truskawki ma się ku końcowi, a ja jeszcze nie skończyłam z rabarbarem! Tak, tak, nawet teraz mam kilka łodyg w lodówce i zastanawiam się, co z nich pysznego przygotować. Ciasto, które prezentuję poniżej, przygotowałam już jakiś czas temu. Właściwie zabierałam się za nie chyba z pięć lat, odkąd tylko zobaczyłam przepis w gazetce Pieczenie jest proste , nr 2/2007. Na okładce(...)pyszni się cudownie kruche ciasto wypełnione zielonym rabarbarem i delikatnym budyniem waniliowym, udekorowane soczyście czerwonymi truskawkami. Czy można się oprzeć...? Teoretycznie nie, choć mi sporo czasu zajęło zabranie się za pieczenie. W końcu jednak nabyłam rabarbar w kolorze burgunda, który naprawdę zaskoczył mnie swoją barwą. Zachwycona, chciałam ją jak najbardziej wyeksponować. Od razu przypomniało mi się to ciacho, czym prędzej
Pożeraczka, czyli raz adobrzesoczyste pachnące i trzeba korzystać na zapas. Uwielbiam, zwłaszcza te zrywane prosto z krzaczka. Jak już się najadłam i nacieszyłam ich smakiem, przyszła pora na pierwsze w tym roku ciasto. Mój wybór padł na lekko kruche z kremem z kaszy manny. Jest ono dość łatwe, z gatunku tych, które zawsze się udają. Polecam je wszystkim bo jest naprawdę pyszne(...)Znów dużo zdjęć ;) ale znów Mój Mężczyzna zrobił takie ładne, że musiałam wszystkie zamieścić ;) Ciemne ciasto: 2 1/2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 1 margaryna 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę i pojedynczo dodajemy żółtka. Następnie mieszamy ze sobą sypkie
Cynamonowe szczęściekogo: dla fanów kruchych ciast dla lubiących ciasta z orzeźwiającym akcentem dla chcących powrócić myślami do czasów dzieciństwa Składniki: 6 jajek 250g masła (lub 200g masła i 2 łyżki smalcu) szklanka cukru + 3 łyżki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 500g mąki krupczatki 2 łyżki kakao słoik kompotu agrestowego lub 2 małe słoiczki kwaśnego dżemu (najlepiej agrestowego, kiwi, limonka, wiśnia, porzeczka(...)Wykonanie ciasta: Białka oddzielić od żółtek. Wyrobić ciasto z żółtek, 3 łyżek cukru, masła (+smalec), proszku do pieczenia i mąki. Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej części dodać 2 łyżki kakaa i ponownie wyrobić. Wszystkie 3 części odłożyć do lodówki (najlepiej owinięte w folię spożywczą). Wykonanie piany z białek: Białka jajek ubić ze szklanką cukru. Na sztywno. Wykonanie całego
Mania WypiekaniaCiasto na białkach z porzeczkami to kolejny przepis na wykorzystanie nadprogramowych białek. Jeśli do przyrządzenia jakiegoś ciasta potrzebne są żółtka, a nie wiecie, co zrobić z białkami, polecam przygotować czysty słoiczek, do którego przełożycie białka i zamrozicie. Przy każdym następnym "wolnym" białku wystarczy wyjąć słoiczek z zamrażarki i dołożyć świeże białko do tych zamrożonych. Ja przechowuję białka w słoiczku(...)pojemności około 300ml, swobodnie mieszczącym 6 białek, które rozmrażam, gdy słoiczek jest wypełniony. Ciasta z białek charakteryzuje puszysta struktura i lekkość, przypominają nieco biszkopt, ale nie są suche jak on. Dodatek owoców sprawia, że ciasto idealnie sprawdza się w okresie letnim, kiedy w naszych ogrodach i w sklepach królują owoce sezonowe. Przepis można wykorzystać w szerokiej keksówce o wymiarach 28x15cm
Smakołyki BerenikiKruche ciasto przełożone orzechową masą, dodatkiem malin i kajmaku. Dopełnieniem jest warstwa ubitej śmietanki. Dominującym smakiem w cieście są orzechy i maliny. Całość tworzy rewelacyjną i spójną całość. Kruche ciasto zostało upieczone z dodatkiem oleju Kujawskiego. Kruche ciasto: 3,5 szklanki maki pszennej 0,5 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g margaryny 50 ml oleju Kujawskiego(...)masła 120 g cukru pudru Dodatkowo : 250 g malin w żelu lub frużeliny malinowej/ konfitury 5 łyżek kajmaku 500 g śmietany 36% 1 łyżka cukru pudru Kruche ciasto: Wszystkie składniki na kruche ciasto mieszamy ze sobą i zagniatamy na jednolite gładkie ciasto. Dzielimy na dwie części. Każdą częścią wykładamy blachy o wymiarach 24*29 cm. Pieczemy osobno w nagrzanym
