ciasto - 160568 przepisów (strona:761/10705)

Placek dyniowy do niedzielnej kawki 93

obiedzie warto zaserwować jakiś deser! Co powiecie na placek dyniowy do niedzielnej kawy? Uwielbiam piec ciasto z dyni, bo ma taki piękny jesienny kolor. Niewiele dyni potrzeba aby osiągnąć ciasto iście pomarańczowe. Zawsze używam puree z dyni pieczonej, bo jest ona wtedy dobrze odparowana. Mimo wszystko ciasto dyniowe wymaga sporej ilości mąki, a przy tym i tak będzie puszyste(...)ładnie wyrośnięte. W sklepach spotykam dynię już od kilku tygodniu. Uwielbiam dodawać to dynię do wypieków ale również zrobić z niej dyniowy krem . Dyniowe ciasto króluje jesienią. Nie znam osoby, która by nie lubiła ciasta z dynią. Jeśli jeszcze nie znacie tego ciasta to zachęcam je upiec. Na blogu znajdziecie mnóstwo przepisów na dyniowe ciasto ! Ale dzisiaj zapraszam na przepis

codojedzenia
Ciasto Mieszaniec Jesienny 105

Nadeszła jesień, pora soczystych jabłek, śliwek i słodkich gruszek. O tej porze ciasto z jabłkami jest niemalże obowiązkowe, ale czy zawsze to musi być standardowa szarlotka? Mimo, że  uwielbiam tradycyjną szarlotkę za smak i całą jej prostotę czasem kombinuję, żeby trochę ją odmienić. Ostatnio wpadłam na pomysł, żeby połączyć jabłkowy mus z miodowym ciastem z dodatkiem pysznej,kremowej masy(...)Coś z szarlotki, coś z ciasta czeskiego - efekt: wow! CIASTO MIESZANIEC JESIENNY Składniki: ciasto miodowe: 1,5 szkl mąki (200g) 2 łżki cukru 3 łyżki miodu 2 żółtka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 25 g margaryny masa grysikowa: 1 szkl drobnej kaszy manny + 1/2 szkl wody 2,5 szkl mleka 1 cukier waniliowy 3 łyżki cukru 200 g masła wierzch

Bon appetit mon amie
Rolada Huragan 211

Wbrew pozorom rolady nie należą do skomplikowanych ciast. Od dawna szukałam przepisu na ciasto biszkoptowe, które będzie puszyste, wilgotne i bardzo sprężyste – jednym słowem idealne na rolady. Szukałam i znalazłam. Przyznam, że sposób wykonania tego ciasta bardzo mnie zaskoczył. Już sam wybór mąki jest nietypowy, nie mówiąc i całym przepisie. Moje nowe odkrycie – Rolada Huragan. Składniki na formę(...)mniej nie – to bardzo istotne). Mąkę już mamy, więc możemy przystąpić do pieczenia. Formę wykładamy papierem do pieczenia (boki też). Piekarnik nagrzewamy do 190°C z termoobiegiem (przed włożeniem ciasta do piekarnika wyłączamy termoobieg, zostawiamy opcję grzania góra – dół i obniżamy temperaturę do 170°C). Kakao dokładnie mieszamy z 2 łyżkami zimnego mleka – odstawiamy. D0 miski przesiewamy: przygotowaną mąkę, mleko

mojewypiekiinietylko
Pyszna Szarlotka Natalii z Orzechami i Kruszonką 656

zapraszam na moją pyszną szarlotkę z orzechami i kruszonką. Jest bardzo smaczna, aromatyczna, z dużą ilością jabłek, smakuje obłędnie. Chciałam aby nadzienie było jasne, więc przyprawy dodałam do kruchego ciasta. Jabłek nie słodziłam tylko skropiłam sokiem z cytryny. Szarlotka jest aromatyczna, podczas pieczenia cudownie pachnie w całym domu i wygląda smakowicie, polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki(...)www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pyszna Szarlotka Natalii z Orzechami i Kruszonką Składniki: Ciasto: 400g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100g zmielonych orzechów włoskich 130g cukru pudru 2 łyżeczki cukru wanilinowego 1 łyżeczka cynamonu 1/3 łyżeczki zmielonych goździków 200g miękkiego masła w temperaturze pokojowej 2 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany Masa jabłkowa: 1,5kg jabłek około

