Placek tarty czarno biały, znany też jako pleśniak Ciasto tarte towarzyszy mi od dzieciństwa. Robiła je moja babcia, ciocia i mama, a po wielu latach odnalazłam oryginalny przepis na ten placek w starym zeszycie. Placek tarty jest wyjątkowy, bo ciasto zarabia się bez cukru, a cały smak pochodzi z piany i nadzienia. Podobno to ciasto znane jest jako pleśniak(...)łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 - 5 łyżek cukru słoik ulubionego dżemu ulubione bakalie - rodzynki, orzechy, migdały itp. szczypta soli polewa czekoladowa Placek zaczynamy od zarobienia kruchego ciasta. Wszystkie składniki powinny być schłodzone. Mąkę przesiewamy, mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy pokrojone, zimne masło i szybko siekamy z mąką. Następnie idą żółtka i wszystko szybko wyrabiamy. Gotowe ciasto
Gotujemy i jemymnie co do ciast drożdżowych nic się nie zmieniło – najlepsze jest ciepłe z kubkiem kakao, mleka lub gorącej czekolady! Rozpieściłam siebie i rodzinę jak nic, bo ciasto drożdżowe z dodatkiem chrupiącej, maślanej kruszonki to strzał w dziesiątkę w ostatnie dni. Wspaniale smakuje, dzieciństwo przypomina, jest smakiem i radością w jednym. Na bezludną wyspę zabrałabym jak nic Ciasto drożdżowe(...)mnie rozm. L 1 szklanka oleju rzepakowego SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ: 100 g zimnego masła 1 szklanka mąki pszennej 2/3 szklanki cukru szczypta cukru z wanilią PRZYGOTOWANIE: Wszystkie składniki na ciasto drożdżowe umieść w dużej misce w następującej kolejności: pokruszone drożdże cukier pasta waniliowa lub cukier waniliowy ciepłe mleko jajka rozkłócone widelcem olej rzepakowy 4 szklanki mąki Jak umieścisz wszystkie składniki
Zasmakuj Kuchnijabłkami bez drożdży i proszku do pieczenia Racuchy to idealne śniadanie, nie tylko dla dzieci. Racuszki z owocami, cukrem pudrem, miodem lub syropem klonowym skuszą niejednego łakomczucha. Najczęściej ciasto na racuchy swoja pulchność zawdzięcza obecności drożdży, proszku do pieczenia lub sody. Ale mój przepis nie zawiera żadnego z tych składników, a racuszki wychodzą puszyste jak chmurka ;) Te pyszne, puszyste racuchy(...)dzieciom :) Przepis na puszyste racuchy - składniki (mała porcja) 1 jajko + 1 dodatkowe białko ¾ szklanki mleka ok. ¾ szklanki mąki ¼ szklanki wody ½ łyżeczki cukru 1 łyżeczka miodu 2 szczypty soli - do ciasta i do piany ½ łyżeczki przyprawy piernikowej ½ jabłka lub gruszki pokrojonego w plasterki miód, syrop klonowy lub cukier puder oraz inne pyszności do dekoracji Przygotowanie racuchów zaczynamy od przygotowania ciasta
KorniszonkiParówki w cieście Spring is in the air Mamy właśnie przepiękny i bardzo wyczekiwany przeze mnie weekend. A jak weekend, to i więcej czasu na pyszne keto śniadanie! Jednak, w związku z planowaną aktywnością fizyczną, ranek zaczęłam jedynie od kuloodpornej kawy . Potem była krótka przebieżka. Pogoda była do tego idealna, wiec nie można było nie skorzystać z okazji! Nie wiem(...)mnie w powietrzu już czuć wiosnę! Wariacja na temat hot doga Cała ta atmosfera natchnęła mnie do odrobiny szaleństwa w kuchni i na keto śniadanie powstały parówki w cieście. Za granicą są one znane pod nazwą “pigs in a blanket”. W związku z tym, że bezpośrednie tłumaczenie brzmiałoby dosyć dziwnie, nie zdecydowałam się na użycie tego określenia. Chociaż
