duże jajka W ciepłym mleku rozprowadzić drożdże, dodać cukier, jajka. Wymieszać. Do dużej miski wsypać mąkę, sól, zrobić dziurkę po środku, wlać składniki płynne, wyrabiać do momentu, aż ciasto przestanie się kleić do rąk. Pod koniec wyrabiania dodać masło. Ja wszystkie składniki umieszczać w misie miksera i miksuje około 10-15 min, hakiem do ciasta drożdżowego. Miksuje do momentu(...)ciasto jest elastyczne, rozciąga się jak guma, jest błyszczące. Ciasto odstawić w ciepłe nieprzewiewne miejsce do wyrastania, ma podwoić swoją objętość. W międzyczasie przygotować farsz makowy: Farsz makowy: 170 g maku suchego, zmielonego (u mnie 200 g suchego, zmielonego, do kupienia w Lidlu) 100 g cukru (u mnie 50 g) Mak zalać wrzątkiem, tylko do przykryć, poczekać aż ostygnie, około
moj przepis namakowiec Każdy z nas ma ulubione ciasta z którymi wita okres noworoczny. W moim domu jest to delikatne, wilgotne ciasto makowe, całkiem inne od drożdżowej strucli, lecz nie mniej od niej pyszne. składniki ciasto 135 g miękkiego masła lub dobrej margaryny 350 g mąki 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki cukru 2 łyżeczki(...)Następnie garnek zdejmujemy z ognia dodajemy miód, masło i rodzynki, po czym zostawimy makową masę do wystudzenia na około 2-3 godziny. W tym czasie przygotowujemy ciasto na spód i wierzch naszego makowca. Masło (o temperaturze pokojowej), mąkę, jajko, oraz cukier waniliowy wrzucamy do misy (lub wysypujemy na stolnicę) i wyrabiamy
Miód i pieprzCześć I po raz miałam się wyrobić i się nie udało. Ale za to dzisiaj będą dwa, obiecane poprzednio, posty. :) Wiewiórka jest ciastem, które zawsze się udaje. Nie jest także bardzo skomplikowanym wypiekiem. I na dodatek wielokrotnie wypróbowanym. Zawsze wszystkim wiewiórka smakowała. Wiewiórka Przygotuj miski, mikser, szklankę, prostokątną blachę, łyżkę i łyżeczkę, papier do pieczenia, nóż i deskę do krojenia(...)szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka utrzyj z cukrem. Nie przerywając mieszania, porcjami, na przemian z olejem, dodawaj do jajek mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Następne wmieszaj w ciasto rozprowadzoną wodą sodę oczyszczoną. Z ciastem połącz delikatnie ubitą piane z białek. Na końcu w ciasto wmieszaj pokrojone jabłka i orzechy. Ciasto przełóż do przygotowanej wcześniej formy i wstaw
blog.moje-pasje.infopoprzednim poście nauczyłam Was robić idealne ciasto drożdżowe, a dziś z okazji długiego weekendu przepis na dużą blachę ciasta drożdżowego, które wystarczy na te wolne dni. Ciasto jest nie za słodkie, ale miękkie i wilgotne dzięki dyni. Idealne po popołudniowej herbatki po spacerze w te mrozy Składniki : ciasto wg przepisu około 40 g obranej dyni kruszonka: 50 g zimnego oleju(...)cukru 50 g orzechów u mnie włoskie ale mogą być dowolne, a nawet słonecznik 50 g mąki (dowolnej) 2 łyżki cynamonu łyżka mielonego imbiru szczypta gałki muszkatołowej Przygotowanie: Przygotuj ciasto drożdżowe z poprzedniego przepisu. Obraną dynię pokrój na grubość nie większą nić pół centymetra i na kawałki około 3×3 cm. Na dużej patelni rozpuść połowę oleju kokosowego
greenscarfCalibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Pyszne, aromatyczne i wilgotne ciasto. Choć jest z nim nieco zabawy smak rekompensuje czas poświęcony przy jego przygotowaniu. W zależności pod jakim kątem je pokroimy każdy kawałek ciasta może wyglądać inaczej :) Ciasto składniki(...)kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Żółtka utrzeć z cukrem, dodając ciepłą wodę i olej. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ubić pianę z białek, dodać do ciasta i delikatnie wmieszać w ciasto. Dokładnie wymieszane ciasto podzielić na 2 równe części, do jednej dodać 2 łyżki kakao. Piec każde osobno w wąskich foremkach w temperaturze 170stopni przez około
