ciasto - 160568 przepisów (strona:724/10705)

Tarta cytrynowa - prosta i baaardzo smaczna 142

więc nic innego jak trzymać kciuki żeby śnieg szybko nie stopniał. Dzisiejszym ciachem, którym chciała się z wami podzielić jest tarta cytrynowa, już kilka razy przymierzałam się do tego ciasta ale jakoś ciągle odkładałam go na później. Ciesze się, że w końcu udało mi się go upiec bo na prawdę jest bardzo smaczne. Masa cytrynowa jest lekko cierpka a beza(...)wierzchu słodka, możecie sobie wyobrazić takie połączenie smaków, rewelacja. Właśnie takie smaki w ciastach lubię najbardziej, nie lubię przesłodzonych ciast więc chętnie zjadłam kilka kawałków. Nawet łasuch docenił smak tego ciasta i zdobył się na nie małe poświęcenie. Ten smakołyk wywołam u niego niezłą zgagę ale i tak pałaszował ciasto twierdząc, że jest zbyt smaczne żeby sobie go odpuścić

ciastkarnia na kruchym spodzie
Elioti - cypryjski chleb z oliwkami i cebulą 175

trochę się rozpadał w miejscach, w których znajdowało się dużo dodatków. Zamiast zwijać chleb w roladę, tak jak ja, możecie go zagnieść z dodatkami, tak aby rozprowadziły się w cieście bardziej równomiernie. Mi się za to bardzo podoba spiralny wzór, jaki utworzyły składniki w moim wypieku.  Jak jeść Elioti? Zwyczajnie polany dobrą oliwą jest znakomity, ale można też podać(...)innych ziół) * mąkę pełnoziarnistą możesz zamienić na mąkę pszenną typ 650 Przygotowanie: W misce wymieszaj obie mąki, sól, drożdże i suszoną miętę. Dodaj oliwę i 3/4 wody. Zagnieć ciasto - najpierw robię to łyżką, a potem zagniatam ręką. Jeżeli ciasto będzie za suche, dodaj resztę wody, jeżeli za mokre - podsyp je mąką. Dobrze wygniataj ciasto przez ok. 8 minut, aż stanie

Chilli Czosnek i Oliwa
Coca (hiszpańska pizza) z tapenadą, anchois, rukolą i pieczoną papryką 154

się ona z typowo imprezowo-przekąskowym daniem (hiszpańskim tapas), choć na obiad też bym nią nie pogardziła:) Przy okazji testowania tego przepisu odkryłam bardzo dobrą metodę pieczenia drożdżowego placka - ciasto w środku wyszło mięciutkie, na zewnątrz chrupiące, " wreszcie nie było suche " jak ujął to mój Mąż:) Jak to się robi? Zapraszam do przeczytania:) P.s. Cocę zrobiłam specjalnie na moją akcję(...)oraz na Balearach . Można ją dostać w prawie każdej piekarni w regionie, miejscowi podobno rzadko pieką ją samodzielnie. Znana jako "hiszpańska pizza", różni się od niej w wielu aspektach. Ciasto chlebowe jest grubsze i bardziej pulchne (jak w focacci ), formuje się je na kształt wydłużonego owalu i jada na zimno. Jeżeli chodzi o dodatki, to dozwolone jest praktycznie wszystko... oprócz

Chilli Czosnek i Oliwa
Stromboli 164

różne sposoby jej zawijania ja użyłem moim zdaniem ten najbardziej ładnie wyglądający w wianek.Sam pomysł na taki zawijany wypiek pochodzi nie z Włoch lecz z Stanów Zjednoczonych. Podstawą jest ciasto dokładnie takie same jak do pizzy. Składniki do nadzienia można samemu zmienić.   // 1050) {document.write(" "); } else { document.write(" "); } // ]]>   Składniki Ciasto: 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki wody(...)papryka 7 plastrów salami 100g tartej mozzarelli 1 jajko łyżeczka sezamu oregano sól Przygotowanie 1. Drożdże rozmieszać w wodzie do całkowitego rozpuszczania. Do dużej miski wsypujemy wszystkie składniki na ciasto, najpierw możemy je wymieszać łyżką. Gdy łyżka obklei się mocno ciastem wyrabiamy rękami do elastycznej i jednolitej konsystencji. Tak wyrobione ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. 2. Ciasto rozwałkowujemy

