zakończenie września upiekliśmy ciasto pleśniak z wiśniami z nalewki . Dla jednych ulubione ciasto jesienne to szarlotka , dla drugich to placek ze śliwkami lub czekoladowe z gruszkami . A dla mnie jesień to czas na pieczenia pleśniaków. Dlaczego zapytacie? Otóż koniec sierpnia i wrzesień, to czas zlewania soków z owoców z nalewek, które są moim zdaniem idealne do owocowego wkładu do pleśniaka(...)nalewki oraz cały litrowy słoiczek wiśni w spirytusie, będzie więc pieczone, a potem jedzone. Udostępnij Składniki na pleśniak z wiśniami z nalewki 200 g wiśni z nalewki Kruche ciasto: 6 żółtek 2 1 / 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 kostka margaryny (250 g) 1 / 2 szklanki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego (8 g) 1 łyżka kakao
niecodziennikparymniej ważne - bardzo prosta do zrobienia. Zawsze się udaje, nawet Pawłowi, który nie lubi piec. Wielkanocna babka drożdżowa ma tylko jedną wadę, za szybko znika Jedynymi dodatkami do ciasta są cukier albo ekstrakt waniliowy, rodzynki, kandyzowana skórka pomarańczowa i ewentualnie troszkę skórki z cytryny. Nie ma nawet potrzeby moczenia rodzynków w rumie. To doskonałe ciasto drożdżowe na co dzień(...)Starter - przygotowujemy pierwszego dnia 100 ml letniej wody o temperaturze około 30-35 stopni 100 g mąki pszennej uniwersalnej (typ 500 lub 550) 10 g świeżych drożdży Ciasto drożdżowe - przegotowujemy i pieczemy drugiego dnia cały starter 210 g mąki pszennej uniwersalnej (typ 500 lub 550) 2 jajka 60 g miękkiego masła posiekanego na małe kawałki
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataWielkanoc od zawsze kojarzyła mi się z mazurkami, które piekła Mama. Jednym z moich ulubionych był mazurek bakaliowy . Pełno bakalii na kruchym, delikatnym cieście, zapieczonych w migdałowej masie. Po prostu pyszny. Ciasto : 300 g mąki pszennej (najlepiej krupczatki), 150 g zimnego masła, 100 g cukru pudru, 3 ugotowane na twardo żółtka, skórka cytrynowa otarta z 1 cytryny, nadzienie(...)nalewki, polewa : 1 jajko, 1 żółtko, 70 g cukru pudru, cukier waniliowy, 70 g stopionego masła, 50 g mielonych migdałów, 30 g tartej bułki, sok z 1/2 cytryny, Ciasto : m ąkę, pokrojone masło, żółtka, cukier, skórkę cytrynową włożyć do miksera, szybko zmiksować. Przełożyć na blat lub do miski – zlepić ciasto w kulę, zawinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki
królestwo garówPrzepis na uniwersalne ciasto z owocami powstał z potrzeby wykorzystania słodkiej śmietanki, której termin ważności zbliżał się wielkimi krokami. Brak czasu i ochoty na skomplikowane ciasta spowodował wybór uniwersalnego przepisu na prosty placek z owocami. Do tego ciasta najbardziej pasują lekko kwaśne owoce, których nie należy żałować bo to ciasto kocha owoce. Czas przygotowania: 30 min Czas pieczenia(...)jasną i puszystą masę (5-7 min) Na średnich obrotach miksera wlej cienką strużką śmietankę. Do ubitej masy przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszaj szpatułką. Przelej ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu poukładaj owoce wciskając je mocno w ciasto. Piecz w 180°C przez ok. 30 min do suchego patyczka. Wskazówki: Do tego ciasta najlepiej
Słodki BlogDelikatne, aksamitne w smaku ciasto ananasowiec to istny raj dla wszystkich łasuchów i miłośników kokosa. Przepyszne ciasto na każdą okazję. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na biszkopt: 3 jajka L 1 szklanka cukru 10 łyżek oleju 6 łyżek gorącej wody 3/4 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na ciasto kokosowe: 1 szklanka cukru(...)pieczenia, całość delikatnie mieszamy i przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 36×24 cm i pieczemy w 180 stopniach ok 30-35 minut. Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego ostygnięcia, pieczenie ciasta kokosowego: białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier, na samym końcu wiórki kokosowe. Gotowe ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia
