukru 100 g miękkiego masła łyżeczka cukru waniliowego Ciasto 2 jajka 150 g cukru 15 g cukru waniliowego 200 ml mleka 100 ml oleju 280 g mąki pszennej

Weekendy w domu i ogrodzie
Jabłecznik z kolorowym biszkoptem 152

Szarlotki są pyszne o każdej porze roku . Mają coś w sobie :) Z takim ciastem można eksperymentować . Z ciastem kruchym, biszkoptowym albo.....z tym i z tym .Tak jak w moim przypadku dzisiaj :) Przepis dostałam dzięki uprzejmości Agnieszki z fb. Troszeczkę zmodyfikowałam , ale i tak jest pycha :) Dziękuję Agnieszko :)  Wymiary blaszki : 24 x 29 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas(...)pieczenia : 30 minut ; 45 - 50 minut Składniki: Ciasto kruche: 3 szkl. mąki 5 żółtek 1 kostka margaryny 3/4 szkl. cukru pudru łyżka śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia Biszkopt: 5 białek 150 g cukru 60 g mąki ziemniaczanej 50 g mąki pszennej sok z połowy cytryny ( można dodać esencji cytrynowej )  1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Masa

Różne smaki w kuchni
Ciasto z jogurtu na zimno 1575

Lekkie, kremowe i bardzo łatwe do przygotowania, takie jest właśnie ciasto z jogurtu na zimno. W tym cieście jogurtowym smaku warstwom nadała herbata Matcha i kakao oraz oczywiście truskawki. Ciasto to jest idealnym deserem na lato. Moja wersja ciasta bez pieczenia z jogurtów jest o bardzo delikatnej słodyczy i umiarkowanym delikatnie wyczuwalnym smaku herbaty i kakao. Osoby lubiące bardziej wyraziste(...)smaki powinny dodać więcej cukru pudru, herbaty i kakao, co wpłynie również na bardziej żywe kolory warstw ciasta. Ciasto z jogurtu z dodatkiem serka mascarpone, pomimo swojej kremowej konsystencji, po zastygnięciu bardzo dobrze się kroi. Podane składniki są na formę o średnicy 28 cm, ja zrobiłam w formie 26 cm i dodatkowo wyszło mi jeszcze dwa desery o pojemności

Kuchcik gotuje
Chrupiąca tarta z czekoladą, twarogiem i owocami, a może sernik z czekoladą i owocami. 153

sernika. Więc Aniu,  coś specjalnie dla siebie. Ten wpis miał być w innym terminie, ale potrzeba matką...zmiany planów.  Karol, to sernik jak aksamit, to żaden zapychacz. 😋 Ciasto: 2 żółtka szklanka mąki 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej  100 g masła 3 łyżki cukru pudru łyżka skórki otartej z cytryny szczypta soli w razie potrzeby zimna woda Masa twarogowa(...)dobrego twarogu 200 g śmietany 18% 2 jajka 2 białka ( pozostałość z ciasta) cukier do smaku łyżka manny 2 łyżki mąki ziemniaczanej sok i skóra z połowy limonki szczypta soli Masa czekoladowa: 100 g dobrej gorzkiej czekolady 200 g śmietany 18% kilka łyżek amaretto  Oraz: owoce łyżka kakao tortownica 20 cm rękaw do pieczenia Składniki na ciasto miksujemy razem

Dieta moja pasja
JAGODZIANKI 132

Zachęcam do wypróbowania moich jagodzianek.  Przepis na te ciasto drożdżowe to w moim domu jest od zawsze. Przepis na ciasto drożdżowe które proponuje jest na tyle uniwersalne że można z niego przygotować zarówno makowiec, jak i pączki, lub zwykłe ciasto drożdżowe z dodatkiem owoców. Jest niezwykle puszyste, wilgotne i rozpływa się w ustach. Zachęcam do wypróbowania. Ciasto(...)rozczyn ruszył. SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Masło r ozpuścić , podgrzać mleko- ale tylko aby delikatnie było ciepłe. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, można ubijać na parze wtedy ciasto będzie bardziej delikatne w smaku.  Wszystkie składniki wsypać do miski dodać rozczyn i wyrabiać do czasu aż ciasto zacznie odchodzić od miski. Wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce aby podwoiło swoją

RAROSSA
Drożdżowe jagodzianki 99

napisania postu z przepisem na drożdżowe jagodzianki podchodziłam kilka razy. Nie było proste określić ilość użytych produktów, gdyż Babcia robi wszystko na oko. Przyznam, że jeśli chodzi o ciasto drożdżowe to też tworzę na oko, w miarę potrzeby dodaję mąki i zdaję się na konsystencje ciasta.   Składniki na około 40 sztuk:   nie potrafię robić mniejszej porcji(...)czekamy, aż drożdże wyrosną. Trwa to zwykle kilka minut. Kiedy drożdże wyrosną, dodajemy jaja, cukier, cukier wanilinowy i aromat. Powoli, partiami wlewamy ciepłą śmietankę i pozostałe mleko rozpoczynając wyrabianie ciasta. Wyrabiamy chwilę. Następnie dodajemy partiami rozpuszczone tłuszcze i kontynuujemy wyrabianie ciasta. Ciasto należy dobrze napowietrzyć, dlatego można się na nim ” wyżyć” – jak to mówi moja Babcia

