ciasto - 161133 przepisów (strona:731/10743)

Słoneczna szarlotka z bezą 98

Słoneczna szarlotka z bezą       Składniki: *na blaszkę o wymiarach 21 x 26cm Ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 3 żółtka 150g zimnego masła lub margaryny (lub pół na pół) 1 łyka cukru pudru pół łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek (najlepiej kwaśne) 1 galaretka cytrynowa(...)łyżki kaszy manny Beza: 3 białka szczypta soli 1/3 szklanki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu       *** Przygotowujemy kruche ciasto. Na stolnicę wsypujemy mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia. Dodajemy pokrojone na kawałeczki zimne masło (lub margarynę), żółtka jaj i jogurt lub śmietanę. Wszystko siekamy nożem *** *** Następnie całość zagniatamy, aż powstanie jednolite ciasto *** *** Ciasto wkładamy

Blog z Apetytem
Kruche ciasto z budyniem i malinami 82

Dziś zapraszam na przepyszne kruche ciasto z budyniem i malinami. Ciasto jest podwójnie malinowe, ponieważ użyłam do niego budyniu o smaku malinowym, ale doskonale sprawdzi się również budyń waniliowy. To idealne ciasto na letni weekend, bardzo polecam. Składniki (forma 25 x 21 cm): Ciasto kruche: 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej* 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 1 łyżeczka proszku(...)masła 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 jajko Budyń: 1300 ml mleka 3 opakowania budyniu malinowego w proszku 100 g cukru Dodatkowo: 450 g malin 1 łyżka skrobi ziemniaczanej Wykonanie: Ciasto kruche: Do miski wsypać mąkę, dodać sól, proszek do pieczenia, ksylitol/cukier oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło. Rozdrabniać składniki aż powstanie drobna kruszonka. Dodać jajko i połączyć składniki w gładkie

Healthy food explorer
Śliwkowiec ciasto sypane 102

Szybkie ciasto ze śliwkami bez miksera Dziś genialny, stary przepis na szybkie ciasto ze śliwkami. Takie bez brudzenia rąk, bez miksera i bez jajek. To mój śliwkowiec ciasto sypane z owocami na kruchym spodzie. Cudownie kwaśne, wilgotne śliwki i kruche słodkie ciasto bez oleju z chrupiącą skórką. Szybkie ciasto z kaszy manny i owoców Do każdego ciasta sypanego z owocami(...)owocami i budyniem daję dużo owoców. To owoce nadają wilgoci ciastu. Jeżeli łatwe ciasto ze śliwkami to tylko sypane, bez miksowania, zagniatania tylko wymieszać. Zapraszam na przepis 🙂     Śliwkowiec ciasto przepis mąka pszenna uniwersalna 1,5 szklanki kasza manna 1,5 szklanki śliwki już bez pestek około 1,3 – 1,5 kg cukier 1 szklanka proszek do pieczenia

Dieta moja pasja
klasyczny, pyszny sernik na kruchym cieście z kratką i lukrem-HIT najlepszy +FILM 866

Cześć Kochani, dziś przychodzę do Was z przepisem na jeden z najpyszniejszych serników jakie są , zdecydowanie moja top lista. Mowa o serniku na kruchym cieście z kratką, polany lukrem cytrynowym. Dodatkowo ciasto kruche  posmarowałam dżemem porzeczkowym który nadał ładny wygląd i urozmaicił smak sernika. Sernik jest niezwykle delikatny, wilgotny, zawsze się udaje, jest wysoki, konkretny. Bardzo polecam na każdą(...)okazję czy to spotkanie rodzinne, impreza czy święta :)  Zapraszam na film z jego przygotowaniem krok po kroku  SKŁADNIKI *blaszka 25x35cm używam szklanki 250ml  CIASTO  -3 szkl mąki pszennej tortowej (szklanki 250 ml)+ trochę do podsypania -4 żółtka (białka odkładamy do masy serowej) -1 łyżka cukru waniliowego -0,5 szkl cukru pudru  -2 łyżeczki proszku

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Drożdżówki z truskawkami 32

Mięciutkie, puszyste ciasto drożdżowe, soczyste owoce i kruszonka, czyli drożdżówki z truskawkami to domowe wypieki, którym trudno się oprzeć. Delikatne drożdżówki z truskawkami to smaczny dodatek do popołudniowej kawy, świetnie też będą smakowały z kubkiem ciepłego mleka lub kakao. Ciasto na drożdżówki z truskawkami można zrobić z drożdży suszonych (jak u mnie) lub ze świeżych. Dając świeże drożdże należy najpierw(...)zrobić zaczyn. Wyrośnięte ciasto drożdżowe dzielimy na mniejsze porcje formując okrągłe bułeczki. Można to zrobić tak, jak ja – formując wałek, następnie podzielić go na równe części lub odrywać po kawałku ciasta i formować bułeczki w dłoniach. Jeżeli chcemy, aby drożdżówki były idealnie równe to każdą część ciasta można zważyć na wadze. U mnie z poniższego przepisu wyszło 9 drożdżówek

