było mnie tu kilka dni, ale potrzebowałam kilka dni odpoczynku, taki reset od wszystkiego. Jednak już powracam z nowymi pomysłami, a jednym z nich jest ciasto z jabłkami i orzechami . Jest niezwykle łatwe i szybkie do przygotowania. Nie potrzeba do niego miksera, a kroić można je praktycznie od razu po upieczeniu. Jak jesień to jabłka , mam ich sporo w domu(...)więc wykorzystałam do ciasta . Zresztą uwielbiam wszelkie ciasta z jabłkami :) Ciasto z jabłkami i orzechami włoskimi - składniki na blachę 24 x 28 cm: * 480 g mąki pszennej tortowej (użyłam Młyny Szczepanki ) * 4 jajka * 125 ml oleju * 100 ml mleka * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * 370 g cukru * 1 kg jabłek (waga po obraniu i wykrojeniu gniazd nasiennych z jabłek
Zrób to smacznieSezon na jabłka w pełni, w końcu mamy jesień. Chcąc wykorzystać trochę jabłek z przydomowego ogrodu, postanowiłam zrobić kolejne ciasto z jabłkami. Nie chciałam robić tradycyjnej szarlotki, wolałam coś mniej pracochłonnego. Poza tym miałam ochotę na mocno wilgotne ciasto naszpikowane owocami. Postawiłam więc na zwykłe ciasto ucierane na oleju z kawałkami jabłek. Zrobiłam je w podłużnej foremce ćwibakówce, ale oczywiście(...)zmiksowałam na najniższych obrotach miksera. Na koniec dolałam sok z cytryny i również zmiksowałam do połączenia. Jabłka obrałam, wydrążyłam gniazda nasienne i pokroiłam na małe kawałki. Jabłka wrzuciłam do ciasta i ostrożnie wymieszałam. Formę ćwibakówkę o długości 35cm wyłożyłam papierem do pieczenia i przełożyłam do niej ciasto. Ciasto wstawiłam do piekarnika i piekłam ok. 50 minut w temp. 175 stopni
Waniliowe ImprowizacjeZnowu nazbierało mi się białek, więc postanowiłam je wykorzystać i upiec jakieś pyszne ciasto na weekend. Ciast z białek na moim blogu znajdziecie już całkiem sporo, robiłam już biszkopty, babki zebry itp. Dziś dla urozmaicenia zrobiłam czekoladowe ciasto z białek z coca colą. Bardzo lubię ciasta z samych białek bo wychodzą delikatne i wilgotne. Można je wykorzystać również jako bazę(...)tortów lub przekładać dowolnymi kremami. A oto przepis na dzisiejsze ciasto: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok. 320g białek 3/4szkl. cukru 1 cukier waniliowy 1,5szkl. mąki pszennej tortowej 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 0,5szkl. oleju 0,5szkl. coca coli/pepsi 1 czubata łyżka gorzkiego kakao szczypta soli Polewa: 2-3 łyżki mleka kilka kostek gorzkiej czekolady 60g mlecznej czekolady
Waniliowe ImprowizacjeCiasto Kinder Bueno to puszysty biszkopt przełożony pyszną masą orzechową. Wyśmienite w smaku, idealne na każdą okazję. Ciasto pięknie się prezentuje i bardzo dobrze się kroi. Polecam wszystkim łasuchom :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składnikina biszkopt: 6 dużych jajek L 1 i 1/4 szklanki cukru ( szklanka o pojemności 250 ml) 6 łyżek oleju 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku(...)dłoniach aby pozbyć się z nich skórki, następnie mielimy/rozdrabniamy w blenderze na drobne kawałeczki ale nie na mączkę. z orzechów odsypujemy ok garść/pół szklanki na posypanie wierzchu ciasta. orzechy zalewamy 3/4 szklanki mleka z cukrem. Mieszając zagotowujemy i odstawaimy do całkowitego ostygnięcia. upieczenie biszkoptu : białka wraz ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier
Blog kulinarny S9.PLlato zrobiłam kilka słoiczków dżemu morelowego, więc teraz przyszedł czas, żeby je wykorzystać. Jeśli nie masz takiego dżemu, możesz wykorzystać swój ulubiony smak. Z każdym lekko kwaskowym dżemem ciasto będzie pyszne. Jogurtowe ciasto z dżemem morelowym upiekłam w silikonowej foremce do ciasta w porcjach. To jest bardzo wygodne, bo ciasto po upieczeniu nie wymaga już krojenia. Od razu mamy gotowe(...)porcje, a także jednocześnie możemy upiec ciasto o różnych smakach. Jogurtowe ciasto z dżemem morelowym Jogurtowe ciasto z dżemem morelowym Czas przygotowania: 60 minut Proporcje na formę o wymiarach Składniki: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka domowej esencji waniliowej 1 szklanka jogurtu 30 g oleju 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia słoik dżemu morelowego cukier
