Chałka

Chałka

Chałka

Przepis na doskonałe drożdżowe ciasto zaplatane w formie warkocza. Na wierzchu duża ilość słodkiej kruszonki. Czas przygotowania: 30 min Czas wyrastania: ok. 90 min Czas pieczenia: 25 min   SKŁADNIKI 500 g mąki tortowej (3 szklanki) 7 g drożdży suszonych 200-220 ml ciepłego mleka 3 żółtka 1 jajko 70 g cukru (1/3 szklanki) 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii/cukru waniliowego 100 g masła miękkiego lub rozpuszczonego szczypta soli * Jajka powinny mieć temp. pokojową. Jedno z nieużytych białek pozostaw do późniejsze... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Słodki Blog

Warto przeczytać

Ciasta na Święta Bożego Narodzenia

Ciasta na Święta Bożego Narodzenia to w ostatnich dniach bardzo często przeszukiwane hasło w Internecie.

Czytaj dalej...

Ciasta na Wielkanoc. Najlepsze przepisy!

Wielkanoc tuż tuż, więc przygotowaliśmy dla Was przepisy na najlepsze ciasta, które na pewno zasmakują Wam i Waszym domownikom.

Czytaj dalej...

Idealne ciasto drożdżowe

Co zrobić aby ciasto drożdżowe było idealne?

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.