Kobiety w mojej rodzinie mawiały, że ucierane ciasto z owocami jest najbardziej domowe. Wtedy z kuchni krzyczała prababka: „Nie słuchaj ich! Najbardziej domowe jest ciasto drożdżowe!” „Dlaczego” – pytałam? „Bo ono rodzi się w Twoich rękach…”- odpowiadała. A kiedy mówiłyśmy jej, że jest ono z tych trudnych(...)myśląc. Wystarczy ciepło.” Ciepły, lipcowy wieczór. Z okna kuchni widzę wzbijające się w górę samoloty z pobliskich Balic. Dziecko usnęło głęboko, zmęczone upalnym dniem. Zaczyn na ciasto rośnie jak szalony. „Wystarczy ciepło” – słyszę słowa prababki i nie myśląc o moim drożdżowym cieście, po prostu je robię. A nie od razu nauczyłam. Pierwsze próby z drożdżami
Raj dla PodniebieniaNiedawno po praz pierwszy robiłam calzone. Jest to po prostu pizza w kształcie pieroga. Do calzone wykorzystuję swój sprawdzony przepis na ciasto do pizzy . Do środka można włożyć dowolne składniki, u mnie klasycznie pierś z kurczaka i pieczarki. Zrobiłam duże pierogi, z podanych składników wyszło mi 6 dużych sztuk ale oczywiście można ciasto podzielić na mniejsze kawałki i przygotować małe(...)pierożki. Calzone świetnie smakuje na ciepło jak i na zimno, ja swoje podałam z sosem czosnkowym . składniki: ciasto 3 szklanki mąki 1 szklanka letniej wody 50 g świeżych drożdży duża szczypta soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju farsz 400 g piersi kurczaka przyprawa do kurczaka olej do smażenia 1 duża cebula 250 g pieczarek 200 g sera żółtego sól
Monia miesza i gotujeBabcine przepisy to skarb, bezcenny! Ta szarlotka to smaki mojego dzieciństwa. Towarzyszyła mi, odkąd tylko pamiętam. Do tej pory jest ona obowiązkowym ciastem na rodzinnych świętach, urodzinach czy innych uroczystościach. W tegoroczną Wielkanoc Babcia również upiekła tę szarlotkę. Gdy przyszłam pomóc w przygotowaniu świątecznego obiadu, zabrałam się również za krojenie ciast i rozkładanie ich na patery i talerze. Jak zwykle(...)jedno właśnie od Babci Eli- tradycyjna niezawodna szarlotka! Z czym mi się ona kojarzy? Z przecudnym intensywnym zapachem cynamonu roznoszacym się po całym domu!! Właśnie wtedy, gdy nakładałam ciasta, sięgnęłam po prostokątną blaszkę owiniętą w folię będąca na starej babcinej szafce. Gdy zsunęłam folię to tak, jakby ktoś dosłownie obsypał mnie ogromną ilością aromatycznego uwielbianego przeze mnie od dzieciństwa cynamonu
Nastoletnie Wypiekanieokazji zbliżającego się Dnia Mamy, polecam pyszne ciasto o smaku jabłka i kokosu polane polewą chałwową. Ciasto nie tylko efektownie się prezentuje, ale też wyśmienicie smakuje. W sam raz na różne okazje rodzinne. żródło: "Serniki , szarlotki , makowce" Tortownica : średnica 26 cm Ciasto: 7 jajek 200 g masła 300 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 szkl. mąki pszennej 2 łyżeczki(...)tłuszcz i bułka tarta do tortownicy Wierzch: słoik prażonych jabłek Polewa : 4 łyżki mleka 100 g masła 70 g cukru pudru 2 batoniki chałwy ( użyłam dużych to do ciasta zużyłam 1,5 ) Przygotowanie ciasta : Jaja rozbić, oddzielić żółtka od białek. Ubić sztywną pianę z 2 białek. Wszystkie żółtka utrzeć z masłem , dodając stopniowo 150 g cukru
Różne smaki w kuchniStopniowo dodajemy cukier cały czas ubijając. Następnie dodajemy stopniowo żółtka, miksujemy. Na koniec dodajemy przesianą mąkę z kakao oraz proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki. Przekładamy ciasto do foremki (ok.21x32cm dół formy) wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 25-30 min. w 170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na ciasto(...)Dodajemy stopniowo cukier, miód a następnie żółtka, cały czas miksując. Na koniec dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i wymieszane z orzechami. Całość mieszamy do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do foremki (ok.21x32cm dół formy) wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia. Pieczemy do zrumienienia. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na masę budyniową z kawą: 500 ml mleka 1 budyń
