Wilgotne ciasto kakaowe mieszane łyżką To jednej z moich ulubionych przepisów na szybkie ciasto bez użycia miksera. Ciasto przygotowuje się dosłownie w kilka chwil. Wychodzi wilgotne i wyjątkowo smaczne. Kilka podstawowych składników, płaska łyżka kakao i ulubiony dżem (u mnie truskawkowy), który nadaje ciastu wilgoci. Potem wystarczy już tylko wszystko wymieszać łyżką i do piekarnika Takie ciasto kakaowe wychodzi zawsze(...)miękkie, pyszne, dosłownie rozpływające się w ustach. A do tego czekoladowa polewa i chrupiące czekoladowe chrupki (możecie zastąpić innymi ozdobami lub pominąć). Nic tylko jeść Wilgotne ciasto kakaowe mieszane łyżką, to idealny wypiek do kawy czy herbaty. Sprawdzi się też doskonale, gdy spodziewamy się gości, a szafki świecą pustkami. Warto mieć wówczas taki prosty, awaryjny słodki wypiek Spróbujcie, polecam. Składniki
Słodkie okruszkiOstatni rok upłynął mi pod znakiem „nauczę się piec ciasta”, takie z masami, przekładane dobrocią. Ba! Marzyły mi się torty piętrowe, jak z obrazka i takie, przy których czołowi cukiernicy zdychają z zazdrości. Podjęłam nawet pewne próby, które ucieszyły tylko wsiowy drób. Jednak odkryłam coś innego. Mimo że ciasta z masami i torty wielopiętrowe nie są mi pisane, lubię(...)umiem piec bułki, bułeczki, drożdżówki i nawet czasem chleby. Kocham bawić się ciastem, lubię konsystencję ciasta i kocham patrzeć, jak drożdże rozwijają swoją kolonię. No i najważniejsze: wielbię zapach pieczonego chleba i drożdżówek. Przy okazji słodkich wypieków zamęczam znanych mi cukierników, wertuję książki i przekopuję internety. Czasem wychodzą cudowne smakołyki, czasem idealne naboje do procy a czasem urażony drób myśli
ladykitchenserif; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Jak ciasto jest czekoladowe, to już jest dobre! Dlatego tutaj nie kombinowałam zanadto z nadzieniem. Poszalałam za to z alkoholową wkładką i skupiłam się na przełamaniu ciasta czymś wyjątkowym(...)dobrze nie wprowadza do dość słodkiego ciasta kwaskowaego chaosu, jak owoce. Tym razem zdecydowanie wygrała konfitura domowa z czarnej porzeczki. African Cassis jest niesamowicie nasączony whisky o lekko dębowej nucie, które dobrze zgrało się z czarnymi porzeczkami. Jestem zadowolona, że nie pozostałam w tym wypadku wierna kakaowemu biszkoptowi, a wygrało ciasto „murzynkowe”. Krótko: jest słodkie, bardzo czekoladowe
Domowe ciastamnie to od zawsze magiczne trio. W przeróżnych proporcjach, przy różnym czasie i sposobie wyrastania, za każdym razem dają inny efekt. Lubię tą ich magię, lubię obserwować zachodzące w cieście chlebowym zmiany i procesy ale wiem też, że wiele osób boi się samodzielnego pieczenia chleba. Przy odpowiednich proporcjach, dobrym przepisie i naprawdę chwili poświęconej uwagi – ten chleb nie ma prawa(...)wodę mieszamy z miodem. Wlewamy płyn do mąki z bakaliami i dokładnie całość mieszamy – tak, żeby składniki dobrze się połączyły, a w misce nie było widać śladu suchej mąki. Ciasto będzie rzadkie i byle jakie, absolutnie się tym nie przejmujcie – dokładnie takie ma być! Miskę nakrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy ją na 12-16 godzin. Ciasto nie musi stać
