ciasto - 160568 przepisów (strona:735/10705)

Chałka – przepis | Ksiega-Smaku.pl 1067

chałki 250ml mleka 600g mąki pszennej 20g drożdży 1 jajko 60g cukru 60g masła ½  łyżeczki soli Kruszonka 25g masła 25g cukru 50g mąki Dodatkowo 1 jajko do posmarowania ciasta Chałka – przepis Przygotowanie: Do miski wsypujemy rozkruszone drożdże które zasypujemy jedną łyżeczką cukru, czekamy minutę aż zaczną się rozpływać po czym wlewamy 4 łyżki mleka i wsypujemy łyżkę mąki, wszystko(...)mieszamy i zostawiamy na kilka minut aby rozczyn drożdżowy zaczął pracować. Do rozczynu wlewamy resztę mleka i rozmącone jajko, wsypujemy cukier oraz sól, dodajemy również mąkę i zaczynamy wyrabiać ciasto drożdżowe. W trakcie wyrabiania, po wymieszaniu wszystkich składników wlewamy roztopione i ostudzone masło i kontynuujemy zagniatanie do momentu aż powstanie miękkie i elastyczne ciasto. Do wyrabiania ciasta najwygodniej użyć robota

Księga-Smaku
Pierożki z mięsem mielonym w cieście francuskim. 75

Pierożki z mięsem mielonym w cieście francuskim. Te mięsne pierożki są absolutną ucztą i są idealnym pomysłem na smaczną przekąskę l ub szybki obiad . Ciasto francuskie wypełnione mielonym mięsem z rosołu, z dodatkiem cebuli i pieczarek , a następnie całość zapieczona na złoty kolor. Tak, ciasto francuskie może być błogosławieństwem, gdy musimy zrobić coś szybkiego i prostego, zwłaszcza gdy masz(...)pobliżu niespodziewanych gości. Jeśli się zastanawiasz czy masz umiejętności kulinarne, aby wykonać pierożki z mięsem mielonym w cieście francuskim , nie bój się, ponieważ ten przepis jest banalnie prosty i wykonasz to danie z wielką łatwością. Pieczarki są najbardziej popularnym grzybem i bardzo lubianym. Istnieje przekonanie, że grzyby nie mają żadnej wartości odżywczej, jednak jest to nie prawda, ponieważ zawierają sporo

Zdrowy Styl Joanny
Biszkopt z 4 jajek 326

Uniwersalny przepis na biszkopt z 4 jajek, na bazie którego zrobisz wiele ciast, tortów i deserów. Dowiedz się ile użyć mąki na biszkopt z 4 jajek. Jak długo piec ciasto? Zapraszam po sprawdzony przepis na biszkopt, który udaje się za każdym razem. Biszkopt z 4 jajek – składniki. Wszystkie składniki powinny być oczywiście w temperaturze pokojowej . Wyciągnij jajka z lodówki(...)blaszka / tortownica, tym wyższy otrzymamy biszkopt. Biszkopty możemy przecinać wzdłuż na cieńsze warstwy. Możesz także użyć dużej blachy 25 x 35 cm. Otrzymasz wówczas pojedynczy, cienki spód na warstwowe ciasto lub tort. Szklanka to pojemność 250 ml. Kaloryczność: od 240 do 380 kcal w 100 g biszkoptu. Wszystko zależy od ilości cukru oraz jakości użytej mąki. 140 g mąki pszennej

Ania gotuje
Chrust lany bez jajek 64

cz.3 . Ziemniaki. – Kuchnia na trudne czasy cz. 4 . Szybkie i smaczne dania z jajkiem w roli głównej. – Kuchnia na trudne czasy cz. 5 . Proste przepisy z makaronem. Ciasto przygotowuje się bardzo szybko. Nie trzeba go wyrabiać, zbijać wałkiem, ani ubijać białek, wystarczy mokre składniki wymieszać trzepaczką z suchymi składnikami i przełożyć do strunowego woreczka, czemu do woreczka(...)osób na Karnawał lub Tłusty Czwartek! A jak ktoś ma ochotę zjeść tradycyjne chrusty vel faworki to przepis znajdziecie tutaj. Na blogu znajdziecie też przepis na faworki z ciasta francuskiego: Puchate faworki z piekarnika i chrupiące faworki light . Gotowe ciasto wyciska się spiralnie na głęboki tłuszcz z woreczka strunowego. Im otwór będzie większy, tym chrust będzie grubszy i pulchniejszy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Malinowa księżniczka – proste ciasto bez pieczenia 177

