Składniki na 12 sztuk:500 g mąki pszennej 170 g letniego mleka 100 g wody 7 g drożdży instant (suszonych) 1 płaska łyżeczka soli 70 g cukru 1 jajko 1 żółtko kilka rodzynek Do posmarowania:1 jajkoMąkę przesiać do miski, wymieszać z drożdżami. Dodać resztę składników. Wyrobić gładkie ciasto. Ostawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż zwiększy objętość dwu- krotnie. Ciasto podzielić na 12 równych części. Z każdego kawałka ciasta odłożyć 1/3 na główki zajączków oraz po małym kawałeczku na ogonki. Większe ka... czytaj dalej...
Ciasta na Święta Bożego Narodzenia to w ostatnich dniach bardzo często przeszukiwane hasło w Internecie.
Czytaj dalej...Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Wielkanoc tuż tuż, więc przygotowaliśmy dla Was przepisy na najlepsze ciasta, które na pewno zasmakują Wam i Waszym domownikom.
Czytaj dalej...Babka wielkanocna - wyobrażacie sobie bez niej święta? Chyba śmiało można rzec, że jest bardziej popularnym wypiekiem wielkanocnym niż mazurek.
Czytaj dalej...