Może znana wam jest szarlotka z budyniem, a jeśli nie... no cóż, może zaczniecie od innej wersji tego ciasta ? Śliwki równie dobrze pasują do owego wypieku. Kruche maślane ciasto, waniliowy budyń i winne śliwki. Chyba nie muszę kusić, bo od razu wiadomo, że to połączeniu musi smakować ! A dla szukających nieco więcej szaleństwa, mam drugą propozycję: kruche ciasto ze śliwkami(...)szczypta cynamonu 2 łyżki cukru 2 łyżki bułki tartej Wykonanie: Zimne masło pokroić w kostkę, dodać jajko, cukier i przesianą mąkę. Posiekać składniki nożem i szybko zagnieść ciasto ( lub posłużyć się robotem ). Ciasto podzielić na 2 części, uformować w kulę i owinąć folią spożywczą. Jedną porcję włożyć na 40 minut do lodówki, drugą schować do zamrażarki. Schłodzone ciasto
kolorowotorcikowoUwielbiam to ciasto, aż dziw, że do tej pory nie było go na blogu, za szybko zawsze znika ze stołu ;) Dwie warstwy ciasta francuskiego na maśle, przełożone warstwami: budyniową i śmietankową. Prawdziwa poezja smaku Składniki: 2 płaty ciasta francuskiego (po około 320 g każdy) Dwie większe, płaskie blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Na każdą blaszkę wyłożyć płat ciasta francuskiego, ocieplić(...)nakłuć widelcem. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 25-35 minut do ciemnozłotego koloru. W czasie pieczenia nakłuwać ciasto widelcem, by zlikwidować wszystkie nierówności. Ciasto ma być dobrze wypieczone, ale płaskie. Po tym czasie ciasto wystudzić. Blachę o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, upieczone blaty ciasta przyciąć do wymiarów formy. Masa kremowa: 500 ml mleka
Domowa cukiernia EwyPuszyste ładnie listkujące się ciasto półfrancuskie i słodka masa miodowo-orzechowa to prawdziwa uczta dla podniebienia. Choć wymagają poświecenia czasu jeśli chodzi o samo ciasto, to efekt smakowy jest tego wart. Jedne z najlepszych rogalików jakie jadłam. Składniki: Ciasto drożdżowo-francuskie: 3,5 szklanki mąki pszennej tortowej 1 łyżka suchych drożdży 1 jajko 1 szklanka ciepłego mleka ½ laski(...)łyżki czubate rozpuszczonego masła 15 dag zimnego masła Nadzienie: 17 dag orzechów włoskich 10 dag płynnego miodu prawdziwego ½ łyżeczki cynamonu Dodatkowo : 1 jajko Orzechowy krokant Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami oraz cukrem i szczyptą soli, z laski wanilii wydrążyć nasionka i wymieszać z ciepłym mlekiem, po czym wlać do mąki i wyrabiać ciasto-dość krótko
Wanilia i KardamonWarstwowe ciasto z brzoskwiniami na czekoladowo – kawowym spodzie. Ciasto jest delikatne i rozpływa się w ustach. Zwłaszcza dzięki lekkiej brzoskwiniowej piance, którą polałam moją ulubioną polewą czekoladową :) ciasto czekoladowo-kawowe: 1/3 szklanki cukru 2 jajka 1/4 szklanki mleka 1/4 szklanki oleju 1/4 szklanki mocnego espresso 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki(...)szklanki śmietanki 30% 1 galaretka brzoskwiniowa 1 szklanka wody POLEWA: 1 łyżka kakao 3 łyżki wody 1/4 szklanki cukru pudru 50g czekolady mlecznej 25g masła Składniki na ciasto czekoladowe powinny być w temperaturze pokojowej. W jednej misce rozmącić jajka z płynnymi składnikami i cukrem. W drugiej przesiać suche składniki. Zawartość obu misek połączyć, nie ucierając długo, tylko do momentu uzyskania
https:KKuchniaMniamtarta, to jedno z dwóch ciast, które upiekłam na minioną niedzielę na deser. Jak byłam mała, nie znałam mielonych migdałów. Co innego mielone orzechy - z nich piekło się ( i piecze po dziś dzień) nasz tradycyjny rodzinny tort orzechowy. Orzechy mieliło się ręczną maszynką do mielenia czekolady na wiórki. Mam taką w domu do dzisiaj:) Jednak migdały, w siermiężnych latach osiemdziesiątych(...)występowały u mnie w domu tylko w całości (i to tylko od święta) jako dekoracja ciast i mazurków. Ułożone najczęściej na tle ciemnej polewy. Migdały za mojego dzieciństwa były wręcz ekskluzywne i chyba nie odważyłabym się ich wtedy tak po prostu zmielić;) Tak jak pomarańcze - były tylko na Święta i delektowaliśmy się każdą cząstką. Ilu ludziom żyjących w tamtych czasach