Malinowa księżniczka – proste ciasto bez pieczenia To ciasto smakuje dokładnie tak jak wygląda – jest niebiańsko pyszne! Patrząc na ilość warstw może wydawać się skomplikowane, ale wcale tak nie jest. Spokojnie każdy poradzi sobie z wykonaniem tego ciacha.. Kolejne warstwy przełożone są herbatnikami, dzięki czemu przygotowanie nie wymaga pieczenia. Pyszne i bardzo efektowne ciasto, które z pewnością wywoła(...)ostatnią już warstwą jaśniejszych herbatników *** *** Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odkładamy do wystudzenia. Następnie do galaretki wrzucamy mrożone maliny, mieszamy *** *** Gdy tylko galaretka zacznie tężeć wykładamy ją na ciasto (uwaga! Galaretka szybko tężeje) *** *** Ciasto wkładamy do lodówki na całą noc *** *** SMACZNEGO ***         POLECAM TAKŻE: Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE

Blog z Apetytem
Czekoladowa chmurka 198

Lubicie wypieki z dodatkiem czekolady? Mam dla Was coś pysznego! Ciasto czekoladowa chmurka. Pyszny czekoladowy wypiek, który z pewnością zachwyci Wasze podniebienia.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto czekoladowa chmurka to idealny deser dla wszystkich miłośników czekolady i nie tylko. Składa się z puszystego kakaowego biszkoptu, posmarowanego dżemem wiśniowym. Ja użyłam domowego dżemu z wiśni, który przygotowałam latem. Możecie również użyć(...)dżemu ze sklepu. Następnie ciasto przełożone jest masą czekoladową, która smakuje naprawdę obłędnie, nie mogłam przestać jej kosztować Na masie znajdują się namoczone w mleku biszkopty, a te zaś przykryte są puszystą masą śmietankową. Całe ciasto udekorowałam kakaem. Możecie również użyć startej czekolady.  Ciasto czekoladowa chmurka smakuje naprawdę wyśmienicie i pięknie prezentuje się na stole. Będzie idealnym wypiekiem

Przepiski.pl
Ciasto - świąteczna chatka 120

Proste i bardzo efektowne ciasto w kształcie ośnieżonej chatki - smakiem nawiązujące do tort szwarcwaldzkiego. Idealne na święta Bożego Narodzenia. Pomysł na wygląd tego ciasta można wyszukać na różnych portalach, np. Pinterest czy Instagram, ale ja musiałam w tym roku stworzyć własną wersję. Zachęcam Was do wykonania tego ciasta, na pewno zaimponujecie nim nie tylko dzieciom ;) Składniki na biszkopt(...)łyżce mieszanki. Masy nie należy mieszać zbyt energicznie. Piekarnik nagrzać do temperatury 170°C. Przygotować formę o wymiarach 33x24 cm i wyłożyć ją papierem do pieczenia. Przelać ciasto i wyrównać powierzchnię. Piec przez około 30 minut (grzanie góra-dół), do momentu "suchego" patyczka. Po upieczeniu odstawić do całkowitego wystudzenia, nie wyciągając z formy. Wystudzony biszkopt pociąć na paski: - 3 paski

Świat Ciasta
Ciasto Balladyna 146

Dzisiaj przygotowałam dla Was naprawdę pyszne i zjawiskowe ciasto z malinami tzw. ,, Balladyna”. Jest to przepyszny przekładaniec z kakaowym biszkoptem z masą serową i masą krówkową oraz herbatniczkami. Te bosko wyglądające ciasto jest moim numerem jeden w czasie świąt Bożego Narodzenia. Na początku może wydawać się, że jest trudne i czasochłonne, ale absolutnie tak nie jest(...)Wbrew pozorom jest bardzo łatwe do przyrządzenia. Zapraszam do skorzystania przepisu poniżej      Do ciasta Balladyna zalecam blaszkę o wymiarach 23 x 33 cm.   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki do ciasta Balladyna Kakaowy biszkopt:   mąka tortowa – 3/4 szklanki   kakao – 2 łyżki  jajka rozmiar M – 4 sztuki   szczypta soli

Olcia gotuje!