Dawno nie było u mnie ciasta. Ostatnio tylko same przetwory do słoiczków. Zbliża się weekend i jak to może być bez słodkiego deseru? Miałam znów szczęście, że zostałam obdarowana sporą ilością brzoskwiń z własnego ogrodu. Najpierw zajadaliśmy się tymi wspaniałymi owocami, ale postanowiłam też część przeznaczyć do wypieku ciasta. Co by tu upiec? Czy coś co już znamy(...)iść w kierunku nowości? Zaczęłam kombinować ze składnikami jakie miałam w lodówce. Przypomniało mi się, że kiedyś jadłam u koleżanki ciasto niby sernik, niby pianka zrobiona z jogurtów. W lodówce zawsze mam jogurty typu greckiego, w zamrażarce mam zamrożone białka, wzięłam więc te w ilości 5 sztuk, a resztę składników dodawałam podczas „tworzenia” mojego ciasta. Dlatego też nie zrobiłam
Kuchnia u KrysiNiebanalne połączenie, a w efekcie wspaniały smak wilgotnego i kakaowego ciasta z dodatkiem wanilii i rodzynek. Coś wspaniałego, kto nie jadł niech wierzy! Czerwona fasola , z której powstało ciasto nie jest wyczuwalna, ale daje tę charakterystyczną wspaniałą wilgotność, którą ubóstwiam w ciastach. To ciasto bez dodatku mąki, proste, a cudne w smaku;) Ekspresowe, bo wrzucam składniki do miski, blenduję(...)piekę;) To idealne ciasto, dla tych którzy nie lubią bądź nie mają czasu na długie przygotowania deseru. A jaki efekt! Zachęcam do wypróbowania ciasta z czerwonej fasoli, które w smaku przypomina klasyczne ciasto kakaowe lub brownie, ale bez czekolady Gotowe ciasto polewam domową polewą czekoladową (z masła, mleka, cukru pudru i kakao), dowolnie można polać lukrem lub posypać cukrem pudrem
Zasmakuj KuchniRustykalna tarta to bardzo proste kruche ciasto, nie potrzebujesz do niego nawet foremki. Wystarczy blacha z wyposażenia piekarnika. Moje ciasto jest ogromne, o średnicy ponad 30 cm. Dzisiejsza tarta jest pełna aromatycznych wiśni, midałowego kremu frangipane, dodatkowo rant i wnętrze tarty obsypałam płatkami migdałowymi. Ciasto przygotowałam z mąki orkiszowej wymieszanej pół na pół z mąką pełnoziarnistą. Zapraszam do przepisu(...)pyszne, letnie słodkości! Składniki na ciasto: 300 g mąki orkiszowej (po 150 g jasnej i pełnoziarnistej) 150 g zimnego masła 1 jajko 3 łyżki ksylitolu/cukru szczypta soli Składniki na nałożenie: 100 g mielonych migdałów 75 g cukru/ksylitolu 1 jajko 30 g rozpuszczonego masła dodatkowo: 750 g wiśni płatki migdałowe cukier puder/zmielony na mączkę ksylitol Wykonanie: masło rozetrzeć między palcami
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Ciasto drożdżowe to najzdrowsze ze wszystkich domowych wypieków. Drożdże są dobrym źródłem witamin z grupy B. Jeśli nie potraktujesz ciasta lukrem to jednocześnie jedno z najmniej kalorycznych. Zamiast kalorycznych dodatków lepiej wykorzystać sezonowe owoce. Dzisiejsze z truskawkami i morelami smakuje wyśmienicie. Myślisz, że upieczenie ciasta drożdżowego wymaga jakiś specjalnych umiejętności? Nic bardziej mylnego, to naprawdę bardzo proste. Wymaga jedynie czasu(...)postaci wymieszać z pozostałymi składnikami podanymi w przepisie. To wszystko! Możesz to zrobić w misie robota planetarnego, mikserem ręcznym lub jeśli wolisz po prostu ręką. Łatwe? Dużo łatwiejsze niż ciasto ucierane, które może się oważyć, a na koniec okaże się, że zamiast puszystego ciasta upiekłaś zakalca. Dzisiejsze ciasto jest wysokie, puchate, bardzo smaczne i aromatyczne dzięki kokosowej kruszonce! Polecam! Składniki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Proponuję dziś przepis na prosty i szybki placek z owocami , który nie wymaga użycia miksera. Wystarczy