Danka Pichci
Szybkie ciasto z truskawkami 30

Szybkie ciasto z truskawkami Szybkie, słodkie, proste ciasto z truskawkami . Idealne do popołudniowej kawy lub herbaty. Takie proste ciasto z truskawkami śmiało możecie też zapakować i zabrać ze sobą np. na piknik na świeżym powietrzu. Jak przygotować proste ciasto z truskawkami? Składniki: 140 g mąki pszennej 4 jajka klasy M 150 g cukru 1 płaska łyżka cukru waniliowego z prawdziwą(...)wanilią 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia około 7-8 truskawek cukier puder do oprószenia ciasta Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę z proszek do pieczenia, oba rodzaje cukru i wbijamy 4 jajka. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką (można też wszystko krótko zmiksować). Dno tortownicy 18 cm wykładamy papierem do pieczenia. Boki smarujemy tłuszczem i obsypujemy np. kaszą manną. Do tortownicy wlewamy

Słodkie okruszki
ciasto z kremem śmietankowym truskawkami i galaretką 24

następnie żółtka cały czas miksując. Pod koniec miksowania dodajemy olej. Do puszystej masy jajecznej dodajemy w dwóch turach przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 22×33 cm, wyłożonej papierem do pieczenia samo dno). Pieczemy w ok. 180 st. C przez ok. 25-30 min. Biszkopt najlepiej upiec dzień przed(...)składanie ciasta. składniki na krem śmietankowy z mascarpone: 500 ml śmietanki kremówki 30% 500 g serka typu mascarpone 70 g cukru pudru lub do smaku 1-2 łyżeczki cukru z wanilią wykonanie: Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu miksującym i miksujemy na gęsty krem. Gotowy wykładamy na biszkopt i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania galaretki i truskawek. składniki na wierzch

Domowy Smak Jedzenia
ciasto cytrusek 28

białek stopniowo dodajemy cukier a następnie żółtka i olej, cały czas miksując. Do puszystej masy jajecznej dodajemy w dwóch turach przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 22×32 cm, wyłożoną papierem do pieczenia samo dno). Pieczemy w ok. 180 st. C przez ok. 25-30 min. składniki na krem z soku(...)wystudzenia (temperatura pokojowa). Masło miksujemy, dodajemy stopniowo pomarańczowy budyń i miksujemy na gładki krem. Ok. 2/3 kremy wykładamy na pierwszy biszkopt, przykrywamy go drugim biszkoptem. Pozostałym kremem smarujemy wierzch ciasta (przy pomocy widelca możemy zrobić na kremie wzorek). dodatkowo: 1 galaretka pomarańczowa lub cytrynowa 400 ml gorącej wody wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Gdy zacznie

Domowy Smak Jedzenia
wiśniowa chmurka 24

składniki na ciasto kruche: 150 g mąki 30 g cukru pudru 100 g masła, schłodzonego 3 żółtka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wykładamy nim foremkę (ok. 23x33cm, wyłożoną papierem do pieczenia). Pieczemy w ok. 190 st. C na rumiano. Upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia. składniki na warstwę z galaretką i wiśniami: 3 galaretki wiśniowe(...)być mrożone lub z syropu wykonanie: Galaretki rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Do zimnej galaretki dodajemy owoce. Gdy galaretka zacznie tężeć wylewamy ją razem z owocami na ciasto kruche. Wyrównujemy i wstawiamy do lodówki aby galaretka całkiem stężała. składniki na krem śmietankowy: 500 ml śmietanki kremówki 30% 250 g serka typu mascarpone 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka

Domowy Smak Jedzenia
Kostka Banoffee 39

Kostka Banoffee to efektywnie wyglądający i smaczny deser. Idealnie sprawdzi się na różnego rodzaju przyjęcia rodzinne lub świąteczny stół. Kostka Banoffee to ciasto warstwowe, w którym spód stanowi biszkopt, kolejne warstwy to banany przykryte kremem śmietanowo-serowym, krakersy, kajmak i na wierzchu ciasta ubita śmietana kremówka. Tak więc kostka Banoffee to ciasto obłędnie kremowe i słodkie, ale nie przesłodzone, ponieważ(...)słone krakersy przełamują słodycz masy krówkowej. Kostka Banoffee to deser, który najlepiej smakuje na drugi dzień po zrobieniu, kiedy krakersy zmiękną i wówczas ciasto można ładnie pokroić. Połączenie bananów, kajmaku i ubitej śmietany kremówki zawsze się sprawdza, tak też jest w przypadku ciasta kostka Banoffee – wszystkie składniki świetnie się ze soba komponują. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na Kostkę Banoffee

