Składniki: Kruche ciasto waniliowe : 3 szklanki mąki pszennej 4 żółtka 2 łyżki cukru 2 łyżki cukru waniliowego 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g margaryny Beza waniliowa: 4 białka 0,5 szklanki cukru 2 opakowania budyni o smaku waniliowym Dodatkowo: 300 g marmolady o smaku róży Przygotowanie: Ciasto - margarynę rozpuszczamy w rondelku i schładzamy. Mąkę(...)proszkiem do pieczenia, przesiać. Następnie dodać cukier i cukier waniliowy, wymieszać. Na koniec zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek wlać żółtka oraz dodać rozpuszczoną i schłodzoną margarynę. Zagnieść ciasto do momentu połączenia się składników. Ciasto dobrze schłodzić - najlepiej zrobić je dzień wcześniej by mieć pewność, że jest mocno twarde. Beza waniliowa - z białek, cukru i budyni waniliowych w proszku ubijamy
Ciastka - domowe słodkościCiasto łyżką mieszane to jeden z najłatwiejszych wypieków, który zawsze się udaje. Ciasto przygotowane jest bez użycia miksera, wszystko wsypuje się do miski i miesza za pomocą łyżki. Czas przygotowania ciasta to dosłownie 5 minut + czas pieczenia. Ważne jest to, by zbyt długo nie mieszać ciasta, wówczas wyjdzie puszyste i wilgotne. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto mieszane łyżką(...)idealny dodatek do popołudniowej kawy, a także świetny pomysł na słodką przekąskę w ciągu dnia. Robi się je naprawdę bardzo łatwo i szybko. To mocno czekoladowe ciasto to również idealny pomysł na poczęstunek, kiedy spodziewamy się gości, a szafki kuchenne świecą pustakami. Składniki niezbędne do przygotowania tego wypieku z pewnością każdy posiada w swojej kuchni. Zapraszam na przepis! PRZEPIS
Przepiski.plrodzynkami to deser karnawałowy pochodzący z Podlasia. Przysmak ten przygotowywany jest często z okazji Tłustego Czwartku ale również na imprezy rodzinne jak wesele czy chrzest. Mrowisko to rodzaj ciasta czy deseru w którym układa się niczym wieżę faworki, które skleja się miksturą z miodu ( tutaj ta wersja ) lub po prostu płynnym miodem. Ozdabia się je rodzynkami i makiem, które mają(...)jajka 1 łyżka spirytusu 0,5 szkl kwaśnej śmietany ok 1 kg smalcu do smażenia 250g miodu płynnego mak suchy rodzynki Jak zrobić mrowisko z faworków: Zaczynamy od przygotowania ciasta. Najpierw mąkę mieszamy z cukrem pudrem, solą. Następnie ta mieszankę przesiewamy przez sito by napowietrzyć składniki i pozbyć się ewentualnych grudek. Potem do mąki dodajemy jajka, spirytus, śmietanę, mieszamy
Dorota SmakujeCiasto Wścibskiej Sąsiadki to pyszny domowy smakołyk, który zawsze wszystkim smakuje. Składa się z puszystego biszkoptu posmarowanego dżemem truskawkowym, kremu budyniowego i galaretki. Takie proste zestawienie zawsze się sprawdza i nie znam osoby, której by nie smakowało. Świetnie sprawdzi się jako elegancki deser na niedzielę czy wizytę gości. Składniki na ciasto Wścibskiej Sąsiadki: Biszkopt: 3 jajka rozmiar(...)której dno wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy około 18 minut (do suchego patyczka) w trybie góra-dół. Przez pół godziny ciasto studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, następnie wyjmujemy je, przekładamy na deskę do krojenia i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Przygotowujemy masę budyniową. Około 800 ml mleka zagotowujemy z cukrem. Resztę mleka
e-PrzepisyKulinarneZapraszam po pyszny i szybki przepis na drożdżówki z serem. To moje ulubione bułeczki przygotowane z ciasta drożdżowego z nadzieniem serowym. Oczywiście w mojej wersji muszą być polane znaczą ilością słodkiego lukru. Ten prosty deser istnieje od pokoleń i występuje w wielu różnych odmianach na całym świecie. Każdy region ma własne podejście do klasycznej drożdżówki z serem. Bułeczki z serem(...)wieczorną przekąskę, do pracy, czy do szkoły. Ta prosta, ale pyszna kombinacja z czasem zachwyciła wiele podniebień. Ten przepis łączy w sobie dwa moje ulubione składniki – ciasto drożdżowe i pyszny polski biały ser. Musicie koniecznie przygotować tą pyszną przekąskę, zobaczcie jakie to jest proste i szybki. Pokażę Wam również w tym wpisie, jak przygotować domowy, błyskawiczny lukier, który