kilka składników plus jakieś owoce i mamy gotowe pyszne ciasto . W tym przepisie akurat użyłam porzeczek , ale mogą być każde inne owoce , nawet mrożone (jagody, truskawki, śliwki, rabarbar...). Ten przepis już istnieje na moim blogu , ale w wersji bezglutenowej -> Bezglutenowy szybki placek(...)małą różnicą - margarynę zamieniłam na masło . To jest naprawdę pyszny owocowy placek . Jeżeli macie nadmiar jakichś owoców, na przykład kwaśnych porzeczek, to jest przepis dla Was - zestawienie słodkiego ciasta ze smakiem kwaśnych owoców - jest genialną kompozycją . Ogromnie polecam :-) I jak ostatnio ma to miejsce - do przepisu dołączam filmik - na końcu posta. Smacznego :-) * * * Składniki (proporcje na blachę o wymiarach: 21cm
Kawa z mlekiemLato to jest najlepszy czas na ciasto z owocami. Teraz mamy najwięcej możliwości. Czy to na bazarkach czy we własnym ogródku. Marzy mi się malinowy zagajnik, ale na to to jeszcze będę musiała troszeczkę poczekać. Tym czasem korzystam z wysypu malin na straganach i w sklepach. A jak maliny to i wypieki z nimi. Miałam ochotę na ciasto kruche(...)budyniem i owocami, takie jakie zawsze z Mamą kupowałyśmy w cukierni obok. Zrobiłam coś na podobieństwo, ale że mąki zwykłej nie było to użyłam żytniej a jak ciemne ciasto to i budyń ciemny. I na podobieństwo a w zasadzie przeciwieństwo wyszło to ciasto. Ja czułam smak mąki żytniej, ale towarzystwo, które zajadało się ciastem nie ;) Stąd nie pomogę, ale mogę
Gotowanie z pasjąnowym miejscu na obiedzie zawsze zamawiamy pierogi . Uwielbiamy je. Jednak od pewnego czasu wiemy już że najlepsze pierogi robi moja mama. Dziś podam Ci w tym wpisie przepis na ciasto na pierogi oraz przepis na pierogi ruskie . Bo to właśnie one są mistrzostwem w jej wykonaniu. A wiecie jak zięć (w dodatku mega wybredny) mówi że teściowa gotuje coś fantastycznie(...)nich to, by farsz miał jak to mówię „wyraz” i charakter. A większość które jadłam dotychczas były albo „bezpłciowe” albo zbyt pieprzne. Kolejna rzecz to ciasto. Musi być elastyczne i przede wszystkim delikatne. Należy je bardzo cienko rozwałkować. To praktycznie klucz całego smaku. Ale po kolei. Przepis na ciasto na pierogi Ciasto na pierogi to podstawa
Arbuziakiciastodrożdżowe #sezam Uwielbiam kuchnię włoską, szczególnie pizzę, ale dzisiaj trochę w innej formie- trochę zdrowszej, bo z dodatkiem mąki orkiszowej. Dla osób, które nie czują jeszcze w rękach wyrabiania ciasta z mąki orkiszowej, można na początek mieszać mąkę orkiszową ze zwykłą mąką. Na pewno to ułatwi sprawę Składniki na ciasto ( 5 porcji- 5 blatów ciasta): 500 g mąki orkiszowej(...)składniki widelcem. Dokładnie i stopniowo zagarniać mąkę do środka podczas wlewania wody z drożdżami- ten etap jest bardzo ważny. Po dokładnym wymieszaniu mąki z resztę składników można zacząć wyrabiać ciasto. Delikatnie i powoli wyrabiać ciasto przez ok. 10 minut aż będzie gładkie, jednolite i miękkie. Ten etap może trwać nawet dłużej, im dłużej tym lepiej . Wyrobione ciasto włożyć do miski
Katarzyna Skórska - dietetyk klinicznyPtysie to ciastka z ciasta parzonego przełożone kremem. Możemy przełożyć je kremem karpatkowym, patisiere, owocowym czy zwykłem ze śmietaną połączoną z mascarpone. Ciasto wzorowane jest na francuskim chou a la creme. W Wielkopolsce nazywany jest wietrznikiem a w Niemczech Windebutel. Ciastko jest delikatne a a po upieczeniu środek jest pusty. Ja przygotowałam ptysie z nutą truskawkową. Typowo wiosenny(...)smak. Jak byłam dzieckiem to pamiętam, że mama często przygotowywała mi i siostrze ptysie. Jak widziałam jak miesza drewnianą łyżką ciasto a następnie dodaje jajko po jajku myślałam, że to najtrudniejszy deser świata. Ciasto przygotowałam z Palma firmy Bielmar . Idealnie sprawiło się podczas przygotowania tradycyjnego ciasta maślanego. Ptysie to wspomnienie dzieciństwa kiedy nie tylko nie było w domach mikserów
