Moje pierwsze podejście do pierogów i jak się okazało bardzo udane! Pyszne serowo-jagodowe nadzienie zamknięte w delikatnym cieście - pychota! :) Zawsze myślałam, że pierogi to największe kulinarne wyzwanie, uwielbiałam te robione przez moją Mamę i sądziłam, że sama nie podołam. Okazało się jednak, że są łatwiejsze do przyrządzenia niż sądziłam. Na pierwszy ogień poszły te ze słodkim nadzieniem specjalnie(...)Dominika. Moimi ulubionymi są ruskie, ale i na nie przyjdzie czas. Te z serem i jagodami są naprawdę pyszne, zarówno jako obiad, jak i deser - polecam! :) Ciasto na pierogi: 4 szklanki mąki pszennej ok. 1 i 1/2 - 1 i 3/4 szklanki gorącej wody lub mleka 2 łyżki oleju kokosowego sól do smaku Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy sól
Cooking Monsterdesign – otwierane ramię – zapewnia optymalny dostęp do misy oraz akcesoriów – 10-poziomowe ustawianie prędkości z dodatkową funkcją pulsacyjną – planetarny system mieszania – miesza i uciera ciasto szybciej i dokładniej niż zwykły mikser – bardzo duża moc – bez problemu wyrobi ciasto najoporniejsze ciasto – 3 lata gwarancji – świetna cena Minusy: Brak Sprzęt z Lidla jest(...)naprawdę mało. Tu znajdziecie filmik o profesjonalnym robocie planetarnym oraz ofertę promocyjną Lidla. Chcecie zobaczyć co dobrego wyczarowałam za pomocą robota planetarnego SilverCrest ? Taką oto choinkę z ciasta drożdżowego, z kremowym serkiem w środku i z konfiturą jagodową na wierzchu. Choinka jest bardzo efektowna i na pewno spodoba się rodzinie ! Coś mnie ostatnio naszło na świąteczne przepisy Składniki
Moja pasja smakuCiasto wiewiórka chodziło za mną od dawna. Pyszne ciasto wiewiórka to ciasto z jabłkami i bakaliami z lekką cynamonową nutą. Mało tego to ciasto polane gęstym karmelem. Zrobiłam je do pracy do popołudniowej kawy, moja kolejka. Poszło w mig! Niewątpliwie zrobię je jeszcze niejeden raz, zwłaszcza, że to ciasto z jabłkami . Uwielbiam jabłka, a jeszcze bardziej jabłka w wypiekach . Ciasto(...)często. Również obrane jabłka wrzuciłam do misy robota, który pokroił je na drobno. Dodaj orzechy, czekoladę, rodzynki i jabłka do masy. Delikatnie wymieszaj i przełóż do formy wyłożonej papierem. Ciasto jest gęste ale takie ma być. Wygładź powierzchnię i wstaw formę do nagrzanego piekarnika. Piecz ciasto przez 35-40 minut. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i ostudź. Przygotuj karmel
codojedzeniaprzypadku niektórych rzeczy nie jestem w stanie się powstrzymać ;) chodzi mi o takie rzeczy, które potrzebne mi będą nie tylko tam, ale już teraz. Najlepszym przykładem będzie patera do ciasta - elegancki dodatek na stół, niezbędny w każdym domu, który w odpowiedni sposób uzupełni i wyeksponuje domowe wypieki na każdym rodzinnym przyjęciu czy spotkaniu towarzyskim. Niezbędny, a ja żadnej nie miałam(...)kupiłam sobie o taką maluteńką, jak widać przy tym przepisie , ale to takie maleństwo, że w zasadzie posłużyć może tylko do zdjęć na bloga, bo jakbym gościom na takiej ciasto podała, to by pewnie pomyśleli, że im żałuję i dlatego tak mało ukroiłam ;) Dlatego przyszedł czas na nową, porządną paterę , na której nie tylko zmieści się dużo ciasta (różnych rodzajów
Kolorowy PrzepisownikDawno nie piekłam żadnego ciasta z jabłkami..tak więc jest...szarlotka na kruchym cieście...pomysł zaczerpnięty stąd. U mnie z braku czasu na odpowiednie schłodzenie ciasta musiałam zrobić ciut inaczej..Większa porcja ciasta nie nadawała się do tarkowania, więc po prostu odrywałam po małym kawałeczku i kładłam na blaszkę.. Ciasto: 4 szkl. mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)łyżki maki ziemniaczanej 3 łyżki soku z cytryny Pianka 6 białek 1/2 szkl.cukru 1 budyń bez cukru (proszek) 3 łyżki tartej bułki cukier puder do posypania Ciasto: Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiać Masło pokroić na kawałki, dodać do mąki i wymieszać aż masa będzie grudkowata. Dodać żółtka i kwaśną śmietanę i zagnieść ciasto. Podzielić
Moje domowe kucharzenieKruche ciasto z lekką kokosową pianką na białkach i kwaśnej śmietanie. Jestem pewna, że Wam zasmakuje! U mnie znikło migiem i bardzo wszystkim smakowało. Ciasto możecie wzbogacić o dowolne drobne owoce, np. maliny, jagody, porzeczki. Polecam! Składniki: (na blaszkę o wymiarach ok. 30x20 cm) Ciasto kruche: 250 g zimnego masła 150 g cukru pudru(...)kwaśnej śmietany 18% 2 op. budyniu śmietankowego (2x40 g) 160 g wiórków kokosowych 60 ml oleju rzepakowego Dodatkowo: cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Ciasto kruche: Wszystkie składniki szybko zagnieść rękami do uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta. Uformować z ciasta kulę, a następnie podzielić na dwie części: większą i ciut mniejszą. Mniejszą owinąć w folię spożywczą