Modern Cave GirlCiasto jogurtowe to jest mój absolutny hit. Wszyscy zawsze myślą, że to drożdżowe – jest puszyste, mięciutkie i świetnie trzyma dużo owoców i kruszonki. Od drożdżowego różni się tylko jednym: czasem przygotowania! Na Ciastkożercach pojawiło się już kiedyś z rabarbarem . Jedyne zastrzeżenie jakie mam do tej rabarbarowej wersji to wielkość blaszki. Bo wiecie, prawda jest taka, że ja szanuję ciasta(...)odpowiednią proporcją kruszonki do buły ;) Na dużej blaszce jest idealnie. Blaszka, która widzicie na zdjęciach ma wymiary 35×24 cm. Moje dzisiejsze ciasto jogurtowe zrobiłam ze śliwkami, ale pasuje do niego wiele owoców sezonowych. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru (można dać trochę mniej jeśli wolicie mniej słodkie ciasta) 2 duże jajka
CiastkozercyMożna już iść do ogrodu zerwać świeżych i pachnących owoców i użyć ich potem do domowych wypieków, deserów lub tak po prostu zjeść na podwieczorek. U mnie pierwsze powstało ciasto. Taki zwykły, prosty ucieraniec wzbogacony wiórkami kokosowymi. Takie ciasto jest idealne dla niespodziewanych gości lub tak na szybki podwieczorek. Wystarczy składniki utrzeć w misce i do piekarnika. Częstujcie się proszę(...)Potrzebujemy: Na ciasto: 20 dag masła lub margaryny niepełna szklanka cukru półtorej szklanki mąki tortowej pół szklanki mąki krupczatki pół szklanki wiórek kokosowych 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: półtorej szklanki świeżych malin Wykonanie pysznego ciasta z malinami: 1. Ciasto: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie wbijamy stopniowo po jednym jajku i ucieramy, wsypujemy
IzabelawkuchniOpis Ciasto kokosowe: Ciasto kokosowe to smaczny, lekki, wilgotny tort kokosowy. Ciasto to jest bardzo kokosowe, ale nie jest zbyt słodkie. Uważam, że tort nie jest trudny i jest w miarę szybki do przygotowania. Potrzebujemy tylko idealnie puszystego biszkoptu oraz masy kokosowej. Smaki są idealnie wyważone. Polecam ten tort dla każdego smakosza i zwolenników kokosów. Ciasto możemy przygotować w standardowej(...)formie jako zwykłe ciasto w prostokątnej blaszce. Możemy je również przygotować w formie wykwintnego i pięknego tortu. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na ciasta . Składniki na biszkopt: 6 żółtek 160 g mąki pszennej 6 białek 80 g wiórków kokosowych 170 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na masę: 400 ml mleczka kokosowego 60 g wiórków kokosowych
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneSzybkie PUSZYSTE Ciasto ze ŚLIWKAMI – Zapraszam na kolejne wyśmienite ciasto ze śliwkami. Jest bardzo smaczne, puszyste, wilgotne, aromatyczne, ładnie rośnie i wygląda apetycznie. Podczas pieczenia śliwki zanurzą się w ciasto. W przygotowaniu jest proste i szybkie. Piekłam je wielokrotnie i znika błyskawicznie. Idealne do kawy :). Polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał(...)Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Szybkie PUSZYSTE Ciasto ze ŚLIWKAMI Składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 330g mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 180g cukru 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego 200ml maślanki 200ml oleju 4 duże jajka 500g drobnych śliwek, umytych, przepołowionych, wypestkowanych cukier puder do posypania 1. Do czystej
Mała Cukierenkamąki pszennej typ 550 50 g wody 1 kulka świeżych drożdży (użyłam 3 g) zakwas pszenny 70 g mąki pszennej typ 550 70 g wody 5 g zakwasu pszennego ciasto końcowe zakwas i poolish 175 g wody 200 g mąki pszennej typ 550 (musiałam dodać dużo więcej, bo ciasto było bardzo płynne) 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej 9 g soli(...)temperaturze pokojowej. Następnego dnia dodaj 75 g wody do poolish i wymieszaj łopatką. Dodaj pozostałą wodę (100 g) do zakwasu pszennego i również wymieszaj. Umieść oba rozpuszczone ciasta razem z pozostałymi składnikami końcowego ciasta z wyjątkiem soli w misce robota kuchennego, zagniataj przez 4 minuty na najniższym poziomie. Przykryj miskę i odstaw ciasto na 20 minut (autoliza). Dodaj sól
