ciasto - 162020 przepisów (strona:738/10802)

Drożdżówki z truskawkami 35

Mięciutkie, puszyste ciasto drożdżowe, soczyste owoce i kruszonka, czyli drożdżówki z truskawkami to domowe wypieki, którym trudno się oprzeć. Delikatne drożdżówki z truskawkami to smaczny dodatek do popołudniowej kawy, świetnie też będą smakowały z kubkiem ciepłego mleka lub kakao. Ciasto na drożdżówki z truskawkami można zrobić z drożdży suszonych (jak u mnie) lub ze świeżych. Dając świeże drożdże należy najpierw(...)zrobić zaczyn. Wyrośnięte ciasto drożdżowe dzielimy na mniejsze porcje formując okrągłe bułeczki. Można to zrobić tak, jak ja – formując wałek, następnie podzielić go na równe części lub odrywać po kawałku ciasta i formować bułeczki w dłoniach. Jeżeli chcemy, aby drożdżówki były idealnie równe to każdą część ciasta można zważyć na wadze. U mnie z poniższego przepisu wyszło 9 drożdżówek

Danka Pichci
Szybkie ciasto z truskawkami 35

Szybkie ciasto z truskawkami Szybkie, słodkie, proste ciasto z truskawkami . Idealne do popołudniowej kawy lub herbaty. Takie proste ciasto z truskawkami śmiało możecie też zapakować i zabrać ze sobą np. na piknik na świeżym powietrzu. Jak przygotować proste ciasto z truskawkami? Składniki: 140 g mąki pszennej 4 jajka klasy M 150 g cukru 1 płaska łyżka cukru waniliowego z prawdziwą(...)wanilią 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia około 7-8 truskawek cukier puder do oprószenia ciasta Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę z proszek do pieczenia, oba rodzaje cukru i wbijamy 4 jajka. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką (można też wszystko krótko zmiksować). Dno tortownicy 18 cm wykładamy papierem do pieczenia. Boki smarujemy tłuszczem i obsypujemy np. kaszą manną. Do tortownicy wlewamy

Słodkie okruszki
ciasto z kremem śmietankowym truskawkami i galaretką 28

następnie żółtka cały czas miksując. Pod koniec miksowania dodajemy olej. Do puszystej masy jajecznej dodajemy w dwóch turach przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 22×33 cm, wyłożonej papierem do pieczenia samo dno). Pieczemy w ok. 180 st. C przez ok. 25-30 min. Biszkopt najlepiej upiec dzień przed(...)składanie ciasta. składniki na krem śmietankowy z mascarpone: 500 ml śmietanki kremówki 30% 500 g serka typu mascarpone 70 g cukru pudru lub do smaku 1-2 łyżeczki cukru z wanilią wykonanie: Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu miksującym i miksujemy na gęsty krem. Gotowy wykładamy na biszkopt i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania galaretki i truskawek. składniki na wierzch

Domowy Smak Jedzenia
ciasto cytrusek 31

białek stopniowo dodajemy cukier a następnie żółtka i olej, cały czas miksując. Do puszystej masy jajecznej dodajemy w dwóch turach przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 22×32 cm, wyłożoną papierem do pieczenia samo dno). Pieczemy w ok. 180 st. C przez ok. 25-30 min. składniki na krem z soku(...)wystudzenia (temperatura pokojowa). Masło miksujemy, dodajemy stopniowo pomarańczowy budyń i miksujemy na gładki krem. Ok. 2/3 kremy wykładamy na pierwszy biszkopt, przykrywamy go drugim biszkoptem. Pozostałym kremem smarujemy wierzch ciasta (przy pomocy widelca możemy zrobić na kremie wzorek). dodatkowo: 1 galaretka pomarańczowa lub cytrynowa 400 ml gorącej wody wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Gdy zacznie

Domowy Smak Jedzenia
wiśniowa chmurka 29

składniki na ciasto kruche: 150 g mąki 30 g cukru pudru 100 g masła, schłodzonego 3 żółtka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wykładamy nim foremkę (ok. 23x33cm, wyłożoną papierem do pieczenia). Pieczemy w ok. 190 st. C na rumiano. Upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia. składniki na warstwę z galaretką i wiśniami: 3 galaretki wiśniowe(...)być mrożone lub z syropu wykonanie: Galaretki rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Do zimnej galaretki dodajemy owoce. Gdy galaretka zacznie tężeć wylewamy ją razem z owocami na ciasto kruche. Wyrównujemy i wstawiamy do lodówki aby galaretka całkiem stężała. składniki na krem śmietankowy: 500 ml śmietanki kremówki 30% 250 g serka typu mascarpone 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka

