ciasto - 160568 przepisów (strona:708/10705)

Ciasto kokosowo-budyniowe 166

Kruche ciasto z budyniem i masą kokosową to wypiek idealny do weekendowej kawy. Ciasto jest bardzo smaczne i wbrew pozorom łatwe do przygotowania :) Poniższe ciasto podarowałabym swojej siostrze, ponieważ uwielbia wiórki kokosowe. Ponadto ciasto kokosowo-budyniowe to świetny wypiek na poprawę humoru w chłodny, deszczowy dzień, ponieważ swoim kolorem i zapachem zachęca do jedzenia. Przepis dodaję do akcji "Piecz(...)Delecta 3 łyżki zwykłego cukru masa kokosowa 2 jajka (rozmiar l) 200 g wiórków kokosowych 1/2 kostki masła (100 g) 1/2 szklanki zwykłego cukru Na samym początku przygotować spód ciasta. Składniki zagnieść ze sobą. Przygotowane ciasto przełożyć do woreczka i wstawić do lodówki. W międzyczasie do rondelka wlać 4 szklanki mleka. Wsypać cukier. W pozostałej szklance rozrobić budyń. Gdy mleko

Ugotować
Sernik w cieście orzechowym z masą jabłkową 234

Lubię łączyć różne smaki,  dlatego połączyłam ser, jabłka i orzechy.  To takie ciasto trzy w jednym  - sernik w cieście orzechowym z masą jabłkową.  Ciasto jest pracochłonne, jednak warto się pokusić, ponieważ efekt końcowy jest imponujący.     Składniki: Ciasto orzechowe:  8 jajek 1 szklanka cukru 150 g zmielonych orzechów 200 g margaryny 3/4 szklanki mąki(...)sztywną pianę, dodając stopniowo cukier i żółtka.  Do masy dodajemy wymieszane obie mąki i proszek do pieczenia.  Na koniec dodajemy roztopioną margarynę i zmielone orzechy.  Ciasto orzechowe pieczemy w dużej prostokątnej blaszce  ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. Sernik: 1 kg białego sera 8 jajek 1 łyżka maki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Pyszności Słodkości
Tarta ze szpinakiem i gorgonzolą. 122

Długo przymierzałam się do samodzielnego przygotowania ciasta francuskiego. I zawsze kończyło się na tym, że kupowałam je w sklepie. Tym razem postanowiłam nie odpuszczać :) Jakie wnioski? Nie jest to aż tak trudne, jak mogłoby się wydawać. Czasochłonne? O, tak. Czy warto? Jak najbardziej!!! Tak bardzo różni się w smaku od sklepowego. Jest bardzo delikatne, maślane i co dla mnie najważniejsze(...)czosnek. Dla mnie klasyk, do którego zawsze chętnie wracam. Bardzo wyraziste w smaku i zapachu ;) Smakuje na ciepło i na zimno. Polecam, zwłaszcza o tej porze roku :) Składniki: Ciasto francuskie: 225 g mąki pszennej 200 g masła 90 ml zimnej wody  1/2 łyżeczki soli Wykonanie ciasta: Mąkę i sól przesiać do dużej miski. Dodać 25 g masła i wyrabiać

zadanie-gotowanie
Mazurek marchewkowy 122

przejrzeniu dziesiątek przepisów trafiłam w końcu na stronę kuchnialidla, gdzie wśród przepisów mistrza cukiernictwa Pawła Małeckiego znalazłam przepis na mazurka marchewkowego. Pomyślałam sobie... super! :) Dzięki piernikowemu posmakowi ciasta stanowiącego bazę - będę miała takie połączenie świąt Wielkanocnych ze świętami Bożego Narodzenia. Składniki na ciasto: 150 g marchewek 2 jajka 120 g cukru trzcinowego 1 opakowanie cukru wanilinowego 110 g mąki(...)miksera - jajka i cukier ubić na puszystą masę. Do jaj dodać składniki sypkie naprzemiennie z olejem, cały czas mieszając. Na koniec dodać marchew, mieszając ręcznie - najlepiej łyżką drewnianą.  Ciasto przełożyć na blaszkę o wymiarach 27x17 cm (lub tak jak w moim przypadku 22x22 cm), wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Piec w temp. 175°C przez

