ciasto - 161133 przepisów (strona:704/10743)

Ciasto z borówkami i orzechami włoskimi w karmelu (bez miksera) 195

Dziś zapraszam Was na proste w przygotowaniu ciasto z borówkami i orzechami włoskimi w karmelu . Idealne do popołudniowej kawy czy herbaty. Do ciasta można dodać (zamiennie) również jagody <3 Przygotujecie je dosłownie w kilka chwil, później już tylko trzeba poczekać aż ciasto się upiecze Jednak te chwile miną Wam szybko i przyjemnie, jeśli tak jak ja będzie się delektować(...)prostu pochrupać, poczęstować nimi gości (moi byli zachwyceni) lub przygotować z nimi pyszne desery i śniadania. Dziś jeden z moich pomysłów na ich wykorzystanie. Zapraszam Was do spróbowania mojego ciasto z borówkami i orzechami włoskimi w karmelu (bez miksera) i… do chrupania orzechów włoskich w karmelu Składniki: (na keksówkę) 1 szklanka mąki pszennej (u mnie tortowa) 1/2 szklanki mąki

Słodkie okruszki
Ucierane ciasto z czerwoną porzeczką 112

Już pisałam poprzednio, podając Wam przepis na leciutkie  biszkoptowe ciasto z porzeczkami , że krzaczki moich czerwonych porzeczek w tym roku oszalały ! Nie zdziwcie się więc, jeśli zasypię Was teraz różnorakimi przepisami z tymi czerwonymi kuleczkami w roli głównej 😍. Dziś na blogu pojawia się przepis na ucierane ciasto z czerwoną porzeczką z dodatkiem kakao. Ciasto bardzo wilgotne(...)sprawą szklanki kefiru, który dodałam do ciasta. Robi się bajecznie prosto. Nie może się nie udać 😊.Do kawy wypitej w letnim plenerze będzie idealne ! Parę słów o czerwonej porzeczce  Dzięki bogatemu składowi chemicznemu owoce te posiadają właściwości oczyszczające, odświeżające, przeczyszczające, wzmacniające, odtruwające oraz tamujące krwawienia. Czerwone porzeczki zwiększają odporność organizmu, ponieważ zawierają duża ilość witaminy C. Dlatego też

Kulinarne przygody Gatity
Szpinakowy tort z pandami na 23 urodziny (bez glutenu, cukru białego, laktozy) 108

temu na urodziny raczyłyśmy Was pandzimi muffinami , jednak w tym roku musiał powstać TORT. Nie byle jaki bo naturalnie zielony (moc szpianku) i z pandami ukrytymi w cieście :D Dodatkowo jaglany-waniliowy krem oraz truskawki spełniają nasze pierwsze marzenie czyli ZJEŚĆ COŚ PYSZNEGO I UROCZEGO :) P.S. Przysięgamy, że szpinak nie jest wyczuwalny! :D Składniki: Pandki -1 jajko -łyżka ksylitolu(...)łyżki mąki ryżowej -2 łyżki kakao Szpinakowe ciasto (śr: 18cm) -4 jajka L -200g ksylitolu -100 ml oleju -200g mąki ryżowej -1 łyżeczka proszku do pieczenia na kamieniu winnym -100g świeżego szpinaku Krem jaglano-waniliowy -60g kaszy jaglanej - 1 i ½ szkl. napoju ryżowego -1 łyżeczka pasty waniliowej -ksylitol -2-3 łyżki śmietanki kokosowej bądź jogurtu sojowego

Candy Pandas
Ciasto z truskawkami i kruszonką migdałową 113

Sezon na truskawki dobiega końca, dlatego dzisiaj  zapraszam na ostatnie ciasto z truskawkami. Ciasto drożdżowe z nadzieniem budyniowym pasuje na każdą okazję . Ma niezwykły i niezapomniany smak. Wymiary foremki: 25 x 36 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : ok. 45 minut   Składniki: Ciasto: 500 g mąki 100 g cukru sól 1 torebka cukru waniliowego(...)torebka budyniu waniliowego 125 g żurawiny 100 g posiekanych migdałów 250 g wiórków kokosowych 100 g mąki 1 jajko 125 g masła 50 g śmietany 18%   Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę na ciasto wraz z cukrem , szczyptą soli , cukrem waniliowym, skórką z cytryny i masłem włożyć do miski. Drożdże rozpuścić w letnim mleku i dodawać stopniowo do zagniatanego ciasta ( ucierałam