Mała Cukierenka
Ciasto ze śliwkami, kruszonką i lukrem. Pyszne... 125

zapragnie. Kuszą swoim wyglądem na straganach. Są różnego gatunku. Ja wybieram te, które już znam, słodkie, jędrne od których lekko odchodzi pestka. Jeśli chodzi o wybór śliwek do pieczenia ciasta, dla mnie nie ma znaczenia. Często mieszam śliwki, aby potem ładnie i smacznie komponowały się w upieczonym już cieście. To ciasto upiekłam tuż przed naszym wyjazdem na wakacje. Ten przepis(...)foremki. Wyrównałam powierzchnię i ułożyłam śliwki. Jedna obok drugiej. Nie ważne jak ułożycie śliwki, wzdłuż czy w poprzek foremki. Przy krojeniu to nie ma znaczenia. Na śliwki wysypałam kruszonkę Ciasto wstawiłam do nagrzanego piekarnika na około 60 minut. Do czasu, kiedy kruszonka nabrała złocistego koloru. Po wyjęciu z piekarnika zostawiłam do wystudzenia. Zimne ciasto polukrowałam i kiedy lukier zastygł już

Kuchnia u Krysi
Ciasto Monte na kakaowym biszkopcie 166

Witam Kochani, dziś zapraszam na bardzo pyszne i łatwe w przygotowaniu ciasto o nazwie Monte, nazwa ta nie bierze się  znikąd, ponieważ ciasto smakiem bardzo przypomina popularny deser jakim jest Monte. Ciasto składa się z kakaowego biszkopta, masy oraz czekoladowej pianki, całość posypana jest orzechami. Ciasto pięknie wygląda i rewelacyjnie smakuje, gorąco Wam polecam i zapraszam :) SKŁADNIKI ***przepis(...)cukier waniliowy i wszystko miksujemy. Powstałą masę wylewamy na gotujące się mleko i mieszamy do zgęstnienia jak budyń. Studzimy. ***ja sobie zawsze ten budyń przygotowuję wieczorem dzień przed pieczeniem ciasta.*** Gdy budyń jest zimny do miski dajemy masło lub margarynę w temp pokojowej i ucieramy ją na puch, stopniowo dodajemy budyń i miksujemy na gładki krem. Krem wykładamy na biszkopt

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
ciasto z serem na zimno, galaretką i malinami 507

składniki na ciasto: 150 g mąki 1 szk cukru pudru 4 jajka (białka oddzielone od żółtek) 2 łyżki kakao 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kwaśnej śmietany wykonanie: Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Dodajemy stopniowo żółtka i miksujemy. Następnie dodajemy pozostałe składniki i mieszamy przy pomocy np. szpatułki. Przekładamy ciasto do foremki (ok. 21x32cm) wyłożonej samo(...)papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 35 min. w ok. 170 st C. Po upieczeniu odstawiamy ciasto do całkowitego wystudzenia. składniki na masę serową: 1000 g sera zmielonego 100 g masła 200 g cukru pudru 2 galaretki wiśniowe 500 ml gorącej wody wykonanie: Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie. Masło roztapiamy i odstawiamy do wystygnięcia. Do naczynia miksującego wlewamy masło, dodajemy

Domowy Smak Jedzenia
Sernik z brzoskwiniami - rewelacja 160

Dzień dobry :-) Dziś przepis na pyszny, naprawdę pyszny sernik z brzoskwiniami. Przepis znalazłam tutaj ( klik ), ciasto wyszło idealne, z pysznym kruchym ciastem i bezą. Jest wysokie i bardzo smaczne, a duża ilość brzoskwiń dodaje mu jeszcze smaczku :-) Mam nadzieję, że lubicie i skorzystacie z przepisu, bo warto :-) Sam sernik najlepszy jest na drugi, a nawet trzeci dzień :-) Miłego piątku :-))) Blaszka(...)Składniki ciasto: 250 g zimnego masła 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 szklanki mąki pszennej 1. Wszystkie składniki umieszczamy w malakserze i miksujemy do uzyskania gładkiej kuli kruchego ciasta. Składniki możemy też dać na stolnicę i po prostu zagnieść :-) 2. Ciasto dzielimy na dwie części (60/40) i wkładamy na jakieś 30 minut do zamrażalnika

kruche babeczki
Tartaletki z gruszkami i twarogiem 100

owoców aż żal nie skorzystać, dlatego w te pędy zabrałam się za zrobienie tych tartaletek. Łączą one w sobie elementy delikatnie śmietankowego sernika, migdałowo-owsianek kruszonki oraz kruchego, pełnoziarnistego ciasta. Do tego zdrowego połączenia idealnie pasują dojrzałe, słodkie gruszki. Obowiązkowy wypiek dla wszystkich uwielbiających gruszki. Składniki (na 4 tartaletki o średnicy ok. 12cm): szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej(...)łyżki cukru 50g zimnego masła Dodatkowo: 2 średnie, dojrzałe gruszki łyżka soku z cytryny odrobina masła do wysmarowania foremek bułka tarta do wysypania foremek   Zaczynamy od przygotowania ciasta – do miski lub na stolnicę przesiewamy mąkę pszenną, pełnoziarnistą oraz proszek do pieczenia. Dodajemy cukier i pokrojone w kostkę masło. Zaczynamy wyrabiać ciasto palcami, aż ciasto zacznie przypominać lekko mokry

