Wczoraj wiele domów na całym świecie przepełniał zapach pieczonego ciasta. A to w związku z Światowym Dniem Pieczenia 2014 (World Baking Day 2014). Akcja przebiegała pod hasłem: "Dla kogo TY upieczesz ciasto?" Chodziło o to, aby pokazać ważnej dla nas osobie jak bardzo nam na niej zależy. W mojej kuchni pachniało maślano-waniliowym kruchym ciastem z rabarbarem i kruszonką. Ciasto(...)upiekłam dla kogoś naprawdę wyjątkowego. Kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką Składniki: Ciasto: 300 g mąki krupczatki 80 g cukru pudru szczypta soli 180 g zimnego masła 2 żółtka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i solą. Dodać zimne masło pokrojone na małe kawałki.Posiekać razem, aż mieszanka zamieni się w drobne grudki. Dodać żółtka i ekstrakt
Pełny talerzMiałam chałkę upiec, taką zwykłą plecioną, ale wpadłam na pomysł, że zrobię barana. Nie było czasu na myślenie, podzieliłam ciasto na cztery części, a dalej już jakoś poszło. To taka moja improwizacja. Może barany wyglądem swym nie zachwycają, ale nie będę be…be…be… beczeć :p A tak poważnie, nie wiedziałam jak wyjdą po upieczeniu, ale na szczęście(...)jajko, 2 żółtka, 50 g cukru brązowego, 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią, 500 g mąki pszennej do drożdżowych wypieków, 1 płaska łyżeczka soli, ponadto: 1 jajko do smarowania ciasta, czarnuszka do dekoracji. Przygotowanie: Masło i drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku. Dodajemy cukier, jajko, żółtka, cukier waniliowy i za pomocą miksera łączymy wszystkie składniki. Stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z solą
Moniki SmakołykiSmakowite ciasto na kruchym spodzie z budyniem i malinami to wspaniały deser dla naszych milusińskich. Lekko kwaskowaty smak malin doskonale komponuje się z słodkim budyniem . Zapraszam do wypróbowania przepisu . składniki na formę do tarty ciasto 2 szklanki mąki(...)cukru 1/2 litra mleka 3 łyżki cukru 50 g masła 2 żółtka 1 łyżka cukru pudru 500 g malin przepis ciasto Mąkę, masło, cukier i jajko mieszamy za pomocą miksera a następnie ciasto wyrabiamy ręcznie na stolnicy. Ciasto odstawiamy na 30 minut do schłodzenia. Schłodzone ciasto wyjmujemy i rozwałkowujemy na stolnicy
Smakowite Daniapotrzebujemy: - filiżankę kakao - filiżankę soku z czarnej porzeczki - 1.5 filiżanki mąki ryżowej (lub innej bezglutenowej) - opakowanie proszku do pieczenia - 1/3 filiżanki oleju - 1/3 filiżanki cukru
Szybko Tanio Smacznieciągnie się ani nie spływa jak masa krówkowa, tylko zachowuje zwartą konsystencję. Mazurek kajmakowy jest mocno słodki, w moim przepisie słodycz delikatnie równoważą kwaskowate morele suszone, można też posmarować ciasto kwaśną konfiturą zanim nałożymy na nie kajmak. Mazurek można przygotować w dowolnej formie, ja swój uformowałam w kształt jajka. Ilość masy w przepisie spokojnie starczy na rozsmarowanie cienkiej warstwy(...)jest mocno słodka, ale też bardziej zwarta po zastygnięciu, z mniejszą ilością - mniej słodka, bardziej kremowa i lekko ciągnąca. Do Was należy decyzja, którą opcję wybierzecie. Mazurek kajmakowy Składniki: ciasto 200g mąki pszennej 100g masła 50g cukru pudru 1 żółtko szczypta soli 1 łyżka zimnej wody (opcjonalnie) kajmak 200ml śmietanki 30% 150g (lub 75g) cukru 50g (lub 25g) domowego cukru
