ciasto - 161133 przepisów (strona:707/10743)

Słodkie bułeczki z budyniem 154

masy, ciągle mieszać. Całą masę wlać do garnuszka i zagotować, mieszając cały czas. Masa powinna zgęstnieć. Odstawić do ostudzenia. Można zrobić budyń z baczki, ale to nie to samo Ciasto drożdżowe – drożdże pokruszyć, obsypać mąką ( mąkę wziąć z odważonej mąki do ciasta), solą,łyżeczką cukru, letnim mlekiem. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto drożdżowe – do miski dodać mąkę(...)zrobić dołek. Do dołek wlać wodę, wyrośnięte drożdże, jajko,olej,cukier, cukier waniliowy. Za pomocą rąk lub robota kuchennego z końcówką do ciast gęstych wyrobić gładkie sprężyste ciasto. Włożyć ciasto do lekko natłuszczonej miski, przykryć folią spożywczą. Odstawić do wyrośnięcia. Ciasto musi podwoić swoją objętość. Thermomix ciasto – do naczynia miksującego dodać pokruszone drożdże, letnie mleko, sól, cukier, mąkę, wymieszać

Kuchnia Pokoleń
MIODOWNIK Z ORZECHAMI 162

Składniki na ciasto: 1/2 kg mąki pszennej 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 szklanka cukru kryształu 1/2 paczki margaryny 2 jajka 4 łyżki płynnego miodu Składniki na masę z kaszy manny: 1/2 l mleka  8 płaskich łyżek cukru  6 łyżek kaszy manny 1 paczka masła  Składniki na masę orzechową: 20 dkg orzechów włoskich 5 dkg cukru(...)kryształu 1/2 kostki margaryny 2 łyżki miodu Dodatki: 1 puszka masy krówkowej Sposób wykonania blatów ciasta: Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną. Margarynę pokruszyć i posiekać z mąką wymieszaną z sodą, dodać jajka roztrzepane z cukrem i miodem. Zarobić ciasto, jeśli jest za suche dodać śmietany 12%. Ciasto podzielić na 3 części. Blachę wyłożyć sreberkiem. Jedną część ciasta rozwałkować i wyłożyć

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Sernik Izaura 249

sernik byłam pełna obaw. Przepis był z zeszytu mojej mamy, dostała go od koleżanki z pracy, ale nigdy przepisu nie wypróbowała. Na szczęście ciasto wyszedł bardzo dobre i wszystkim smakował. Wykonanie jest bardzo proste, ale niestety słyszałam, że nie zawsze wychodzi i ciężko mi jest powiedzieć dlaczego… Ciasto jak najbardziej polecam(...)wiedzieć wcześniej czego mogę się spodziewać:) Udanych wypieków! Czas wykonania: 2 h (+ około 2 – 3 h studzenia) Ilość porcji: 25 kawałków (forma 20 cm x 30 cm) Składniki: Ciasto i polewa: 250 g mąki pszennej 3 łyżki kakao 3 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g margaryny 250 g cukru (około 1 szklanki) 5 łyżek wody 4 jajka

KuchniaWeDwoje.pl
pyszne ciasto jamajka 2146

kakao wykonanie: Białka ubijamy stopniowo dodając cukier. Następnie dodajemy stopniowo żółtka i miksujemy. Dodajemy mąkę przesianą z kakao i delikatnie mieszamy szpatułką. Do roztopionego przestudzonego masła dodajemy trochę ciasta, mieszamy a następnie dodajemy do ciasta i mieszamy do połączenia się. Przekładamy do foremki (ok. 21×25 cm) wyłożonej samo dno papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 st. C przez(...)porzeczki lub brzoskwiniowego 2 galaretki cytrynowe 750 ml gorącej wody kawałek startej czekolady wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Banany obieramy, przekrawamy wzdłuż. wykonanie ciasta: Jeden blat ciasta wkładamy do foremki. Ponczujemy. Rozsmarowujemy na nim dżem, układamy połówki bananów. Wykładamy tężejącą galaretkę. Wstawiamy do lodówki aby galaretką stężała. Następnie wykładamy równomiernie 3/4 kremu. Przykrywamy drugim

