Szarlotki, jabłeczniki i wszystkie ciasta z jabłkami należą do moich ulubionych, zaraz po sernikach. Zauważyłam również, że chyba właśnie dlatego królują one u mnie na blogu, a Wy najczęściej z tych przepisów korzystacie. Mam nadzieję, że dzisiejszy przepis skradnie Wasze serca równie bardzo jak i moje, kiedy pierwszy raz przyrządziłam to ciasto kilka lat temu. Od czasu do czasu chętnie(...)wracam do tego przepisu, dlatego wciąż dziwię się, że od tylu lat zwlekam z jego publikacją. Ciasto w przygotowaniu jest niezwykle proste, mimo że może na takie nie wyglądać a w smaku… to istny raj, którego musicie spróbować. Nie czekajcie, do dzieła! Składniki na spód o średnicy 25 cm: – 200g mąki orkiszowej 630 lub 700 – 100g zimnego
Be Fit Be Strongzachętę do wrzucenia przepisu😉. Uważałam tą drożdżówkę za oczywistą, a jednak. Dziś na kolacje puszysta drożdżówka z nadzieniem serowym 🥧🥛 PRZEPIS ⤵️⤵️⤵️ Składniki: Forma keksowa 12 cm x 25 cm Ciasto drożdżowe: 30 g świeżych drożdży 0,5 szklanki cukru 150 ml letniego mleka 450 g mąki pszennej 50 g masła roztopionego 2 jajka szczypta soli Nadzienie(...)łyżki mąki i drożdże, wszystko wymieszaj za pomocą rózgi/trzepaczki. Odstaw na 10 minut, aby zaczyn spienił się. ✅ Przesiej resztę mąki dodaj sól, jajka, pozostały cukier i wyrośnięty rozczyn. Ciasto wyrabiaj ręcznie lub z pomocą robota. Jeżeli ciasto bardzo się klei dodaj trochę więcej mąki. Ciasto powinno być bardzo elastyczne. ✅Odstaw ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
Niezły MłynekCiasto kokosowo-cytrynowe idealnie wpisuje się w zimowy klimat. Jest lekkie jak piórko i orzeźwiające za sprawą cytryny, będzie niezastąpione na Sylwestra czy Nowy Rok. Czas przygotowywania: 90 min Czas pieczenia: 25 min Czas chłodzenia: 10 godzin Składniki: Biszkopt: (blaszka 21×21) 5 jajek 125 g cukru 125 g mąki 25 g skrobi ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku(...)Zmniejsz obroty miksera i dodaj żółtka, miksuj jeszcze przez chwilę. Odstaw mikser. Mąkę, skrobię i proszek do pieczenia przesiej do miski z ubitymi jajkami i wymieszaj delikatnie szpatułką. Gotowe ciasto przelej do blaszki 21×21, której dno jest wyłożone papierem do pieczenia. Boków formy nie wykładaj ani nie smaruj tłuszczem, w przeciwnym razie biszkopt może opaść. Piecz przez
Słodki Blogsernikomaniaków, czyt. dla dla mnie ; ) Miękki, wilgotny sernik, zero „tępego odczucia” na języku. Oreo idealnie zmiękczone, pod wpływem masy serowej. Całość ukryta w podwójnie czekoladowym skarbcu: czekoladowe kruche ciasto i czekoladowa polewa. Mniam!!! – oto mój komentarz ; ) Blacha 25 x 36 cm. Składniki na ciasto: 1 3/4 szklanki mąki pszennej 3 żółtka ½ szklanki cukru 1/3 kostki masła 3 łyżki extraciemnego(...)kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia ewentualnie 2 łyżki śmietany jeśli ciasto będzie za suche Wszystkie składniki łączymy zarabiając kruche ciasto. Ciasto wkładamy do zamrażarki na godzinę. Składniki na sernik 1 kg sera wiaderkowego 300 g cukru pudru 3 białka 2 jaja 250 g jogurtu greckiego 2 budynie śmietankowe Wszystkie składniki przekładamy do dużej misy i dokładnie miksujemy. + 2 opakowania
Domowe ciastazrobienia bez pomocy mąki ziemniaczanej. Tu ukłony dla osób, którym beza wychodzi właśnie bez mąki W moim przypadku to chyba cierpliwość a właściwie jej brak powoduje gąbkowate coś na cieście. Na ratunek używam skrobi ziemniaczanej. No dobrze, przyznałam się do mojej niedoskonałości Może zamiast rozpisywać się o niej, popiszę jak tę moją Panią Walewską zrobiłam. Ciasto jest prawie identyczne(...)pianką i malinami, o którym kiedyś pisałam. Ciasto: * 3 szklanki mąki * 5 żółtek * 25 dkg masła * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * śmietana 18% – jeśli ciasto nie będzie mogło się skleić Wszystko zagniotłam aż ciasto stało się jednolite. Podzieliłam na dwie równe części i włożyłam na godzinkę do lodówki. Jak już się schłodziło, rozwałkowałam i wyłożyłam do formy. Miałam