Smakołyki Berenikifacetach) miał. Brzydszych połówek nie nakarmimy. Niech głodują. A co?! Oczywiście mówiąc "pasożyt" nie mamy na myśli dosłownego robactwa, a jedynie "wewnętrznego pasożyta każdego mężczyzny". SKŁADNIKI: BEZGLUTENOWE CIASTO KUKURYDZIANE: - mąka kukurydziana, 200 gram, - mąka bezglutenowa chlebowa, 50 gram, - drożdże, 1/4 kostki - pół szklanki wody, pół szklanki mleka razem, - łyżeczka soli, - łyżeczka cukru, - 3 łyżki oleju, WYRABIANIE CIASTA: Rozrabiamy rozczyn(...)cukrem i podlewamy odrobiną wody z mlekiem (woda ma być ciepła, pamiętajcie), dosypujemy trochę mąki, mieszamy, przykrywamy ścierką, ustawiamy w ciepłym miejscu np. koło kuchenki. Gdy rozczyn urośnie, wyrabiamy ciasto. Do odmierzonej mąki (nie wsypujemy całej od razu), wlewamy resztę wody z mlekiem (płyn bardzo ciepły), następnie dolewamy rozczyn i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy. Gdy wyrośnie znów je wyrabiamy. Ciasto
Wypisz WymalujPrzepis na ciasto dostałam od mojej serdecznej przyjaciółki Agi, za co jestem jej ogromnie wdzięczna. Jest to najlepsze ciasto na pizzę, jakie dotąd udało mi się upiec. Jest delikatne, puszyste i chrupiące jednocześnie. Ja oczywiście musiałam przerobić je na swoją wegańską wersję, ale, o dziwo, Aga stwierdziła, że jest jeszcze lepsze niż oryginał. Do ciasta możesz wybrać dowolną mąkę. Mnie(...)zwykła pszenna nie za bardzo smakuje, a po wypróbowaniu różnych mąk, stwierdzam, że najlepiej sprawdza się tu pełnoziarnista mąka orkiszowa, która nadaje ciastu ciekawy smak. Do tego oczywiście pachnący Prowansją sos pomidorowy, a w miejsce sera sos czosnkowy na bazie tofu. Można też użyć sera wegańskiego, mnie jednak zależało, aby pierwsza pizza, którą wrzucam na bloga była zdrowsza, oczywiście
Roślinna - blog wegańskiPrzepisów na ciasta ucierane jest mnóstwo. Ja odkryłam przepis na najlepsze ciasto ucierane z dodatkiem maślanki , dzięki której ciasto wychodzi wyjątkowo puszyste i wilgotne, nawet po 2-óch dniach. Ciasto wręcz rozpływa się w ustach. Dodatek cytryny, maku i porzeczek oraz delikatnej lukrowej polewy dodaje ciastu sporego uroku i smaku. Patrząc na nie, aż chce się je znów spróbować(...)Składniki ciasta ucieranego: 380 g mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1/4 łyżeczka soli 400 g cukru 230 g miękkiego masła 4 jaja 300 ml maślanki Dodatkowo: skóra otarta z I cytryny (wyszorowanej i sparzonej) 1,5 łyżki maku masło i mąka do przygotowania formy 140 g czerwonych porzeczek Polewa
Moja DelicjaCiasto Stefanka zwane inaczej Miodownik :) Nie był to mój dzień na robienie czegokolwiek w kuchni, wszystko leciało mi z rąk, dlatego ciasto wygląda jak wygląda :) ale za to w smaku wyszło bardzo dobre :) Składniki: ciasto: 500 g mąki pszennej, 150 g cukru, 200 g masła, 2 łyżki mleka, 2 jajka, 2 łyżki miodu, 1 łyżeczka sody. masa grysikowa(...)kaszy manny, 200 g masła, 1/4 szklanki cukru. polewa czekoladowa: 100 g gorzkiej czekolady, 30 g masła. dodatkowo: 400 g powideł śliwkowych. Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy na stolnicy. Dzielimy je na 3 części i wyklejamy 3 blaszki o takiej samej wielkości, wcześniej wyłożona papierem do pieczenia. U mnie są to blaszki ok. 25x 30cm. Jeśli
Aga w kuchnijabłka z cynamonem smakują wybornie, chyba nie muszę nikogo przekonywać, a w połączeniu z delikatnym ciastem biszkoptowym i bitą śmietaną, to już po prostu pychota :) Jabłecznik na cieście biszkoptowym to jedno z moich ulubionych ciast :) Biszkopt: 5 jajek 1 ¼ szklanki cukru 1 ¼ szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 2 galaretki (najlepiej cytrynowe) Około 2 kg jabłek(...)cukrem, aż cukier się lekko rozpuści (około 7 – 10 minut, na najwyższych obrotach miksera). Następnie zmniejszamy obroty miksera na najniższe i dodajemy po trochu mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto wylewamy na średniej wielkości blaszkę (około 23 x 34cm) wyłożoną pergaminem. Biszkopt pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 ⁰ C. Po upieczeniu ciasto pozostawiamy na około 5 minut w wyłączonym
Smakowy Raj