Napoleonka na cieście francuskim
Napoleonka na cieście francuskim
Napoleonka czy kremówka? Czym się różnią? Okazuje się, że nie tylko nadzieniem. Otóż w zależności od regionu Polski to samo ciastko może mieć różne nazwy. To co u nas na Lubelszczyźnie zwiemy napoleonką, mieszkańcy innego miasta będą zwać kremówką. U nas bowiem napoleonka to ciastko składające się z dwóch blatów ciasta francuskiego przełożonych masą budyniową (a właściwie budyniem), kremówka natomiast ma warstwę kremu śmietanowego lub śmietanowo-budyniowego, czasem też dodatkową warstwę bitej śmietanki. Róż... czytaj dalej...
Czytaj dalej na blogu Obiad gotowy
Autor
Julianna Bednarczuk
Proponowane wyszukiwania
Popularne słowa kluczowe
ciasto, francuskie, budyń, ciasteczka, ciastka , ciasto francuskie, obiad, ciasto francuskie, krem, kruche ciasta, kruche ciasto, ciasto kruche, przepisy na kruche ciasto, ciasta z masa, ciasto z kremem, ciasta z kremami, ciasto z masą budyniową, ciastka kremówki, ciasto budyniowe, ciastka z ciasta francuskiego
Inne przepisy z Obiad gotowy
Dodaj komentarz
Zapoznaj się z informacją o plikach cookie
KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.
Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?
Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.
AkceptujęNie, dziękuję