W garach u GosiŻyczę Wam, aby ten nadchodzący rok przyniósł jak najmniej trosk, byście mieli dużo czasu dla najbliższych oraz żeby udało Wam się zrealizować Wasze marzenia :) Nowy Rok witam pysznym ciastem o jeszcze pyszniejszej nazwie: Snickers. Na blogu jest już kilka wersji tego ciasta: TUTAJ bardzo podobna wersja do tej, TUTAJ przepis na Snickersa bez pieczenia oraz TUTAJ Sernik Snickers. Kruche miodowe(...)ciasto, delikatny krem budyniowy, słodki karmel i chrupiące orzechy w miodzie. Pychota!! foremka 25x36cm Ciasto miodowe: 600g mąki pszennej, 1/2 szklanki cukru, 2 żółtka, 2 całe jajka, 2 łyżeczki sody oczyszczonej, łyżka octu, 3 łyżki śmietany 12% lub 18%, 3 łyżki miodu, 200g masła lub margaryny. Mąkę przesiać do miski. Dodać
Z miłości do słodkościDziś kolejny przepis z serii świątecznych ciast. Zrobiłam zawijaniec na wzór takiego "czekoladowego", który u mnie w domu był pieczony z mieszanką kakao, orzechów i cukru. Pozmieniałam po swojemu, jest bez cukru i dzięki karobowi ciasto smakuje naprawdę czekoladowo ;) Ja upiekłam na święta jeden, ale z tego przepisu wyjdą dwa upieczone w tradycyjnych keksówkach lub trzy, jeśli macie nieco mniejsze(...)foremki. Ciasto tradycyjnie orkiszowe pełnoziarniste z niewielkim dodatkiem jasnej mąki, by ładniej rosło :) Drożdżowy zawijaniec z karobem i orzechami Ciasto: 500 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 100 g mąki orkiszowej jasnej 4 dag świeżych drożdży 50 g masła (lub pół na pół z olejem kokosowym) 300 ml+3 łyżki mleka 50 g ksylitolu 1 łyżeczka cukru brązowego (cukier jest
FitKotkryją w sobie, mogą też stanowić dość solidne, syte danie, dodatek do czerwonego barszczyku lub rosołu. Przepis inspirowany klasyczną zapiekanką pasterską. Na 12 babeczek, oprócz foremek, potrzebujecie: 375 g ciasta francuskiego 350 g mięsa mielonego, ja użyłam wieprzowego, nie bardzo tłustego średniej cebuli 36-48 cienkich plasterków kiełbasy myśliwskiej ok. 80 g żółtego sera ok. 70 g mozzarelli (pół kulki(...)łyżkach oleju Następnie dodajemy mięso. Gdy to już będzie podsmażone, wrzucamy zioła, sól, pieprz, dodajemy przecier pomidorowy i jeszcze dosłownie chwilę podsmażamy. Odstawiamy do przestygnięcia. Rozwijamy ciasto i wypełniamy nim formy na babeczki, uprzednio lekko nasmarowane olejem. Pozostawiamy nieco ciasta poza zagłębieniami foremek. Jeśli ciasto się rozejdzie, to po prostu zaklejamy ubytki ciastem, niewielka ilość powinna Wam bowiem pozostać
PichceniomaniaDziś chciałam podzielić się przepisem na pyszne i bardzo efektowne ciasto z makiem i brzoskwiniami. Przygotowałam takie na ubiegłe święta, upiekę z pewnością jeszcze nie raz. Uwielbiam ciasto z dodatkiem amoniaku-jest niezwykle kruche i delikatne; do tego dobrze doprawiona masa makowa, krem brzoskwiniowy i owoce zatopione w galaretce - naprawdę bardzo udany zestaw! A skąd taka nazwa? Może znacie "tygryska(...)tego źródła; niektóre całkiem mi się podobają, ale niezmiennie uważam, że są za bardzo skomplikowane i czasochłonne, odkładam je na "kiedyś" albo zmieniam. I tak było właśnie z tym ciastem, uprościłam sporo, trochę przerobiłam, usunęłam to i owo; więc i mój tygrysek taki niespełniony, choć uwierzcie - niczego mu nie brakuje: ani wizualnie, ani smakowo! Polecam więc:) składniki: ciasto: 3 szkl
6nieboroku po raz pierwszy zrobiłam domową masę makową więc zrobiłam też swój pierwszy makowiec. Może nie wyszedł idealny ale jest bardzo smaczny i domowy. Najwięcej problemu sprawiło mi zawijanie ciasta w papier. Papier jest śliski i ciągle coś mi się przesuwało. Jak na pierwszy raz jestem bardzo zadowolona bo obyło się nawet bez pęknięć co ponoć często się zdarza. składniki(...)ciasto 500 g mąki 50 g świeżych drożdży 100 g masła 2 całe jajka 2 żółtka 3 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 4 łyżki kwaśniej śmietany 18% masa 800 g domowej masy makowej 2 białka 1 całe jajko oraz białko do posmarowania ciasta do dekoracji polewa czekoladowa kandyzowana skórka pomarańczowa Ciasto Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej
Monia miesza i gotujeMakowiec świąteczny to ciasto, które musi być na świętecznym stole! Zapewnie większość z Was będzie piekła makowce na Święta Bożego Narodzenia. Ja też, każdego roku piekę ciasto z makiem, ale staram się aby za każdym razem było inne. W zeszłym roku podałam Wam przepis na świąteczny makowiec z kruszonką , na blogu jest też tradycyjna strucla z makiem , seromakowiec i makowiec(...)razem spleciony w formie warkocza. Gwarantuję, ze wszyscy będą zachwyceni jego wyglądem. Będzie ozdobą Waszego świątecznego stołu. Zrobienie takiego „zakręconego” makowca nie jest trudne. To zakręcone ciasto z makiem jest tak smaczne, że szybko znika. Wszystkie wypieki na bazie uniwersalnego przepisu Crazy Dough , są pyszne, zarówno te słodkie jak i wytrawne. Poza sezonem świątecznym piekłam ciasto ucierane
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPrawda, że taki makowiec kusi?.... Proste, zdrowe drożdżowe ciasto, które się zawsze! udaje, efektowne, długo zachowuje świeżość, szybko i prosto się je wykonuje, można użyć gotowej masy makowej, dostępnej cały rok, co sprawia, że makowcem możemy raczyć się przez cały rok, nie tylko w okresie świątecznym Składniki: 1/2 kg mąki tortowej 1 szklanka mleka 1/2 kostki margaryny lub oleju(...)dstawiamy do wyrośnięcia. Jajka miksujemy ze szczyptą soli na puszystą masę. Nie przerywając miksowania wlewamy cienkim strumieniem gorące mleko dodajemy wyrośnięty rozczyn, następnie wsypujemy mąkę, drewnianą łyżką wyrabiamy ciasto. Pod koniec wyrabiania wlewamy rozpuszczoną margarynę. Dokładnie wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. Mleko, cukier, miód, masło, cynamon, startą skórkę z cytryny , mieszamy z mielonym makiem oraz rodzynkami, podgrzewamy chwilę , odstawiamy
kgwjanczewotego ciasta przymierzałam się już dłuższy czas. Niestety jeszcze boje się robić takie ciasta wielowarstwowe a najgorzej zawsze jest z biszkoptem, który jest płaski, że nie ma co rozkroić. No ale kto nie próbuje ten nie ma. Zabrałam się za ciasto. Biszkopt może nie wyrósł jak oczekiwałam ale nie było najgorzej a reszta to już poszła. Ciasto jest bardzo pyszne(...)takie pracochłonne, trzeba tylko odczekać swoje przy galaretkach aby stężały. Jak widać ciasto ładnie prezentuje się w przekroju i w smaku jak dla mnie idealne, nie za słodkie nie za kwaśne, takie w sam raz. Inspiracje zaczerpnęłam z bloga zcukrempudrem , zmieniłam tylko nieco krem. składniki: biszkopt 6 jajek 3/4 szklanki cukru szczypta soli 3/4 szklanki mąki tortowej 2 łyżki kakao
Monia miesza i gotujeWitam Kochani Ostatnio troszkę rzadziej dodaję posty, bo zajęłam się pierniczkami :-) Jednak przygotowałam ostatnio bardzo łatwe i ślicznie wyglądające ciasto, które zaskakuje po przekrojeniu no i jest w świątecznym charakterze :-) Wewnątrz ciasta ukryta jest zielona choineczka :-) Polecam-ciasto jest mięciutkie, idealne do kawki :-) SKŁADNIKI *przepis na keksówkę CIASTO ZIELONE -4 jajka -1,5 łyżeczki proszku(...)pieczenia -1 1/3 szkl mąki pszennej tortowej -8 łyżek oleju -8 łyżek wody -0,5 szkl cukru -troszkę zielonego barwnika spożywczego lub 2 łyżeczki kakao CIASTO BIAŁE -4 jajka -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia -1 1/3 szkl mąki pszennej tortowej -8 łyżek oleju -8 łyżek wody -0,5 szkl cukru LUKIER -cukier puder -sok z cytryny -woda Najpierw
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuPyszne połączenie makowego ciasta i kremu cytrynowego. Dodatkowo całość przełamana dżemem z czarnej porzeczki. Nawet biała czekolada, za którą nie przepadam, dobrze tu pasuje. Krem jest mocno cytrynowy i wymaga użycia mleka UHT (z kartonu). Przy mleku jedynie pasteryzowanym (takim prosto od krowy lub kupowanym z lodówki) jest duże prawdopodobieństwo, że całość się zwarzy. Polecam wszystkim, wielbicielom maku oraz(...)którzy wolą lżejsze ciasta, niż pełne bakalii tradycyjne makowce . Makowa panienka Ciasto można przygotować w całości i po wystudzeniu przekroić na dwa blaty lub upiec dwa osobne ciasta. Ja wybrałam opcję z podwójnym pieczeniem, żeby mieć pewność, że oba poziomy będą równe. Jakoś przecinanie różnie mi wychodzi... ;) Sami zadecydujcie jak wolicie. Składniki: inspiracja od Anny z addiopomidory Ciasto: 8 białek
Pełny talerz