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Bardzo łatwy przepis na ciasto, które ma uniwersalne zastosowanie. Dzisiaj pokazuje Wam jak można z niego upiec chleb, ale możecie je również wykorzystać do wypieku bulek, spodu do pizzy lub ślimaczków cynamonowych. Składniki: około 450 g maki pszennej 1 łyżeczka soli 7 g suchych drożdży lub 25 g świeżych 2 łyżeczki cukru 320 ml letniej wody 1 jajko 1 łyżeczka(...)drożdże, dodać do nich cukier. Wodę a następnie lekko wymieszać i do miski dodać sól oraz jajko. Następnie do miski przesiać 400 g mąki. Całość wymieszać łyżką na luźne ciasto. Na stolnice wysypać resztę maki i wylać na nią ciasto z miski. Powoli, ugniatając wrobić w ciasto tyle mąki aby przestało się ono kleić do rąk. Mąkę lepiej dodawać powoli
Pani M - kuchnia smakowitaJakiś czas temu jedna z Czytelniczek bloga napisała, że ciasto na coca-coli jej nie wyrosło. Zrobiłam je, by sprawdzić czy przepis jest w porządku, a teraz zrobiłam je raz jeszcze. Za każdym razem wyszło wzorowo i pysznie. Poprzednie dwa przepisy zakładały przekrojenie ciasta na dwa blaty, więc piekłam je w mniejszej formie. Tym razem wykorzystałam blaszkę 21x32cm, a ciasto(...)posłużyło za spód (no i również wyszło całkiem wysokie). Na cieście kakaowym przygotowanym na bazie gazowanego napoju, znalazła się masa serowo-orzechowa z herbatnikami, a na wierzchu pianka śmietanowa, również z dodatkiem coca-coli/pepsi. Początkowo miałam obawy co do pianki śmietanowej, bo podczas wykładania jej na wierzch ciasta wydawała się niezbyt stabilna. Na szczęście po schłodzeniu i całkowitym stężeniu
Smaki Na Talerzuskładniki na ciasto: 500 g mąki 200 g masła, schłodzonego 200 g cukru pudru 3 łyżki kakao 2 jajka 2 łyżki śmietany 18% 2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Dzielimy na dwie części i schładzamy w lodówce przez ok. 1 godz. Po tym czasie jedną część ciasta ścieramy na tace o grubych oczkach lub wałkujemy(...)umieszczamy na w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto podpiekamy w ok. 180 st. C. składniki na masę serową: 1200 g sera białego, zmielonego 200 g cukru 100 g masła, roztopionego 150 g śmietany 18% 5 jajek 1 budyń waniliowy 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 puszka brzoskwiń wykonanie: Brzoskwinie kroimy w kostkę. Do garnka przekładamy wszystkie składnik oprócz brzoskwiń
Domowy Smak JedzeniaProsta rolada marchewkowa wypełniona kremowym nadzieniem z serka, ricotty, sera żółtego i szczypiorku to danie, które idealnie sprawdza się podane na przyjęciach . Podstawą tej prostej rolady jest puszyste ciasto marchewkowe , robione w większości z tartej marchwi, odrobiny mąki oraz jajek. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto smaruje się nadzieniem z trzech rodzajów sera. Poza serkiem kremowym w nadzieniu znaleźć można także(...)roladę marchewkową z nadzieniem serowym i życzę smacznego. Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Rolada marchewkowa Składniki na roladę marchewkową z nadzieniem serowym. Ciasto marchewkowe: 1 łyżka oleju 50 dkg marchwi 1 łyżka masła 1/2 łyżeczka soli szczypta pieprzu 4 dkg mąki pszennej 5 jajek “M” 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli
MeCooksDzisiaj mam dla Was przepis na pyszne ciasto na kakaowym biszkopcie, przełożone masą śmietankową z dodatkiem galaretki truskawkowej oraz agrestowej. Bardzo lekkie i smaczne ciasto, które doskonale sprawdzi się na wyjątkowe okazje lub po prostu będzie pysznym dodatkiem do ulubionej kawy czy herbaty. W przygotowaniu ciasto jest proste i dość szybkie. Jeśli szukacie pomysłu na dobre ciasto , które nie wymaga(...)zbyt wiele pracy, a wygląda bardzo efektownie i jest pyszne, to ten przepis sprawdzi się idealnie. CIASTO BISZKOPTOWE PRZEKŁADANE PRZEPIS Składniki Biszkopt 120 g mąki pszennej 5 jajek (temp. pokojowa) 180 g drobnego cukru 40 g kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Masa 250 g serka mascarpone 500 ml śmietanki 30% 1 galaretka agrestowa 1 galaretka truskawkowa
Alle Dobre!Słonecznikowiec to niezwykle smaczne ciasto na kakaowym biszkopcie z masą na bazie śmietanki kremówki z dodatkiem kajmaku oraz prażonego słonecznika. Całość wręcz rozpływa się w ustach. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto słonecznikowiec jest bardzo proste do zrobienia, nie jest pracochłonne. Możecie zabrać się za jego przygotowanie, nawet jeśli nie jesteście mistrzami cukiernictwa. Stosując się do poniższych wskazówek(...)deser, który idealnie sprawdzi się na święta, rodzinne spotkania czy inne okazje w ciągu roku. Pięknie prezentuje się na stole a co najważniejsze, świetnie smakuje. Zapraszam na przepis! CIASTO SŁONECZNIKOWIEC – PRZEPIS Składniki BISZKOPT 5 jajek 140 g mąki 120 mąki pszennej 30 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia MASA 500 ml śmietanki kremówki 1/2 puszki masy kajmakowej
Przepiski.plŚwiąteczny na wskroś makowy miodownik to cudowne połączenie dwóch ulubionych ciast na Boże Narodzenie. Tutaj w wersji z białym makiem (został mi po zrobieniu rogali marcińskich ), ale ciasto będzie pyszne również z tradycyjnym makiem niebieskim. Zobaczcie, ile pyszności jest w tym cieście Uwaga: szklanka 200 ml Składniki na ciasto: 4 szklanki mąki pszennej ½ szklanki cukru 2 jajka 150 g masła(...)łyżki miodu 1 łyżeczka sodki Przygotowanie: Z podanych składników zagniatam ciasto i dzielę na 3 części. Każdą część należy rozwałkować, ułożyć na blaszce (25 cm x 30 cm) i upiec w temperaturze 170 na jasny brąz, tj. około 15 minut (otrzymam trzy blaty ciasta), które odkładam i zabieram się za masę. Składniki na masę makową: 200 g masła 3 szklanki
Słodki sentymentBardzo smaczne ciasto z jabłkami i masą orzechową. Maślane blaty ciasta świetnie się komponują z tymi masami. Ciasto jest łatwe w przygotowaniu i efektowne, polecam przepis. JABŁKA : 1,2 kg jabłek 3/4 szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej MASA ORZECHOWA : 250 g orzechów włoskich(...)mleka 200 g masła 1/2 szklanka cukru CIASTO : 200 g masła 3/4 szklanki cukru 3 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki gęstej śmietany
Kulinarne Fantazje MarioliKostka piernikowa bez pieczenia to ciasto przygotowane na herbatnikach kakaowych przełożonych powidłami śliwkowymi oraz masą piernikową. Ciasto jest warstwowe i składa się z czterech warstw herbatników, dwóch warstw powideł śliwkowych oraz czterech warstw masy piernikowej. Masa piernikowa wykonana została z serka macarpone, śmietanki kremówki, cyanomu oraz dużej ilości pokruszonych pierniczków. Wierzch ciasta zdobi ostatnia warstwa masy piernikowej oraz drobno pokruszone(...)pierniczki lukrowane. Ciasto jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu - zajmuje nie więcej niż 30 minut. Składa się z niewielu składników, a w smaku jest naprawdę świetne i spokojnie może konkurować z innymi świątecznymi wypiekami. Ma wspaniały korzenny aromat i smak, przełamany słodko-kwaśnymi powidłami śliwkowymi. Jedyną wadą tego ciasta jest to, że nie może zbyt długo stać w temperaturze
Kuchnia MagdaLeny