miał okazję jeść ptasie mleczko. Te bardzo popularne delikatne pianki oblane czekoladą są bardzo smaczne i uwielbiane przez każdego. Stały się one inspiracją do przygotowania tego deseru w formie ciasta, które smakuje rewelacyjnie. Domowe ptasie mleczko przygotowane w formie ciasta to świetny pomysł na smaczny deser. Jest ekspresowe w przygotowaniu, a jego smaku nie da się opisać słowami. Lekkie, delikatne(...)puszyste i bardzo smaczne. Nie wiem jakich słów jeszcze mogę użyć, by opisać jego smak. Ciasto ptasie mleczko składa się z puszystej pianki na bazie białek, słodkiej polewy czekoladowej oraz delikatnego spodu na bazie herbatników. Ja zazwyczaj wybieram o smaku maślanym. Możecie także użyć kakaowych. Zapraszam serdecznie do wypróbowania przepisu na ciasto ptasie mleczko. Pyszne i ekspresowe ciasto, idealna
Przepiski.plbaba z dodatkiem rumu! Nie sądziłam, że wyrośnie, aż tak bardzo Na początku martwiłam się, że całość wyleci z formy, na szczęście nic takiego się nie wydarzyło, a nadmiar ciasto został odkrojony i szybko zjedzony Smakuje wyśmienicie! Czas wykonania: 2 h 30 min Ilość porcji: 12-16 kawałków (forma 30 cm średnicy) Składniki: 500 g mąki ¾ szklanki mleka(...)rozpuścić i ostudzić. Do mąki wlać rozczyn drożdżowy, utarte jajka i resztę mleka. Starannie wymieszać łyżką. Dodać rozpuszczone masło oraz cukier waniliowy. Rodzynki odsączyć z rumu. Rum wlać do ciasta. Rodzynki oprószyć w mące i również dodać do ciasta. Ciasto wyrabiać przez około 20 – 30 minut. Przełożyć je do formy (30 cm średnicy, ja użyłam 26 cm formy i była
KuchniaWeDwoje.plCiasto marchewkowe to smaczny i lekki deser. Marchewka to popularne warzywo, wykorzystywane do różnych potraw, może też być jednym ze składników ciast. Ciasto marchewkowe to idealny dodatek do porannej kawy, jak również podwieczorek czy drugie śniadanie. Ciasto marchewkowe – przepis Placek marchewkowy jest szybki i łatwy w wykonaniu. Wystarczy tylko przygotować składniki, odpowiednio wymieszać i upiec. Ciasto marchewkowe smakuje wszytki, zarówno(...)mąki (ja dałam 1 szkl. mąki ryżowej, 1 szkl. pszennej) 1 łyżeczka sody 5 jaj ½ szkl. oleju roślinnego np. kokosowy ½ łyżeczki cynamonu, mielone goździki, kardamon lub gotowa przyprawa do ciasta marchewkowego ¼ szkl. brązowego cukru Polewa : czekolada 80% kakao, migdały lub inne orzechy Sposób wykonania: Jaja ubić z cukrem i sodą. Dodać mąkę, przyprawy, olej, wymieszać. Potem dodać marchewkę. Wszystko
Strefa Zdrowego ŻywieniaChałka – Nowa, bardzo smaczna, lekko słodka bułka w Małej Cukierence. Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu. Chałka wygląda wspaniale i fantastycznie smakuje posmarowana masłem z odrobiną dżemu. Do chałki dla zapachu można dodać 1-2 łyżeczki cukru z wanilią. Radzę przechowywać ją w szczelnym pojemniku, aby się nie zsychała. Polecam! Inspiracja ze strony vero_licious_ . Proszę pamiętać o subskrypcji kanału(...)Mała Cukierenka na YouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Chałka Ciasto: Składniki: 550g mąki pszennej (użyłam mąki typ 550) 1 paczka suszonych drożdży około 7g 270ml mleka 1 jajko 80g masła 100g cukru szczypta soli 1-2 łyżeczki cukru z wanilią lub cukru wanilinowego (niekoniecznie, można pominąć) Dodatkowo: 1 jajko 1 łyżka
Mała CukierenkaCudownie jesienne ciasto. Pachnąca szarlotka z pianką i kruszonką w wersji zdecydowanie bardziej przyjaznej dla osób z cukrzycą, niż jej tradycyjna wersja. Kiedy byłam mała, uwielbiałam dwa ciasta. Były to szarlotka z pianką i sernik przekładany. W tradycyjnej wersji te ciasta zawierają bardzo dużo cukru, więc postanowiłam te moje smaki dzieciństwa dostosować do sytuacji (tego, że mam cukrzycę) i nieco(...)ścieram zimne masło na tarce, wsypuję wiórki masła do mąki i rozcieram z rękach aż do połączenia składników). Jajka rozbić i rozdzielić żółtka od białek, żółtka dodać do ciasta i wyrobić z dodatkiem łyżki śmietany na zwarte ciasto. Uformować z ciasta kulę lub wałek. Przeciąć i rozwałkować 2/3 ciasta. Rozwałkowane ciasto przełożyć na formę do tarty o średnicy 24cm (jeśli