Karo in the KitchenZawsze lubię zaglądać przez szybę piekarnika, gdy piekę karpatkę czy ptysie. Ciasto tak spektakularnie rośnie, że pierwszą karpatkę którą upiekłam, można było nazwać himalajką. Parzone ciasto, z którego przygotowuje się ptysie, jest niesamowicie proste w "obsłudze", trzeba tylko trzymać się kilku zasad, a najważniejsze, by nie otwierać piekarnika w trakcie pieczenia. Nawet na chwilę. Nigdy! Te ptysie z kremem orzechowym(...)zanurzę czapeczki ptysi w czekoladzie, żeby uzyskać ładniejszy efekt. Kto się skusi na coś słodkiego w weekend? Wszak mamy karnawał:) Ptysie z kremem orzechowym Składniki (na 20-25 sztuk): ciasto: 125ml wody 125ml mleka 1/4 łyżeczki soli 100g masła 150g mąki 4 jajka krem: 200ml śmietanki 30% 200g mascarpone 2 łyżki kremu czekoladowo-orzechowego (typu nutella) 1 orzechowy wafel
Obiad gotowyPizzę chyba lubi większość z nas i wiele osób piecze ją w domu. Przepis na ciasto do pizzy już macie, to teraz pora na kolejne zestawienie dodatków. Już kiedyś wspominałam, że nie lubię, gdy pizza jest przeładowana dodatkami. Dlatego stawiam na wyraziste w smaku składniki, które doskonale łączą się ze sobą. Gruszka, dojrzewająca szynka, ser z niebieską pleśnią i orzechy(...)włoskie. Tylko i aż tyle. I oczywiście cienkie ciasto. I jeszcze oliwa do polania. To w zupełności wystarczy:) Składniki (na 2 duże pizze): 400g mąki typ 00 (lub innej mąki pszennej) 250ml wody mineralnej 20g drożdży świeżych 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 4 łyżki oliwy dodatki: sos pomidorowy 100g tartej mozzarelli 1 gruszka (np. konferencja) 100g szynki dojrzewającej
Obiad gotowyLubimy bawić się z drożdżowym ciastem ale nie robimy tego zbyt często. Jednak jak już je planujemy to w nietypowej formie. Były już różnego rodzaju bułeczki, rolady i rogaliki ale nie było jeszcze ślimaczków 🐚 🐚 Zamiast jajek czy musu z dyni, którego często używamy do tego typu ciasta użyłyśmy twarogu aby utrzymać ich wilgoć. Nadziane zostały pysznym czekoladowym kremem słodzonym(...)mąki teff -7g suchych drożdży -250ml napoju roślinnego -40g oleju kokosowego (płynnego) -80-100g cukru kokosowego -200g twarogu -mąka orkiszowa (do wyrobienia ciasta po wyrośnięciu ok 4 szkl. lub więcej) Dodatkowo - krem czekoladowy Torras ze stevią -orzechy laskowe 1. Napój, olej i cukier roztopić razem, dodać twaróg i razem zblendować nie musi być bardzo
Candy Pandassama nazwa mówi: to poezja! Zrobiłam je tuż po Świętach na dość ważną okazję i spisało się znakomicie. Słodziutkie, ale przełamane smakiem domowego dżemu z czarnej porzeczki. Blaty ciasta jak w Puchatku - delikatne i miękkie, ale posypane orzechami, doskonale współgrają z naprawdę słodkim mlecznym kremem. Wykonałam je w blaszkach 22 x 26 cm, dlatego jest takie wysokie. Idealne na specjalne(...)okazje;) Składniki na ciasto żółte: 200 g margaryny 200 g cukru pudru 200 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 8 żółtek cukier waniliowy Margarynę ucieramy z pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, stopniowo dodając żółtka. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem i dokładnie mieszamy. Wykładamy do dwóch jednakowych blach wyłożonych papierem do pieczenia. Składniki na bezowe wierzchy
Domowe ciastabyło ta masa serowa , ale zmieniłam prawie wszystko:) I tak powstał Patriota- prawdziwie owocowy sernik z kawałkami owoców o czerwonej barwie i warstwą dżemu wiśniowego na kruchym cieście i białą słodziutką pianką przykrytą chrupiącą kruszonką. Całość bardzo lekka, letnia i bajecznie owocowa. Składniki na ciasto kruche: 2 szklanki mąki pszennej 4 żółtka 180 g margaryny do pieczenia(...)łyżki cukru pudru cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na 2 części jedną większą( ok. 2/3 ciasta) i jedną mniejszą( ok. 1/3 ciasta). Schładzamy 30 minut w zamrażalniku. Składniki na masę serowo- owocową: 850 g sera białego mielonego dwukrotnie 2 jaja 2 żółtka niepełna(ok. 200 g) szklanka cukru cukier waniliowy
