PODWÓJNIE TRUSKAWKOWE PTYSIE RED VELVET

PODWÓJNIE TRUSKAWKOWE PTYSIE RED VELVET

PODWÓJNIE TRUSKAWKOWE PTYSIE RED VELVET

Ptysie to ciastka z ciasta parzonego przełożone kremem. Możemy przełożyć  je kremem karpatkowym, patisiere, owocowym czy zwykłem ze śmietaną połączoną z mascarpone. Ciasto wzorowane jest na francuskim chou a la creme. W Wielkopolsce nazywany jest wietrznikiem a w Niemczech Windebutel. Ciastko jest delikatne a a po upieczeniu środek jest pusty.  Ja przygotowałam ptysie z nutą truskawkową. Typowo wiosenny smak. Jak byłam dzieckiem to pamiętam, że mama często przygotowywała mi i siostrze ptysie. Jak... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Kuchnia w oparach

Autor

Aneta Gwiner

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

ciasto, ptysie, ciasteczka, ciastka , truskawka, truskawki, mascarpone, czekolada, biała czekolada, deser, desery, ciasto ucierane , ciastka kremówki, ciasta z kremami, ciasto z kremem, krem mascarpone, ciasta z masa, ciasto z truskawkami, ciasto francuskie, ciasto francuskie, ciasto owocowe, ciastka z ciasta francuskiego, bez pieczenia, ciasta bez pieczenia, ciasto bez pieczenia, deser z mascarpone

Inne przepisy z Kuchnia w oparach

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.