Wielkanoc od zawsze kojarzyła mi się z mazurkami, które piekła Mama. Jednym z moich ulubionych był mazurek bakaliowy . Pełno bakalii na kruchym, delikatnym cieście, zapieczonych w migdałowej masie. Po prostu pyszny. Ciasto : 300 g mąki pszennej (najlepiej krupczatki), 150 g zimnego masła, 100 g cukru pudru, 3 ugotowane na twardo żółtka, skórka cytrynowa otarta z 1 cytryny, nadzienie : 500 g pokrojonych bakalii – migdały, orzechy, rodzynki, figi, daktyle, skórka pomarańczowa,... 200 g kwaskowej marmolady – u mnie... czytaj dalej...
Ciasta na Święta Bożego Narodzenia to w ostatnich dniach bardzo często przeszukiwane hasło w Internecie.
Czytaj dalej...Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Wielkanoc tuż tuż, więc przygotowaliśmy dla Was przepisy na najlepsze ciasta, które na pewno zasmakują Wam i Waszym domownikom.
Czytaj dalej...Babka wielkanocna - wyobrażacie sobie bez niej święta? Chyba śmiało można rzec, że jest bardziej popularnym wypiekiem wielkanocnym niż mazurek.
Czytaj dalej...