Domowy Smak Jedzeniawielbicieli serników i ciast orzechowych. Ciasto prezentuje się i smakuje wyśmienicie.Zarówno biszkopt orzechowy jak i sernik puszysty i wilgotny. Idealnie pasuje na wszelkie uroczystości rodzinne. Polecam wypróbować. Składniki: Ciasto orzechowe: 1/2 szkl. mąki pszennej 3/4 szkl. cukru 1/2 szkl. oleju 6 jajek 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej 100g pokrojonych orzechów włoskich 1 op. cukru waniliowego(...)łyżeczka proszku do pieczenia Ciasto serowe: 1 szkl. cukru pudru 600 g białego sera ( użyłam z pudełka - Pilos) 125 g margaryny 6 jajek 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżki maki pszennej 1/2 łyzki soku z cytryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa śmietankowa: 1 szkl. kwaśnej śmietany 200 g masła 5 łyżek cukru Polewa czekoladowa: 50 g czekolady gorzkiej
Różne smaki w kuchniwyrośnie, aż tak bardzo Na początku martwiłam się, że całość wyleci z formy, na szczęście nic takiego się nie wydarzyło, a nadmiar ciasto został odkrojony i szybko zjedzony Smakuje wyśmienicie! Czas wykonania: 2 h 30 min Ilość porcji: 12-16 kawałków (forma 30 cm średnicy) Składniki: 500 g mąki ¾ szklanki mleka(...)mąki wlać rozczyn drożdżowy, utarte jajka i resztę mleka. Starannie wymieszać łyżką. Dodać rozpuszczone masło oraz cukier waniliowy. Rodzynki odsączyć z rumu. Rum wlać do ciasta. Rodzynki oprószyć w mące i również dodać do ciasta. Ciasto wyrabiać przez około 20 – 30 minut. Przełożyć je do formy (30 cm średnicy, ja użyłam
KuchniaWeDwoje.plPizza na niedzielę - czemu nie:) I wcale nie wymaga tak dużo czasu. Szybciej będzie oczywiście zamówić, ale to już nie to samo. A to składniki nieodpowiednia, a to ciasto rozmiękło, a to ser nieświeży. Z domową pizzą takich problemów nie mam - składniki są najlepszej jakości, ciasto chrupiące prosto z pieca (no dobra, z piekarnika, ale nagranego na maksa(...)pół szklanki wody, odstawić w ciepłe miejsce, aż zaczyn ruszy i wypełni prawie całą szklankę. Mąkę przesiać z solą do miski, wlać wodę, zaczyn i wyrobić miękkie gładkie ciasto. Wyrabianie zazwyczaj trwa ok 10 minut, a ciasto przestaje być klejące. Wlać oliwę, znów wyrabiać kilka minut, aż cała wchłonie się w ciasto. Z ciasta uformować kulę, posmarować oliwą (zapobiegnie
Obiad gotowyMurzynek z serem upiekłam dzisiaj do kawy. To pyszne ciasto Piotrek zjadł zamiast śniadania. Łaciaste ciasto jest tanie, smaczne i szybkie do przygotowania. Murzynek z serem najlepiej smakuje gdy jest jeszcze ciepły, ale na drugi dzień też jest bardzo smaczny i wilgotny za sprawą dżemu z czarnej porzeczki, który można też zastąpić powidłami. Kakaowy murzynek z serem nada się też(...)Wielkanoc, ponieważ ładnie się prezentuje. To kolejne moje błyskawiczne ciasto po murzynku z owocami. i cieście z jeżynami i michałkami które mogę Wam polecić . To ciasto jest wybawieniem na zachcianki domowników na coś słodkiego. Murzynek z serem jest puszysty i wilgotny, posypany obficie cukrem pudrem smakuje wybornie. Polecam też: Pyszny Murzynek z wiśniami z patelni Murzynek z kremem kokosowym Kakaowe
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniębohater książki „Tost, historia chłopięcego głodu” – czyli alter ego Nigela Slatera. Do tych babeczek/pasztecików zbierałam się od jakiegoś czasu, chociaż trochę z nieufnością podchodziłam do ciasta kruchego na bazie smalcu. I rzeczywiście to ciasto, inaczej zachowuje się niż kruche z masłem, kóre jest bardziej elastyczne. To ze smalcem nie było tak elastyczne i przynam szczerze trochę(...)miałam zabawy i frustracji na etapie wałkowania i wyklejania foremki (użyłam klasycznej, metalowej foremki na muffinki). Byłam przekonana, że tak kruche ciasto będzie się potem rozpadało po upieczeniu – ale na szczęście nie- nie przyklejało się do foremki, i nie rozpadało. Oczywiście jak nie chce Wam się lepić babeczek to można z podanych proporcji upiec jedno duże ciasto z przykrywką