Rusty Fork
Ciasto jogurtowe z makiem i morelami 229

Ciasto jogurtowe z makiem i morelami ma w sobie coś z ciasta babkowego, zapewne dlatego, że w swoim składzie oprócz zwykłej mąki pszennej, ma jeszcze mąkę ziemniaczaną, która bardzo często znajduje się w przepisach na babki. Ciasto jest zwarte i dość ciężkie, ale dodatek świeżych owoców sprawia, że po upieczeniu pozostają one soczyste i nadają każdemu kawałkowi odpowiednią wilgotność(...)jest świetnym urozmaiceniem klasycznego ciasta jogurtowego, a także bardzo dobrze współgra ze smakiem moreli. Przepis można wykorzystać w formie o wymiarach 30x20cm . Ciasto jogurtowe z makiem i morelami Składniki: 300g mąki pszennej 150g mąki ziemniaczanej 300g jogurtu greckiego 120g cukru pudru 4 jajka 75g masła 80g suchego maku 3 łyżki domowego cukru waniliowego 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Smakołyki Bereniki
Drożdżowe ślimaczki z porzeczkami 130

rożdżówki kojarzą mi się z latem. Głównie chyba przez wysyp tylu świeżych owoców, które wręcz aż się proszą, aby otulić je domowym ciastem drożdżowym. Uwielbiam cały proces ich przygotowywania: od zrywania owoców prosto z krzaczka (tym razem ogołociłem krzaki porzeczki), przez zagniatanie ciasta, aż po formowanie tych zakręconych ślimaczków (jakoś ta forma mnie najbardziej urzeka). Ach i ten czas oczekiwania(...)kiedy w całym domu czuć zapach pieczonego ciasta. Czy coś wspanialej pachnie? Myślę, że nie... W tym przepisie na ciasto drożdżowe wykorzystałem aż 5 żółtek. Stało się to w sumie przez przypadek, bo zostały mi po pieczeniu bezy, więc chciałem je spożytkować. Ale był to strzał w dziesiątkę, bo drożdżówki wyszły delikatne, jak nigdy dotąd, a ciasto było nadal wspaniale

Food Square
Ciasto z budyniem, truskawkami, bananami i kokosową kruszonką 142

Truskawki powoli się kończą, więc warto ten czas wykorzystać i upiec ciasto. Ja zdecydowałam się na kruche z budyniem truskawkowym, truskawkami i bananami, a kruszonkę wykonałam z mąki kokosowej i cukru kokosowego. Ciasto jest wilgotne i szybko zostało skonsumowane. Już myślę co by tu jeszcze upiec, wybór trudny, bo tyle owoców na rynku... Ciasto: ok. 300 g mąki(...)Resztę mleka zagotować, wlać rozmieszany proszek budyniowy do gotującego się mleka, energicznie mieszając aż budyń zacznie "pyrkać". Zdjąć z palnika. Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1-2 łyżki wody. Ciasto uformować w kulę i pozostawić w lodówce na pół godziny. Przygotować kruszonkę. Masło stopić. Do gorącego wsypać cukier oraz

Czerwień i błękit
Placek drożdżowy z owocami lata 142

mojej rodzinnej kuchni od zawsze piekło się sezonowo, lipiec to czas słodkich drożdżówek, czy kruchych ciast z owocami  lata, ja teraz również nauczyłam się korzystać z dobrodziejstw natury i robię to samo, bo któż nie lubi jeszcze ciepłego drożdżowego ciasta  z kubkiem zimnego mleka. Składniki: Blacha 29/42 cm Ciasto: ½ kg pszennej mąki typ 550 1 opakowanie suszonych(...)czerwona, agrest) Kruszonka: 15 dag mąki pszennej 13 dag masła 10 dag cukru pudru 50 g mielonych orzechów włoskich 50 g wiórek kokosowych Cukier puder do oprószenia Sposób przygotowania ciasta: Mąkę pszenną mieszam ze szczyptą soli oraz suchymi drożdżami, wbijam całe jajka, dodaję żółtka, wsypuję cukry, zalewam ciepłym mlekiem i wyrabiam dłonią ciasto około 5 minut, po tym czasie wlewam