Posadzone i zjedzonejest potrzebny. Tym bardziej, że Święta za pasem i wtedy wiem, że będzie tort :) Tradycyjnie makowy lub orzechowy, jak co roku. Ja na swoje urodziny przygotowuję swoje ulubione ciasta. W tym roku była to między innymi tarta z gruszkami i kremem śmietankowym, który smakuje jak najlepszy na świecie krem bawarski lub ekskluzywny krem budyniowy. Całość jest elegancka, lekka i pyszna(...)Krem znalazłam u Agnieszki z Kuchni nad Atlantykiem . Zapraszam na urodzinową tartę! Tarta z gruszkami i kremem śmietankowym okrągła forma do tart 25 cm kruche ciasto: 150 g mąki 100 g zimnego masła 2 łyżki cukru pudru 1 żółtko Gruszki: 3 gruszki 1 łyżka masła 1 kopiasta łyżka cukru Krem: 2 żółtka 60g cukru 1 op. cukru waniliowego 250ml śmietanki
Posadzone i zjedzonePołączenie miękkiego, pulchnego ciasta półkruchego z aksamitnym maślanym budyniem i kwaskowatym rabarbarem smakuje wyśmienicie! Ciasto bardzo dobrze się przechowuje, nawet poza lodówką i świetnie się je kroi. Dobrze jest poczekać aż ciasto całkiem wystygnie i budyń zgęstnieje. Wtedy możemy otrzymać zgrabne kawałki o czystej linii cięcia ;) Oprócz dzisiejszego ciasta z budyniem polecam jeszcze ciasto z rabarbarową bezą :) Też jest pyszne(...)Ciasto z rabarbarem i budyniem tortownica 23 -24 cm Ciasto: 1,5 szkl. mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ szkl. cukru pudru 70 g masła 2 jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii oraz: 500 g rabarbaru 2 torebki budyniu waniliowego bez cukru 3 szkl. mleka 5 łyżek cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 łyżka masła Piekarnik nagrzać
Posadzone i zjedzonekończy się na jednym kawałku :) Składniki (na blachę 23 x 28 cm): Kruszonka 150 g mąki 100 g cukru 100 g miękkiego masła płaska łyżeczka mielonego kardamonu (zdecydowanie polecam!) Ciasto 2 jajka 160 g cukru 200 ml mleka 100 ml oleju 300 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia śliwki węgierki (u mnie ok. pół kilograma) łyżka cukru(...)macie bardzo dojrzałe i słodkie śliwki, cukier można sobie darować) skórka otarta z połowy dużej pomarańczy wrzątek Składniki na kruszonkę wyrobić ręką. Włożyć do lodówki na czas przygotowywania ciasta. Włączyć piekarnik na 190 stopni C. (pieczenie z dołu i z góry). Śliwki umyć i przepołowić, usuwając pestki. Pomarańczę umyć, a następnie oblać wrzątkiem. Formę wyłożyć papierem do pieczenia
Weekendy w domu i ogrodzieDoskonałe połączenie delikatnej śmietankowej pianki, soczystych śliwek i chrupiącego kakaowego ciasta. Ciasto naprawdę warte wypróbowania. Polecam :) Ciasto kakaowe: 2,5 szkl maki pszennej 1 i 1/3 szkl cukru 2 op. budyniu czekoladowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 200 g margaryny 5 żółtek 2 łyżki śmietany 18% Masa śmietankowa: 5 białek 1,5 szkl cukru 500 ml śmietany(...)budyń śmietankowy 2/3 szkl kaszki manny 500 g śliwek cukier puder do posypania ciasta Ciasto: wszystkie składniki posiekać i zagnieść na gładkie ciasto. 2/3 ciasta wylepić foremkę wyścieloną papierem do pieczenia, nakłuć widelcem i odstwaić do lodówki. Resztę ciasta zawinąć w folię i wstawić do zamrażalnika. Masa: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Pianę
Smakołyki AsiCiasto drożdżowe z jagodami… Ciasto drożdżowe wydawało mi się najłatwiejsze do zrobienia… Złamałam rękę i to w dodatku prawą, a lewą niestety nie umiem władać. Wszystkie składniki na drożdżowe wrzuciłam do misy kuchennego asystenta, który potem wykonał resztę pracy. Teraz jak nigdy doceniam mój kuchenny sprzęt… 4 tygodnie w gipsie, a tu zaledwie minęło 6 dni. Powoli(...)wracam do codzienności, choć wszystko co robię wymaga dodatkowego czasu. Tak czy inaczej upiekłam drożdżowe z jagodami . Na szczęście się udało! Ciasto drożdżowe Składniki: 2 podłużne foremki 15 cm x 30 cm 500 g pszennej mąki 120 g cukru 25 g świeżych drożdży 60 g masła, miękkiego 200 ml mleka, lekko podgrzanego 1 cytryna, otarta skórka 2 żółtka szczypta soli