Danka Pichci
10 przepisów na pyszne serniki na Wielkanoc 100

Zobacz pomysły na serniki na Wielkanoc – proste i pyszne przepisy, które warto przygotować na świąteczny stół! Sernik bez pieczenia, sernik gotowany, sernik z rodzynkami na kruchym cieście, sernik pieczony w kąpieli wodnej i inne niezwykłe przepisy. Zainspiruj się i zaskocz bliskich na Wielkanoc. Poniżej znajdziesz 10 pysznych przepisów, a wśród nich: sernik z matchą i granatem gotowany sernik(...)brzoskwiniami sernik na kruchym cieście karmelowy sernik na zimno Zobacz również przepisy na sałatki na Wielkanoc – https://viagusto.pl/salatki-na-wielkanoc-12-przepisow/ A tutaj znajdziesz wszystkie polecane przepisy na Wielkanoc . PRZEPISY NA SERNIKI NA WIELKANOC Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub nazwę danego przepisu. Tradycyjny sernik krakowski z kratką Przepis na sernik krakowski z kratką – czyli tradycyjny przepis na dużą

Via Gusto
Zakręcane ciasto drożdżowe z dżemem 29

Król (albo królowa) domowych ciast  czyli ciasto drożdżowe. Tu w wersji zakręcanej z dżemem truskawkowym i płatkami migdałowymi na wierzchu. Bardzo efektowne w przekroju, świetnie się sprawdzi na każdą okazję, nawet elegancką. Niedługo święta wielkanocne więc jak już planujecie menu to weźcie tę propozycję pod uwagę. Wszyscy będą zachwyceni, zaręczam. Zakręcane ciasto drożdżowe z dżemem 4 szklanki(...)wyrabiać dalsze 5 minut. Przełożyć do miski wysypanej mąką, odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, lekko podsypać mąką i wyrobić ręką, uformować kulą i podzielić ciasto na połowę. Z podanych proporcji wyjdą dwa mniejsze drożdżowe ciasta – będą potrzebne dwie podłużne formy

Smaczny zeszyt
Jabłecznik przekładany – kuchnia podkarpacka 98

Jabłecznik przekładany – kuchnia podkarpacka Lokalizacja: Pułanki, gmina Frysztak, powiat strzyżowski Sezon na ciasta z jabłkami trwa cały rok dzięki temu, że jabłka dobrze się sezonują. Dlatego od pokoleń królują one w lokalnej kuchnia jako jeden z najpopularniejszych składników do przekładania ciast (tuż obok białego sera, kaszy manny czy powideł). Od gatunku jabłek zależy, w jakim stopniu rozpadną się one podczas(...)smażenia i jak zwarta będzie ich konsystencja. Zwykle do przekładania ciast używa się szarej renety albo antonówki. Oba te gatunki charakteryzują się winnym, lekko kwaśnym smakiem i chrupiącym miąższem. Aby zachować spójność warstwy jabłek gospodynie często mieszają je z żelatyną albo galaretką w proszku. Jednak przepis gospodyń z Pułanek nie zawiera żadnych dodatkowych składników poza cukrem i odrobiną wody. Gorące

Trzeci talerz
bardzo łatwa kremówka vel napoleonka 84

składniki: 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego 1000 ml mleka 500 ml śmietanki kremówki 30% 180 g cukru 3 budynie waniliowe (120 g) dodatkowo: cukier puder do oprószenia wykonanie: Ciasto francuskie rozwijamy. Przekładamy na największą blaszkę z piekarnika (wyłożoną papierem do pieczenia). Delikatnie nacinamy lub nakłuwamy widelcem. Pieczemy w ok. 190 st. C przez ok. 20-25 min. Podczas pieczenia obserwujemy(...)ciasto, gdy się bardzo „wybałusza” to przekłuwamy patyczkiem do szaszłyków. Upieczone odstawiamy do wystudzenia. Z drugim ciastem postępujemy tak samo lub tniemy na kawałki (wielkości porcji jakie chcemy podać) i tak samo pieczemy. 700 ml mleka zagotowujemy z cukrem oraz śmietanką kremówką. Budynie dokładnie mieszamy z pozostałym mlekiem i wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy cały czas mieszając

Domowy Smak Jedzenia

Proponowane wyszukiwania