Domowe ciastafont-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Dziś ostatnie z ciast, które zaserwowałam podczas Świąt Wielkanocnych( jej , kiedy to było…)Murzynkowy wypiek, o bogatym czekoladowym smaku, przesiąknięty wręcz słodko-kwaskowym cytrynowym syropem. Dość ciężkie, wilgotne ciasto wspaniale komponowało się z delikatnym, serowo- śmietankowo(...)cytrynowym kremem o strukturze ptasiego mleczka. Było słodko- w typie brownie, trochę sernikowo, ale z lekko orzeźwiającym akcentem. Składniki na ciasto czekoladowe : baza czekoladowa: ¾ szklanki oleju ½ szklanki wody 1 szklanka cukru 5 łyżek kakao Wszystkie składniki przekładamy do garnka, cały czas mieszając , podgrzewamy do rozpuszczenia wszystkich składników( nie gotujemy zbyt długo). Studzimy. biszkopt: 5 jaj ½ szklanki cukru 1 ½ szklanki mąki
Domowe ciastateż bardzo z dżemem dyniowym, a kiedy odrobinę podeschła, zrobiłam z niej wspaniałe śniadaniowe - obtoczone w mleku i jajku kromki, usmażyłam na maśle. Palce lizać! Ciasto wyrabiałam w robocie, było mocno zbite. Aby uzyskać miękkie ciasto, musiałam dodać sporo mleka - zdecydowanie więcej niż w przepisie. Po wszystkich fazach wyrastania, ciasto świetnie się formowało, nie kleiło(...)delikatniejszy, ale ja użyłam żytniego) 100 g mąki pszennej typ 550 (u mnie orkiszowa typ 700) 50 g letniego mleka Składniki wymieszać, zostawić na 6-8 godzin. 2. etap: ciasto z 1. etapu (200 g) 100 g mąki pszennej typ 550 (u mnie orkiszowa typ 700) 50 g letniego mleka Składniki wymieszać, odstawić na 3-4 godziny. Ważne jest
Stare Garydrożdżach. Wg książki z 1940 r. "Plotnikov, Kolesnikov: 350 sortov khlebo-bulochnykh izdeliy" zalecany przy diecie cukrzycowej. W smaku podobny do pieczywa typu Graham. Przygotowanie glutenu (Z 480 g ciasta otrzymuje się 90-120 g glutenu, w zależności od jakości mąki i stopnia wymycia skrobi) 300 g mąka pszenna 180 g woda Na samym początku z mąki i wody zagnieść(...)gładkie i elastyczne ciasto, a następnie zostawić je na pól godziny odpoczynku (dla lepszego spęcznienia glutenu). Po odpoczynku bierzemy wymaganą ilość ciasta i wypłukujemy pod bieżącą wodą gluten, aż woda będzie czysta. Ja robiłem to w misce, mocząc ciasto w letniej wodzie i ugniatając. Wodę co jakiś czas zmieniałem. Przemyty gluten traktuje się gorącą wodą (temperatura 50 ° C), aż elastyczna
Przepisy na domowy ser i chlebglazurą, a nie ozdabia po upieczeniu - ciekawa sprawa! Dla kogo: dla uczulonych na gluten dla kochających migdały dla szukających przepisu na ciastka, które można długo przechowywać Składniki na ciasto: 500g migdałów mielonych + 150g w rezerwie 300g cukru pudru 2 białka 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki likieru amaretto lub olejku migdałowego Składniki na glazurę: białko 125g cukru pudru Wykonanie tradycyjne: Wykonanie(...)ciasta: Wszystkie składniki wrzucić do miski i wyrobić na jednolitą masę. Można pomóc sobie mikserem. Posypać deskę delikatnie cukrem pudrem i rozwałkować ciasto na grubość ok. 1 cm. Wykonanie glazury: Białka ubić na sztywno, pod koniec dodając powoli cukier puder. Masa stanie się gładka i lśniąca. Glazurą posmarować całe rozwałkowane ciasto np. rozsmarować nożem lub szpatułką. Wycinać kształty foremką
Mania Wypiekania