Domowy Smak Jedzenia
Domowe przekąski (paluszki, chipsy, krakersy) 204

Wbrew pozorom lubię ułatwiać sobie życie i nie siedzę w kuchni od rana do wieczora 😊 Przepis na paluszki i frykasy zna każdy z Was. Jest to podstawowy przepis na ciasto na pizze. Mój przepis to trochę zmieniona wersja z książki Thermomix. Oczywiście polecam nie tylko mączne przekąski. Warto pomyśleć o warzywach, owocach i pysznych napojach. Ale jeśli miałabym kupować paluszki(...)składem:  mąka  pszenna , olej roślinny rzepakowy, sól (3,4%), cukier, syrop glukozowy , regulator kwasowości: wodorotlenek sodu, substancje spulchniające: węglany sodu, węglany amonu, aromaty -  to wolę zamieszać ciasto i zrobić domowe ❤ Frykasy są fajnym dodatkiem do sałaty. Krakersy idealnie komponują się z dipem jogurtowo-czosnkowym. Chipsy z tortilli pasują do sosu pomidorowego. Wszystko jest przyjemnie chrupiące i smaczne

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
miodownik z serem gotowanym 197

składniki na ciasto miodowe: 750 g mąki orkiszowej lub pszennej 110 g cukru pudru 185 g masła 3 jajka 200 g miodu płynnego 2 i 1/2 łyżeczki sody wykonanie: Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy cukier puder, sodę oraz masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy jajka oraz miód, ponownie siekamy nożem a następnie zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na trzy części. Rozwałkowujemy(...)gotujemy na małym ogniu przez ok. 5 min. Budyń mieszamy w mleku i dodajemy do gotującego się sera. Dokładni mieszamy i zagotowujemy. Ciepłą masą serową przekładamy placki. wykonanie ciasta: Jeden z blatów umieszczamy w blaszce rozsmarowujemy na nim równomiernie masę jabłkową, przykrywamy drugim blatem, lekko dociskamy. Na nim równomiernie rozsmarowujemy ciepłą masę serową i przykrywamy ją trzecim blatem. Całość obciążamy

Domowy Smak Jedzenia
Zakręcony chlebek z pastą szpinakową i rodzynkami 138

smak powala na kolana! Koniecznie wypróbuj ;).     Składniki:   Zaczyn: 16 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 50 g ciepłej wody 50 g mąki pszennej typ 650   Ciasto właściwe: cały powyższy zaczyn 300 g mąki pszennej typ 650 1,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka oregano 2 łyżeczki cukru 1 jajko (60 g) 80 g ciepłej wody(...)gęstej konsystencji. Naczynie z zaczynem odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów na 30 minut do „ ruszenia drożdży". Dokładny opis przygotowania zaczynu znajdziecie  tutaj .     Ciasto właściwe: Gdy zaczyn ładnie urośnie, dodać do niego wszystkie składniki ciasta właściwego, pamiętając, że stopiony smalec dodajemy na samym końcu. Ciasto wyrabiać przy pomocy miksera z końcówkami do ciasta

Nastoletnie Wypiekanie
Kostka karmelowa z czekolada i pistacjami czy poWeekendowe Lakocie odc.143 131

Piję kawę zjadając ostatnie kawałki ciast, pożarłam też dzwonka śledzia, które ostały się na dnie słoika. Za oknem wieje wiatr przynoszący niepokój a ja czytam książki o Wikingach gdzie sztormy zatapiają statki i krew się leje strumieniami. Niestety to nie Cherezińska i czegoś mi brak... Dzisiaj buntuje się, nie gotuję, ogołacam lodówkę z resztek ciesząc się urlopem i planując menu(...)zwolnieniu z dziećmi w domu... Życie. Dla tych, którzy się  nie przejedli, czy tez tym, którzy już planują sylwestrowe łakocie z czystym sumieniem mogę  polecić TO ciasto. Oczywiście w wirze przedświątecznych  przygotowań nie mogło obyć się  bez przygód ale rezultat jest bardzo zadowalający . Przepis pochodzi z książki  Jamiego Olivera " Świąteczne  przepisy". Kostka karmelowa

