Kolejny mazurek Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Tym razem połączyłam jej dwa przepisy. Z jednego wzięłam przepis na ciasto z drugiego przepis na masę. W rezultacie mazurek wszedł wyjątkowo smaczny. Masę można wykorzystać do każdego przepisu na mazurek. Możemy ją dowolnie zmieniać, dodając ulubione bakalie. Masa przed zapiekaniem jest płynna, więc bardzo ważne jest zrobienie odpowiedniego rantu z ciasta w foremce, aby masa nie wypływała. Zapiekając ciasto nie przedłużajmy czasu pieczenia. Wystarczy te 10 minut. K... czytaj dalej...
Przepisów jest bardzo wiele, w każdym domu króluje inne ciasto. Chciałabym przedstawić wam przepis na ciasto, które bardzo często nazywa się Trzy szklanki. Ciasto jest bardzo proste i pyszne, a przepis prosty, nawet amator cukierniczy sobie z nim poradzi.
Czytaj dalej...Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...