Tradycyjne chińskie pierożki jiaozi gotowane na parze

Tradycyjne chińskie pierożki jiaozi gotowane na parze

Tradycyjne chińskie pierożki jiaozi gotowane na parze

Pierożki jiaozi znane są w Chinach od 2000 lat. W zależności od regionu mogą się nieco różnić składem farszu, ale jeszcze nigdy nie trafiłam na niesmaczne jiaozi. Lepi się z bardzo cienkiego ciasta (im cieńsze tym lepiej), formując na jednym z boków po 3 zakładki. Wg legend przepis na te pierożki te wymyślił Zhang Zhongjing, jeden z najlepszych specjalistów tradycyjnej medycyny chińskiej. Składniki ciasta na pierożki jiaozi 3 szklanki mąki   1 szklanka wrzącej wody   pół łyżeczki soli Składniki fa... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Kulinaria - potrawy z różnych stron świata

Warto przeczytać

Tradycyjne potrawy świata - Singapur

Czy zastanawiałeś się kiedyś jakie tradycyjne potrawy są przygotowane w Singapurze?

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję