Następnie ciasto od mojej synowej. Był to przepis w telewizji śniadaniowej. Tylko trochę zmieniłyśmy. Ciasto super, nic nie suche a u góry chrupiące. Wykonanie ciasta – masło z cukrem utrzeć na gładką masę. Dodawać po jednym żółtku i cały czas mieszać. Następnie wlać likier, mleko, dodać skórkę pomarańczową ze sparzonej pomarańczy, szczyptę soli, mąkę, proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać(...)Dodać cukier, znowu chwilkę ubijać. Mąkę kukurydzianą i mąkę ziemniaczaną przesiać przez sitko i delikatnie wmieszać w białka. Na koniec dodać płatki migdałów i ponownie delikatnie wymieszać. Pieczenie – ciasto wylać do okrągłej blaszki, na górę wylać masę na polewę. Można jeszcze wrzucić na górę kilka całych migdałów w skórkach. Na koniec obsypać górę cukrem. Wstawić do nagrzanego piekarnika
Kuchnia PokoleńWięc i w tym roku nie może go zabraknąć :) Wyszperałam bardzo ciekawy przepis na mazurka z masą kokosową, polewą z białej czekolady oraz dodatkiem dużej ilością bakalii. Składniki na ciasto: 300 g mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 150 g masła 82 % (zimne - prosto z lodówki) 100 g cukru pudru szczypta soli 2 żółtka 1 łyżka lodowatej(...)wody opcjonalnie: 1 żółtko (do posmarowania ciasta) Masa kokosowa: 300 ml śmietany 18% 150 g wiórków kokosowych 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 3 łyżki cukru Polewa: 150 g białej czekolady 1 łyżka mleka 1/4 łyżki masła Dodatkowo (do ozdoby): płatki migdałowe suszone morele suszona żurawina rodzynki wiórki kokosowe Zaczynamy od przygotowania ciasta. Masło pokroić na małe kawałki
Świat CiastaRolada orzechowa to klasyka wśród tradycyjnych, dawnych wypieków. Rolada orzechowa jest wyśmienita i wyjątkowa w smaku - orzechowa masa idealnie komponuje się z puszystym ciastem drożdżowym tworząc wypiek, któremu nie sposób się oprzeć - godna przygotowania na święta. Drożdżowa Rolada Orzechowa - Składniki (na ok. 2 dość duże rolady): Ciasto: 600 g mąki pszennej 250 ml mleka 100 g masła 4 żółtka(...)ogniu do lekkiego rozpuszczenia, następnie dodajemy zmielone orzechy oraz migdały i energicznie mieszamy. Wlewamy mleko cały czas mieszając do zgęstnienia. Następnie dodajemy cynamon i kilka kropel ekstraktu migdałowego. Studzimy. Ciasto: Mleko lekko podgrzewamy. Rozpuszczamy w nim drożdże, dodajemy łyżkę cukru, 3 łyżki mąki - dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut. Następnie do reszty składników na ciasto dodajemy powstały zaczyn
Słodka Stronawykorzystać resztki pieczonego kurczaka . Składniki: Nadzienie 3 papryki: żółta, czerwona, zielona 2 duże garście umytego szpinaku (typu baby spinach, czyli małych liści) 1 awokado 100 g serka koziego Ciasto 2 szklanki mąki (2 miarki albo 480 ml) 3/4 szklanki ciepłego mleka (3/4 miarki lub 180 ml) 1 /2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 2 łyżeczki oliwy lub oleju(...)gorące. Wsyp do głębokiej misy mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj. Dodaj oliwę lub olej i wymieszaj z sypkimi składnikami. Stopniowo wylewaj mleko i mieszaj. Powstanie dość kleiste ciasto, ale nie na tyle, żeby nie można go wyrabiać. Jeśli za bardzo klei się do stolnicy, podsyp bardzo delikatnie mąką. Generalne ciasto musi być wilgotne, jeśli później placki mają być
Niedzielny kucharzWielkanocna babka z makiem Makowiec w formie babki. Bardzo smaczne ciasto i ciekawa propozycja na świąteczny stół. Coś dla miłośników ciast drożdżowych i makowca, wygląda jak babka, a smakuje jak rolada makowa. Niebo w ustach. Polecam wypróbować! Składniki: Ciasto: 250g mąki 4g suchych drożdży 100ml ciepłego mleka 25g cukru 1 jajko 60g masła Nadzienie: ok. 400g masy(...)makowej z puszki Dodatkowo: Tłuszcz do wysmarowania foremki (masło lub margaryna) – około 1 łyżka bułka tarta do posypania foremki lukier do polania ciasta *** Masło roztapiamy i studzimy. Mąkę mieszamy z suchymi drożdżami, dodajemy cukier, jajko, żółtko oraz przestudzone masło. Mieszamy i wyrabiamy ciasto dodając powoli ciepłe (ale nie gorące) mleko *** *** Ciasto wyrabiamy, aż będzie miękkie
