ciasto - 160568 przepisów (strona:732/10705)

Makowy miodownik 36

Świąteczny na wskroś makowy miodownik to cudowne połączenie dwóch ulubionych ciast na Boże Narodzenie. Tutaj w wersji z białym makiem (został mi po zrobieniu rogali marcińskich ), ale ciasto będzie pyszne również z tradycyjnym makiem niebieskim. Zobaczcie, ile pyszności jest w tym cieście Uwaga: szklanka 200 ml Składniki na ciasto: 4 szklanki mąki pszennej ½ szklanki cukru 2 jajka 150 g masła(...)łyżki miodu 1 łyżeczka sodki Przygotowanie: Z podanych składników zagniatam ciasto i dzielę na 3 części. Każdą część należy rozwałkować, ułożyć na blaszce (25 cm x 30 cm) i upiec w temperaturze 170 na jasny brąz, tj. około 15 minut (otrzymam trzy blaty ciasta), które odkładam i zabieram się za masę. Składniki na masę makową: 200 g masła 3 szklanki

Słodki sentyment
JABŁECZNIK Z MASĄ ORZECHOWĄ + FILMIK 41

Bardzo smaczne ciasto z jabłkami i masą orzechową. Maślane blaty ciasta świetnie się komponują z tymi masami. Ciasto jest łatwe w przygotowaniu i efektowne, polecam przepis.           JABŁKA :  1,2 kg jabłek  3/4 szklanki cukru  2 łyżki mąki ziemniaczanej          MASA ORZECHOWA :   250 g orzechów włoskich(...)mleka  200 g masła 1/2 szklanka cukru         CIASTO :  200 g masła 3/4 szklanki cukru  3 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia  3 łyżki gęstej śmietany

Kulinarne Fantazje Marioli
Kostka piernikowa (bez pieczenia) 51

Kostka piernikowa bez pieczenia to ciasto przygotowane na herbatnikach kakaowych przełożonych powidłami śliwkowymi oraz masą piernikową. Ciasto jest warstwowe i składa się z czterech warstw herbatników, dwóch warstw powideł śliwkowych oraz czterech warstw masy piernikowej. Masa piernikowa wykonana została z serka macarpone, śmietanki kremówki, cyanomu oraz dużej ilości pokruszonych pierniczków. Wierzch ciasta zdobi ostatnia warstwa masy piernikowej oraz drobno pokruszone(...)pierniczki lukrowane. Ciasto jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu - zajmuje nie więcej niż 30 minut. Składa się z niewielu składników, a w smaku jest naprawdę świetne i spokojnie może konkurować z innymi świątecznymi wypiekami. Ma wspaniały korzenny aromat i smak, przełamany słodko-kwaśnymi powidłami śliwkowymi. Jedyną wadą tego ciasta jest to, że nie może zbyt długo stać w temperaturze

Kuchnia MagdaLeny
Jesienne ciasto dyniowe z serkiem 145

Jesienią w słonecznej kuchni prym wiedzie dynia :) W tym sezonie była już gorąca sałatka z dynią i dyniowy pudding z croissantów , który idealnie sprawdzi się na śniadanie, dlatego dziś ciasto! Chlebek dyniowy od lat zdobywa rzesze fanów i z początkiem sezonu na pomarańczowe, krągłe warzywo, dumnie przewodzi jesiennym wypiekom niemal na równi z szarlotką i jabłecznikami. Kilka zwinnych ruchów mikserem(...)trzepaczką wystarczy, by po chwili kuchnia wypełniła się ciepłym zapachem domowego ciasta pod sam sufit. Wilgotne i bardzo mięciutkie ciasto z mnóstwem korzennych przypraw otula coraz bardziej zziębnięte podniebienie. Kremowe nadzienie na bazie twarożku rozświetla smaki i tworzy kolejną warstwę tekstury w cieście. Każdy kęs to czysta oda do jesiennych przytulności, zwłaszcza w Listopadzie, który jest chyba jednym z najmniej

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Baklawa 77

zawsze tak samo doskonały smak. Baklawa to deser z kuchni Bliskiego Wschodu. Szczególnie lubiana jest w Turcji, Grecji, Bułgarii, na Bałkanach… To mnóstwo pysznych orzechów i miodu ukrytych w cieście filo . Można się zakochać Uwaga: szklanka 200 ml Składniki: 1 opakowanie ciasta filo (u mnie 300g) ½ szklanki mielonych migdałów ½ szklanki drobno siekanych pistacji, ½ szklanki mielonych orzechów włoskich lub laskowych(...)szklanki cukru 1 łyżeczka cynamonu 120 g masła Przygotowanie: Ciasto wyciągam pół godziny wcześniej z lodówki, żeby nabrało temperatury pokojowej. Orzechy i migdały mieszam w miseczce. Masło rozpuszczam i odstawiam do wystygnięcia. Cukier mieszam z cynamonem. Blaty ciasta filo kroję na pół. Dobieram blaszkę do wielkości przekrojonych blatów. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia i układam pierwszy blat ciasta i smaruję

Słodki sentyment
Kajmakowiec bez pieczenia 168

Kajmakowiec to rewelacyjne ciasto na herbatnikach przełożone delikatną masą śmietankową z dodatkiem kokosa oraz warstwy krakersów przełożonych masą kajmakową. Całość, gdy postoi razem odpowiedni czas w lodówce i smaki się przegryzą smakuje obłędnie! Ciasto kajmakowiec jest bardzo łatwe w przygotowaniu i szybko się je robi. Nawet jeśli macie dwie lewe ręce do pieczenia, śmiało możecie się zabrać(...)przygotowania. Ciasto na pewno wyjdzie  Taki deser to idealny dodatek do ulubionej kawy, a także świetna przekąska dla gości na różnego rodzaju okazje. Zapraszam na przepis! PRZEPIS NA CIASTO KAJMAKOWIEC BEZ PIECZENIA Składniki 500 ml śmietanki 30% 3 łyżki cukru pudru 100 g wiórek kokosowych 2 łyżeczki żelatyny 60 ml gorącej wody 100 g czekolady mlecznej 1/2 puszki masy

Alle Dobre!
Ciasto "Miodowe lata" 173

Ciasto Miodowe lata to połączenie kruchych placków miodowych, delikatnego waniliowego sera i orzeźwiających jabłek. To ciasto nie tylko pięknie wygląda ale jest tak pyszne, że każdy prosi o dokładkę. Polecam zwłaszcza na wyjątkowe okazje. Ciasto miodowe: 3 szkl mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szkl cukru 2 łyżki cukru waniliowego 250g margaryny 2 łyżki miodu jajko(...)waniliowego Galaretka jabłkowa: 4 duże jabłka 2 galaretki agrestowe sok z 1/2 cytryny Polewa: 1/4 kostki masła 4 łyżki cukru 3 łyżki kakao 3 łyżki mleka 1 łyżeczka żelatyny Ciasto miodowe: Suche składniki wymieszać, posiekać z margaryną. Dodać jajko, miód i śmietanę, zagnieść ciasto. Ciasto zawinąć w folię i odstawić do lodówki na godzinę. Po tym czasie podzielić

Smakołyki Asi
CIASTO DROŻDŻOWE Z SEREM 120

Dawno już nie piekłam ciasta drożdżowego, że już musiałam je zrobić. Dlatego też mam dla Was przepis na ciasto drożdżowe z serem . Jest puszyste, lekkie, miękkie i delikatne, a do tego biały ser wewnątrz. Idealne na drugie śniadanie, podwieczorek, piknik czy jako przekąska w czasie przerwy w szkole lub w pracy. Ciasto drożdżowe od zawsze przywołuje u mnie wspomnienia(...)dzieciństwa i tak naprawdę piekę je co jakiś czas. Z kubkiem mleka lub kakao smakuje wybornie :) Ciasto drożdżowe z serem - składniki na jedną struclę o długości 35 cm:  Ciasto drożdżowe: * 340 g mąki pszennej  * 150 ml letniego mleka * 25 g świeżych drożdży (zamiennie 7 g drożdży suchych) * 30 g cukru * 50 g roztopionego masła * 1 jajko Nadzienie serowe

