Kucharnia dziś zapraszam na pyszną włoską przekąskę, czyli chlebki z pomidorkami i cukinią, zwane stecca. Najlepsze wtedy gdy są jeszcze letnie. Samo ich przygotowanie nie jest pracochłonne, natomiast ciasto wymaga kilkunastogodzinnego fermentowania. Stecca, czyli włoskie chlebki Proporcje na 4 chlebki Czas przygotowania: 20 godzin Składniki Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 550 1/2 łyżeczki soli 3/4 łyżeczki(...)świeży rozmaryn garść zielonych oliwek kilka pomidorków koktajlowych listki bazylii rukola Wykonanie: Do sporej miski wlewamy wodę, wsypujemy drożdże i mieszamy, aby się całkiem rozpuściły. Następnie dodajemy pozostałe składniki ciasta i mieszamy je do uzyskania jednolitej masy. Ciasta nie wyrabiamy ani nie zagniatamy, czynność mieszania powinna trwać ok. 30 sekund, a ciasto powinno być lepkie. Miskę przykrywamy folią i odstawiamy
Kulinarne przygody GatityMięciutkie ciasto smakiem przypominające murzynka , ale to co najlepsze to masa kokosowa, która według mnie smakuje tak samo jak ta z batonika Bounty. SKŁADNIKI (forma 20x 20 cm) Ciasto: 1/2 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 4 jajka 3/4 szklanki oleju 1,5 szklanki mąki łyżka kakao łyżeczka proszku do pieczenia MASA KOKOSOWA 5 łyżek kaszy manny 120 g wiórków kokosowych(...)szklanki mleka ¾ szklanki cukru Polewa SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Ciasto; Wszystkie składniki ciasta zmiksować na puszystą masę. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Pierwszą części ciast wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 25 minut w temperaturze 180 C Masa kokosowa Wszystkie składniki masy kokosowej zagotować często mieszając do momentu aż zgęstnieje
RAROSSALubię łączyć różne smaki, dlatego połączyłam ser, jabłka i orzechy. To takie ciasto trzy w jednym - sernik w cieście orzechowym z masą jabłkową . Ciasto jest pracochłonne, jednak warto się pokusić, ponieważ efekt końcowy jest imponujący. Jeśli zrobimy go w tortownicy - otrzymamy smaczny torcik. Składniki: Ciasto orzechowe: 8 jajek 1 szklanka cukru 150 g zmielonych orzechów 200 g margaryny(...)Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier i żółtka. Do masy dodajemy wymieszane obie mąki i proszek do pieczenia. Na koniec dodajemy roztopioną margarynę i zmielone orzechy. Ciasto orzechowe pieczemy w dużej prostokątnej blaszce ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. Sernik: 1 kg białego sera 8 jajek 1 łyżka maki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Salonik smakówZnakomity sposób na upieczenie bardzo smacznego pieczywa na kanapki. Włoska stecca . Ciasto którego nie trzeba wyrabiać (autorem tej metody jest Jim Lahey). Jedyne co musimy zrobić, to dobrze zaplanować pieczenie. Po wymieszaniu ciasto musi odleżeć 12- 18 godzin. Poza tym żadnych problemów. Chlebki znakomicie nadają się na kanapki. Świetnie sprawdziły się również przypiekane w tosterze. A najlepiej smakują moczone(...)stopni C.) Dodatkowa mąka, oliwa z oliwek, sól do posypania Przygotowanie W dużej misce wymieszać mąkę, cukier, sól i drożdże. Dolać wodę i mieszać do połączenia składników - kilkanaście sekund. Ciasto powinno być bardzo rzadkie, nie nadające się do zagniatania. Przykryć miskę folią i zostawić na co najmniej 12 godzin ( do 18) w temperaturze pokojowej. Po tym czasie ciasto mocno zwiększy