VioletoweKucharzenieTaka pizza jest daniem expresowym. W moim domu zawsze wykonywana w wersji: na bogato :) Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki torebka drożdży suszonych pół łyżeczki soli 2 łyżki oliwy ok. 200 ml letniej wody Składniki farszu: 15 dag pieczarek kilka plasterków szynki opakowanie sera gouda Sos do pizzy: 150 ml keczupu Kotlin 3 czubate łyżeczki oregano szczypta suszonej bazylii(...)ząbki czosnku Przygotowanie ciasta: Do miski wsypujemy mąkę, sól i drożdże. Mieszamy je, aby składniki dokładnie się połączyły. Następnie dolewamy oliwę i wodę i dokładnie wyrabiamy ciasto. Ciasto jest tym lepsze, im dłużej je wyrabiamy. Wody, którą dodaliśmy do ciasta powinno być tyle, aby ciasto podczas wyrabiania przestało lepić się do rąk, ale żeby było miękkie i sprężyste, nie twarde
Smak mojego domumających ochotę na bardzo jabłkową szarlotkę dla chcących spróbować szarlotki na mące krupczatce dla tych, którzy słyszeli kiedyś o "tatrzańskiej" i mają ochotę wypróbować ją w domu Składniki na ciasto: 500g mąki krupczatki 250g margaryny lub masła 90g cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka (lub 1 jajko) 2 łyżki śmietany 18% Składniki na warstwę jabłkową(...)jabłek (najlepiej szarej renety - waga przed obraniem) 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cynamonu Wykonanie ciasta: Margarynę (zimną), cukier puder i mąkę z proszkiem do pieczenia posiekaj nożem. Dodaj do tego żółtka i śmietanę i jak najszybciej zgnieć ciasto. Ciasto można zagnieść ręcznie lub z pomocą miksera.Wyłóż formę 24x24 papierem do pieczenia. Na blachę wyłóż 2/3 ciasta
Mania Wypiekaniapowodu mojego łakomstwa - nadziałam je nadzieniem serowym w zbyt dużej ilości. Jeśli chcecie zrobić jak ja, z nadzieniem, pamiętajcie, żeby nie było go zbyt dużo pomiędzy warstwami ciasta. Moje bułeczki posmarowałam serkiem clementine curd , wyszły wspaniałe! Bardzo smaczne są też tradycyjne, wypełnione masłem, posypane i zapieczone z żółtym serem. Wszystkim polecam te niezwykłe bułeczki, a Gosi za oryginalny przepis. Rozczyn(...)drożdży 400 ml letniego mleka ok. 300 g mąki pszennej 1 łyżeczka cukru Ciasto właściwe: wyrośnięty rozczyn 50 g bardzo miękkiego masła 10 g soli morskiej 20 g cukru ok. 200 g mąki pszennej (dałam ok. 230 g, bo ciasto było trochę za rzadkie do formowania) ok. 100 g masła do posmarowania ciasta (roztopiłam w garnczku, bardzo krótko trzymając
Kuchnia PrezydentowejUwielbiam przygotowywać ciasta drożdżowe :) Takie wypieki są lekkie, pulchne i bardzo smaczne. Poniższe ciasto przygotowałam ze świeżymi truskawkami i kruszonką. Przepis na to ciasto zaczerpnęłam ze strony cookierenka . Jeżeli macie ochotę na inne drożdżowe wypieki to zachęcam do przygotowania: rolady drożdżowej z jagodami lub ciasta z malinami . Składniki na blachę 20 cm x 20 cm: ciasto drożdżowe(...)kostki masła (50 g) 140 ml mleka szczypta soli kruszonka 1/4 kostki masła (50 g) 80 g mąki pszennej 80 g zwykłego cukru świeże truskawki Na samym początku przygotować ciasto drożdżowe: mleko lekko podgrzać, masło roztopić. Mąkę i suche drożdże wymieszać ze sobą. Następnie wbić jajka, dodać szczyptę soli i letnie masło oraz mleko. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto (ręcznie
Ugotowaćcierpliwości, żeby układać na masie wzorki z posiekanych orzeszków czy rodzynek trzymanych w szczypczykach. Jestem na tyle kiepska w dbaniu o estetykę wypieków, że wysmarowałam w jednym miejscu bok ciasta dżemem porzeczkowym. Żeby było zabawniej, właśnie ten fragment ciasta został użyty do zdjęć. Zauważyłam to oczywiście dopiero na komputerze. Zrobię powtórkę za kilka lat, obiecuję, że do trzeciego mazurka przyłożę(...)się o wiele bardziej :) PS Jeśli chcesz ułatwić sobie sprawę – przygotowane według przepisu ciasto rozwałkuj i wyłóż nim wysmarowaną masłem formę do tarty. Nie wiem czy nadal mazurek będzie mazurkiem, czy po prostu zwykłą tartą, ale na pewno zaoszczędzisz trochę czasu :) Na papierze do pieczenia odrysować formę tortownicę o średnicy 21 cm. Powstały okrąg wydłużyć/powiększyć z jednej