Pieprzyć z FantazjąCześć! Każde z moich ciast na blogu ma jakąś historię z nim związaną. Długo by opowiadać o tej, ale przyszła pora żeby podzielić się z Wami przepisem na napoleonkę, którą piekę wg. tego przepisu ok. 15 lat. Przepis dostałam od koleżanki. Zachwalała, to uwierzyłam i zrobiłam. Strzał w dziesiątkę. Pyszne ciacho! Składniki: Na ciasto: * 2 szklanki mąki pszennej * 1 szklanka(...)masła Na krem: * 6 jajek * 1 l mleka * 1 szklanka cukru * 1 cukier wanilinowy 16 g * 1,5 szklani mąki * 1 budyń waniliowy lub śmietankowy Dodatkowo: * cukier puder Ciasto zagniotłam dzień wcześniej i przechowywałam zawinięte w folię spożywczą w lodówce. Masło posiekałam z mąką, dodałam śmietanę i wyrobiłam ciasto. Na drugi dzień podzieliłam je na 2 części i rozwałkowałam dość
Pieprzyć z FantazjąMnóstwo pysznego maku, świetne ciasto i doskonałe trzymanie – to uwielbiam w makowcach. A makowiec zawijany z ciastem na piwie spełnia wszystkie te wymogi. Świetna propozycja nie tylko na święta Składniki na ciasto: 2 ½ szklanki mąki ½ szklanki piwa 200 g masła 1 łyżka cukru pudru Wszystkie składniki zagniatam i formuję kulkę, która wkładam na 40 minut do lodówki. W tym czasie(...)maku 1 ¼ szklanki gorącego mleka 3 garście płatków migdałowych 2 garście orzechów 2 garście suszonych śliwek 1 garść kandyzowanej skórki pomarańczowej 2-3 łyżki miodu (w zależności, jak słodkie ciasta lubicie) 30 g rozpuszczonego masła 2 jajka 2 łyżki cukru 1 łyżka piwa ¼ łyżki mąki Korzystam z suchego maku mielonego, bo tak jest łatwiej i szybciej Mak zalewam gorącym mlekiem
Słodki sentymentPiernik jest bardzo aromatyczny – czuć tu nie tylko przyprawę do piernika, ale również kandyzowane owoce, orzechy, czekoladę. Jest w smaku ciężki i wilgotny. Ja bardzo lubię takie wyraziste ciasta. Tak sobie myślę, że następnym razem upiekę ten piernik w mniejszej blaszce i przełożę go dżemem lub marmoladą. To dopiero będzie dosłownie rozkosz dla podniebienia. Przepis na piernik pochodzi(...)strony , z wieloma moimi modyfikacjami. Przede wszystkim ilości. Ponieważ moja waga kuchenna uległa awarii, miarką była szklanka Do ciasta dodałam również mielone orzechy włoskie, zastępując nimi część mąki, zmniejszyłam ilość cukru, bo my aż tak słodkich ciast nie lubimy. Górę ciasta stanowi polewa czekoladowa i połówki orzechów włoskich. Możecie zamiast orzechów użyć podprażonych płatków migdałowych czy też kolorowych
Mieszam w Garnkuwymagają więcej czasu. I już! Zapach domowego kulebiaka z kapustą wypełnił całe nasze malutkie mieszkanie. I pachniał na klatce schodowej, za oknem, nawet kurtki wiszące w korytarzu pachniały drożdżowym ciastem. Prawdziwy zapach domowego ciepła, przygotowań do Świąt i miłości. Bo nie ma prawdziwego Bożego Narodzenia, jeśli nie ma miłości. KULEBIAK Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI (na 6 porcji) Składniki na ciasto(...)liść laurowy 2-4 ziarna ziela angielskiego 1 płaska łyżka smalcu (lub masła) pieprz mielony 1 - 2 łyżeczki suszonego majeranku ewentualnie kminek (ale my nie lubimy) Jak przygotować ciasto? Mleko podgrzewam, aby było letnie. Dodaję drożdże i cukier, mieszam i odstawiam na 10 minut. Do rozczynu dodaję mąkę, jajko i szczyptę soli. Dokładnie zagniatam, pod koniec dolewając cienką strużką
