Domek robiłam po raz pierwszy i bardzo mi się spodobał zawód budowlańca piernikowego :) Domek nie jest taki trudny jak się wydaje, wystarczy zaprojektować, wyciąć elementy z ciasta, upiec i posklejać lukrem. Prawda, że proste? Dekoracja zależy od naszej fantazji, cierpliwości i czasu, bo tego potrzeba dość sporo :) Z ciastem bardzo dobrze się współpracuje, jest elastyczne i nie pęka, nawet(...)powtórnym zagniataniu. W trakcie pieczenia rośnie minimalnie, a jego ilość wystarczy na domek i parę drobnych dekoracji wokół gospodarstwa :) CIASTO PIERNIKOWE: 5 szklanki mąki pszennej 4 łyżki przyprawy do piernika lub 2 łyżeczki domowej przyprawy 1/2 łyżeczki sody 3 jajka 1 szklanka płynnego miodu 1 szklanka cukru brązowego 200g masła DEKORACJA: 2 białka ok 500g cukru pudru parę twardych karmelków
https:KKuchniaMniamtypowo polskie danie. Jednak, prawda jest taka, że choć znane są w naszym kraju od ponad 800 lat, to przywędrowały z Dalekiego Wschodu. Ich geniusz tkwi w niezwykle prostym cieście i dowolnym, naprawdę dowolnym farszu. Różnorodne odmiany pierogów znane są na całym świecie. Rosyjskie pielmieni, gruzińskie chinkali, wareniki z Ukrainy, chińskie wontony, ravioli z Włoch… nazw setki, idea taka(...)sama. Delikatne ciasto przygotowane jedynie z mąki i wody z dodatkiem jajka i farsz. Ruskie z serem twarogowym i cebulą, z owocami, mięsem, kaszą, twarogiem… na słodko i w sposób wytrawny. Co kraj to obyczaj. A w sumie co kuchnia, to obyczaj. A sekretem udanych pierogów jest ciasto. There’s a rumour that dumplings is a typical Polish
Jacob TastesMakowiec na kruchym cieście z dodatkiem jabłek, które sprawiają, że ciasto jest wilgotne. Wiśnie wnoszą delikatną kwaskową nutę, przez co ciasto jest jeszcze smaczniejsze. Na wierzchu ułożyłam wycięte gwiazdki z kruchego ciasta :) CIASTO KRUCHE: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki krupczatki 1/2 łyżeczki proszku od pieczenia 1/3 szklanki cukru 150g masła 2 żółtka MASA MAKOWA: 400g maku mielonego(...)jabłka ok 2 szklanek wiśni z kompotu lub nalewki Mąkę pszenną i krupczatkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać kawałki zimnego masła, żółtka i szybko zagnieść ciasto. Około 1/3 ciasta rozwałkować i wyciąć gwiazdki. Zarówno gwiazdki jak i pozostałe ciasto schłodzić w lodówce przez co najmniej pół godziny. Ciasto zetrzeć na tarce jarzynowej na spód formy o wymiarach21x30cm
https:KKuchniaMniamŚwiąteczne ciasto marchewkowe z powidłami przygotowuje się bardzo szybko, od razu można je podawać, gdyż najsmaczniejsze jest zaraz po upieczeniu. Miękkie, wilgotne, rozpływające się w ustach, lekko czekoladowe, pachnące piernikiem i cynamonem. Niektórzy myślą, że to piernik, nie przychodzi im do głowy myśl, że w tym cieście podstawowym składnikiem jest tarta marchewka. Pysznie łączy się z powidłami i orzechami. Jest(...)ciasto, które możecie upiec na ostatnią chwilę. Polecam poza sezonem świątecznym upiec ciasto marchewkowe z tego przepisu. składniki: 1/2 szklanki oleju 4 jajka 2 szklanki drobno startej marchewki 2 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia (u mnie marki Winiary) 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki sody szczypta soli 1 szklanka grubo posiekanych orzechów włoskich garść rodzynek
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięproste w przygotowaniu. Będziemy potrzebować : z podanych proporcji wyjdzie 16 bułeczek na rozczyn : 25 g drożdży świeżych 300 g mąki pszennej ( użyłam poznańskiej ) 400 ml letniego mleka do ciasto: 350 g mąki pszennej (poznańskiej) 50 g masła o temperaturze pokojowej 20 g cukru kryształ 10 g soli mąka do podsypania blatu podczas wyrabiania i obtoczenia bułeczek Link do filmu(...)przygotowania : Francuskie bułeczki śniadaniowe https://www.youtube.com/watch?v=NIsmqOkv3gU Przygotowanie : Ciasto na bułeczki francuskie możemy przygotować za pomocą robota , miksera lub ręcznie w każdym przypadku kolejność przygotowania jest taka sama . Ja tym razem ciasto przygotowałam ręcznie . Najpierw przygotuję rozczyn : Do miski wlewam mleko , dodaję rozkruszone drożdże i mieszam żeby drożdże rozpuściły się w mleku . Następnie dodaję mąkę i mieszam przez chwilę