Weekendy w domu i ogrodzieProste Ciasto z Malinami i Polewą Malinową – Dzisiaj kolejna pychota z malinami w Małej Cukierence. Bardzo proste, szybkie w przygotowaniu ciasto malinowe z apetyczną polewą. Wygląda fantastycznie, jest puszyste, wilgotne od owoców, ładnie pachnie wanilią. Cudownie wyrasta i jest z niewielką ilością tłuszczu. Moim gościom bardzo smakowało, na jednym kawałku nie można poprzestać. Ciasto trafia na moją listę ulubionych :). Polecam(...)Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Proste Ciasto z Malinami i Polewą Malinową Składniki: Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 320g mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 160g cukru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 12g 125ml mleka
Mała CukierenkaPiekłam to ciasto kiedy miałam jeszcze w ogrodzie piękny i jędrny rabarbar, a sezon na truskawki dopiero się rozkręcał. Z pewnych przyczyn jednak nie opublikowałam go wcześniej. Jeśli nie macie już dostępu ani do rabarbaru, ani do truskawek, możecie je upiec praktycznie ze wszystkimi innymi owocami lata ( ale jeśli tylko będziecie mieć możliwość upieczcie poniższą wersję; połączenie rabarbaru i truskawek(...)placek będzie smakował bosko, bo kwaśne owoce plus słodziutka beza to kompilacja wprost idealna :). A z całą pewnością wspaniale odnajdą się tu takie owoce jak wiśnie, maliny czy jeżyny. Ciasto jest bardzo proste, ale smakuje jak wypiek z najwyższej półki :). Bardzo polecam :). Kruche ciasto: 250 g mąki pszennej tortowej 125 g masła, zimnego 100 g cukru pudru 5 żółtek
Opowieści z piekarnikatruskawkami Znane i lubiane ciasto 3 bit, w nowej wakacyjnej wersji z truskawkami. Jest łatwe w wykonaniu i nie wymaga pieczenia. A w smaku…rewelacja! Warto spróbować Składniki: Krem budyniowy: 2 budynie śmietankowe lub waniliowe 0,5 litra mleka 5 łyżek cukru 200g miękkiego masła Mus truskawkowy: 0,5 kg truskawek 4 łyżki cukru 1 galaretka truskawkowa(...)całkowicie studzimy. Masło ucieramy i stopniowo dodajemy zimny budyń. Całość dokładnie ucieramy, aż powstanie gładki krem. Krem wykładamy równomiernie na warstwę herbatników *** *** Na masie budyniowej układamy kolejną warstwę herbatników. Ciasto wkładamy do lodówki *** *** Przygotowujemy mus truskawkowy: truskawki miksujemy za pomocą blendera *** *** Zmiksowane truskawki przekładamy do garnka i zagotowujemy z cukrem. Następnie zdejmujemy z ognia, wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy
Blog z ApetytemCiasto drożdżowe do odrywania – mięciutkie, rozpływające się w ustach maślane ciasto drożdżowe przełożone dżemem, ułożone w kawałkach i upieczone tak by można było odrywać je po kawałku i delektować się Fajnie sprawdza się na imprezach. PRZEPIS NA CIASTO DROŻDŻOWE DO ODRYWANIA Składniki na Ciasto drożdżowe do odrywania (2 bochenki): 600g mąki pszennej 175g masła 2 jajka 1 łyżka cukru(...)szkl erytrolu (można zastąpić cukrem) 1 aromat waniliowy 5 dag drożdży świeżych 150 ml ciepłego mleka szczypta soli słoik ulubionego dżemu Jak zrobić Ciasto drożdżowe do odrywania: W ciepłym mleku z łyżką cukru rozkruszamy drożdże, mieszamy. Zaczyn zostawiamy do wyrośnięcia. Jajka wbijamy do miski i ubijamy z erytrolem aż będą puszyste. Do jajek dodajemy mąkę, sól, zaczyn, masło, wszystkie pozostałe
Dorota Smakuje