DietologCiasto z masą makową i lukrem cytrynowym to ciasto, które składem i wyglądem przypomina makowiec ucierany. Wykonasz je w kilka chwil, bez użycia miksera. To przepis na wyjątkowo proste w przygotowaniu ciasto, a bardzo efektowne. Zapraszam po sprawdzony przepis na ciasto z makiem i cytrynowym lukrem. SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki pszennej ½ szklanki cukru 1 łyżka cukru z wanilią szczypta soli(...)wsypuję suche składniki, dodaję mokre i mieszam rózgą kuchenną do połączenia. Formę smaruję masłem i wykładam papierem do pieczenia. Dzięki posmarowaniu formy tłuszczem papier łatwiej się trzyma blaszki. Wylewam ciasto i wyrównuję. Na wierch rozsmarowuję delikatnie masę makową. Możesz jej dać 350 g, tak jak ja lub 50 g więcej, czyli 400 g gotowej masy makowej z bakaliami. Ciasto wstawiam
Zasmakuj Kuchniposmarowanym czekoladą, albo inną słodką masą, ozdobionym bakaliami. Mazurek cytrynowy, który poleca Koło Gospodyń Wiejskich z Glinika Zaborowskiego (Gmina Strzyżów), nieco odbiega od tych wyobrażeń. Spód mazurka stanowi typowe ciasto kruche, ale wypełniony jest nie słodką masą, a ciastem ucieranym. Jednym z jego składników jest sok z cytryny, a na wierzchu ciasta układa się plasterki cytryny, co sprawia, że mazurek(...)jest lekko kwaskowy. Dopasowując go do własnego gustu ograniczyłam ilość soku do 1 cytryny, ale jeśli lubicie takie smaki, wykorzystajcie 3 cytryny – zgodnie z oryginalną recepturą. Ciasto jest miękkie, lekko wilgotne i nie wymaga lodówki do przechowywania. Będzie miłą odmianą od słodkich ciast z masami. Przepis pochodzi z publikacji pt. „Czarnorzecko-strzyżowska Kraina Smaków. Tradycyjne przepisy Kół Gospodyń Wiejskich
Trzeci talerzinternecie można znaleźć sporo wersji tego ciasta. Przeglądając przepisy zauważyłam, że ciasto robi się niemal identycznie jak Śnieżkę , tylko zamiast jednej warstwy masy śnieżkowej pojawia się warstwa z owocami i galaretką. Ciasto jest przepyszne. Mimo, że ma kilka warstw, robi się dość szybko. Przygotowałam je w jedno popołudnie. Najlepiej przygotować je dzień wcześniej przed podaniem. Bardzo polecam! Składniki (blaszka(...)36x24 cm) lub trochę mniejsza: Ciasto: 25 dag masła / margaryny 6 jajek 25 dag cukru pudru (dałam trochę mniej) cukier waniliowy 25 dag mąki 1/2 łyżeczki amoniaku 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki mielonych orzechów włoskich 2 łyżki kakao Masa śnieżkowa: 1 galaretka żółta + 1/2 szklanki wody 1opakowanie śnieżki 200ml mleka Warstwa z wiśniami: 1 słoik wiśni z kompotu
Kuchnia domowa AniCiasto bez pieczenia na herbatnikach było moim ciastem urodzinowym. W związku z tym, że miało być naprawdę szybkie pominęłam etap studzenia masy i ubijania masła, a potem łączenia jednego i drugiego. Wrzuciłam masło do ciepłej masy. Całość super się połączyła. Ciasto bez pieczenia na herbatnikach przypomina popularną Stefankę. Dolne warstwy to masa na podstawie kaszy manny, a na górze bita(...)śmietana. Całość przełożona lekko kwaskowatym dżemem porzeczkowym. Wyszło pysznie. Ciasto bez pieczenia na herbatnikach – przepis na blaszkę 24×24 cm: Krem grysikowy: 800 ml mleka 7 łyżek kaszy manny 150 g cukru opakowanie cukru waniliowego szczypta soli 300 g masła Mleko wraz z solą i cukrami należy zagotować. Do gotującego się mleka dodajemy kaszę mannę i zmniejszamy