Kulinarne przygody GatityWitam serdecznie, tym razem zaproponuję przepis na przepyszną szarlotkę na kruchym cieście. Przepis na taką szarlotkę jest zapewne szeroko znany, ale w ramach przypomnienia można zajrzeć na mój przepis. Szarlotka jest bardzo smaczna i prosta w przygotowaniu, polecam upiec jeżeli ktoś jeszcze takiej szarlotki nie robił, bo naprawdę warto. Do przygotowania szarlotki będziemy potrzebowali: Użyłam foremki o wymiarach(...)ciasto: 500 g mąki pszennej (typ do 550) – to jest około 3 szklanki o pojemności 250 ml i 2 łyżki 250 g masła o temperaturze pokojowej 60 g cukru pudru – około 5 łyżek 3 jajka – rozmiar L 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego lub wanilinowego szczypta soli oraz: około 1,5 kg jabłek kwaśnych (przed obraniem) – użyłam
Uwaga Babcia GotujeMurzynek z serem – kuchnia podkarpacka Lokalizacja: Siedlanka, gmina Niwiska, powiat kolbuszowski Czy próbowaliście kiedyś połączenia murzynka z sernikiem? Jeśli nie, koniecznie wypróbujcie przepis z Siedlanki. Miękkie ucierane ciasto kakaowe jest bazą dla warstwy sernikowej, którą wykłada się punktowo, co sprawia, że po upieczeniu ciasto jest pofalowane i wygląda nietypowo – warstwy wyrastają w innym tempie i w inny sposób. Jednak jeszcze(...)ciekawsze jest połączenie smaków – miękkiego kakaowego murzynka i wilgotnego sernika. Ten regionalny duet razem smakuje wyśmienicie, a ponieważ ciasto jest proste, sprawdzi się na co dzień i od święta. Murzynek z serem – kuchnia podkarpacka Składniki: Masa serowa: 500 g białego sera 250 g masła 3/4 szklanki cukru 4 jajka 4 łyżki kaszy manny 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku
Trzeci talerzSezon jesienny zawsze kojarzy mi się ze śliwkami. Kocham ich smak pod każdą postacią. Dżemy, powidła, suszone, ciasta…. można z nich zrobić naprawdę wiele. Jednak dziś musi być słodkie i aromatyczne ciacho. Najlepsze ciasto ze śliwkami jakie jadłam. W ciągu miesiąca robiłam je już wielokrotnie a i nieskromnie pochwalę, że upiekł je samodzielnie mój 11-letni(...)było jego pierwsze ciasto w życiu i wyszło obłędne. Składniki: 450 g mąki Krupczatki Pasja z Młynów Jelonki 250 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 szklanki cukru pudru 5 żółtek Piana: 5 białek 1 szklanka cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 1 kg śliwek 1 łyżka mąki ziemniaczanej Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy cukier puder, proszek do pieczenia
Fascynacje AniJabłecznik z kokosem to jedno z tych ciast z jabłkami, którego smak długo się pamięta. Ciasto jabłecznik z kokosem zawiera w sobie dużo jabłek, delikatny biszkopt i przyjemnie chrupiącą warstwę kokosa na wierzchu. Dość proste wykonanie i niezbyt długa lista potrzebnych składników powinno zachęcać do przygotowania tego ciasta z jabłkami. Jabłecznik z kokosem składa się z 3 warstw i jego(...)wykonania podaną w opisie. Najpierw najlepiej przygotować warstwę z jabłek, gdyż to zajmuje najwięcej czasu. Następnie powinna być zrobiona warstwa kokosowa i na koniec biszkopt, który będzie na spodzie ciasta z jabłkami . Biszkopt piecze się tylko 15 minut i na gorącym układa się pozostałe warstwy, dlatego muszą one być przygotowane wcześniej. Z przepisu wychodzi pyszna, umiarkowanie słodka i lekka szarlotka