Zrób to smacznie
Ciasto ze śliwkami i sosem waniliowym 51

pochodzące podobno ze Szwajcarii ciasto ze śliwkami i sosem waniliowym zabierze nas w pyszną podróż, bo cóż może być lepszego, niż poznawanie nowych miejsc i smaków… Ciasto jest łatwe i bardzo smaczne. Wystarczy zamknąć oczy i wyobrazić sobie, że zajadamy je wśród cudownych szwajcarskich górskich szczytów, ech…   No to zaczynamy… Uwaga: szklanka 200 ml Składniki na ciasto: 3 szklanki(...)połowy cytryny 200 g masła Przygotowanie: Wszystkie składniki zagniatam, formuję kulkę i wkładam ją do lodówki na 30 minut. Blaszkę 25 x 40 cm smaruję tłuszczem i posypuję mąką. Ciasto rozwałkowuję i wykładam do blaszki tworząc 2,5 cm rant z każdej strony. Ciasto wstawiam do zamrażarki i nagrzewam piekarnik do 180 stopni. Wyciągam blaszkę z zamrażarki i wstawiam bezpośrednio

Słodki sentyment
Makowiec Japoński z jabłkami 45

makowiec japoński z jabłkami . Niezwykle smaczny, wilgotny i aromatyczny . Z rodzynkami, jabłkami, amaretto i aromatem migdałowym tworzy niepowtarzalny smak. Blaty makowca przełożone są kremem śmietankowo serowym, a środek ciasta wypełniony jest wkładką z prażonych jabłek usztywnionych galaretką. Całość wykończona polewą z białej czekolady.  Przepis znalazłam u  Eweliny , lecz delikatnie go zmodyfikowałam. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); MAKOWIEC JAPOŃSKI(...)JABŁKAMI SKŁADNIKI:  (na tortownicę 24 cm.) Ciasto Makowe : jajka (4 szt.) cukier  mak (200 g) rodzynki ( 100 g) masło (130 g) jabłka starte na grubych oczkach tarki (2 duże = 360 g) aromat migdałowy (10 ml.) likier amaretto (2 łyżki) proszek do pieczenia (1 łyżeczka) grysik (8 łyżek) mąka ziemniaczana (2 łyżki) woda wrząca do zalania maku i rodzynek

RITA food channel
Ciasto orzechowe z rodzynkami i rumem 46

Przepis na to ciasto dostałam od koleżanki z pracy ( dziękuję Basiu :) ). Choć proste i szybkie w wykonaniu, to uważam, że bardzo ciekawe, nietuzinkowe. No i wyłącznie dla dorosłych, mamy tu bowiem sporą ilość rodzynek namoczonych w rumie, procenty więc są wyraźnie wyczuwalne ;). W przepisie w ogóle nie używamy mąki, ciasto składa się praktycznie z samych orzechów, dzięki czemu jest przyjemnie(...)jest naprawdę pyszne - w moje kubki smakowe trafiło od razu. Najlepiej smakuje na drugi dzień. Polecam :). Podane przeze mnie proporcje składników są na niewielką formę. Jeśli chcielibyście zrobić to ciasto w standardowej, dużej blaszce, to możecie spokojnie nawet podwoić ilość składników.  Składniki: Ciasto I: 150 g zmielonych orzechów włoskich 100 g cukru 6 żółtek pół łyżki kakao pół łyżeczki