wcinaj toKolejne ciasto które wpisało się na listę moich ulubionych ciast i nie tylko moich bo mojej rodziny też. Już kilka razy robiłam to ciasto ale nie miałam wcześniej możliwości zrobienia zdjęć bo tak szybko znikało. Przepis pochodzi z książeczki Margaryny Kasi. Składniki na ciasto: - 50 dag mąki - 1 szklanka cukru - 7 dag margaryny lub masła - 2 jajka - 4 łyżki mleka(...)proszku do pieczenia - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 50 dag jabłek Składniki na bitą śmietanę: - 3 szklanki gęstej śmietany - 1 opakowanie cukru waniliowego - 15 dag cukru Najpierw robimy ciasto. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę i dodajemy mleko. Masło rozpuszczamy w garnku i jak przestygnie dodajemy do masy. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną
Kuchenne WariacjeBaaardzo proste ciasto bez pieczenia, z kaszą manną w roli głównej. Smak dzieciństwa :) Jak wiecie, proste rozwiązania często okazują się najlepsze, tak jest i w tym przypadku - ciasto jest bardzo smaczne, przypadnie do gustu także niejadkom, które za kaszą nie przepadają. Jestem przekonana, że się nawet nie domyślą, że jedzą ciasto z kaszą :) Jako ciekawostkę podam, że możecie spotkać(...)się z kilkoma nazwami tego ciasta: kaszak, kasznik, stefania, a nawet oszukany sernik. Ciasto proponuję przechowywać w chłodnym miejscu, najlepiej na najwyższej półce w lodówce (na niższych, gdzie jest zimniej, kaszak może się zrobić gumiasty). Podawać drugiego dnia, kiedy herbatniki zmiękną. Składniki: Ciasto jasne: 1 litr mleka 3/4 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1,5 szklanki kaszy manny
Domowa Cookierenka Agiwymieszać. Dodawać stopniowo jajka mieszając składniki drewnianą łyżką. Następnie wyrabiać ręką przez ok. 10 minut lub przez 7 minut za pomocą haka miksera (na 4 poziomie). Na koniec ciasto ma być gładkie. 3. Następnie dodawać po kawałeczku miękkie masło, cały czas wyrabiając rękami (ok. 10 minut) lub miksując hakiem (ok. 7 minut). Na koniec mamy otrzymać elastyczne(...)błyszczące ciasto, które będzie odklejało się (ześlizgiwało) z ręki i boków miski. Przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. 4. Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią i szybko zagnieść ręką. Złączyć ciasto w jedną kulę (nie będzie sztywna), wyłożyć na blat podsypany mąką, przewrócić na drugą stronę i obtoczyć w mące ( ja użyłam maty i wałka silikonowego, dzięki
Domowa Cookierenka AgiKolejny przepis z mojej ulubionej książki pt. Southern Italian Desserts . Jakiś czas temu pisałam, że kupiłam ją wyłącznie ze względu na ciasto, które kusiło z okładki. Czas je przedstawić: Panie, Panowie, tarta arbuzowa poleca się w sezonie arbuzowym :) Gdybym wiedziała, że jest ona tak pyszna, to zrobiłabym ją od razu po pojawieniu się pierwszych arbuzów. Ale co się odwlecze(...)Spróbujcie koniecznie, ciacho jest łatwe w przygotowaniu, orzeźwiające, po prostu idealne. Po zjedzeniu kawałka ma się ochotę na jeszcze i jeszcze :) Składniki (na tortownicę o śr. 22 cm): Ciasto: 400 g mąki (najlepiej krupczatki) 150 g cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 170 g zimnego masła 2 jajka skórka otarta z 1 cytryny (wcześniej umytej
Domowa Cookierenka Agiwyłącznie owoce posypane niewielką ilością cukru, więc można powiedzieć, że jest prawie dietetyczna ;) Niby nic wielkiego, ale zaręczam, że Wasze kubki smakowe oszaleją. A! I jeszcze muszę wspomnieć o cieście, które nawet na drugi dzień jest idealnie kruche, a jak widać na zdjęciach, śliwki trochę soków puściły :) Składniki: Na kruche ciasto: 1,5 szklanki mąki pół łyżeczki soli 2 łyżki(...)cukru 150 g zimnego masła 2-3 łyżki zimnego jogurtu Na nadzienie: pół kg śliwek 2 łyżki cukru Dodatkowo: 1 łyżka cukru cukier puder do oprószenia tarty Przygotowanie: Ciasto kruche: Ręcznie : Posiekać masło z mąką, solą i cukrem, Palcami rozetrzeć grudki, dodać jogurt. Zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez min. 60 min. Mikser planetarny
Domowa Cookierenka Agi