Blog kulinarny S9.PLwyczuwalny w farszu, poza tym z łatwością go pokroicie. Nie trzeba się bawić w tarcie na tarce. Nie polecam tu serów typu mozzarella, bo mogą całkiem wypłynąć z pasztecików. Ciasto i farsz na drożdżowe paszteciki robi się naprawdę szybko i prosto. Do tak przygotowanych pasztecików idealnie smakują domowe sosy, jak pomidorowy czy czosnkowy. Polecam! Składniki: Na farsz: 250 g pieczarek(...)mnie Gouda MSM Mońki 150 g 1/4 żółtek papryki 1/4 czerwonej papryki 1 cebula 1 cm pora (biała część) sól i pieprz do smaku olej do podsmażenia składników Na ciasto: 500 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 250 ml mleka 1/4 szklanki oleju 1 jajko większa szczypta soli 2 łyżeczki cukru Dodatkowo: sezam do posypania pasztecików 1 jajko
Słodkie okruszkidomowe drożdżówki z makiem w kształcie serca. Świetny pomysł na deser walentynkowy, ale oczywiście nie tyko. Są dość proste w wykonaniu i długo zachowują świeżość. Polecam! Składniki: Ciasto: 500g mąki 7g suchych drożdży 200ml ciepłego mleka 50g cukru 1 jajko 1 żółtko 125g masła Nadzienie: 1 puszka masy makowej Dodatkowo: białko do posmarowania ciasta *** Masło(...)roztapiamy i studzimy. Mąkę mieszamy z suchymi drożdżami, dodajemy cukier, jajko, żółtko oraz przestudzone masło. Mieszamy i wyrabiamy ciasto dodając powoli ciepłe (ale nie gorące) mleko *** *** Ciasto wyrabiamy, aż będzie miękkie i sprężyste, a następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1- 1,5 godziny do wyrośnięcia *** *** Po tym czasie ciasto ponownie wyrabiamy na posypanym mąką blacie
Blog z ApetytemWitam Kochani, dziś zapraszam na bardzo pyszne ciasto. Budyniowiec z kawową pianką. Ciasto jest niezwykle kremowe, bardzo łatwe z przygotowaniu, z wyraźnie wyczuwalnym smakiem kawy. Składa się z kakaowego biszkoptu, kremowej masy budyniowej orz kawowej pianki. Całość ozdobiona jest czekoladą. Ciasto pięknie i elegancko wygląda i na prawdę smakuje rewelacyjnie. Zapraszam po przepis zarówno w formie pisanej(...)formie filmu. Zapraszam na film z przepisem na to pyszne ciasto SKŁADNIKI *przepis na dużą blaszkę ok 25x35cm KAKAOWY BISZKOPT -4 jajka+2 białka z masy -szczypta soli -2/3 szkl cukru -2/3 szkl mąki -2 łyżki mąki ziemniaczanej -1 kopiasta łyżka kakao MASA BUDYNIOWA GOTOWANA -1250 ml mleka (5 szklanek) -2/3 szklanki cukru -2 łyżki
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuZakręcone drożdżówki to pomysł na nieco inną formę drożdżowych słodkości. Wbrew pozorom poniższe drożdżówki są bardzo łatwe do przygotowania. Wystarczy ciasto drożdżowe odpowiednio złożyć i wykroić z niego prostokątne kawałki, które należy okręcić z obu stron wokół własnej osi. Jeżeli lubicie bardzo słodkie wypieki to drożdżówki przed podaniem możecie posmarować lukrem lub posypać cukrem pudrem. Składniki na 10 dużych(...)sztuk: ciasto drożdżowe 3 i 1/3 szklanki mąki pszennej (500 g) 1/4 szklanki zwykłego cukru (70 g) 2 jajko + 1 żółtko 1/2 kostki masła (100 g) 1/4 kostki świeżych drożdży (25 g) szczypta soli nadzienie 1 kostka twarogu półtłustego (300 g) 1 żółtko 1-2 łyżki śmietany 18% 3 łyżki zwykłego cukru dodatkowo do posmarowania 1 małe jajko Mleko