Różne smaki w kuchni
Bułki z mięsem, bakłażanem i cukinią 98

dobre, że chyba poeksperymentuję z ich wegetariańskim nadzieniem Górę posypałam sezamem i czarnuszką, ale możecie nie sypać jej niczym lub posypać np. makiem czy kminkiem. Kto co lubi. Samo ciasto jest naprawdę dobre i myślę, że spokojnie nadzienie w postaci fety + brokułów czy fety i szpinaku sprawdzi się również doskonale. Jeśli nie lubicie podłużnych kształtów, można zrobić koperty lub wiatraczki(...)u015brednia cukinia\r","1\/2 bak\u0142a\u017cana\r","1\/2 p\u0119czka natki\r","2 z\u0105bki czosnku,\r","s\u00f3l, pieprz, papryka ostra do smaku\r","\r","Ciasto\r","700 g m\u0105ki\r","7g suchych dro\u017cd\u017cy\r","120 ml oleju\r","szczypta soli\r","350-400 ml wody\r","czarnuszka, sezam do posypania\r","\u017c

Mieszam w Garnku
Tarta z owocami 169

deserem na letnie, upalne dnia, ponieważ nie jest bardzo słodka, ani masiasta Czas wykonania: 3 h (+ 1 h oczekiwania) Ilość porcji: 12 kawałków (forma o średnicy 27 cm) Składniki: Ciasto: 250 g mąki 150 g margaryny 100 g cukru pudru 1 żółtko szczypta soli Budyń: 1 budyń śmietankowy ½ l mleka 3 łyżki cukru 50 g masła Dodatkowo: ½ galaretki cytrynowej owoce(...)brzoskwinie, 1 banan, kilka truskawek, kilka poziomek) Przygotowanie: Ciasto: Margarynę posiekać z mąką, dodać cukier puder, żółtko oraz szczyptę soli. Szybko zarobić kruche ciasto. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię, włożyć na 2 godziny do lodówki. Budyń rozmieszać w szklance mleka. Drugą część mleka zagotować z cukrem i masłem. Wlać rozmieszany budyń i zagotować całość ciągle mieszając. Odstawić

KuchniaWeDwoje.pl
Roladki z kurczaka z orzechami w cieście 146

Ciasto francuskie może być wykorzystane na tysiąc sposobów. Możemy je wykorzystać do przygotowania słodkich ciasteczek z marmoladą lub słonych przekąsek z serem lub szpinakiem . Dzisiaj z kolei ciasto w połączeniu z daniem głównym czyli roladki z kurczaka w cieście. Mięso nadziane jest orzechami, natką pietruszki i parmezanem, całość otoczona chrupiącym i delikatnym ciastem francuskim. Do tego w zupełności wystarczy surówka(...)świeżych warzyw i sycący obiad gotowy. Polecam! Roladki z kurczaka z orzechami w cieście francuskim Składniki na 4 roladki: 4 piersi z kurczaka 500g ciasta francuskiego (2 płaty) 100g orzechów włoskich garść posiekanej natki pietruszki 4 łyżki startego parmezanu przyprawy: sól, pieprz Wykonanie: Mięso nacinamy wzdłuż (tak jakbyśmy chcieli przeciąć filet na dwie połówki, jednak nie rozcinamy ich do końca