zjem to blog kulinarny
Rybki z ciasta drożdżowego 196

Ciastka w wersji wytrawnej. Składniki: pół szklanki ciepłej wody pół łyżeczki drożdży instant pół łyżeczki cukru 1 szklanka mąki łyżka oleju łyżeczka majeranku łyżeczka soli jajko

w kuchni i w ogrodzie
Rustykalne bagietki pszenne 139

ktoś posmakuje domowego pieczywa, to już do końca życia będzie jego amatorem. Nie ma nic trudnego w zagniataniu ciasta, niektórzy lubią to robić ręcznie, ja wolę wysługiwać się moim robotem z hakiem. Wyrabia ciasto drożdżowe doskonale. Wystarczy potem uformować ciasto i wstawić do piekarnika. A różnica w pieczywie kupnym i domowym jest przeogromna. Ostatnio piekłam bagietki z tego przepisu(...)wystarczy poświęcić godzinę pracy i mamy pyszne rustykalne bagietki pszenne. Bagietki mają być rustykalne, czyli nie wymagające zbytniej staranności w wykonaniu, mają wyglądać jakbyśmy je zrobili od niechcenia, Ciasto wyrasta ekspresowo, a bagietki formuje się z łatwością, rozciągając kawałki ciasta przez skręcanie. Bagietki są bardzo smaczne, do tego znikają w ekspresowym tempie. Im bagietki będą mieć bardziej nieregularny kształt

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Jabłecznik z kolorowym biszkoptem 318

Szarlotki są pyszne o każdej porze roku . Mają coś w sobie :) Z takim ciastem można eksperymentować . Z ciastem kruchym, biszkoptowym albo.....z tym i z tym .Tak jak w moim przypadku dzisiaj :) Przepis dostałam dzięki uprzejmości Agnieszki Antosik z fb. Troszeczkę zmodyfikowałam , ale i tak jest pycha :) Dziękuję Agnieszko :) . Wymiary blaszki : 24 x 29 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas(...)pieczenia : 30 minut ; 45 - 50 minut Składniki: Ciasto kruche: 3 szkl. mąki 5 żółtek 3/4 szkl. cukru pudru łyżka śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia Biszkopt: 5 białek 150 g cukru 60 g mąki 50 g mąki pszennej sok z połowy cytryny ( można dodać esencji cytrynowej )  1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao ( użyłam firmy Symbio ) Masa jabłkowa

Słodkości i nie tylko
PIERNIK STAROPOLSKI ETAP I 250

świątecznymi również i ja postanowiłam rozpocząć przygotowania do świat Bożego Narodzenia. Najlepszym początkiem rozpoczęcia przygotowań do tych magicznych świąt jest Piernik staropolski. Właśnie teraz jest najlepszy czas aby przygotować ciasto na piernik, które będzie czekało 5-6 tygodni zanim powstaną z niego cudownie miękkie aromatyczne pierniczki które będą zdobić świąteczne drzewko, a z nich będzie wydobywała się piękny korzenny zapach(...)Oczywiście starczy też ciasta  na  pierniki przełożony powidłami śliwkowymi i polany czekoladą który, wszyscy w domu uwielbiamy. Piernik przyrządzam tak jak robiono to w moim domu od zawsze z dodatkiem smalcu, który robi moja mama. Osobom które lubią ciasta bardziej subtelne w smaku polecam masło. Teraz przedstawiam przepis oraz fotki ciasta gotowego do leżakowania. Gdy minie okres „kwarantanny