Cooking for Emilyskładniki na jedno ciasto z orzechami (pieczemy dwa): 3 jajka (białka oddzielone od żółtek) 40 g mąki 25 g orzechów zmielonych 80 g cukru 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier, cały czas miksując. Następnie dodajemy stopniowo żółtka. Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną ze zmielonymi orzechami oraz proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy szpatułką(...)Przekładamy do foremki wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 25 min. w 180 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na ciasto z kokosem: 200 g wiórek kokosowych 4 białka 210 g cukru 1 łyżka maki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier cały czas miksując na jedwabistą
Domowy Smak JedzeniaJeżeli lubicie kruche ciasta to musicie wypróbować poniższy przepis - czyli wypiek z budyniem i śliwkami. Smaczne połączenie smaków. Ciasto najlepiej smakuje kolejny dzień po upieczeniu. Składniki na blachę o wymiarach ok. 20 x 30 cm: kruche ciasto 2 szklanki mąki pszennej (250 g) niecałe 3/4 kostki masła (140 g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka(...)mleka (64 g proszku w 1 jednym opakowaniu) 1 l mleka 4 łyżki zwykłego cukru 400 g rozmrożonych śliwek cukier puder do dekoracji Na samym początku przygotować kruche ciasto: wszystkie składniki wsypać do miski i za pomocą robota kuchennego zagnieść na jednolitą masę. Gotowe ciasto podzielić na 2 części (1/3 i 2/3), przełożyć do woreczka i przełożyć do zamrażalnika
UgotowaćRóżnorodność smaków..., do tego bardzo kolorowo i apetycznie na talerzu i to wszystko w jednym kawałku ciasta. Smak maliny i ajerkoniaku to doskonałe połączenie:) I chociaż sporo pracy trzeba włożyć w przygotowanie tego ciasta, to wierzcie mi, warto:) Polecam, bo zachwyci Waszych gości:) Składniki na ciasto kruche: 3 jajka; 1,5 szklanki mąki pszennej; 1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)proszek do pieczenia przesiać przez sito, dodać cukier waniliowy i wymieszać. Do sypkich składników dodać zimne masło lub margarynę i posiekać nożem. Następnie dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto w zwartą kulę. Ciasto owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez minimum 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia i wyłożyć razem z papierem na spód
In my kitchenoczy zdjęcie takiego tortu w internecie i nie mogłam się powstrzymać, żeby nie spróbować go odtworzyć na swój sposób. No więc co my tu mamy? Hm... Trzy rewelacyjne ciasta w jednym: brownie, chocolate chip cake (czyli waniliowe, ucierane ciasto z kawałkami mlecznej czekolady) i biszkoptowe ciasto oreo. Całość przełożyłam waniliowym kremem, oblałam gorzką czekoladą i udekorowałam różnymi dobrociami. Bomba kaloryczna(...)uwierzcie - warta grzechu. wszystkie składniki na ciasta powinny być w temp. pokojowej Składniki Brownie 100 g gorzkiej czekolady 100 g masła 3 jajka pół szklanki cukru 2 czubate łyżki gorzkiego kakao 50 g mąki Czekoladę połamać, włożyć do garnuszka. Masło pokroić na kawałki, dodać do czekolady i podgrzewać na małym ogniu, mieszając, aż do rozpuszczenia się składników i uzyskania jednolitej
Słodkie inspiracjePyszne, wilgotne, lekkie i puszyste ciasto w dwukolorowe paski czyli babka zebra, sprawdzi się zarówno do popołudniowej kawy jak również na każdą uroczystość rodzinną lub święta. Zebra to bardzo efektowne i stosunkowo nieskomplikowane ciasto, szybkie w przygotowaniu, którego warstwy ciasta układają się w nieregularne pasy imitując tytułową zebrę. Ciasto najlepiej przygotować w większej tortownicy lub w formie na babkę(...)kryształu 1/2 szklanki chłodnej wody 3/4 szklanki oleju 2 szklanki maki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 3 łyżki budyniu waniliowego cukier puder do posypania ciasta przepis W misce ubijamy jajka z cukrem na jasną puszystą masę. Do masy jajecznej wlewamy wodę oraz olej, wsypujemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia, całość ponownie miksujemy do uzyskania
Smakowite Dania