Blog z Apetytemporcji : 7-8 mini pizz Z podanego przepisy zdrobicie 8 mini pizz. Wystarczy dla 4 osób Z pizzą jest jeden zasadniczy problem: trzeba na nią niestety trochę poczekać. Najlepsze ciasto na pizzę to takie, które dojrzewa w lodówce dwa dni (polecamy przepis na idealne ciasto na pizzę ). Drożdże potrzebują bowiem czasu, żeby zrobić z mąką co trzeba. Można pójść(...)skróty i zrobić ciasto bez drożdży. W Niedzielnym Kucharzu mamy przepis na błyskawiczną pizzę z mąki samorosnącej, której zrobienie od momentu zarobienia ciasta do wyciągnięcia z piekarnika zajmuje 15 minut (przepis znajdziecie tutaj) . Dzisiaj mamy dla Was niemal równie szybki przepis na klasyczną pizzę na drożdżach, zdrową, bo z mąki pełnoziarnistej i bardzo smaczną. Naszym zdaniem jest to jedna
Niedzielny kucharzMagda Jestem wielbicielką pizzy, zwłaszcza tej domowej, na długorosnącym, cieniutkim cieście drożdżowym. Niestety, mimo, że czas przygotowania ciasta na pizzę jest krótki, to jednak czekanie na wyrośnięcie już niekoniecznie… Nie zawsze mam tyle czasu na to, ale smak na pizzę jest. Wtedy ratuje mnie podpłomyk- szybki, pieczony placek z mąki i wody, który stanowi świetną bazę dla przeróżnych dodatków(...)zimno, jeśli jeszcze jakieś kawałki zostaną. Składniki (na 1 duży placek): 250g mąki pszennej 200ml letniej wody 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki soli kasza manna oub mąka do podsypania ciasta Na wierzch: opakowanie serka wiejskiego grani 1 mała cebula 2 łyżki śmietany 12% 80g dojrzewającej szynki pół łyżeczki suszonego rozmarynu sól i pieprz do smaku Nastawiamy piekarnik
Smaczna StronaPewnie myśleliście, że poniedziałek rozpocznę kolejnym przepisem na jakieś placki, a ja Was zaskoczę i zaproponuję przepis na pyszne ciasto czekoladowe z mascarpone. Samo ciasto w smaku przypomina brownie a nadzienie z mascarpone smakuje jak waniliowy krem- delikatny i pyszny. Polecam Składniki (forma 18cm): – 90g gorzkiej czekolady – 100g masła – 60g cukru trzcinowego – 2 jajka(...)rozgnieść widelcem, dodać jajko, cukier i ekstrakt z wanilii i wszystko delikatnie ubić na gładką masę rózgą kuchenną lub mikserem. Dno otwieranej formy (18cm) wyścielić papierem do pieczenia. Połowę ciasta czekoladowego wyłożyć na dno foremki i wyrównać. Następnie wyłożyć całe nadzienie i resztę ciasta. Widelcem lub długim drewnianym patyczkiem do szaszłyków delikatnie wymieszać ciasto z wierzchu z nadzieniem. Piec
Smaki ArmineZastanawiam jak najprościej opisać Wam to ciasto. Góra chrupiąca jak kruszonka, środek lekko kwaskowaty a dół jak ciasto babkowe, ale nie suche. Przygotowanie masy z wiśniami – wiśnie odcedzić, sok zachować. Soku powinno być 50 ml. Jeśli jest mniej dolać wody lub soku wiśniowego. Wykonanie kruszonki – masło stopić i lekko przestudzić. Do miski wsypać mąkę, cukier, cukier waniliowy, wlać(...)ciepłe masło. Szybko zagnieść ciasto. Włożyć ciasto do woreczka i do lodówki na godzinę. Wykonanie ciasta babkowego – masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Następnie dodać po jednym jajku i dokładnie wymieszać. Mąkę, proszek budyniowy, proszek do pieczenia i mielone migdały wymieszać razem. Podczas mieszania dodawać składniki suche. Dokładnie wyrobić ciasto na gładką masę. Formowanie ciasta – dno blaszki
