Włoski orzechowiec to prosty, półkruchy zawijaniec z orzechami włoskimi i masłem orzechowym. To ciasto, które mogłabym jeść na okrągło - nie za słodkie, mocno nadziane orzechami. Nadzienie orzechowe zawinięte jest w waniliowe, półkruche ciasto. Po prostu pycha! Znika z talerza w mgnieniu oka 😉 Idealne ciasto na zbliżające się święta Wielkanocne. Pasuje również do kubka gorącej czekolady lub kakao na podwieczorek ☕ Składniki(...)podanych składników wychodzą 2 sztuki) Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1-1,5 szklanki mąki gryczanej 200 g masła 1 jajko 1/2 szklanki cukru pudru 1 op. cukru waniliowego 2 serki homogenizowane waniliowe (po 125 g) 4 łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie orzechowe: 200 g orzechów włoskich 1/3 szklanki cukru 1 jajko 3 łyżki masła orzechowego 4 łyżki wody Wykonanie
Kuchnia MagdaLenyinnych blogach, ja mam dla Was pączki włoskie. Są zupełnie inne w smaku niż klasyczne pączki polskie. Te włoskie, nie są na drożdżach, a więc jeśli boicie się ciast drożdżowych, to przepis idealny dla Was. W środku pączków jest również miła niespodziewajka. To nadzienie, tak inne od nadzień w klasycznych pączkach. Tutaj znajdziemy przepyszny, orzeźwiający krem zamiast ciężkich nadzień marmoladowych(...)u017c\u00f3\u0142tka\r","25 g m\u0105ki pszennej\r","150 g cukru\r","200 ml mleka\r","sk\u00f3rka cytryny\r","sok z 1\/2 cytryny\r","Ciasto\r","225 gr m\u0105ki\r","2 jajka\r","50 gram\u00f3w mas\u0142a\r","50 g cukru\r"," 2 \u0142y\u017cki proszku do pieczenia\r","otarta sk\u00f3rka cytryny
Mieszam w Garnkuminut Czas przyrządzania: 10 minut Ilość porcji: 3 pizze Drukuj Pizza z salami, papryką i pieczarkami By Piotr 7 lutego 2018 W tym przepisie znajdziecie moją recepturę na idealne ciasto na pizzę, szybki sos pomidorowy i uzpełenienie całości w postaci pysznych, świetnie dobranych dodatków, takich jak. salami, czerwona papryka czy pieczarki. Składniki: Idealne ciasto na pizzę (3 okrągłe pizze): mąka(...)sobą mąkę wraz z drożdżami, solą i cukrem. Dodajemy ciepłą wodę i oliwę. Składniki mieszamy ze sobą i wyrabiamy (min. 10 minut) do uzyskania idealnie gładkiego i elastycznego ciasta. Im dłuższy czas wyrabiania, tym ciasto będzie lepsze. Polecam użycie robota kuchennego z hakiem, który doskonale wykona tę prace za nas. Gotowe ciasto odstawiamy pod przykryciem do podwojenia swojej objętości
Pogotujmy.plMazurek to tradycyjne ciasto wielkanocne. Zazwyczaj są to niskie ciasta, które wypieka się w różnych kształtach i najczęściej są bogato zdobione. Tradycyjny, polski mazurek jest to słodkie ciasto, które podaje się na deser. A ja przygotowałam mazurka w wersji wytrawnej, którego można podać na ciepło, na świąteczny obiad lub kolację. Mazurek w kształcie pisanki, na kruchym cieście, z białą kiełbasą(...)boczkiem i jajkami, zalany masą jajeczno-śmietanową z tartym chrzanem to oryginalny i niebanalny pomysł, który z pewnością zachwyci zarówno domowników, jak i gości. Składniki: (na 2 sztuki) Ciasto: 2 szklanki mąki 200 g masła 2 żółtka 1 łyżka śmietany 18% 1/2 łyżeczki soli 1 białko ( do posmarowania) Nadzienie: 4 jajka 2 białe kiełbasy surowe 4 plasterki boczku parzonego
Kuchnia MagdaLenydość nieciekawy kształt, bo pieczywo jest jakby rozlane - długie i prawie płaskie. Jej niewątpliwą zaletą jest chrupkość dobrze wypieczonej skórki i miękki środek z charakterystycznymi dziurami powstałymi podczas wyrastania ciasta w fazie wzrostu i fazie wypiekania (mnie takie nie wyszły, ale może to i dobrze, bo wolę zwarte pieczywo). W tej chwili ciabatty wypieka się z przeróżnymi dodatkami. W styczniowej(...)receptury są zawsze niezawodne. Składniki : podaję za Guciem – klik! Levain 90 g mąki chlebowej 110 g wody 20 g zakwasu Połączyć składniki i pozostawić na noc w temp. pokojowej. Ciasto 770 g mąki pszennej chlebowej (typ 650 – 850) 50 g zarodków pszennych, prażonych (użyłam mąki pszennej typu 1850) 560 g wody 20 g soli 5 g drożdży instant
Weekendy w domu i ogrodzieCiasto marchewkowe zna chyba każdy, ale ile kucharzy tyle przepisów. Kto tu zagląda już wie, że tradycyjne przepisy staram się zamieniać na zdrowsze wersje. Teraz nie może być inaczej. Ciasto, które dziś Wam polecam tradycyjnie już zostało pozbawione dodatku białej mąki i tradycyjnego cukru. Zamiast nich jest mąka owsiana (moja ulubiona) oraz miód. Przyznam, że z wyborem miodu miałam problem(...)gdyż w wysokiej temperaturze traci swoje prozdrowotne właściwości, pozostaje sama słodycz. Próbowałam wcześniej to ciasto z ksylitolem, ale jakoś czułam, że to nie jest to. Jednak miód nadał innego posmaku, który z orzechami i marchewka doskonale się skomponował. Wy możecie jednak użyć innego słodzidła, pamiętajcie jednak aby dostosować jego ilość do rodzaju. Nie wszystkie słodkie dodatki są tak samo słodkie
Przysmaki KarolkiSzukaliśmy pewnej odmiany od tradycyjnie przygotowywanej polędwiczki w sosie. Po długich namysłach, wertowaniu internetu postanowiliśmy, że tym razem na obiad będzie polędwiczka z pieczarkami w cieście francuskim . Aby jednak polędwiczka nie była zbyt sucha po upieczeniu będzie ona owinięta w szynkę szwarcwaldzką. Danie to jest niezwykle syte, więc jedynym dodatkiem do niego może być sałatka z rukoli z pomidorkami koktajlowymi(...)skropiona odrobiną dobrej jakościowo oliwy. Składniki ok. 400 polędwiczki wieprzowej 1 cebula 400g pieczarek 12-14 plastrów szynki szwarcwaldzkiej ciasto francuskie sól pieprz ziołowy pieprz czarny jajko Polędwiczka z pieczarkami w cieście francuskim – przepis Pieczarki, cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na odrobinie masła szklimy cebulę, jak będzie już szklista dodajemy pieczarki, doprawiamy solą, czarnym pieprzem i dusimy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Ciasto parzone to niezwykle proste ciasto, wymagające od nas nieco więcej cierpliwości niż na przykład biszkopt, bo jego przygotowanie składa się z dwóch etapów . Pierwszy z nich polega na zaparzeniu ciasta, następnie jego schłodzeniu. Drugim etapem jest połączenie ciasta z jajami i przygotowanie go do pieczenia. W zależności od tego co chcemy uzyskać, ciasto wykładamy na blaszkę w odpowiedni(...)sposób. Mini ptysie/ptysie wyciskając rękawem cukierniczym okrągłe placki. Eklerki wyciskając paski ciasta przy użyciu rękawa cukierniczego. Blaty na karpatkę po prostu przy użyciu łyżki. Potrzebujemy: 250 ml wody (1 szklanka) 80 g masła 1 szklanka mąki pszennej szczypta soli 4 jaja Wodę zagotowujemy wraz z masłem i solą. Do gotującej się wody wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy, aby pozbyć się