Opowieści z piekarnika
Naleśniki z jabłkami 38

deser . Jest to proste danie jarskie , które przygotować można w miarę szybko i które nie wymaga wykorzystania nie wiadomo jak wyszukanych składników. Przygotowanie naleśników zaczynam od zrobienia ciasta naleśnikowego, w którym łączę mąkę z jajkiem, cukrem, solą, wodą oraz mlekiem. Składniki ubijam tak długo, aż w cieście nie ma grudek, po czym odstawiam je na chwilę, aby mąka wchłonęła(...)zachęcam Was do sięgnięcia po poniższy przepis na naleśniki z jabłkami . Znajdziesz mnie na Instagram:  mecooksblog  oraz Facebook:  MeCooks Naleśniki Składniki na naleśniki z jabłkami. Ciasto naleśnikowe: 2 jajka “L” 20 dkg mąki pszennej 200 ml mleka 200 ml wody 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczka soli masło do smażenia Jabłka prażone: 60 dkg jabłek pokrojonych

MeCooks
Szarlotka z jogurtem 47

myślałam był to imponujący wypiek. Prezentuje się na prawdę elegancko i w smaku jest doskonale skomponowana, lekko kwaskowe jabłka połączone ze słodką lekką pianką, a do tego kruche ciasto, pyszna! Czas przygotowania: 45 min Czas pieczenia: 40 min   Składniki: (na tortownicę 20 cm, tutaj znajdziesz przelicznik na inne foremki) Ciasto kruche: 100 g mąki krupczatki 100 g mąki tortowej(...)białka szczypta soli 100 g cukru Masa jabłkowa: 400-500 g jabłek (antonówki lub szara reneta) 30 g cukru 20 g skrobi ziemniaczanej Dodatkowo: 1 łyżka kaszy manny Przygotowanie: Ciasto kruche: Sypkie składniki przesiej do miski Zimne masło zetrzyj na tarce o grubych oczkach, obtaczając w mącę żeby się nie kleiło Rozdrobnij masło i rozetrzyj z sypkimi składnikami do powstania

Słodki Blog
Szarlotka bez pieczenia! Wegańska fit szarlotka na spodzie z płatków owsianych 49

Szarlotka bez pieczenia z budyniem na spodzie z płatków owsianych! To przepis na zdrowe ciasto z jabłkami w wersji wegańskiej – czyli bez jajek, bez mleka i innych produktów odzwierzęcych. Szarlotkę możesz przygotować w wersji niskokalorycznej – wystarczy, że jako słodzika użyjesz erytrytolu. Jak zrobić zdrową wegańską szarlotkę? Przygotowanie fit szarlotki to bardzo prosta sprawa! Spód ciasta zrobisz z płatków(...)pieczenia – prosty przepis Szarlotka bez pieczenia na spodzie z płatków owsianych Via Gusto Szarlotka bez pieczenia z budyniem na spodzie z płatków owsianych! To przepis na zdrowe ciasto z jabłkami w wersji wegańskiej… Drukuj Proporcje na: formę o średnicy 18 cm Czas przygotowania: 25 min Ocena: 5.0 /5 ( 3 głos/y ) składniki Proporcje podane są na formę

Via Gusto
Ciasto – Uśmiech Teściowej + film 50

Ciasto – Uśmiech Teściowej czyli znakomity smakołyk idealny na podwieczorek do kawy czy herbaty to bardzo smaczne, proste i tanie w przygotowaniu ciasto z jabłkami i budyniem, w sam raz na jesienne, chłodne dni. Ciasto można również przygotować z innymi ulubionymi, sezonowymi owocami.     składniki na formę 26 cm x 26 cm 3 szklanki mąki pszennej ( szklanka(...)przepis Do dużej miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier puder, dodajemy żółtka oraz jajko, śmietanę i pokrojone miękkie masło, wszystko mieszamy łyżką a następnie dłonią zagniatamy elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części mniejszą i większą a następnie mniejszą część ciasta wkładamy do woreczka i wstawiamy na pół godziny do zamrażalnika. Większą częścią ciasta wylepiamy spód wyłożonej

Smakowite Dania