Smaczna Strona
Mini tarty z jagodami i jeżynami. 92

przygotowanie mini tart, a jest to dobre rozwiązanie jeśli nie macie małych foremek do tarty. Pamiętajcie aby nie pominąć żadnej z czynności podczas przygotowania spodu tart/tarty. Zawsze należy nakłuć ciasto widelcem, przykryć papierem do pieczenia i obciążyć. Ciasto ładnie się upiecze i nie będzie deformować. Ważne jest również, aby upieczone i wystudzone ciasto posmarować, czyli stworzyć ,,izolację" od wilgotnego kremu(...)łyżeczek kwaśnej konfitury  opcjonalnie listki mięty do dekoracji Przygotowania spodu tarty: Mąkę i cukier puder wymieszać w misce. Dodać pokrojone masło, wymieszać z mąką i dodać jajko. Zagnieść ciasto, uformować z niego kulę, zawinąć w folię, odłożyć na pół godziny do lodówki. Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na 5 części. Z każdej części ciasta uformować kulkę

Codziennik Kuchenny
Szarlotka na bogato! 128

Szarlotka na bogato! Delikatne kruche ciasto z jabłkami pod lekką budyniową pianką, z dodatkiem malin i jagód. W takim wydaniu klasyczna szarlotka nabiera nowego, wspaniałego smaku. Polecam!     Składniki na ciasto: 400g mąki pszennej 250g masła lub margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek Składniki na warstwę jabłkową: 5 jabłek 1galaretka cytrynowa 1 łyżka(...)borówek – mogą być mrożone     *** Do miski przesiewamy mąkę wraz z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dokładamy pokrojone w kostkę masło oraz żółtka i zagniatamy ciasto. Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części *** *** Jedną część ciasta wkładamy do zamrażarki. Drugą częścią ciasta wykładamy spód blaszki (moja ma wymiary 28/28cm), nakłuwamy widelcem i podpiekamy przez 12 minut w temperaturze

Blog z Apetytem
Serowo - śliwkowe ciasto drożdżowe 139

Tradycyjne ciasto drożdżowe to klasyka. Ja proponuję śliwki w cieście w zupełnie nowej, serowej odsłonie. Dodatek tak intensywnych składników jak imbir i  cynamon sprawia, że ciasto pięknie pachnie oraz wyśmienicie smakuje co sprawia, że znika w mgnieniu oka. Składniki: Ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 120g masła extra 3 łyżki cukru pudru 2 jajka szczypta soli 1/2 szklanki(...)250g sera białego 2 żółtka starta skórka z 1 cytryny 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 350g śliwek 3cm kawałek świeżego imbiru 3 łyżki brązowego cukru cukier puder do posypania ciasta cynamon do posypania ciasta masło do wysmarowania formy kasza manna do posypania formy Wykonanie: 1. Ciasto: W mleku rozrobić drożdże, masło rozpuścić w rondelku. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier

Szalona Kuchnia Eweliny
Ciasto kruche z malinami 128

Składniki : Ciasto • 200 g mąki • 150 g zimnego masła • 50 g cukru • szczypta soli • 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia • 3 żółtka Owoce • 600 g malin • 400 g nektarynek lub brzoskwiń • 1 łyżka mąki ziemniaczanej Beza • 3 białka • 150 g cukru • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Przygotowanie : Ciasto Formę o wymiarach 20 x 30 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia(...)cukier, sól i proszek do pieczenia. Siekać nożem na stolnicy lub miksować mikserem lub rozcierać palcami na drobną kruszonkę, następnie dodać żółtka (białka zachować do bezy) i zagnieść gładkie ciasto. Uformować z niego kulę. Ciasto pokroić nożem na plasterki i wyłożyć nimi spód oraz ok. 2 cm boków, ugniatając ciasto palcami. Spód podziurkować widelcem. Owoce Nektarynki lub brzoskwinie pokroić

KUCHNIA POLSKA
Ciasto bez pieczenia z galaretek 917

Ciasto bez pieczenia z galaretek to idealny deser na upalne lato. Prosty deser, którego wykonanie nie powinno sprawić nikomu trudności. Pyszne ciasto z niską zawartością cukru na pewno posmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Wykonanie ciasta bez pieczenia z galaretek nie jest dużym wyzwaniem kulinarnym, ale w takie upały u mnie liczy się, aby było szybko i smacznie. Zaletą ciasta(...)jest minimalna ilość składników i dowolność, jeśli chodzi o smak galaretek i dodane owoce. U mnie ciasto z galaretek jest z dodatkiem nektarynek, ale mogą to być inne ulubione owoce. Unikam jedynie zalewania galaretką kiwi i świeżego ananasa, gdyż zawierają w soku substancję, która utrudnia tężenie galaretki. Zamiast serka mascarpone można użyć innego np. homogenizowanego serka, aby był tylko

Kuchcik gotuje