Kuchcik gotujeIdealnie kruche, słodkie i do tego z owocami. Kruche ciasto ze śliwkami to mój drugi jesienny hit, pierwszym jest oczywiście szarlotka, której w moim sercu chyba żadne ciasto nie jest w stanie zastąpić, ale to ze śliwkami robi dużą konkurencję. KRUCHE CIASTO ZE ŚLIWKAMI Składniki: ciasto kruche: 300 g mąki mąki (200 g pszennej+100 g krupczatki) 1,5 łyżeczki(...)manny kruszonka: 90 g mąki krupczatki 60 g cukru 30 g masła Przygotowanie: Obydwie mąki, cukier,proszek do pieczenia, jajko, smalec i masło przekładamy do miski i zagniatamy. Ciasto odstawiamy na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części. Większą część skubiemy pacami na małe kawałki, które rozkładamy na foremce wyłożonej papierem do pieczenia.(między kawałkami mogą być
Bon appetit mon amiePrzepyszne ciasto czekoladowe z kokosem, a dokładniej z zapiekaną i chrupiącą kokosową skórką. Świetny smak i różne struktury ciasta. Myślę, że posmakuje nawet tym, którzy nie przepadają za kokosem. Uwaga: szklanka 200 ml Składniki na ciasto czekoladowe: 1 ¾ szklanki Mąki Szymanowskiej uniwersalnej 480 (jeśli nie masz Mąki Szymanowskiej u siebie w sklepie, tutaj możesz zamówić z dostawą do domu(...)utartego masła dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem i solą oraz śmietanę z mleczkiem kokosowym cały czas ucierając. Następnie wbijam po jednym jajku, a na koniec dodaję rozpuszczoną czekoladę. Ciasto mieszam do połączenia składników. Tortownicę o średnicy 20 cm wykładam papierem do pieczenia (możesz użyć też tortownicy z tulejką ), przekładam ciasto do foremki, wyrównuję i wstawiam do piekarnika nagrzanego
Słodki sentymentBłyskawiczne ciasto malinowe z puszystym kremem i galaretką. Idealne na każdą okazję! Do jego przygotowania potrzeba kilku prostych składników. Puszysty biszkopt z dodatkiem delikatnej masy i galaretki z malinami to prawdziwy raj dla podniebienia. Ciasto malinowe jest bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu, a znika z talerza w mgnieniu oka. Polecam Wam wypróbować przepis, z pewnością będziecie zachwyceni smakiem tego(...)wypieku. PRZEPIS NA CIASTO Z MALINAMI I GALARETKĄ Składniki BISZKOPT 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki wody MASA ŚMIETANOWA 1/2 litra śmietany 30% 4 łyżki cukru pudru 2 śmietan-fixy DODATKOWO 2 galaretki o smaku malinowym maliny Wykonanie Białka ubić na sztywno. Podczas ubijania stopniowo dodajemy
Alle Dobre!Biszkopt z borówkami. Gdy mamy pod dostatkiem borówek to naprawdę musimy się nimi cieszyć. Oto urocze ciasto biszkoptowe z borówkami, które wykorzystuje świeże owoce (chociaż poza sezonem możemy użyć mrożonych). W rzeczywistości wydaje się, że w tym cieście jest więcej borówek niż ciasta , ale to problem, z którym można żyć! Borówki śmiało możemy zastąpić jagodami . Delektujmy się biszkoptem z borówkami(...)obroty i dodajemy powoli olej. Następnie wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i łączymy delikatnie za pomocą łyżki. Tortownice o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Na wierzchu kładziemy borówki. Piekarnik nastawiamy na 180°C i pieczemy biszkopt przez 50 minut lub do suchego patyczka. Wyciągamy ciasto i zostawiamy do ostygnięcia. Lekki i delikatny biszkopt wypełniony
Zdrowy Styl JoannyPrzepis na ciasto drożdżowe bez wyrabiania to najprostszy pomysł na pachnący wypiek bez wysiłku. Ciasto jest mięciutkie, pulchne i bardzo ładnie wyrośnięte. Dodatek owoców i kruszonki sprawia że staje się jeszcze pyszniejsze. Czas przygotowania: 15 min Czas rośnięcia ciasta: 8 godzin Czas pieczenia: 40 min Składniki: (na blaszkę 24×24) 2 szklanki mąki 35 g świeżych drożdży(...)szklanki oleju 300-400 g owoców * Użyłam składników prosto z lodówki, nie ogrzewałam ich wcześniej Kruszonka: 80 g mąki 40 g cukru 50 g masła Przygotowanie: * Polecam przygotować ciasto tuż przed pójściem spać, a rano tylko je upiec Połowę mąki wysyp na dno miski, dodaj roztrzepane jajka, pokruszone drożdże, cukry, mleko i olej Wszystko zasyp resztą mąki Przykryj miskę ściereczką
Słodki Blog