MamaOskarkaKruche ciasto z waniliowym budyniem, jabłkami i kruszonką. Zarówno jabłka, jak i kruszonkę, doprawiłam cynamonem. Składniki na cias to: 200 g mąki pszennej 80 g cukru 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej wanilii 100 g zimnego masła 1 jajko Składniki na kruszonkę: 50 g mąki 30 g cukru brązowego pół płaskiej łyżeczki cynamonu (polecam Skworcu ) 35 g zimnego masła 1/4 płaskiej(...)Ponadto: 400 g twardych jabłek 1 płaska łyżeczka cynamonu 2 budynie waniliowe z cukrem 700 ml mleka Wykonanie: Tortownicę o średnicy 23 - 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przygotowujemy ciasto: Do miski wsypujemy mąkę, cukier i wanilię. Dodajemy masło, pokrojone na małe kawałki. Dodajemy jajko i całość wyrabiamy rękoma, aż składniki się połączą. Ciasto rozkładamy na tortownicy. Wylepiamy
Smak mojego domuWegetariańska tarta kapuściano-batatowo-buraczkowega ze szpinakowo-pietruszkowym pesto. Brzmi nieźle i jeszcze lepiej smakuje. Czas: 1,5 godziny (w tym godzina na rośnięcie ciasta) Poziom trudności: łatwe Czerwona kapusta – idealna do pieczenia Pieczona kapusta to jedno z naszych niedawnych odkryć. Żałujemy, że wcześniej nie przyszło nam do głowy, że kapustę można piec (albo nawet trzeba piec! :-)). Piekarnik wydobywa(...)wariację na temat przepisu z bbcgoodfood . Trafiliśmy na niego szukając pomysłów na to, co zrobić z buraków z barszczu. Udoskonaliliśmy przepis o nasze własne rozwiązania i zapiekliśmy na lekkim cieście drożdżowym. Wyszło efektownie i smacznie. Zapiekane, słodkie warzywa świetnie komponują się z wytrawnym, kwaskowym pesto, zrobionym na bazie szpinaku i sera dziugas (to składniki, które akurat mieliśmy w lodówce). Ważnym
Niedzielny kucharzCalzone to nic innego jak zawijana pizza i tak jak w przypadku pizzy kluczem do sukcesu jest ciasto. Reszta to absolutnie kwestia gustu, a w naszym przypadku również tego co zostało w lodówce. Calzone, jak pizza, może być z cienkiego, lub grubego ciasta. My wolimy cienkie jak pergamin. Lepiej smakuje wtedy warzywne nadzienie. Czas: 2 h (z czego(...)minut to czas, w którym rośnie ciasto. Samo przygotowanie i pieczenie to około 25 minut) Poziom trudności: łatwe Szacowana cena dla 2 osób: nie podajemy ceny – bo cały urok calzone polega na tym, że zużywamy to co akurat mamy w lodówce Zobacz menu na tydzień – leftovers, w którym wykorzystaliśmy ten przepis. Składniki: Ciasto 153 g mąki 00 (jeśli
Niedzielny kucharzprzepis, którego głównym składnikiem jest smalec – my używamy gęsiego- ale pokażemy go Wam innym razem, bo wymaga więcej pracy. Placki według tej receptury wyrabiamy ledwie kilka minut. Potem ciasto leżakuje trochę, a potem rozwałkowane trafia na rozgrzaną patelnię. Obserwowanie nadymających się pod wpływem temperatury jak baloniki placków to jeden z fajniejszych spektakli kulinarnych. Oczywiście, powtórzmy to raz jeszcze, możecie(...)przepis. Z naszym na pewno Wam się uda. Nasz sprawdzony przepis na domowe tortille Czas: 45 minut Poziom trudności: Średni Szacowna cena dla 2 osób: ok. 17 zł Składniki: Ciasto 2 szklanki mąki (2 miarki albo 480 ml) 3/4 szklanki ciepłego mleka (3/4 miarki lub 180 ml) 1 /2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 2 łyżeczki oliwy
Niedzielny kucharz