codojedzeniaRabarbar w tym roku rozrósł się u mnie w ogródku i tym razem ciasto wyszło mi mocno rabarbarowe ;) Wersja z jagodami to klasyk, który w lecie jest u mnie obowiązkowy. Wiem, że część z was lubi drożdżowe na puszystym, wysokim cieście, ale ja zazwyczaj piekę niskie, za to z dużą ilością owoców, bo takie najchętniej zjadamy ;) Z tego przepisu wyjdą(...)nieco wyższe ciasta - ja upiekłam dwie blaszki i dodatkowo dwie duże jagodzianki. Ciasto mimo użycia mąki pełnoziarnistej pięknie rośnie. Tym razem chciałam dodać jakiś aromatyczny akcent i wykorzystałam do ciasta skórkę z limonki, która fajnie podkreśla smak owoców, więc na pewno nie był to ostatni raz, kiedy użyłam skórki z cytrusów do drożdżowego. Dodatkowo w cieście można znaleźć też mąkę
FitKotzestawieniem wydawało się pomieszać jagody i brzoskwinie. I taki miks okazał się strzałem w dziesiątkę. Dodatkowo tarta nie jest zbyt słodka, ani zbyt kwaskowa, jak to często bywa z ciastami z owocami. Żeby owoce nie popsuły nam ciasta, dodałam do nich mąkę ziemniaczaną i chwilę podsmażyłam na patelni. Wyszła taka masa przypominająca coś pomiędzy dżemem a kisielem. Jeśli użyjecie mało(...)soczystych owoców, możecie je wyłożyć bezpośrednio na ciasto. W przypadku bardziej soczystych, ja stosuję właśnie taki trick. Dzięki tej sztuczce, ciasto jest zawsze dobrze wypieczone. Drukuj Rustykalna tarta z jagodami i brzoskwiniami window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 250 g mąki pszennej 125 g masła 2 żółtka 3 łyżki kwaśnej śmietany 100 g cukru pudru 2-3 łyżki b. zimnej wody
Mieszam w GarnkuMamy Dominika wiedziałam, że powstanie z nimi jakieś drożdżowe ciacho, a ponieważ jeszcze czuję klimat festiwalu kokosa, to postanowiłam dodać do niego kokosowego akcentu - wyszło super! :) To ciasto uwielbiam za to, że naprawdę długo pozostaje świeże - wystarczy owinąć blachę folią spożywczą i przez przynajmniej 3-4 dni można cieszyć się smakiem drożdżowego placka, który wciąż jest miękki i puszysty(...)Jeszcze jedną ogromną zaletą placka jest fakt, że jest bardzo puszysty i "mięsisty" zarazem, więc idealny na śniadanie czy podwieczorek, bo potrafi nasycić. Kokosowy akcent w cieście spełniły wiórki i mleko kokosowe, więc ciasto jest subtelnie kokosowe w smaku, ale pachnie nieziemsko. Polecam z borówkami, jagodami czy innymi owocami, które macie pod ręką. :) Ciasto drożdżowe : 500 g mąk 2 opakowania
Cooking MonsterBardzo popularne i pyszne ciasto w Anglii. Pierwszy raz jak je jadłam nie mogłam się nadziwić jaki super smak. Gwarancja murowana na sukces, każdy kto jadł był zachwycony. Ostatnio miałam gości z Polski, byli również zachwyceni tym ciastem. Przepis na thermomix na dole. Sos toffi – Do garnuszka wlać śmietanę, dodać cukier, masło. Podgrzewać i mieszać, aż wszystko się połączy(...)Zagotować, zmniejszyć ogień do minimum i podgrzewać cały czas mieszając 2 minuty. Zdjąć z ognia i przelać masę do dzbanka. Masę toffi później jak już podaję ciasto podgrzewam w mikrofali. Daktyle – usunąć pestki z daktyli, pokroić je drobno i zalać wodą, zagotować. Zdjąć z ognia i odstawić do ostudzenia. Dodać sodę oczyszczoną, wymieszać. Odstawić na bok. Ciasto – Masło
Kuchnia PokoleńPotrzebowałam szybko zrobić nieskomplikowane ciasto. Zapytałam Piotrka co upiec i usłyszałam: "Błagam coś zwykłego". Wszystko dlatego, że mój mąż jest wielkim fanem zwykłych ciast bez mas i kremów i skomplikowanych warstw. Jedyny wyjątek stanowią ciasta z masą kajmakową - pozostałe ciasta z masami są wg niego przekombinowane. Ciasto miało być szybkie w przygotowaniu i zwykłe i w ten sposób powstał Murzynek(...)ciasto, które chyba każdy zna i lubi. Dla kogo: dla fanów zwykłych ciast dla kochających czekoladowe klimaty dla szukających szybkich przepisów Składniki: 4 łyżki kakao 250g masła 4 łyżki mleka szklanka cukru 1,5 szklanki mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia 4 jajka Wykonanie: Rozpuścić masło w rondelku. Dodać cukier i wymieszać - najlepiej by cukier się rozpuścił
Mania Wypiekania