Stare GaryCzas na śliwki! A jak śliwki to ciasta, ciasteczka, knedle, powidła, itd. Dziś proponuję kruche ciasto z wykorzystaniem pysznych śliweczek, ze słodką bezą z kisielem wiśniowym. Mniaaam! Ciasto ze śliwkami i kisielem Składniki: Ciasto: 1/2 kostki zimnej margaryny, łyżka smalcu, 2 łyżki masła, 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, cukier waniliowy, 3 łyżki cukru, 5 żółtek, 4 łyżki mleka(...)mąki, beza: 5 białek, niepełna szklanka cukru, kisiel wiśniowy, dodatkowo: śliwki (ok. 800 g). Wykonanie: Wszystkie podane składniki na ciasto mieszamy i zagniatamy ciasto. Odkładamy trochę ciasta na kruszonkę a pozostałe rozprowadzamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Ciasto na kruszonkę wkładamy do lodówki. Śliwki myjemy, kroimy wzdłuż na pół, pozbywamy się pestki i układamy na cieście. Białka ubić
paapilotkaapory lepiłam pierogi jedynie z mamą. Zdarzało mi się oczywiście próbować lepić pierogi lecz zawsze coś było nie tak. Z pewnością moją zmorą było ciasto, na które nie miałam odpowiedniego przepisu. Jedni dodają jajka, inni śmietanę. Są Ci, którzy robią ciasto jedynie z mąki i wody, inni natomiast dodają całą masę składników, której nie da się spamiętać. Ufałam każdemu przepisowi(...)liczyłam, że to właśnie ten będzie dalej ze mną kroczył przez życie. Nic bardziej mylnego. Nadal uparcie szukałam i znalazłam To na odpowiednim cieście się dzisiaj skupimy, bo wiem jak wiele osób nadal poszukuje. Ciasto składa się z trzech składników: mąki, wody i rozpuszczonego masła. Jest idealnie plastyczne, świetnie się wałkuje, nie rwie się. Nie potrzebowałam nawet mąki do podsypywania
Mango PapajaCiasto czekoladowe z delikatnym musem śliwkowym z dodatkiem uprażonych i zmielonych migdałów, nutką cynamonu oraz polewą czekoladową z żelatyną. Wyśmienite i niebanalne połączenie smaków… Należy jednak pamiętać aby śliwki użyte do musu były dojrzałe i smaczne, w przeciwnym razie mus będzie trochę za kwaśny. Składniki: Ciasto czekoladowe: 1 duże jajko 1 szklanka mąki (z małą górką) 1/2 szklanki cukru(...)Polewa czekoladowa: 1/3 szklanki cukru 1/4 szklanki wody 100 g śmietany kremówki 30 % 1/4 szklanki ciemnego kakao 2 łyżki likieru amaretto 1 łyżeczka żelatyny Dodatkowo: likier amaretto do nasączenia ciasta Przygotowanie: Ciasto czekoladowe: W rondelku podgrzać mleko, wyłączyć ogień i dodać połamaną czekoladę. Mieszać, aż składniki się połączą. Ostudzić. Jajko z cukrem ubić na bardzo puszystą masę, dodać olej, mleko
Oryginalny smakZmobilizowałam się do wspólnego pieczenia w akcji "Ciasto na niedzielę" . Od długiego czasu obiecywałam sobie upieczenie tego ciasta. A że teraz mamy pyszne jesienne jabłka to i pora odpowiednia. Ciasto jest pyszne, jedynie dla początkujących może być trochę problem z położeniem górnej warstwy. Ale nie zrażajcie się bo warto. Przepis na ciasto od Jolanty . Składniki: 80 dkg mąki pszennej T500(...)tartej Lukier: 1 szkl cukru pudru sok z cytryny Przygotowanie: Do misy miksera przesiać mąką dodać pokrojoną w kostkę zimną margarynę, jogurt naturalny, śmietanę, cukier puder i końcówką do ciast ucieranych zmiksować. Ciasto wyjąć na stolnicę zagnieść kulę i podzielić na pięć części. Trzy części ciasta rozwałkować, rozłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia po same brzegi i oprószyć