Smak mojej kuchni
Jabłecznik 124

PRZYGOTOWANIE : CIASTO : • 200g margaryny • 1/2 szkl. cukru • 1 cukier waniliowy • 1 jajko • 3 łyżki śmietany • 2 łyżeczki proszku do pieczenia • 400g mąki Margarynę zmiksować z cukrami i jajkiem na jednolitą, puszystą masę, dodać resztę składników i zagnieść ciasto (w razie potrzeby podsypać mąką), ciasto podzielić na dwie części : 1/4 i 3/4. JABŁKA : • 10szt. jabłek • sok z 1/2 cytryny • łyżka cynamonu(...)łyżki cukru, podgrzewać aż jabłka trochę zmiękną, dodać cynamon i dokładnie wymieszać, odstawić do ostygnięcia. Formę 25x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, dno wylepić większą częścią ciasta, na ciasto wykładamy przestudzone jabłka, pozostałe ciasto podsypać mąką, rozwałkować i wycinać podłużne pasy, czynność powtarzamy, aż do wykończenia ciasta, pasy ułożyć na jabłkach tworząc kratkę. Ciasto piec w rozgrzanym piekarniku

KUCHNIA POLSKA
Kopiec kreta z truskawkami 149

Popularne ciasto w nowej odsłonie :) Korzystając z sezonu truskawkowego i pysznych, polskich truskawek pokusiłam się o przygotowanie ciasta kopiec kreta właśnie z tymi owocami :) Smakuje pysznie! Jest lekkie, delikatne, bardzo uzależnia ;) Zjedliśmy je tak szybko, że aż wstyd się przyznać ;) Bardzo polecam, spróbujcie koniecznie ;) PS centrumtlumaczen.pl  - profesjonalne tłumaczenia przysięgłe w prawie 50 językach. Terminowość, indywidualne podejście, sprawdzeni tłumacze(...)danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki 100 g margaryny 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki kakao szklanka maślanki Krem: 500 g śmietany kremówki 2-3 łyżki

Domowa cukiernia Ewy
SZPINAK ZAPIEKANY W CIEŚCIE FILO 114

Przepis na szpinak zapiekany w cieście filo, który proponuję Wam dzisiaj, został zainspirowany kuchnią grecką, a dokładnie spanakopitą. Jest to rodzaj greckiej tarty z ciasta filo z farszem z zieleniny i fety. Moja spanakopita zawiera szpinak, natkę pietruszki, koperek i fetę. To chrupiące, „zielone ciasto” jest nie tylko smaczne, ale również bardzo zdrowe! Może stanowić samodzielne danie lub przystawkę(...)nadaje im idealny smak i kolor . Czas przygotowania  : 20 min. Pieczenie : 50 min. Składniki dla 4- 6 osób :  (Na okrągłą formę o średnicy 26 cm)*: ● 10 arkuszy ciasta filo ● 600 g mrożonego szpinaku Tysiąc Listków Bonduelle ● 2 cebulki dymki ● 2 ząbki czosnku ● 200 g sera feta ● 2 duże jajka ● ½ pęczka koperku ● ½ pęczka natki pietruszki ● 4 łyżki oliwy

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Kruche ciasto z czarną porzeczką, bardzo aromatyczne. 200

Ciasto jest przepyszne, oczywiście jak lubicie czarną porzeczkę. Czarna porzeczka ma bardzo intensywny smak. Wykonanie ciasta – do miski dodać masło, cukier, żółtka, mąkę, proszek do pieczenia. Wszystko zagnieść rękoma na jednolitą masę. Zlepić w płaską kulę i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Ciasto podzielić na dwie części. Jedna musi być większa. Blaszkę o wymiarach(...)Porzeczki oczyścić umyć i osuszyć. Jak już są suche posypać mąką ziemniaczaną i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, jak już są sztywne powoli podczas ubijania wsypywać cukier. Formowanie ciasta – na dno blaszki pokruszyć większą część ciasta, lekko przydusić. Na ciasto wysypać porzeczki, następnie piana z białek. Na górę pokruszyć pozostałe ciasto. Pieczenie – nagrzać piekarnik