W kuchni Karmel-itkiPomysł na świąteczne ciasto - marchewkowe wraz z dodatkiem wiórków kokosowych, startego jabłka oraz posiekanych orzechów, przełożone kremem orzechowym przygotowanym na bazie masła orzechowego i serka mascarpone. Ciasto miękkie i puszyste. Proste do przygotowania i bardzo smaczne. Zachęcam do pieczenia. Składniki na formę do pieczenia o wymiarach 20 x 30 cm (lub tortownicę o średnicy 24 cm): ciasto marchewkowe(...)wsypać wiórki kokosowe. Delikatnie wymieszać. Na samym końcu dodać suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, sodę i szczyptę soli) . Całość delikatnie wymieszać. Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Wylać ciasto. Piec około 1 godzinę w 150°C (do suchego patyczka i zarumienienia wierzchu ciasta) . Ciasto ostudzić i przekroić na dwie części, uzyskując dwa cieńsze blaty ciasta. Następnie przygotować krem orzechowy
UgotowaćKochani dziś obiecany post, piernik staropolski krok po kroku. Przepis na ciasto podałam Wam już wcześniej, ponieważ musi poleżakować w lodówce około 5-6 tygodni a na kilka dni przed świętami należy go upiec. Piernik jest przepyszny, miękki, pulchny, o wyraźnym korzennym smaku, po prostu rozpływa się w ustach. Przygotowuję go już kilka lat i zawsze szybko znika ze stołu(...)Przepis na ciasto na piernik staropolski tutaj . Ciasto po wymieszaniu jest dość luźne, ale kiedy odpocznie swoje w lodówce staje się zwarte i elastyczne, można je swobodnie rozwałkować. Wykonanie: Ciasto wyjąć z miska na stolnicę podsypaną mąką, podzielić na 3 równe części. Każdą część rozwałkować na prostokąt wielkości około 40 na 25 cm (takiej wielkości mam blachę
Zrób to smacznieKlasyczny, uwielbiany w naszych domach sernik w duecie z pachnącymi przyprawami korzennymi i nadzianymi śliwkami piernikami to doskonała propozycja dla fanów tego najpopularniejszego ciasta w zupełnie nowej odsłonie, którą warto wypróbować. Składniki: Ciasto: 1,5szklanki maki pszennej 150g masła extra 2 żółtka 1 całe jajko 3 łyżeczki kakao 1/2 szklanka cukru pudru 2 łyżeczki cukru wanilinowego 2 łyżeczki proszku(...)wanilinowego 1 budyń waniliowy 3 żółtka 2 całe jajka 2,5 szklanki mleka Polewa: 200g mlecznej czekolady 6 łyżek mleka Dodatkowo: 500g pierników w kształcie gwiazdek kolorowa posypka do ciast Wykonanie: 1. Ciasto: Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, kakao, cukry, masło, żółtka oraz całe jajko. Następnie zagnieść i wyrobić na jednolite ciasto, podzielić na dwie części, owinąć
Szalona Kuchnia Ewelinydłuższej przerwie zapraszam na pyszne ciacho :) Nazwałam to ciasto sernikobrownie, chociaż nie do końca jest do brownie, a raczej ciasto czekoladowe z serem i malinami. Robi się je bardzo szybko, a smakuje naprawdę rewelacyjnie. Połączenie ciasta czekoladowego i sernika to zawsze świetny i pyszny pomysł, a maliny dodają smaku i dodatkowo sprawiają, że ciasto wspaniale prezentuje się na talerzu. Można(...)użyć również innych owoców, na pewno świetnie sprawdzą się też borówki, porzeczki lub truskawki. Ciasto nie jest bardzo kaloryczne i wykonane z tych bardziej zdrowszych składników: mąki pełnoziarnistej, oleju kokosowego, chudego twarogu oraz erytrytolu. Użyłam dość małej formy, więc jeśli chcecie je przygotować dla większej liczny osób to radzę podwoić ilość składników. Takie ciasto będzie idealne na każdą okazję
Healthy food explorerPachnący korzennymi przyprawami świąteczny piernik to ciasto, którego nie może zabraknąć na bożonarodzeniowym stole. Dziś przedstawiam Wam trochę inną wersję tego ciasta - aromatyczny piernik marchewkowy z dodatkiem tartej marchewki, oliwą, orzechami włoskimi i suszoną śliwką. Jest miękki, wilgotny i długo zachowuje świeżość. Zapraszam Was na przepis ze zdjęciami krok po kroku. Piernik marchewkowy to szybki piernik, który nie musi(...)leżakować. Możecie przygotować go na ostatnią chwilę, szczególnie, że przepis jest prosty, a wykonanie ciasta szybkie. Zamiast brązowego cukru, możecie dodać do piernika stewię lub erytrol, a także zastąpić całą mąkę pełnoziarnistą. Bardzo lubię przygotowywać ciasta z oliwą, ponieważ dzięki temu są one bardziej wilgotne. Do ciast sięgam zawsze po oliwę Monini Delicato. Oliwa oraz starta marchewka
Chilli Czosnek i Oliwa