RAROSSA
Kopiec kreta 203

wkradła! Najpierw sesja, później niespodziewany wyjazd, urodziny i tak zleciało jakoś. Chciałabym, aby powrócił do mnie zwyczaj częstego publikowania. Kopiec kreta w czasie jego największej popularności był dla mnie ciastem, które strasznie chciałam spróbować, ale sama nie byłam wtedy na tyle doświadczona, by je upiec i się bałam po nie sięgać. Moja mama nigdy nie była co do niego przekonana(...)mimo licznych próśb z mojej strony również go nie przygotowała. Tak więc nie miałam okazji spróbować go w oryginalnej wersji. Teraz smakuję tej wegańskiej i... Mimo bałaganu, który robi, ciasto od razu ląduje w "moich ulubionych". Upiekłam trzy pod rząd w przeciągu trzech tygodni. Jest bardzo sycące. Mam nadzieję, że i wam posmakuje :) Przepis znalazłam tutaj . Dokonałam niewielkich modyfikacji. Składniki

Weganizm infantylny
Bienenstich - użądlenie pszczoły 158

Jakiś czas temu widziałam w telewizji jak p.Ewa Wachowicz robi ciasto o takiej nazwie -użądlenie pszczoły...ale p.Ewa robiła to ciasto z ciasta kruchego,,a ja zrobiłam z ciasta drożdżowego..przepis podpatrzyłam tutaj. ja nie kroiłam ciasta na kawałki przed nakładaniem masy tak jak jest w opisie..i zrobiłam w mniejszej blaszce [ tzn.przepis jest na dużą blachę, ale ja trochę(...)ciasta odjęłam i zrobiłam jeszcze drożdżówkę z makiem]..Ciasto zrobione z okazji wspólnego gotowania z Formułą 1 na Grand Prix Niemiec, wydarzenia które utworzyła Daria . 1 cytryna 500 g mąki 1/2 łyżeczki soli 7 g suszonych drożdży 100 g miękkiego masła, masło do formy 1/2 l mleka 60 g cukru Na wierzch ciasta i nadzienie 200 g masła

Moje domowe kucharzenie
Najlepsza szarlotka z bezą i kruszonką 194

Szarlotka to ciasto, które chyba lubi każdy. Jej smak zazwyczaj kojarzy nam się z dzieciństwem. Robiłam już różne wersje szarlotek, ale ta zdecydowanie jest moją ulubioną. Po wielu eksperymentach wreszcie udało mi się uzyskać smak idealny. Lekko kwaśne jabłka, kruche ciasto i słodka beza to idealne połączenie smaków. Ciasto robiłam w formie 24x24, więc wyszło bardzo wysokie. Można(...)również przygotować w nieco większej formie. Szczerze polecam!!! Najlepsza szarlotka z bezą i kruszonką         Składniki: Ciasto: 500 g mąki pszennej tortowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g chłodnego masła 5 żółtek 1/2 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego Jabłka: około 6-7 kwaśnych jabłek (ja używam szarej renety) łyżka mąki

Mania Gotowania
Ciasto malinowo - czekoladowe, sezon malinowy rozpoczęty. 162

Obiecałam że napiszę o tym pysznym , poszerzającym pupsko smakołyku, z resztą dawno nie było żadnego przepisu. Ale wiecie żeby nie było, że moja wina, że tyjecie

Farmażony
Szybkie ciasta urodzinowe - Cappuccino for You 219

Mój małżonek wkroczył w 2014(prawie) straszy o kolejny rok. Prawie bo jak ktoś nie pamięta urodziny miał wczoraj. Z braku czasu i prawdę mówiąc braku

Farmażony
Pierś z kurczaka z maślakami zapiekana w cieście francuskim 173

Niestety w wyścigu po grzyby zawsze przegrywam:) Po prostu nie jestem w stanie zmusić się w weekend do wstania o jakiejś nieludzkiej godzinie. Kiedy wychodzę o

Kraina Tysiąca Smaków