Dzieje kuchennej Wiewióry
ekspresowe ciasto choinka + ciasteczka 170

Wesołych Świąt !!! składniki: 2 arkusze ciasta francuskiego ok. 100 – 150 g masy makowej 1 białko, ubite na sztywno 1 jajko + 1 łyżka wody bakalie opcjonalnie lukier wykonanie: Masę makową mieszamy z ubitym białkiem. Ciasto francuskie rozwijamy i wycinamy kontury choinki z pniem (dwa jednakowe trójkąty). Jedno wycięte ciasto przekładamy na wyłożona papierem do pieczenia blaszkę. Nakładamy na nie równomierni(...)smarujemy jajkiem wymieszanym z wodą, opcjonalnie dekorujemy bakaliami. Pieczemy w 200 st. C przez ok. 15 -20 min., do rumienienia. Po upieczeniu studzimy, ewentualnie dodatkowo polewamy lukrem. Z pozostałego ciasta wycinamy ciasteczka, smarujemy pozostałym jajkiem, posypujemy cukrem i pieczemy do zrumienienia

Domowy Smak Jedzenia
Ruiskuorinen olutlimppu, fiński chleb świąteczny w grudniowej piekarni 227

zmiany. Pominęłam kminek, imbir dałam świeży a skórkę pomarańczową gorzką mam domową. Łatwo ją zrobić susząc ekologiczne skórki pomarańczy a potem miksując. Tak zrobiona skórka jest również idealna do ciast, deserów, kompotów, dodatek do herbaty, itp. W zależności do czego używamy dodajemy zmieloną lub nie. Teraz zaczyna się najlepszy czas na owoce cytrusowe, więc bardzo polecam taką skórkę nie tylko(...)pomarańczy ale i cytryn. Użyłam mąki orkiszowej jasnej, mąki żytniej razowej i zwykłej pszennej do ciast drożdżowych o zawartości białka 12%. Ciasto właściwe było dość ścisłe więc po 30 minutach nie było co odgazowywać :). Przetrzymałam dość długo i dopiero jak ciasto podwoiło objętość, odgazowałam, uformowałam w bochenek i pozostawiłam ponownie do już ostatecznego wyrośnięcia. Podziękowania dla Kuby za wybranie oryginalnego

Leśny Zakątek
Kantyczka 207

Ciasto świąteczne, które pamiętam jeszcze z dzieciństwa jak mama je piekła i już sama nazwa kojarzy mi się ze świętami Bożego Narodzenia. Cały rok czekam na to ciasto, ponieważ w innym okresie nie smakuje tak smacznie jak na święta. Polecam zrobić to ciasto ponieważ jest smaczne, nie trzeba go już po upieczeniu przekładać, dzięki temu że nie ma kremu(...)jest aż takie słodkie, a marmolada na biszkoptach daje fajny posmaczek. Składniki Ciasto: 50 dkg margaryny Palma 2 szklanki cukru pudru 10 jajek 3 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki wiórek kokosowych 3 łyżki maku suchego Dodatkowo: duża paczka biszkoptów marmolada jabłkowa do smarowania biszkoptów 1. Margarynę Palmę ucieramy z cukrem pudrem, stopniowo dodajemy po jednym

Kuchnia u Bietki
Paszteciki do barszczu z ciasta filo i recenzja produktów Ambition 1015

