ciasto - 162322 przepisów (strona:738/10822)

Pleśniak z rabarbarem 77

Rabarbar w ogródku Dziadka, który po wyrwaniu z ziemi jadłyśmy, maczając w cukrze, to jedna z wielu scen z dzieciństwa. Do nich mogę zaliczyć także ciasto pleśniak, który robiło się z wieloma owocami. W tym przepisie na pleśniak z rabarbarem połączyłam oba te wspomnienia. Zajadając się kawałkiem ciasta, mogłam stwierdzić, że są to dobre wspomnienia smaków i wydarzeń, które(...)przyjemnością opowiadam Bartkowi. Pleśniak z rabarbarem – składniki 500-600 g rabarbaru 2-3 łyżki cukru Kruche ciasto: 2 1 / 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 6 żółtek 1 kostka margaryny (250 g) 1 / 2 szklanki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego (8 g) 1 łyżka kakao 1 łyżka mleka Piana z białek: 6 białek 2 / 3 szklanki

niecodziennikpary
Ciasto migdałowe – prosty przepis 60

Ciasto migdałowe – prosty przepis Dziś coś dla wielbicieli migdałów Pyszne i proste w przygotowaniu ciasto migdałowe . Ja robię je od lat (przepis od znajomej) i zawsze smakuje równie pysznie. Odkąd można kupić gotowe tarte migdały, to ten przepis na ciasto wydaje się być jeszcze łatwiejszy. Kilka minut miksowania i gotowe. Polecam każdemu kto tak jak ja kocha delikatne, migdałowe(...)wypieki Ciasto z migdałami długo zachowuje świeżość, jeśli odpowiednio je przechowujemy (pod przykryciem). Składniki: 200 g masła lub  margaryny 180 g cukru 4 jajka M 100 g tartych migdałów 120 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 łyżeczki aromatu migdałowego w proszku (można zamienić np. na 1 łyżeczkę ekstraktu z migdałów lub ewentualnie kilka kropel olejku

Słodkie okruszki
Pyszne ciasto z rabarbarem 58

Pyszne ciasto z rabarbarem nadzienie rabarbarowe Rabarbar umyć, osuszyć, nie obierać, a jedynie pokroić na kawałki 2-3 centymetrowe. Do garnka wlać 1/4 szklanki wody, sak z cytryny, dodać cukier oraz rabarbar. Garnek postawić na średnim ogniu, mieszając co jakiś czas doprowadzić do wrzenia. Całość gotować gotować ok. 5 min. Nie dopuścić, aby rabarbar był zbyt miękki, większość kawałków powinna(...)masy rabarbarowej i od razu wymieszać, aby nie powstały grudki. Trzymać jeszcze chwilę na ogniu, aby masa nieco zgęstniała jednak nie ma konieczności zagotowywania i zestawić z ognia. ciasto Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C Jajka wybić, ze skorupek, i umieścić w wysokim naczyniu. Dodać cukier i ubić na puszystą, kremową, gęstą, jasną masę. Nie przerywając ubijania cienką strużką wlać

ememe kitchen
Sernik z jabłkami 74

Puszysty sernik z jabłkami na kruchym cieście z masą serową i jabłuszkami. Ta wersja sernika mocno przypadła do gustu moim domownikom. Prościutki w wykonaniu, a jaki smaczny. Zawsze się udaje, a połączenie masy serowej i jabłuszek tworzą niepowtarzalny smak. Zachęcam do wypróbowania przepisu, bo naprawdę jest bardzo smaczny. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sernik z jabłkami – składniki: SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO(...)calość, tak jak na kruszonkę. Nastepnie wbijamy cale jajko i zagniatamy kulę. Owijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy kulę kruchego ciasta z lodówki i dzielimy ja na 2 części. Jedna porcja kruchego ma mieć 2/3 , a druga część 1/3 ). Mniejszą część ciasta czyli 1/3 chowamy ponownie do lodówki. Przygotowujemy okrągłą blaszkę

Olcia gotuje!
Sernik harataniec 72

sernik, bo miałam do wykorzystania ser w wiaderku. Przypadkowo trafiłam na haratańca. I wiecie co? To jeden z najlepszych serników jakie robiłam. Na stałe wskazuje na listę moich ulubionych ciast.  Składniki: Ciasto kruche: 3,5 szklanki mąki pszennej 3 żółtka  3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 4 łyżki śmietany(...)sera twarogowego - może być z wiaderka 100 g masła 1 budyń śmietankowy bez cukru - 40g 3/4 szklanki cukru 2 całe jajka 3 żółtka Pianka:  6 białek pozostałych z ciasta i masy serowej 1/3 szklanki cukru 1 kisiel o dowolnym smaku - ok 70 g Dodatkowo: słoiczek powideł śliwkowych lub dżemu wiśniowego Sposób przygotowania: 1. Wszystkie składniki na kruche ciasto poza

Kuchnia domowa Ani
Kostka Dakłas 654

Dziś proponuję was pyszne i zjawiskowe ciasto Dakłas. Jest to przepyszny przekładaniec z kakaowym biszkoptem, kruchutką bezą i delikatnym kremem kajmakowo śmietanowym z orzeszkami i daktylami, który sam rozpływa się w ustach. Wbrew pozorom to ciasto jest łatwe w przygotowaniu. Proste, szybkie i smaczne. Świetnie sprawdzi się na różne rodzaju przyjęciach. Wypróbujcie koniecznie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: Składniki na spód(...)ciasta: 100 g masła 4/5 szklanki mąki pszennej tortowej 1 jajko rozmiar M 1/2 szklanki wody 1 bardzo czubata łyżka gorzkiego kakao 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 3 czubate łyżki cukru trzcinowego 2 łyżki cukru zwykłego 1 opakowanie cukru waniliowego Beza z orzechami : 200 g cukru drobnego do wypieków 4 białka jajek