Kuchnia Pokoleń
Brownie z malinową glazurą i bitą śmietaną 211

byłoby wypić południową kawkę w towarzystwie dobrego ciacha. A że kawę pijemy punktualnie o 12 to nie miałam zbyt dużo czasu Dobrze, że ktoś kiedyś wymyślił brownie, ponieważ szybszego ciasta czekoladowego chyba nie ma. Brownie z tego przepisu już kiedyś piekłam jako brownie z wiśniami i wówczas wyszło mi idealnie. Tym razem piekłam w innym piekarniku i niestety czas był(...)odrobinę za długi. Zamiast mazistego brownie, wyszło mi po prostu czekoladowe ciasto. Nie było dokładnie tak jak chciałam, ale też wyszło bardzo smacznie Brownie ma to do siebie, że nie można go zepsuć. Wierzch pokryty jest glazurą malinową, do której wykorzystałam dżem malinowy. Całe ciacho jest przygotowane „na szybko”. No może oprócz ubijania bitej śmietany. Brownie z malinową

Relaxtime
Malinowe pocałunki, ptysie pod kruszonką 130

Ptysie pod kruchą, słodką skórką na pewno Was zaskoczą jeśli jeszcze w takiej wersji ich nie widzieliście. Chrupiąca skorupka z kruszonki świetnie uzupełnia miękkie ptysiowe ciasto. Do tego bita śmietana i malinki, a do szczęścia już naprawdę niewiele potrzeba. PTYSIE  POD KRUSZONKĄ Składniki:   ciasto ptysiowe: 125 ml mleka 3,2% 125 ml wod 125 g masła(...)mąki 1 szczpta soli 4 jajka kruche ciasto: 90 g masła 110 g mąki 100 g cukru krem: 300 ml śmietany 2 łyżki cukru pudru maliny Wykonanie: Ciasto kruche: Zagniatamy wszystkie składniki na kruche ciasto. Ciasto dzielimy na 4 części, a każdą z nich rozwałkowujemy, między dwoma kawałkami papieru do pieczenia, na cienkie płaty około 1mm. Rozwałkowane płaty wstawiamy

Bon appetit mon amie
Karpatka z truskawkami 168

Tego ciasta chyba nie trzeba reklamować, jedynie co nowe to truskawki. Myślę że fajnie to razem pasuje. Wykonanie ciasta – Do garnka wlać wodę, dodać masło i zagotować masę. Wsypać mąkę i szybkimi ruchami mieszać, cały czas trzymać garnek na ogniu. Masa jest gotowa jak powstanie gładka błyszcząca masa, która odchodzi od boków garnka. Zdjąć z ognia i zostawić(...)ostygnie. Do zimnej masy dodać jajka i zmiksować na gładką masę. Blaszkę o wymiarach 25 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie równe części, piec w tej samej wielkości blaszce dwa ciasta. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 200 C i piec ciasto 30- 35 minut. Ciasto musi urosnąć i powstać nierówna powierzchnia. Zostawić ciasto do ostudzenia

Kuchnia Pokoleń
Marlenka 201

MARLENKA Składniki na ciasto: 600 gram mąki 2 jajka 120 gram masła 1 łyżka sody oczyszczonej 1 łyżka octu 150 gram cukru pudru 3 łyżki miodu Wykonanie: Masło rozpuszczamy na średnim ogniu. Dodajemy do niego cukier i miód (masa będzie miała kolor jasnożółty). Sodę rozpuszczamy w occie i dodajemy do masła. Mieszamy aż do uzyskanie ciemno-pomarańczowego koloru. Odstawiamy(...)ostygnięcia, co jakiś czas mieszając. Dodajemy po jednym jajku mieszając naszą masę trzepaczką. Gdy wmieszamy jajka w naszą masę stopniowo dodajemy mąkę. Gdy już nie będziemy mogli mieszać ciasta trzepaczką przekładamy je na stolnicę i dalej szybko zagniatamy z pozostałą mąką. Teraz najlepiej wszystko wykonywać szybko, ponieważ najlepiej pracuje się na ciepłym cieście. Dzielimy ciasto na sześć równych części. Najlepiej

Słodkie ciacho

Proponowane wyszukiwania