Kuchnia w oparachPiekę dużo i chętnie testuję nowe przepisy. Mam jednak ciasta, które upiekłam zaledwie kilka razy, tylko po to, żeby pokazać je na blogu. Ale mam też moich słodkich ulubieńców – ciasta, które mogłabym jeść na okrągło, nie ważne, czy zrobię im wcześniej dobre blogowe/instagramowe zdjęcia. Do takich ciast zdecydowanie należy drożdżowe – koniecznie z kruszonką i owocami :) No uwielbiam(...)prostu! Dziś zatem drożdżówki z serem i malinami, w sam raz do kawy lub do zabrania na wiosenny piknik. A jeśli tak jak ja jesteście fanem drożdżowego ciasta, zapraszam Was serdecznie do zobaczenia wpisów z przepisami na tradycyjny domowy placek drożdżowy z owocami , drożdżowych babeczek np. z rabarbarem lub z czekoladą lub ciasta drożdżowego w wersji czeko (takie cuda!). Składniki
CiastkozercyCiasto z truskawkami i rabarbarem Ciasto z truskawkami i rabarbarem -to moja propozycja na szybkie ciasto. Proponowane prze zemnie ciasto jest bardzo szybkie w przygotowaniu i można je przygotować z dowolnymi owocami. Ja przygotowałam z truskawkami i rabarbarem ponieważ jest teraz na nie sezon. Ciasto z truskawkami i rabarbarem Ciasto które, dzisiaj wam polecam jest bardzo proste w wykonaniu, zajmuje(...)naprawdę kilka chwil. Można go zrobić w trakcie przygotowywaniu obiadu a obiedzie mamy już słodki deser gotowy. Wiem że nie powinno się jeść ciepłych ciast, ale ono jest naprawdę bardzo pyszne i już na ciepło szybki znika. Składniki: 10 łyżek mąki pszennej 6 łyżek mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru 1 cukier wanilinowy 1 margaryna Palma
Pomysłowa kuchniaCześć! Dzisiejszy dzień przywitał nas piękną pogodą aż chce się wszystkiego. Tego nam brakowało. Pięknego słońca. Po odpoczynku sobotnim, tzn. sprzątaniu, praniu i innych relaksujących czynnościach, dokończyłam ciasto. Zaczęłam je robić już wczoraj. Lepiej jest jak poleży troszkę i odmięknie zwyczajnie. To ciasto to kora dębowa. Pamiętam kilka lat temu jadłam je u bratowej i moje oczy zapłonęły. Przepyszne(...)się ustawiłam, ale nie zawsze ten ktoś jest pod ręką. Jednego dnia siadłam spokojnie i odreagowałam stresy życiowe namiętnie tłukąc młotkiem w orzechy. Dobra terapia polecam ;) Następnego dnia upiekłam ciasto a znów następnego wykończyłam. Najlepsze było to, że robiąc zakupy przez internet zamówiłam za małą puszkę brzoskwiń. Dziecko wyratowało mnie z opresji całe szczęście i kupiło dużą puszkę. Składniki
Pieprzyć z Fantazjąmnóstwem ziaren. Podałam przepis oryginalny jak również przepis po moich zmianach, których tak naprawdę jest niewiele. Wodę zastąpiłam płynem po sfermentowanych ziarnach owsa i być może to spowodowało, że ciasto w foremkach urosło bardzo szybko. Tak szybko rośnie mi tylko ciasto jak robię zaczyn z tartym jabłkiem. Tradycyjnie chleb rośnie u mnie 2,5 godziny a ten wyrósł(...)zostaw na kolejne 5 godzin w temperaturze pokojowej. Po tym czasie połącz zakwas z podanymi składnikami. Całość przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na całą noc. Następnego dnia ciasto zamieszaj i przełóż go do foremek, posyp pestkami dyni. Znów wszystko odstaw do wyrośnięcia. Chleb piecz w nagrzanym do temperatury 250 st. C piekarniku przez 15 minut, potem zmniejsz temperaturę
Leśny Zakątek