UgotowaćJeśli jesień, to bezsprzecznie musi pojawić się dynia rodem z Ameryki Środkowej U mnie oczywiście w wersji na słodko – super dynia z brzoskwiniami. Bardzo intensywnie ciasto dyniowe z owocami i kruszonką, wszystko na miodzie. Dla wyjątkowych miłośników smaków dyniowych. Zanim zabiorę się za ciasto, muszę przygotować mus dyniowy. Wykorzystałam małą dynię hokkaido. Dynię wymyłam, przekroiłam, wydrążyłam pestki i pokroiłam(...)możecie pominąć ten etap i wykorzystać mus ze słoika, puszki itp. (np. z takiej firmy, gdzie warzywa tańczą i śpiewają, że są słodkie ). Teraz mogę przystąpić do wykonania ciasta. Składniki na ciasto: 1/2 kilograma mąki pszennej 200 g masła 4 żółtka 1 płaska łyżeczka proszku o pieczenia 1 szczypta soli 1 łyżka cukru pudru Wszystkie składniki umieszczam w misce
Słodki sentymentJeśli lubisz ryż zapiekany z jabłkami, to ryżowa szarlotka z bezą jest propozycją wprost idealną dla Ciebie Kruche ciasto, pyszne jabłka, orzechy, ryż i beza. Pełnia smaku. Taka wariacja na temat smaków z dzieciństwa Na początek ugotuj ryż w lekko osolonej wodzie lub mleku (200-300 g, czyli 2-3 torebki, w zależności od tego, czy bardziej wolisz ryż(...)jabłkami, czy jabłka z ryżem ) Ryż odstaw do wystygnięcia. Szklanka o pojemności 200 ml Składniki na ciasto kruche: 450 g mąki (3,5 szklanki) 1 łyżka cukry pudru 1 szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 żółtka (białka wykorzystamy do bezy) 200 g masła Wszystkie składniki zagniatam do konsystencji mokrego piasku. Następnie wykładam blaszkę
Słodki sentymentMnóstwo pysznego maku, świetne ciasto i doskonałe trzymanie – to uwielbiam w makowcach. A makowiec zawijany z ciastem na piwie spełnia wszystkie te wymogi. Świetna propozycja nie tylko na święta Składniki na ciasto: 2 ½ szklanki mąki ½ szklanki piwa 200 g masła 1 łyżka cukru pudru Wszystkie składniki zagniatam i formuję kulkę, która wkładam na 40 minut do lodówki. W tym czasie(...)maku 1 ¼ szklanki gorącego mleka 3 garście płatków migdałowych 2 garście orzechów 2 garście suszonych śliwek 1 garść kandyzowanej skórki pomarańczowej 2-3 łyżki miodu (w zależności, jak słodkie ciasta lubicie) 30 g rozpuszczonego masła 2 jajka 2 łyżki cukru 1 łyżka piwa ¼ łyżki mąki Uwaga: szklanka 200 ml Korzystam z suchego maku mielonego, bo tak jest łatwiej i szybciej
Słodki sentymentjest to zwyczajna szarlotka, którą można upiec na każdą okazję, ale z okazji Walentynek zrobiłam ją w foremce w kształcie serca. Dlatego też nadałam jej taką nazwę. Szarlotka to ciasto, które lubią chyba wszyscy, i którą łatwo zrobić, więc jest taką bezpieczną alternatywą. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na kruche ciasto: 2szkl. mąki tortowej 0,5szkl. cukru pudru(...)dużej miski wsypałam mąkę tortową, cukier puder, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Dodałam pokrojone na plasterki zimne masło, zimną śmietanę oraz żółtka. Z podanych składników zagniotłam szybko jednolite ciasto i uformowałam je w kulę. Tortownicę w kształcie sera wyłożyłam na dnie papierem do pieczenia, wpuszczając jego brzegi w rant formy. Ok. 2/3 ciasta starłam na dno tortownicy i wyrównałam
Waniliowe ImprowizacjePięknie prezentuje się to ciasto, prawda? Na kruchym spodzie. Z białkową pianką, owocami w postaci malinowego musu, a także alkoholowym akcentem zawartym w masie budyniowej. Warstwowe. Kolorowe. Aczkolwiek, nie ukrywajmy, troszkę pracochłonne. Ale pyszne, więc warte czasu włożonego w przygotowanie. Ciasto kruche: 3 żółtka 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 op. cukru wanilinowego(...)proszkiem do pieczenia. Mieszamy z cukrem wanilinowym. Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki lub starte na dużych oczkach tarki zimne masło. Siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtka i szybko zagniatamy jednolite ciasto. Owijamy je w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozprowadzamy na dnie wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (21x32cm), nakłuwamy w kilku miejscach
Smaki Na Talerzu