Świat Ciasta
Ciasto jogurtowe z czerwonymi pomarańczami 135

Proste ucierane ciasto z jogurtem greckim i oliwą polane karmelem z czerwonymi pomarańczami. Wczoraj wpadli do nas znajomi, więc upiekłam ciasto z gatunku jaki lubię najbardziej. Prosty ucieraniec nie wymagający robota kuchennego, a jedynie jednej czy dwóch misek i łyżki. Wilgotny, z owocami, polany słodkim syropem niczym najlepsze tureckie czy greckie wypieki. Na przepis wpadłam na blogu Not without salt(...)prostota mnie ujęła, a plastry czerwonych pomarańczy na wierzchu zachwyciły. Akurat udało mi się kupić takie pomarańcze w Lidlu, ale jeżeli nie możecie ich dostać, zastąpcie je zwykłymi pomarańczami. Ciasto jest z jogurtem greckim i na łagodnej oliwie. Ot takie są jego naciągane śródziemnomorskie konotacje ;) Jeżeli nie lubicie mazurków, a pieczenie baby wydaje się Wam zbyt skomplikowane, polecam

Chilli Czosnek i Oliwa
Ciasta jednej miski - słodkości, które nie pobrudzą kuchni 167

Kuchnia po przygotowaniu ciasta wcale nie musi wyglądać jak po przejściu tornada. Istnieje wiele smacznych i szybkich przepisów na słodkości, które nie wymagają wielu naczyń i pomocy kuchennych. Wystarczy jedna miska, ewentualnie garnek. Wiele z nich nie potrzebuje nawet miksera – wystarczy stołowa łyżka. Murzynek z jednej miski Tylko jedna miska i garnek – tylu naczyń wymaga  przepis na murzynka . Garnek(...)szklanki mąki oraz pozostałymi składnikami. Warto zostawić odrobinę masy z rondelka, by wykorzystać ją później jako polewę. Przepis na murzynka to nie jedyne rozwiązanie - wypróbuj także ciasto czekoladowe na bazie gorzkiej czekolady. Jej tabliczkę należy rozpuścić w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej, dodać pół kostki margaryny, a następnie wmieszać w to 3 jajka, pół szklanki cukru i 3/4 szklanki mąki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Orzechowy przekładaniec 195

ciasto mnie zachwyciło, swoją prostotą, elegancją i smakiem. Idealnie kruche ciasto, dżem, orzechy, a wszystko to spojone kremem budyniowym. Trzeba się trochę "pobawić" z jego wykonaniem, ale wygląd i smak wszystko wynagradzają. Ciasto białe: 3 3/4 szkl. (500 g) mąki 1/2 szkl. (100 g) cukru 1 cukier waniliowy 1 margaryna 1 jajko 3 łyżki śmietany 18% 1.5 łyżeczki proszku(...)pieczenia Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, a następnie odstawiamy je do lodówki na co najmniej 30 minut. Ciasto ciemne: 2 1/4 szkl. (300 g )mąki 3/4 margaryny 1/2 szkl. (100 g) cukru 1 cukier waniliowy 2 żółtka 1 łyżka śmietany 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 350 g orzechów włoskich (u mnie - Helio)   słoik kwaśnego dżemu

Cynamonowe szczęście
Błyskawiczne ciasto czekoladowe! 191

Mamy dzisiaj dla Was pyszne i błyskawiczne ciasto czekoladowe. Odkryliśmy je przez zupełny przypadek i robiliśmy już chyba z 5 razy! Wystarczy mieć tylko 5 składników, wymieszać je w dosłownie 3 minuty i piec w piekarniku przez 30 minut! Gotowe! Smakuje pysznie bez dodatków, ale my lubimy dodać mu troszkę gracji - przykryć ubitą śmietanką z mascarpone i udekorować kawałkami truskawek(...)ziarenkami granatu i wiórkami gorzkiej czekolady! Ciasto jest chrupkie z zewnątrz, a wilgotne i lekko płynne w środku! Smakuje absolutnie fantastycznie! Koniecznie spróbujcie, bo to takie ciasto last minute - idealne dla niezapowiedzianych gości lub na dni, kiedy po prostu nie mamy ochoty na nic bardziej skomplikowanego i czasochłonnego! Przepis pochodzi ze strony Top with Cinnamon . Bardzo polecamy! Składniki

