ciasto - 162258 przepisów (strona:723/10818)

Watykański, papieski, Herman albo po prostu Ciasto Szczęścia czyli Niedzielne Śniadanie odc.23 161

Dawno, dawno temu za górami, za lasami... tak mogłabym zacząć opowieść o mojej przygodzie z tym wypiekiem. Dostałyśmy z mamą słoik zaczynu, karmiłyśmy, pielęgnowałyśmy a potem

Dzieje kuchennej Wiewióry
NieŚwiątecznie mi i Korzenne ciasto z jabłkowym musem i bakaliami czyli poWeekendowe Łakocie odc. 28 193

Przepis znalazłam w kalejdoskopie kulinarnym. I gdyby nie on całkiem nie czułabym nadchodzących Świąt. Wczoraj uświadomiwszy sobie, że to już TYLKO dwa tygodnie... przeraziłam się!!! nie

Dzieje kuchennej Wiewióry
Walka z Muszkami owocowkami i Orzechowo-czekoladowe ciasto ze sliwkami 127

Zakwas na chleb, małosolne ogórki i świeże owoce takie jak śliwki czy jabłka przyciągają rzesze małych i wrednych muszek. I jak sobie z nimi poradzić? Jak

Dzieje kuchennej Wiewióry
Orzechowo-czekoladowe ciasto ze sliwkami czyli poWeekendowe Lakocie odc.57 140

Rozpoczęcie roku pierwszej klasy mamy za sobą. Pogoda nie nastrajała dobrze, denerwowała się nie tylko Córcia. To była nasza pierwsza wyprawa z Synciem bez wózka bo

Dzieje kuchennej Wiewióry
Świąteczna strucla makowa 356

zawiera mak i tak jak już pisałam we wczorajszym poście, makowiec to dla mnie świąteczna tradycja. Żeby był naprawdę dobry, masa makowa musi być słodka i pełna bakalii, a ciasto mięciutkie i mokre od makowego nadzienia. Jednak jako że bardzo lubię eksperymenty, nie byłabym sobą, gdybym i tym razem nie spróbowała zrobić czegoś bardzo tradycyjnego nieco inaczej i po swojemu(...)się ich bałam, a okazało się, że nie ma czego. Teraz nie tylko już się drożdży nie boję, ale uwielbiam z nimi pracować. Drożdżowce piekę więc często i chętnie. Ciasta, bułeczki, nawet chleby, a tym razem wieniec makowy. Receptura na ciasto pochodzi ze starszej ode mnie książki (z 1974 roku!), która była podręcznikiem mojego taty w technikum. Zmodyfikowałam ją tylko

Ratunku obiad
Chleb pszenny z Vermont na zakwasie Hamelman'a 171

Wypiek czasochłonny, ale wart pilnowania! Źródło Jeffrey Hamelman "Chleb" składniki zaczyn   140 g mąki chlebowej pszennej 170 g wody 2 łyżki aktywnego zakwasu (dokarmionego ok 12 g wcześniej) ciasto właściwe 680 g mąki pszennej chlebowa 90 g mąki żytniej razowej 420 g wody 20 g soli 300g zaczynu przygotowanie zaczyn Przygotować na 12 - 16 godzin przed końcowym mieszaniem ciasta(...)Wymieszać wszystkie składniki i pozostawić w przykrytym pojemniku w temperaturze pokojowej ciasto właściwe Do misy robota włożyć wszystkie składniki ciasta właściwego, oprócz soli. Mieszać na pierwszej prędkości tylko do połączenia składników. Odstawić na 20 - 60 minut. Po tym czasie ciasto posypać solą i mieszać na drugim stopniu prędkości przez 1,5 - 2 minuty. Przełożyć do naoliwionej miski ( świetnie sprawdza się

Stare Gary
Chleb pszenny razowy na zakwasie Hamelman'a 160

mnie upieczonych jest najsmaczniejszy. Wszystkie są świetne!  składniki zaczyn   140 g mąki  pszenna razowa 140 g wody 2 łyżki aktywnego zakwasu (dokarmionego ok 12 g wcześniej) ciasto właściwe 320 g mąki pszennej razowa 450 g mąki pszennej chlebowej 490 g wody 20 g soli 270 g zaczynu przygotowanie zaczyn Przygotować na 12 - 14 godzin przed końcowym mieszaniem(...)ciasta. Dobrze  wymieszać wszystkie składniki i pozostawić w przykrytym pojemniku w temperaturze pokojowej ciasto właściwe Do misy robota włożyć wszystkie składniki ciasta właściwego. Mieszać na pierwszej prędkości przez 3 minuty aby składniki się połączyły. Następnie  mieszać na drugim stopniu prędkości przez 2 - 2,5  minuty. Przełożyć do naoliwionej miski ( świetnie sprawdza się spory prostokątny plastikowy pojemnik

Stare Gary
Pizza na cieście kefirowym 85

Rozwiń i czytaj przepis :

Ewa w kuchni
Pizza na cienkim cieście 171

Rozwiń i czytaj przepis :

Ewa w kuchni

Proponowane wyszukiwania