Wanilia i Kardamon
Ciasto kokosowe bez pieczenia 61722

Lekkie ciasto kokosowe bez pieczenia to idealny deser na lato. Ciasto jest o umiarkowanej słodyczy i bardzo łatwe do przygotowania. Wiórki kokosowe sprawiają, że po zjedzeniu takiego ciasta nie czujemy się ociężali, tak jak to jest czasami w przypadku innych ciast z kremem. Z moich obserwacji wynika, że szczególnie w okresie letnim dużym zainteresowaniem cieszą się ciasta, które przygotowuje się(...)zimno bez pieczenia. Przygotowałam, więc bardzo proste i smaczne ciasto z wiórków kokosowych i kremu budyniowego. Takie ciasto najlepiej zrobić wieczorem, aby przez noc zmiękły herbatniki i można było dobrze pokroić.  Składniki: (na foremkę o wymiarach 14 cm x 28 cm x 7 cm) 2 szklanki wiórków kokosowych  250 g masła  2 budynie śmietankowe lub waniliowe

Kuchcik gotuje
Krówka 803

powiecie na połączenie kruchego, miodowego ciasta, masy kajmakowej, śmietankowo- cytrynowej masy i prażonych orzechów laskowych? Brzmi smacznie? To zachęcam do wypróbowania przepisu na Krówkę. Mniaaaaam! Krówka Składniki: ciasto: 500 g mąki pszennej, 2 jajka, 100 g masła, 4 łyżki miodu, opakowanie cukru waniliowego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 szklanki drobnego cukru, masa śmietankowo- cytrynowa: 660 ml śmietany(...)galaretki cytrynowe, 2 łyżki drobnego cukru, dodatkowo: puszka masy kajmakowej o smaku krówki, 100 g orzechów włoskich. Wykonanie: Z mąki, jajek, masła, miodu, cukrów i proszku do pieczenia zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części. Pierwszą część rozwałkowujemy i nakładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Blaszkę 36x25 wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 30 minut

paapilotkaa
Ciasto owsiane z truskawkami 975

Pachnące, chrupiące ciasto owsiane z truskawkami, do zrobienia w 5 minut.  Pięknie pachnie truskawkami i znika z blaszki w kilka chwil. Składniki ciasta (kwadratowa blaszka o wymiarach 25cm x 25 cm): 210 g mąki pszennej (typ 500) 140 g błyskawicznych płatków owsianych 160 g miękkiego masła 160 g cukru pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka mielonej(...)wanilii Ponadto: 500 g truskawek 40 g mąki ziemniaczanej 50 g migdałowych płatków Wykonanie: Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Składniki ciasta wrzucamy do miski i wyrabiamy w rękach, rozcierając między palcami. Ciasto powinno mieć konsystencję kruszonki. Troszkę więcej niż połowę ciasta wysypujemy na blaszkę, równomiernie rozprowadzamy i lekko uklepujemy na blaszce. Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i podpiekamy

Smak mojego domu
Truskawkowa kula -ciasto 158

Dzisiaj mam dla Was ciasto, które bardzo ładnie się prezentuje i jest rewelacyjne w smaku. W środku delikatna truskawkowa pianka, a na zewnątrz czekoladowe ciasto. Wszystko polane czekoladową polewą. Mega apetyczne ciacho. Troszkę pracy przy nim jest, ale warto zrobić. Truskawki można zastąpić malinami. To kto się skusi na takie słodkości? Ciasto: 4 jajka 1/2 szklanki cukru 2 łyżki mąki(...)czas miksując dodawać po jednym żółtku. Mąkę i kakao przesiać i delikatnie szpatułką połączyć z masą jajeczną. Dużą blachę (ja wykorzystałam taką z wyposażenia piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć na blaszkę i wyrównać. Piec w 180 stopniach C około 15 minut. Ciasto nie może być zbyt spieczone , bo będzie się kruszyć. Gorący biszkopt obracamy wraz z papierem

O kuchni z uczuciem
Zielone ciasto szpinakowe z kremem truskawkowym i kwiatami czarnego bzu 138

czerwone pachnące latem, i słońcem truskawki... czy to możliwe, żeby taki duet do siebie pasował ? Tak, tak i jeszcze raz tak 💓. Do kremu truskawkowego  i do nasączenia ciasta dodałam syrop z kwiatów czarnego bzu - czarny bez nadał im cudnego letniego aromatu. Ciasto jest lekkie, puszyste i znika w tempie ekspresowym ! A poza tym pięknie się prezentuje na talerzu(...)Database Truskawki w kuchni Truskawki uwielbiamy na surowo, i mamy rację, ponieważ wtedy zachowują wszystkie swoje wartości. W kuchni robimy z nich lody, musy, kisiele i galaretki. Dodajemy do ciast, drożdżówek i serników. Ja często przygotowuję lemoniady. Ale ponieważ sezon na nie jest bardzo krótki robimy z nich różnego rodzaju przetwory: dżemy, konfitury, kompoty soki czy chutneye. Przepisy na blogu

Kulinarne przygody Gatity