Domowy Smak Jedzenia
Kostka Banoffee 42

Kostka Banoffee to efektywnie wyglądający i smaczny deser. Idealnie sprawdzi się na różnego rodzaju przyjęcia rodzinne lub świąteczny stół. Kostka Banoffee to ciasto warstwowe, w którym spód stanowi biszkopt, kolejne warstwy to banany przykryte kremem śmietanowo-serowym, krakersy, kajmak i na wierzchu ciasta ubita śmietana kremówka. Tak więc kostka Banoffee to ciasto obłędnie kremowe i słodkie, ale nie przesłodzone, ponieważ(...)słone krakersy przełamują słodycz masy krówkowej. Kostka Banoffee to deser, który najlepiej smakuje na drugi dzień po zrobieniu, kiedy krakersy zmiękną i wówczas ciasto można ładnie pokroić. Połączenie bananów, kajmaku i ubitej śmietany kremówki zawsze się sprawdza, tak też jest w przypadku ciasta kostka Banoffee – wszystkie składniki świetnie się ze soba komponują. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na Kostkę Banoffee

Danka Pichci
10 przepisów na pyszne serniki na Wielkanoc 105

Zobacz pomysły na serniki na Wielkanoc – proste i pyszne przepisy, które warto przygotować na świąteczny stół! Sernik bez pieczenia, sernik gotowany, sernik z rodzynkami na kruchym cieście, sernik pieczony w kąpieli wodnej i inne niezwykłe przepisy. Zainspiruj się i zaskocz bliskich na Wielkanoc. Poniżej znajdziesz 10 pysznych przepisów, a wśród nich: sernik z matchą i granatem gotowany sernik(...)brzoskwiniami sernik na kruchym cieście karmelowy sernik na zimno Zobacz również przepisy na sałatki na Wielkanoc – https://viagusto.pl/salatki-na-wielkanoc-12-przepisow/ A tutaj znajdziesz wszystkie polecane przepisy na Wielkanoc . PRZEPISY NA SERNIKI NA WIELKANOC Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub nazwę danego przepisu. Tradycyjny sernik krakowski z kratką Przepis na sernik krakowski z kratką – czyli tradycyjny przepis na dużą

Via Gusto
Zakręcane ciasto drożdżowe z dżemem 33

Król (albo królowa) domowych ciast  czyli ciasto drożdżowe. Tu w wersji zakręcanej z dżemem truskawkowym i płatkami migdałowymi na wierzchu. Bardzo efektowne w przekroju, świetnie się sprawdzi na każdą okazję, nawet elegancką. Niedługo święta wielkanocne więc jak już planujecie menu to weźcie tę propozycję pod uwagę. Wszyscy będą zachwyceni, zaręczam. Zakręcane ciasto drożdżowe z dżemem 4 szklanki(...)wyrabiać dalsze 5 minut. Przełożyć do miski wysypanej mąką, odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, lekko podsypać mąką i wyrobić ręką, uformować kulą i podzielić ciasto na połowę. Z podanych proporcji wyjdą dwa mniejsze drożdżowe ciasta – będą potrzebne dwie podłużne formy

Smaczny zeszyt
Jabłecznik przekładany – kuchnia podkarpacka 103

Jabłecznik przekładany – kuchnia podkarpacka Lokalizacja: Pułanki, gmina Frysztak, powiat strzyżowski Sezon na ciasta z jabłkami trwa cały rok dzięki temu, że jabłka dobrze się sezonują. Dlatego od pokoleń królują one w lokalnej kuchnia jako jeden z najpopularniejszych składników do przekładania ciast (tuż obok białego sera, kaszy manny czy powideł). Od gatunku jabłek zależy, w jakim stopniu rozpadną się one podczas(...)smażenia i jak zwarta będzie ich konsystencja. Zwykle do przekładania ciast używa się szarej renety albo antonówki. Oba te gatunki charakteryzują się winnym, lekko kwaśnym smakiem i chrupiącym miąższem. Aby zachować spójność warstwy jabłek gospodynie często mieszają je z żelatyną albo galaretką w proszku. Jednak przepis gospodyń z Pułanek nie zawiera żadnych dodatkowych składników poza cukrem i odrobiną wody. Gorące