Nastoletnie Wypiekaniedodatków, obkładania czymkolwiek gdyż wszystko jest ukryte w środku. Jako „cudowna” gospodyni i jeszcze „cudowniejsza” żona postanowiłam parówkę (może być inna ulubiona kiełbasa” i ser ukryć w pysznym cieście drożdżowym. Upiekłam więc pyszne wytrawne rogale, które znikają w oka mgnieniu, nie pozwolono by ostygły. Rogaliki z parówką i serem (crescent rolls) są oczywiście z ciasta „ Crazy Dough for Everything(...)swoją drogą nazbierało się już tych „zwariowanych przepisów”, zarówno słodkich I wytrawnych! Wszystko o tym przepisie znajdziecie we wpisie na domowe pieczywo – Bułki pszenne . To ciasto sprawdza się w każdym drożdżowym wypieku. Muszę jeszcze zrobić Crazy pizza. Surowe ciasto można przechowywać w lodówce do 3 dni, oraz mrozić, ja przeważnie przygotowuję ciasto z 1 kg mąki, dzielę na pół, część
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPrzepis na pyszne ciasto dla Was dziś mam. Ciasto pochodzi z książki "103 ciasta Siostry Anastazji". Ja troszkę go zmodyfikowałam, dałam mniej cukru, więc ciasto wyszło w sam raz. Ciasto świetne, puszyste, wilgotne i bardzo smaczne. Ciasto proste, mało czasochłonne. Polecam, bo warto wypróbować :-). Blaszka 23x33 cm. Udanego dnia Wam życzę :-) Składniki ciasto: 250 g masła 200 g cukru trzcinowego(...)dodajemy dwie łyżki cukru pudru. Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i żółtka dajemy do przestudzonej masy. Mieszamy dokładnie drewnianą łyżką. Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek. Mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach około 30-35 minut. Do tzw "suchego patyczka". Studzimy, przekrawamy na dwa blaty. We wrzątku rozpuszczamy galaretki ( ma być
kruche babeczkiletniej przegotowanej wody 100 g mąki pszennej chlebowej typ 750 Składniki na podmłodę dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką, zostawić w temperaturze pokojowej na 12-16 godzin. Składniki na ciasto właściwe: 400 g mąki pszennej chlebowej 100 g otrębów pszennych 200 – 300 g letniej przegotowanej wody 10 g soli Podmłodę wymieszać, odstawić na 30-60 min. Otręby namoczyć(...)wody, odstawić na 15 min. Dodać podmłodę, dodać 400 g mąki, sól. Wyrobić, jeżeli będzie potrzeba dosypać mąki lub dolać wody, ja dolewałam ok 100 g wody. Ciasto wyrobić na gładką i elastyczną masę. Można wyrabiać ręcznie, ok. 7 minut, lub w robocie z hakiem do drożdżowego, na niskich obrotach przez 15 min. Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką, odstawić
moj przepis nagałkę muszkatałową i przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać i pozostawić na patelni jeszcze 5 minut. Po usmażeniu pozostawić szpinak do wystudzenia, a następnie zmiksować na gładką masę. Ciasto na bułeczki Mąkę (450 g) połączyć z drożdżami i solą. Następnie dodać letnią wodę i wyrabiać ciasto przez kilka minut, aż będzie elastyczne. Podzielić ciasto na dwie równe części(...)Jedną część ciasta przełożyć do miski, przykryć ściereczką i pozostawić na 1,5 h do wyrośnięcia. Do drugiej części ciasta dodać zmiksowany szpinak i 100 g mąki. Ciasto wraz ze szpinakiem należy wyrabiać przez kilka minut, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Zielone ciasto przełożyć do drugiej miski, przykryć ściereczką i pozostawić na 1,5 h do wyrośnięcia. Wyrośnięte
Codziennik KuchennyChłód w powietrzu, opadające liście to niewątpliwe oznaki jesieni. W mojej kuchni również jesiennie, upiekłam dyniowe ciasto. Jeden z ulubionych sposobów na przetrwanie tej pory roku to dyniowe wypieki pachnące cynamonem. O tej porze używam cynamonu więcej niż zwykle. Cynamon z dynią to słodkie i aromatyczne połączenie. Dyniowe puree sprawia, że ciasto jest niesamowicie wilgotne. Nie potrzeba wtedy aż tyle(...)tłuszczu. Wraz z cynamonem dodałam trochę żytniej mąki. Rzadko kiedy używam żytniej mąki do wypieków. Ciasto zyskało na smaku, zwłaszcza, że nie pożałowałam czekolady. Dyniowe ciasto o tej porze to strzał w dziesiątkę. Przyjemnie spędzić czas w ciepłej kuchni. Zapach cynamonu wprawia w błogi stan. Kubek gorącej kawy i porcja jeszcze ciepłego ciasta z pewnością poprawi humor. Dyniowe ciasto
codojedzenia