RelaxtimeWielkanocny mazurek z pianką pochodzi ze „ słodkosentymentowego ” zeszytu i wymyka się trochę definicji tradycyjnego mazurka. To takie trochę inne wydanie mazurka, które potrafi zachwycić. Zobaczcie sami Składniki na ciasto: 3 1/3 szklanki mąki tortowej ½ szklanki cukru 240 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 żółtka 2 łyżki kakao 1 łyżka cukru waniliowego Uwaga: szklanka 200 ml Mąkę, cukier, masło(...)proszek do pieczenia, żółtka i cukier waniliowy umieszczam w misce i zagniatam ciasto. Następnie ciasto dzielę w proporcji 2/3 do 1/3 i do mniejszej części dodaję kakao i wyrabiam. Obydwa ciasta owijam folią i wkładam na 20 minut do lodówki. Następnie ciasto białe dzielę mniej więcej w proporcji 3/5 na 2/5 (po prostu chodzi o to, aby jedna część była
Słodki sentymentWielkanoc juz niedługo, dzisiejszym przepisem chce zainspirować Was do zrobienia pysznego mazurka, z moim lubionym, solonym karmelem. SKŁADNIKI: Ciasto: 300 g maki pszennej szczypta soli 200 g masła 100 g cukru pudru 3 żółtka 1 łyżeczka cukru waniliowego Solony karmel: 300 g cukru 1/2 szklanki wody szklanka o pojemności 250 ml 1/2 szklanki śmietany kremówki 30 -36 % 70 g masła(...)łyżeczka soli morskiej Zapraszam również do obejrzenia filmu WYKONANIE: Składniki na ciasto posiekać nożem a następnie zagnieść szybko na jednolita masę. Gotowe ciasto zawinąć w folie i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Dno prostokątnej blachy o wymiarach 20 x30 cm wyłożyć pergaminem. Odleżakowane ciasto wyjąc z lodówki i odciąć z niego 1/3 ciasta. Ciasto rozwałkować na cienki placek
Pani M - kuchnia smakowitaBabka kolorowa , babka ucierana na oleju. Ciasto z czasów PRL-u. Bardzo popularne było dodawanie do ciast kisieli – zawierały mąkę ziemniaczaną, barwnik i aromat. Dzięki temu ciasto było kolorowe i pachnące 5 jajek, 340 g mąki pszennej uniwersalnej, 200 g cukru pudru, 160 g (3/4 szklanki) oleju, szklanka wody, 2 płaskie łyżki proszku do pieczenia, kisiel cytrynowy, skórka otarta(...)pieczenia. Wodę wlać do oleju i wymieszać. Żółtka utrzeć na pulchną masę. Dalej ucierając dodawać na przemian wodę z olejem i mąkę. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta i dokładnie, ale delikatnie wymieszać. Podzielić ciasto na trzy części. 1. Do pierwszej wsypać kakao i wymieszać. Przełożyć do formy (ponieważ użyłam formę silikonową nie wysypałam jej bułką tartą
królestwo garówUwielbiam ciasta z owocami, szczególnie takie gdy owoców jest sporo. Taka jest ta szarlotka, połówki jabłek otulone delikatnym ciastem. Korzystałam z przepisu umieszczonego na stronie Gotuję bo lubię . Serdecznie polecam :) Składniki: Ciasto: 2,5 szklanki mąki 250 g masła pokrojonego na małe kawałki 200 g waniliowego serka homogenizowanego (u mnie 150 g serka + 50 g jogurtu greckiego) 2/3 szklanki cukru(...)pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 5-8 jabłek cynamon lub cukier cynamonowy cukier puder Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować jedną część i wyłożyć nią dno formy do pieczenia, wyścielonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Jabłka przeciąć na pół, wydrążyć gniazda nasienne
Kocham..lubię..gotuję..Nasz ulubiony klasyk w nieco innej odsłonie. Rolada karpatkowa z malinami to fantastyczny deser na każda okazje lub bez, A może zechcecie ja zrobić na Wielkanoc? SKŁADNIKI: Ciasto: 200 ml wody 80 g masła duża szczypta soli 1 łyżeczka cukru 150 g maki pszennej Krem: 500 ml mleka 3/4 szklanki cukru 2 jajka 4 łyżki około 50 g maki ziemniaczanej(...)szczypta soli 1 łyżka cukru waniliowego 150 g masła Ponad to: garść malin cukier puder do posypania Zapraszam również do obejrzenia filmu WYKONANIE: Zrobić ciasto: Do garnuszka wlać wodę, dodać masło, sol i cukier. Całość zagotować. Kiedy masło się rozpuści a woda zagotuje, pod garnkiem zmniejszyć grzanie i dodać mąkę. Mieszać szybko i energicznie do momentu aż ciasto zacznie odchodzić
Pani M - kuchnia smakowita