Olcia gotuje!
Biały Lion 67

Biały lion to ciasto, które zachwyci każdego miłośnika słodkości. Jest bardzo oryginalne w smaku, delikatne, lekkie, po prostu rozpływa się w ustach.  Ciasto przygotowane jest na biszkopcie, przełożone warstwą kajmaku z dodatkiem ryżu preparowanego i orzeszków ziemnych. Następnie puszysta masa śmietanowa a wierzch ciasta wykończony jest białą czekoladą. Ciasto jest obłędne! Koniecznie musicie wypróbować przepis! PRZEPIS NA CIASTO BIAŁY(...)gorącej wodzie, odstawiamy do przestygnięcia. Śmietankę kremówkę z cukrem pudrem i mascarpone ubijamy na puszystą masę. Pod koniec wlewamy przestygniętą żelatynę, mieszamy do połączenia składników. Połowę masy wykładamy na ciasto i przykrywamy drugim blatem biszkopta. Pozostałą masę wykładamy na biszkopt i dekorujemy startą na tarce czekoladą. Artykuł Biały Lion pochodzi z serwisu alledobre.pl

Alle Dobre!
Brzoskwiniowiec 68

Ciasto brzoskwiniowiec to lekki i delikatny wypiek, który idealnie sprawdzi się na każdą okazję. Składa się z puszystego biszkopta, delikatnej masy śmietankowej z kawałkami czekolady oraz orzeźwiającej galaretki z kawałkami brzoskwiń. Ciasto jest naprawdę bardzo smaczne, nie za słodkie, wręcz idealne. Brzoskwiniowiec to idealny dodatek do popołudniowej kawy, który z pewnością poprawi nam nastrój. Ciasto sprawdzi się(...)również na domowe uroczystości, czy święta. Jestem pewna, że posmakuje każdemu z Was. Zapraszam! CIASTO BRZOSKWINIOWIEC – PRZEPIS Składniki BISZKOPT 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki 3 jajka szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia GALARETKA 2 galaretki cytrynowe puszka brzoskwini w syropie MASA ŚMIETANKOWA 660 ml śmietanki 30% 4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny tabliczka czekolady mlecznej

Alle Dobre!
Wielkanocne zajączki 78

kojarzy się z nadejściem wiosny i witalnością. Dzieci bardzo lubią to wesołe, rezolutne zwierzątka. A na drożdżowe, wielkanocne zajączki z nadzieniem z białego sera skusi się każdy. Puszyste, mięciutkie ciasto drożdżowe i delikatne nadzienie, pycha! I jeszcze ten zabawny wygląd. Kolejny przepis, który nie wymaga specjalnych foremek , tylko naszej zdolnej ręki :) Drożdżowe zajączki są naprawdę łatwe do zrobienia. Lepimy małe(...)nadziei, wytrwałości, zmiany na lepsze i dużo uśmiechu. Wesołego Alleluja! Drożdżowe zajączki : na 8 sztuk( warto zrobi ć  podw ó jn ą  porcj ę ) Składniki:  na ciasto: 20 g drożdży 200 ml mleka 80 g cukru 40 g masła 1 jajko szczypta soli 500 g mąki dodatkowo: 1 żółtko i łyżka mleka( do posmarowania) na nadzienie

dolcevitainmykitchen
Koszyczki z ciasta francuskiego 145

Koszyczki z ciasta francuskiego to świetny pomysł na szybką i tanią przekąskę. Idealnie sprawdzą się na każdą okazję, szczególnie na domowe imprezy, czy rodzinne spotkania. Robi się je naprawdę bardzo szybko i łatwo. Bazą do ich przygotowania jest ciasto francuskie, na które nałożone są podsmażone z cebulką pieczarki. Co prawda dodatki możemy wybierać dowolnie, wedle smaku i uznania(...)wybrałam paprykę i kukurydzę. Całość posypana jest serem, który podczas pieczenia fajnie się roztapia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Takie przekąski z ciasta francuskiego można przygotować w mgnieniu oka, a smakują rewelacyjnie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jestem pewna, że to właśnie one pierwsze znikną z talerza podczas imprezy. Zapraszam na przepis! KOSZYCZKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO – PRZEPIS Składniki

Przepiski.pl
Makowiec zawijany 77

Makowiec zawijany czyli rolada makowa na cieście krucho-drożdżowym. Świetnie się kroi, dobrze się trzyma, pyszny, z dużą ilością maku. Z tego przepisu zrobicie dwa makowce o długości około 30 cm. UWAGA: szklanka 200 ml Składniki na ciasto: 4 szklanki mąki 4 dag drożdży 400g masła 4jajka 4 łyżki kwaśnej śmietany 1 szczypta soli Przygotowanie: Mąkę siekam z masłem(...)rozkruszonymi drożdżami, następnie dodaję jajka, sól i śmietanę. Całość zarabiam nożem, a gdy składniki się wymieszają, szybko zagniatam i tworzę kulę. Ciasto można wyrobić również mikserem. Gotowe ciasto wkładam do lodówki na kilka godzin, można też na całą noc. Składniki na masę makową: 600 g mielonego maku (7 szklanek) 600 ml wrzącego mleka 60 g masła 4 łyżki powideł śliwkowych

Słodki sentyment

Proponowane wyszukiwania