Uwaga Babcia Piecze Chlebserdecznie Propozycja na smaczne i ładnie wyglądające pizzerinki , są proste do zrobienia i na pewno najmłodszym przypadną do gustu :) Będziemy potrzebować : z podanych proporcji wyjdzie około 20 pizzerinek na ciasto : 400 g mąki pszennej (użyłam poznańskiej) 220 ml letniej wody 20 g drożdży świeżych 1 łyżka oleju 1 łyżeczka soli szczypta cukru na sos: 200 g przecieru pomidorowego 1 łyżka(...)stopni (wyłączyć grzanie ) i wstawić miskę z rozczynem . Po 15 minutach : Do rozczynu dodaję pozostałą wodę , mąkę , sól , olej i wszystko razem mieszam łyżką , gdy składniki wstępnie się połączą ciasto wyłożę na blat . Ciasto wykładam na blat i wyrabiam przez około 4 minuty ręką aż się stanie gładkie lśniące i nie będzie się kleiło do dłoni – jeżeli ciasto bardzo klei
Uwaga Babcia Piecze Chlebprawdziwego (około 15 g) 2 łyżki mleka Foremka na babkę o średnicy 23 cm (użyłam z kominkiem) Link do filmu z przygotowania : Babka drożdżowa https://www.youtube.com/watch?v=hVMkzzfum30 Przygotowanie : Ciasto można przygotować robotem lub ręcznie, kolejność przygotowania w obu przypadkach jest taka sama. Najpierw przygotuję rozczyn : Do miski rozkruszam drożdże, dodaję 1 łyżeczkę cukru (przyśpieszy fermentację), około 50 ml letniego(...)minutach : Do rozczynu dodaję : mleko, cukier, skórkę z cytryny, mąkę, żółtka, sól, cukier waniliowy i wszystko razem mieszam łyżką. Do wstępnie połączonych składników dodaję roztopione i przestudzone masło, ciasto nadal wyrabiam w misce około 3 - 4 minut, do momentu aż ciasto stanie się lśniące, („sapie” jak się miesza). Ciasta nie wykładam na blat, ponieważ ciasto jest zbyt luźne. Na koniec
Uwaga Babcia Gotujesernik królewski piekłam tylko (przyznaję się) z torebki ;) Bardzo wszystkim zasmakował i regularnie pojawiał się na rodzinnych spędach. Cały czas jednak miałam żal do siebie, że nie było to ciasto zrobione przeze mnie od A do Z, a tym samym zawierało jakieś „super-ekstra” polepszacze smakowe (żeby tylko!). Postanowiłam więc, metodą prób i błędów, upiec ten sernik sama(...)ciastem kruchym nie było problemu, to nad masą musiałam trochę popracować. Jednak uważam, że w końcu mi się udało :) Sernik smakuje bosko! Masa jest wilgotna, bardzo kremowa z wyczuwalną nutą wanilii. Smakowo świetnie współgra z ciemnym, kruchym ciastem :) Sernik królewski będzie idealnym zwieńczeniem świątecznego obiadu, jak też bardzo miłym, słodkim zakończeniem codziennego/weekendowego posiłku. Polecam! Składniki: Ciasto: 300 g mąki pszennej
MyCookBook.plpostawić na klasykę. Takie małe ciasteczka, wycinane kieliszkiem, idealnie nadadzą się na sklejane maślanym kremem markizy. W smaku przypominają znane szwedzkie ciasteczka pepparkakor, są jednak bardziej czekoladowe. Kruche ciasto najlepiej robić z zimnych składników – zarówno jajko jak i masło powinny być wyjęte prosto z lodówki. Ja robię to ciasto w malakserze – najpierw przesiewam a następnie mieszam w malakserze wszystkie suche(...)dodaję zimne masło, pokrojone na centymetrową kostkę, miksuję całość dokładnie razem aż masło zacznie przypominać posiekany ryż. Na koniec wbijam jajko i znowu kilkoma obrotami ostrza malaksera łączę całość. Ciasto wyjmuję na lekko podsypaną mąką stolnicę i szybko zagniatam. Bez malaksera ciasto też nie jest trudne. Wszystkie suche składniki dokładnie mieszamy w misce, najlepiej kilkukrotnie je przesiewając – mąki orzechowe
