Rozpoczęcie roku pierwszej klasy mamy za sobą. Pogoda nie nastrajała dobrze, denerwowała się nie tylko Córcia. To była nasza pierwsza wyprawa z Synciem bez wózka bo
Dzieje kuchennej Wiewióryzawiera mak i tak jak już pisałam we wczorajszym poście, makowiec to dla mnie świąteczna tradycja. Żeby był naprawdę dobry, masa makowa musi być słodka i pełna bakalii, a ciasto mięciutkie i mokre od makowego nadzienia. Jednak jako że bardzo lubię eksperymenty, nie byłabym sobą, gdybym i tym razem nie spróbowała zrobić czegoś bardzo tradycyjnego nieco inaczej i po swojemu(...)się ich bałam, a okazało się, że nie ma czego. Teraz nie tylko już się drożdży nie boję, ale uwielbiam z nimi pracować. Drożdżowce piekę więc często i chętnie. Ciasta, bułeczki, nawet chleby, a tym razem wieniec makowy. Receptura na ciasto pochodzi ze starszej ode mnie książki (z 1974 roku!), która była podręcznikiem mojego taty w technikum. Zmodyfikowałam ją tylko
Ratunku obiadWypiek czasochłonny, ale wart pilnowania! Źródło Jeffrey Hamelman "Chleb" składniki zaczyn 140 g mąki chlebowej pszennej 170 g wody 2 łyżki aktywnego zakwasu (dokarmionego ok 12 g wcześniej) ciasto właściwe 680 g mąki pszennej chlebowa 90 g mąki żytniej razowej 420 g wody 20 g soli 300g zaczynu przygotowanie zaczyn Przygotować na 12 - 16 godzin przed końcowym mieszaniem ciasta(...)Wymieszać wszystkie składniki i pozostawić w przykrytym pojemniku w temperaturze pokojowej ciasto właściwe Do misy robota włożyć wszystkie składniki ciasta właściwego, oprócz soli. Mieszać na pierwszej prędkości tylko do połączenia składników. Odstawić na 20 - 60 minut. Po tym czasie ciasto posypać solą i mieszać na drugim stopniu prędkości przez 1,5 - 2 minuty. Przełożyć do naoliwionej miski ( świetnie sprawdza się
Stare Garymnie upieczonych jest najsmaczniejszy. Wszystkie są świetne! składniki zaczyn 140 g mąki pszenna razowa 140 g wody 2 łyżki aktywnego zakwasu (dokarmionego ok 12 g wcześniej) ciasto właściwe 320 g mąki pszennej razowa 450 g mąki pszennej chlebowej 490 g wody 20 g soli 270 g zaczynu przygotowanie zaczyn Przygotować na 12 - 14 godzin przed końcowym mieszaniem(...)ciasta. Dobrze wymieszać wszystkie składniki i pozostawić w przykrytym pojemniku w temperaturze pokojowej ciasto właściwe Do misy robota włożyć wszystkie składniki ciasta właściwego. Mieszać na pierwszej prędkości przez 3 minuty aby składniki się połączyły. Następnie mieszać na drugim stopniu prędkości przez 2 - 2,5 minuty. Przełożyć do naoliwionej miski ( świetnie sprawdza się spory prostokątny plastikowy pojemnik
Stare Garyantydepresant. Zawiera bowiem dużo serotoniny. Jakby tego było mało jest także skutecznym środkiem przeciw starzeniu. Odpowiadają za to polifenole, nadające pysznej przekąsce właściwości przeciwutleniających.” Tarta czekoladowa – składniki: Ciasto : 150 g mąki 100 g masła (schłodzonego i pokrojonego w kostkę) 50 g cukru 1 żółtko 1/2 łyżeczki esencji waniliowej Na masę : 150 g masła 200 g gorzkiej czekolady(...)jajka 30 g cukru 100 ml śmietany kremówki 1. Mąkę z masłem rozetrzeć na okruszki. Dodać cukier i wymieszać. Dodać żółtko zmieszane z wanilią i zagnieść wszystko, a jeśli ciasto jest zbyt suche można dodać 1-2 łyżki zimnej wody. Zawinąć ciasto w folię i wstawić na 1 godzinę do lodówki. 2. Wyjąć ciasto i rozwałkować na cienki placek. Przenieść
UgotujmyTo.pljabłek 2 budynie waniliowe z cukrem 750 ml mleka 3 łyżki cukru Z mąki, margaryny, szklanki cukru pudru, jajka, żółtek, śmietany i proszku do pieczenia - zagnieść ciasto. Włożyć je do zamrażarki na ok. 2 godziny. Po tym czasie podzielić ciasto w proporcji 2/3 i 1/3. Większy kawałek ciasta cienko rozwałkować na grubość około 3-4 mm. Wyłożyć nim spód(...)boki, wcześniej wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą, blachy o wymiarach 24 x 24 cm. Po wyłożeniu ciasta delikatnie je ponakłuwać. Obrać jabłka. Pokroić je na ósemki. Włożyć do miski i przesypać cukrem (fot.1) . Odstawić na 5 minut, tak żeby owoce puściły sok. Następnie wyłożyć nimi formę z ciastem. Ugotować budyń i jeszcze gorącym zalać jabłka (fot.2) . Pozostałe ciasto utrzeć
Świat CiastaSkładniki na ciasto: 1 kostka margaryny 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 szklanki mąki Składniki na masę serową: 1 opakowanie twarogu aksamitnego dr. Oetkera (1 kg) Sernix (dodatek ulepszający do sernika sprawiający, że ciasto staje się puszyste) pół kostki margaryny 3 jajka 1 szklanka cukru Dodatkowo: 1 puszka brzoskwiń w syropie 5 białek(...)szklanki cukru Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Wszystkie składniki połączyć i zagnieść. Ciasto podzielić na dwie części. Owinąć folią i włożyć na minimum 1 godzinę do zamrażarki. W międzyczasie jajka utrzeć z cukrem, dodać miękką margarynę, Sernix i małymi porcjami ser. Brzoskwinie dobrze odsączyć na sitku. Połówki owoców pokroić na 6 części. Białka ubić z cukrem. Przygotować blaszkę o wymiarach
Świat Ciasta