Ala piecze i gotujeZapraszam na fantastyczny, przepyszny deser – „jabłka w szlafroczkach”. Kruche, waniliowo- maślane ciasto otula jabłka nadziane bakaliami i miodem. Jabłka w kruchym cieście możemy podać z bitą śmietaną lub lodami i przed podaniem posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem, pycha… Robiłam już ten deser trzy razy i za każdym razem znika błyskawicznie:) Do przepisu radzę użyć dość(...)miękkich) 1 garść ulubionych, poszatkowanych bakalii (użyłam żurawiny i orzechów włoskich) około 3 łyżeczek miodu Dodatkowo: bita śmietana lub lody cukier puder wymieszany z cynamonem do posypania Ciasto: 1. Mąkę wymieszać z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodać pokrojone masło i posiekać je z mąką lub masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami (patrz FILM). Dodać żółtko i szybko
Mała CukierenkaZapraszam na fantastyczny, przepyszny deser – „jabłka w szlafroczkach”. Kruche, waniliowo- maślane ciasto otula jabłka nadziane bakaliami i miodem. Jabłka w kruchym cieście możemy podać z bitą śmietaną lub lodami i przed podaniem posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem, pycha… Robiłam już ten deser trzy razy i za każdym razem znika błyskawicznie:) Do przepisu radzę użyć dość(...)miękkich) 1 garść ulubionych, poszatkowanych bakalii (użyłam żurawiny i orzechów włoskich) około 3 łyżeczek miodu Dodatkowo: bita śmietana lub lody cukier puder wymieszany z cynamonem do posypania Ciasto: 1. Mąkę wymieszać z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodać pokrojone masło i posiekać je z mąką lub masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami (patrz FILM). Dodać żółtko i szybko
Mała Cukierenkadrugiej kawy. Szukałam rozwiązania.... A to nie było wcale łatwe, ponieważ staram się jeść owoce tylko do śniadania, unikać nabiału oraz cukru. Jak to wszystko pogodzić i jeszcze ZJEŚĆ CIASTO? Zainspirowałam się poprzednim przepisem, własnym makro i TADA! JAGLANE CIASTO Z RABARBAREM MA TYLKO 300kcal B28 W25 T15 Wariacji było kilka. Za każdym razem nie wytrzymywałam napięcia pstrykającego aparatu(...)szybko zjadałam ciasto! Pierwszy eksperyment był z 2 białkami, odżywką białkową i rabarbarem. Drugi był z jajkiem, białkiem i rabarbarem. Trzebi był z jajkiem, białkiem, rabarbarem i orzechami. Który najbardziej smakował? Sama nie wiem, dużo się nie różniły :D Głównie chodziło mi o to by ciasto było zwarte i odchodziło bez problemu od naczynia. Składników jest 6, czas wykonania
fitolarun.blogspot.comwnież masę śmietankową i to połączenie jest bajeczne w smaku. Zapewniam, że nie warto rezygnować z masy śmietanowej !!! Przepis pochodzi z niezawodnego jak do tej pory blogu Moje Wypieki . Ciasto jest proste w wykonaniu a efekt przekrocztł moje oczekiwania, gdyż ciasto wygląda jak z najlepszej cukierni. Składniki (na 12 dużych kremówek) : 2 płaty ciasta francuskiego (użyłam(...)płatów po 275 g - kupione w biedronce) Przygotować 2 większe płaskie blaszki, wyłożyć je papierem do pieczenia. Na każdą z blaszek rozłożyć gotowy płat ciasta francuskiego, ocieplić go do tempertury pokojowej. Ponakłuwać widelcem. Piec w temperaturze 200ºC przez około 25 - 35 minut do ciemnozłotego koloru. W czasie pieczenia ciasto będzie rosło i puszyło się
cucinare