Uwielbiam wigilijny barszcz, dlatego podczas planowania świątecznych przepisów musiałam wymyślić jakieś fajnie paszteciki ze śródziemnomorskim twistem. Paszteciki z ciasta filo są proste i szybkie w przygotowaniu. Chrupiące na zewnątrz, w środku kryją pyszny farsz zrobiony z pieczarek, szpinaku i czerwonej soczewicy, który doprawiłam nieco po arabsku. Do przygotowania pasztecików wykorzystałam sprzęt kuchenny, który otrzymałam od marki Ambition . We wpisie(...)znajdziecie moją opinię na jego temat, a na końcu niespodziankę idealnie wpasowującą się w klimat przedświątecznych przygotowań! Zrezygnujcie z ciasta drożdżowego na rzecz ciasta filo, a zobaczycie jak szybko można przygotować paszteciki do barszczu. Zrobienie farszu to też kilka chwil - czerwona soczewica szybko się gotuje, a wykorzystanie mrożonego szpinaku oszczędza nam kłopotu. Farsz do pasztecików doprawiłam gałką muszkatołową, kminem rzymskim

Chilli Czosnek i Oliwa
marchwiowi peperkuch-kaszubskie ciasto piernikowo-marchewkowe... 174

soda oczyszczona 1 łyżeczka, olej rzepakowy 3/4 szklanki, marchew 1 kubek, dżem 250 ml, budyń śmietankowy 1 opakowanie, masło 100 gram, kolorowa posypka - ile potrzeba marchwiowi peperkuch to kaszubskie ciasto pieczone z przyprawami do piernika i startą marchewką w okolicach Świąt Bożego Narodzenia, takie ciasto pamiętam z dzieciństwa jak moja babcia kaszubka z Węsior k/Kartuz,pomorskie,pachnie i smakuje wybornie(...)marchew ok 3/4 kg, obrana, użyłam wyciskarki do soku, resztki z marchewki są doskonałe do ciasta i innych potraw, do ciasta odłożyłam 1 kubek o pojemności 250 ml, jak nie ma wyciskarki to marchew zetrzeć na tarce drobne oczka jajka, cukier, aromat migadałowy mikserem utrzeć do białości z 3 minuty na dużych obrotach do masy wsypać mąkę, proszek do pieczenia

W Mojej Kuchni Lubię
Najlepszy przepis na gofry 501

sprzętem AGD można kupić gofrownice. Ja mam najprostszą, nie ma mocy czołgu i silnika odrzutowego, więc nie do końca sprawdza się teoria o mocy i kilowatach. Podstawą jest ciasto na gofry, ubita piana, żółtka, przesiana mąką i dobra, bita śmietana. Dziś mój sposób na gofry Taki mały offtop – na zdjęciu widzicie dziurki w gofrach, to bąbelki powietrza, zawsze zostawiam ciasto(...)masę. Dolewamy mleko i olej. Łączymy dokładnie ze sobą. Ja robię to mikserem. Dodaję mąkę, proszek do pieczenia i mieszam, mąkę dosypuję partiami, do momentu aż będzie bardzo gęste ciasto. Ilość mąki to przysłowiowe „ile zabierze”. Jak ciasto będzie bardzo gęste, to w osobnej misce ubijam na sztywno białka i partiami dodaję je do ciasta, delikatnie i dokładnie mieszając szpatułką

ladykitchen
Piernik staropolski dojrzewający - do przygotowania już dziś 151

Najlepszy z polskich pierników, miękki, rozpływający się w ustach, przepełniony korzennym aromatem   😋 Można go przełożyć powidłami, marcepanem lub masą orzechową, można polukrować lub oblać czekoladą. Lepszego ciasta na Święta nie znajdziecie :) To z poniższego przepisu możemy przygotować już dzisiaj, aby przed samymi Świętami uniknąć nawału dodatkowych zajęć. Piernik powinien dojrzewać minimum 2 tygodnie, więc bierzmy się do pracy 😀 Przepis(...)październiku tego roku jest pewnie jeszcze dostępna w księgarniach. To także świetna propozycja na niebanalny bożonarodzeniowy upominek dla miłośników tradycyjnej kuchni polskiej. Cytuję: A oto przepis na ciasto piernikowe, które można przygotować na 4 tygodnie przed pieczeniem i upiec na 3-4 dni przed świętami, zanim przystąpimy do najintensywniejszej świątecznej twórczości kulinarnej. Można piec i wcześniej, ale surowe ciasto musi

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata

Proponowane wyszukiwania