Plate of Joy
Ciasto na pizzę na zakwasie 151

Zdarzyło mi się ostatnio parę razy, że miałam nadmiar zakwasu. Szkoda wyrzucić, a chleba też nie piekę codziennie. Ten przepis jest idealny na wykorzystanie zakwasowej nadwyżki. Powiem więcej - ciasto jest tak smaczne, że warto dokarmić zakwas " nadprogramowo", tylko po to, aby zrobić pizzę. Ciasto jest cienkie, sprężyste i wyraziste. Świetne! Piekłam wyłącznie na kamieniu, ale sądzę że możemy piec taką(...)podsypanie) przygotowanie Wyjąć zakwas z lodówki i pozostawić w temperaturze pokojowej na 2 godziny.  Rozgrzać piekarnik do 240 st C i nagrzewać kamień przez 30 minut. Wszystkie składniki ciasta umieścić w misie robota, miksowac hakiem do ciasta na średnich obrotach przez ok 5 minut. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodać trochę wody, jeżeli zbyt rzadkie dosypać mąki. Zagniecione ciasto

Stare Gary
Tarta na co dzień z brzoskwiniami i morelami lub mazurek na Wielkanoc 240

Obiecany przepis na tartę – mazurek z morelami i brzoskwiniami w migdałowym cieście. Przepyszne ciasto, bardzo polecam. Kruchy spód, aromatyczna konfitura z moreli doprawiona sokiem i skórką z cytryny. Do tego migdałowy wierzch i brzoskwinie skąpane w płatkach migdałowych, pychota. Na jednym kawału nie można poprzestać. Przepis z warsztatów Bakalland Andrzeja Polana, troszkę zmodyfikowany.   Zapraszam na FILM .   Subskrybuj kanał(...)Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka     Składniki: Ciasto: 400g mąki pszennej (użyłam tortowej) 200g masła 4 żółtka 100g cukru szczypta soli 1-2 łyżki wody Konfitura morelowa: 200g moreli skórka starta z 1 cytryny sok wyciśnięty z 1 cytryny Ciasto migdałowe: 60g masła 140g migdałów 80g cukru 4 jajka – osobno żółtka i białka 3-4 krople aromatu migdałowego

Mała Cukierenka
Maślane rogaliki 168

pieczeniem) Do dużej miski przesiać mąkę (najpierw 400 g) i sól, wymieszać. W mniejszej misce wymieszać, drożdże, mleko, jajko, żółtko, cukier. W mące zrobić dołek, wlać mokre składniki, wyrobić ciasto. Ma być gładkie, lśniące i elastyczne, dodać roztopione masło, ponownie wyrobić. Ciasto będzie się lekko kleić do rąk, ale tak ma być, nie należy zbytnio podsypywać mąką, bo wyjdzie zbyt(...)twarde i suche, ja podczas wyrabiania podsypałam 50 g. Ja ciasto wyrabiam w robocie planetarnym hakiem do drożdżowego. Ciasto odstawić do podwojenia objętości, przykryte folią spożywczą, może to zająć od 1 godziny do 2,5 godziny. Gdy ciasto podwoi objętość, wyłożyć na blat wysypany mąką. podzielić na dwie części. Z każdej części uformować okrągły bochenek, rozwałkować na grubość około

moj przepis na
Ciasto Salceson 157

Zaczyna się ostatni tydzień karnawału, więc możemy pozwolić sobie na małe co nieco. Ciasto Salceson to jedno z najłatwiejszych do przygotowania ciast. Kiedy mam ochotę na coś słodkiego to zawsze piekę to ciasto. Warto je przygotować, gdyż jest przepyszne.  SKŁADNIKI: Ciasto: 3 jajka, 1/2 szklanki cukru, 1,5 szklanki Mąki Luksusowej Młynomag , 1 czubata łyżka kakao, 1 łyżeczka cynamonu(...)łyżeczki sody oczyszczonej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 szklanki oleju, 3 twarde jabłka, Polewa: 1 tabliczka białej czekolady, 1,5 łyżki mleka, kakaowa posypka. PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto: Jabłka obieram, usuwam gniazda nasienne i kroję w kostkę. Jajka razem z cukrem ubijam na puszystą masę. Nie przerywając ubijania naprzemiennie dodaję olej oraz mąkę wymieszaną z sodą, proszkiem do pieczenia, cynamonem

Tradycyjna kuchnia Kasi