Kuchnia Pokoleńzabrałam się za przepisy Wielkanocne, dlatego też czas najwyższy to nadrobić. Jak wiecie u mnie w domu mazurki zawsze były piętrowe Mazurek z pianką kawową skradł moje serce. Kruche ciasto, spora dawka kofeiny no i słodka beza naszpikowana migdałami i skórką pomarańczową – po prostu pycha! Mazurek z pianką kawową Składniki: Kruche ciasto: 250 g mąki pszennej 125 g zimnego(...)dobrze schłodzonego) 5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej 6 łyżeczek żelatyny 8 łyżeczek cukru 2 utrwalacze do śmietany 9 łyżek cukru pudru Wymiary formy 30 cm x 25 cm Najpierw zagniatamy ciasto. Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej żółtka, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy i śmietanę. Masło kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do mąki. Następnie zagniatamy ciasto. Owijamy je folią spożywczą
PatiGotujeTorcik czekoladowy Pyszny i efektowny tort złożony z kakaowego biszkoptu, kremu czekoladowego, masy śmietankowej oraz polewy z czekolady i udekorowany świeżymi truskawkami. Ciasto nie jest trudne do wykonania ale dosyć czasochłonne. Prace jednak można podzielić sobie na dwa dni: jednego dnia upiec biszkopt, a drugiego zrobić krem oraz masę wierzchnią i przełożyć ciasto oraz udekorować. Składniki: Biszkopt(...)lśniąca. Następnie dodajemy po jednym żółtku, miksujemy *** *** Mąkę przesiewamy razem z kakao oraz proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy jajecznej. Całość delikatnie mieszamy łyżką, aż uzyskamy jednolite ciasto *** *** Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 22 centymetry (wcześniej dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia) i pieczemy w temperaturze 180’C przez około 40 minut – do suchego patyczka (piekłam z termoobiegiem
Blog z ApetytemCiasto czekoladowe z dodatkiem czerwonego wina, na nim pianka z czarnych winogron bezpestkowych i pianka z bitej śmietany. Wierzch udekorowałam polewą czekoladową i winogronami. Całość smakuje nieziemsko! Dodatek czerwonego wina podkręca smak ciasta, dzięki czemu smakuje wyjątkowo i oryginalnie. Wszystko współgra doskonale Ciasto winogronowe polecam do nektaru wieloowocowego Hortex, kawy lub herbaty. Składniki: Ciasto czekoladowe: 1 szklanka mąki 1/2 szklanki(...)łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny Polewa czekoladowa: 25 g czekolady deserowej 25 g czekolady mlecznej 30 g śmietany kremówki 30% Dodatkowo: winogrona do dekoracji nektar wieloowocowy Hortex Przygotowanie: Ciasto czekoladowe: Do rondelka wlać olej i dodać połamaną czekoladę. Podgrzewać mieszając, aż czekolada się roztopi i składniki się połączą. Ostudzić. Jajko z cukrem ubić na puszystą masę. Wlać olej
Oryginalny smakCiasto drożdżowe z serem i owocami Dziś mam coś dla miłośników drożdżówek z serem, owocami i kruszonką. Pyszne, świeżutkie, mięciutkie i puszyste ciasto, idealne do popołudniowej kawki. Polecam! Użyłam blaszki o wymiarach 31×31 centymetrów Składniki: Ciasto: 500g mąki pszennej 0,5 szklanki cukru szczypta soli 1 szklanka mleka 3 jajka 50g świeżych drożdży 50g masła(...)cukier waniliowy *** *** Do suchych składników dodajemy masę jajeczną z drożdżami i całość mieszamy łyżką. Na koniec wlewamy jeszcze ciepłe rozpuszczone masło i mieszamy do czasu połączenia się wszystkich składników *** *** Ciasto przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i odkładamy do wyrośnięcia – na pół godziny w ciepłe miejsce *** *** W międzyczasie przygotowujemy masę serową: Do sera dodajemy żółtka, cukier oraz budyń (proszek
Blog z Apetytemwaniliowym sosem. Niektórzy nazywają taką tartę budyniową. Dla mnie jednak francuska tarta z jabłkami to tarta z sosem z prawdziwej śmietanki i jajek. Francuska tarta to również nieco inne ciasto. Spód do ciasta jest zawsze chrupiący i kruchy. Tarta z jabłkami , szarlotka czy ciasto z jabłkami to moje ulubione ciasta, bo uwielbiam jabłka i wszystko co z nich można zrobić(...)Waniliowy sos to idealny sos do ciasta z owocami. Zamiast jabłek można wykorzystać inne owoce. Piekę podobne ciasto z truskawkami . Francuska tarta z jabłkami 12 porcji Składniki: 270 g pszennej mąki 100 g cukru 1 jajko ½ łyżeczki soli 160 g masła, zimnego Nadzienie 8 kwaśnych jabłek 2 łyżki masła 1 łyżka rumu 1 łyżeczka cynamonu 200 g cukru 3 jajka
codojedzenia