Karo in the KitchenSkładniki na makaron półrazowy: 140 gr mąki pszennej typ 00 lub krupczatki 60 gr mąki pszennej razowej typ 2000 2 duże jajka (rozmiar L) 2-3 łyżki oliwy do ciasta 2 łyżkę oliwy do gotowania makaronu sól Z podanych składników zagnieść ciasto, musi być bardzo dobrze wyrobione, tj. gładkie w dotyku, w miarę elastyczne, przy wałkowaniu nie może się rwać(...)Może to potrwać z 10 min zanim będzie dobrze wyrobione, ciasto można też wyrabiać w robocie z hakiem do ciasta drożdżowego. Jeżeli ciasto będzie zbyt twarde należy dodać troszeczkę tłuszczu. Wyrobione ciasto zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 30 min. Stolnicę posmarować tłuszczem lub podsypać mąką. Rozwałkować na grubość 1 mm lub jeszcze cieniej. Im cieniej tym lepiej. Pociąć
moj przepis napołączenia. Najlepszy jest twaróg nie mielony, grudkowaty (w kostce). Dodatkowo: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka, do posmarowania przed pieczeniem cukier puder do oprószenia Wszystkie składniki na ciasto wrzucić do miski, wymieszać, przełożyć na blat wysmarowany olejem lub wysypany mąką. Wyrabiać ciasto tak długo aż przestanie się kleić do rąk. Będzie to długo trwało (około 15-20 min intensywnego(...)wyrabiania). Nie należy podsypywać mąką bo z rogalików zrobią się twarde gnieciuchy. Można wyrobić w robocie z hakiem do drożdżowego, wyrabiać do momentu aż ciasto przestanie się kleić do ścianek misy (około 10-20 min). Wyrobione ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć ściereczką, odstawić w cieplejsze miejsce, do momentu aż podwoi objętość, w zależności od temperatury w pomieszczeniu może
moj przepis namiód, rozkruszyć drożdże, dodać 2 czubate łyżki mąki pszennej, wymieszać. Odstawić na 10 min aż rozczyn zacznie bąbelkować, (jeżeli drożdże nie zaczną pracować, to znaczy, że są martwe, wtedy ciasto drożdżowe nie wyjdzie, trzeba zrobić nowy rozczyn (z nowych drożdży)). W dużej miski wsypać pozostałe składniki, wszystko wymieszać dodać rozczyn, zagnieść ciasto. Ciasto będzie dość twarde na początku(...)czasem stanie się bardziej miękkie i elastyczne. Nie przejmujcie się jeżeli po 20 min wyrabiania ciasto nadal będzie się kleić, chleby z mąki żytniej troszkę inaczej się zachowują podczas wyrabiania niż chleby z samej mąki pszennej. Wyrobione ciasto przykryć folią spożywczą i odstawić do podwojenia wielkości na 1,5 godziny w ciepłe miejsce (ja wstawiam do piekarnika ustawionego na minimalną
moj przepis namąki (odjąć z tych dwóch szklanek), wymieszać, poczekać aż zacznie pracować, około 10 min. Do dużej miski wsypać resztę mąki, mak, dodać drożdże, sól, dynię. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie, lśniące, elastyczne, jednolite (u mnie hakiem do drożdżowego trwa to około 20 min na prędkości od 1 do 3), dodać masło, znów wyrobić do połączenia. Ciasto można wyrobić(...)ręcznie, mi to zajęło około 20 min bardzo intensywnego wyrabiania. Z początku ciasto bardzo się klei, a pod koniec wyrabiania już tylko troszeczkę klei się do rąk, nie dosypywałam mąki podczas wyrabiania. Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia w ciepłe, nieprzewiewne miejsce do podwojenia objętości (trwa to zazwyczaj od 0,5 godziny do 2,5 godziny). Wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótko
moj przepis namojprzepisna.pl | Bułeczki prowansalskie (wegańskie) Pyszne, wilgotne, mięciutkie i aromatyczne bułeczki z dodatkiem suszonych pomidorów, kaparów, czosnku, oliwy i ziół prowansalskich. Macie ochotę na coś takiego? Nam smakowały bardzo :). Ciasto przygotowałam wczoraj, uformowałam bułeczki, schowałam do lodówki, a dziś z rana wyciągnęłam zimne bułeczki z lodówki i od razu do piekarnika, po 25 min, pyszne śniadanko czekało na moich chłopców. Składniki(...)odstawić na 10 min w ciepłe miejsce aby drożdże zaczęły pracować. Po tym czasie do dużej miski wsypać resztę mąki, oliwę, zioła, dodać pracujące drożdże, sól, wyrobić na gładkie ciasto, nie klejące się do rąk, elastyczne i mięciutkie. Pomidory pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę, kapary odsączyć z zalewy. Dodać do ciasta, krótko wyrobić do połączenia. Ciasto przełożyć
moj przepis na