PODWÓJNIE TRUSKAWKOWE PTYSIE RED VELVET
PODWÓJNIE TRUSKAWKOWE PTYSIE RED VELVET
Ptysie to ciastka z ciasta parzonego przełożone kremem. Możemy przełożyć je kremem karpatkowym, patisiere, owocowym czy zwykłem ze śmietaną połączoną z mascarpone. Ciasto wzorowane jest na francuskim chou a la creme. W Wielkopolsce nazywany jest wietrznikiem a w Niemczech Windebutel. Ciastko jest delikatne a a po upieczeniu środek jest pusty. Ja przygotowałam ptysie z nutą truskawkową. Typowo wiosenny smak. Jak byłam dzieckiem to pamiętam, że mama często przygotowywała mi i siostrze ptysie. Jak... czytaj dalej...
Czytaj dalej na blogu Kuchnia w oparach
Autor
Aneta Gwiner
Proponowane wyszukiwania
Popularne słowa kluczowe
ciasto, ptysie, ciasteczka, ciastka , truskawka, truskawki, mascarpone, czekolada, biała czekolada, deser, desery, ciasto ucierane , ciastka kremówki, ciasta z kremami, ciasto z kremem, krem mascarpone, ciasta z masa, ciasto z truskawkami, ciasto francuskie, ciasto francuskie, ciasto owocowe, ciastka z ciasta francuskiego, bez pieczenia, ciasta bez pieczenia, ciasto bez pieczenia, deser z mascarpone
Inne przepisy z Kuchnia w oparach
Dodaj komentarz