Trzeci talerz
bardzo łatwa kremówka vel napoleonka 89

składniki: 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego 1000 ml mleka 500 ml śmietanki kremówki 30% 180 g cukru 3 budynie waniliowe (120 g) dodatkowo: cukier puder do oprószenia wykonanie: Ciasto francuskie rozwijamy. Przekładamy na największą blaszkę z piekarnika (wyłożoną papierem do pieczenia). Delikatnie nacinamy lub nakłuwamy widelcem. Pieczemy w ok. 190 st. C przez ok. 20-25 min. Podczas pieczenia obserwujemy(...)ciasto, gdy się bardzo „wybałusza” to przekłuwamy patyczkiem do szaszłyków. Upieczone odstawiamy do wystudzenia. Z drugim ciastem postępujemy tak samo lub tniemy na kawałki (wielkości porcji jakie chcemy podać) i tak samo pieczemy. 700 ml mleka zagotowujemy z cukrem oraz śmietanką kremówką. Budynie dokładnie mieszamy z pozostałym mlekiem i wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy cały czas mieszając

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto Kokosanka 358

Ciasto kokosanka to obłędny wypiek, który zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia. Ciasto pięknie prezentuje się na talerzu i rewelacyjnie smakuje. Idealnie sprawdzi się na wyjątkowe okazje jak i bez okazji. Ciasto kokosanka składa się z kakaowego biszkoptu przełożonego pyszną masą kawową. Wierzch zdobi chrupiąca beza z dodatkiem wiórek kokosowych. Jeśli szukacie przepisu na wyjątkowy deser , ciasto kokosanka będzie idealnym wyborem(...)cukier. Kiedy masa będzie już odpowiednio puszysta i szklista, zmniejszyć obroty miksera i dodawać żółtka. Mąkę wymieszać z kakao i przesypać do masy jajecznej. Całość delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki 24×24 cm wyścielonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piec 25 minut. Beza Białka ubić ze szczyptą soli na puszystą pianę

Alle Dobre!
Ciasto Izaura – murzynek z serem 45

Ciasto Izaura – murzynek z serem To ciasto to moje wspomnienie z dzieciństwa, bardzo było wtedy modne i można je było zjeść na niejednej rodzinnej imprezie czy w święta. Moja rodzina bardzo lubi murzynki a i serniki również, więc połączenie tych dwóch ciast w jednem jest oczywiście pysznym rozwiązaniem! Znacie to ciasto? Smakuje wam takie połączenie? PRZEPIS CIASTO IZAURA Składniki(...)blaszkę 35x25cm: Ciasto: 4 jajka 250g masła lub margaryny 1 szklanka cukru 1 łyżeczka aromatu waniliowego 1,5 szkl mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki kakao ciemnego 5 łyżek wody Masa serowa: pół kg sera białego mielonego 1/2 szkl cukru 2 jaja 1 czubata łyżka mąki 50g masła roztopionego Jak zrobić ciasto Izaura: Do garnka wrzucamy masło, cukier

Dorota Smakuje
Kakaowy chlebek bananowy 49

kakaowe ciasto bananowe okazało się ogromnym pozytywnym zaskoczeniem. Wyszło rewelacyjne, a ja sama zostałam chyba jego największą fanką. Zrobiłam je w środku tygodnia, ale przeleżało 2 dni, zanim rozkroiłam je na kawałki (w trakcie zmieniły mi się plany, a zależało mi, by najpierw zrobić zdjęcia, a dopiero potem częstować bliskich;) Taki to urok jak się ma blogerkę kulinarną w domu(...)Przyzwyczajona do jedzenia wszystkiego „na świeżo” (choć niestety nie zawsze na ciepło) nawet w najśmielszych marzeniach nie spodziewałam się, że po takim czasie ciasto wciąż będzie tak bardzo wilgotne i pyszne. Bardzo miła niespodzianka. Samo ciasto bananowe jest bardzo proste do wykonania. Nie potrzeba nawet wyjmować miksera, wystarczą dwie miski, widelec, rózga kuchenna i łyżka. Banany rozgniatałam widelcem

Smaki Na Talerzu
Marchewkowy kajmaczek, ciasto idealnie proste 37

Rate this post Marchewkowy kajmaczek, ciasto idealnie proste Pyszne i bardzo proste ciasto. Idealne dla tych którzy jak ja niezbyt umieją, a jeszcze mniej lubią bawić się w cukiernika W zasadzie wystarczy upiec marchewkowy spód, obłożyć kajmakiem i polać białą czekoladą. No i możesz rozkoszować się słodkim deserkiem do kawusi. Lub zaskoczyć znajomych ciasto składniki: 250 ml oleju rzepakowego(...)Całość musi tworzyć na gładką masę. Bezpośrednio do mikstury dodaj przesianą mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Wymieszaj krótko rózgą kuchenną tylko do połączenia się składników. Lekko podgrzej piekarnik. Ciasto przelej do wyłożonej papierem formy do pieczenia. Ilość ciasta starcza na blaszkę 24 x 24. Kształt blaszki nie ma znaczenia, użyj takiej jaką lubisz Wstaw do piekarnika i podnieś temperaturę

Ogrodnik w podróży