ciasto - 162907 przepisów (strona:791/10861)

Babka piaskowa 163

Babki nieodłącznie kojarzą mi się ze Świętami Wielkiej Nocy. To w zasadzie wtedy piekę ciasta o tym kształcie. Babka piaskowa – puszysta babka o charakterystycznym smaku, niewątpliwie należy do naszych ulubionych. Idealna z zimnym mlekiem. W moim wydaniu, babka jest dwukolorowa, z paskiem ciasta kakaowego, ale z powodzeniem możecie zrobić ją jednokolorową – będzie również pyszna. Ciasto piaskowe jest(...)tyle pyszne, że piekę je również w ciągu roku, jednak wtedy zwykle w keksówce lub tradycyjnej blaszce. Jest idealne z kawą. Ciasto możecie wykończyć ulubionym lukrem, polewą np czekoladową czy po prostu posypać cukrem pudrem. Jeśli użyjecie lukru lub polewy, ciasto dłużej pozostanie świeże. Ale kto by się tym martwił, skoro jest tak pyszne, że szybko znika ze stołu. Ciasto

Mieszam w Garnku
mazurek z ajerkoniakową panna cottą 138

składniki na ciasto: 180 g mąki orkiszowej lub pszennej 1 żółtko 1 łyżka kwaśnej śmietany 100 g masła, schłodzonego 25 g cukru pudru wykonanie: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy pozostałe składniki, siekamy nożem a następnie zagniatamy gładkie ciasto. Formujemy kulkę, wkładamy do woreczka i schładzamy w lodówce przez ok. 30 min. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy w kształt prostokąta. Przekładamy(...)blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wzdłuż krawędzi odcinamy ok. 1 cm ciasta, formujemy niego wałek i przyklejamy go do zewnętrznej krawędzi ciasta, tworząc rant aby nie wylała nam się masa. Całość ponownie schładzamy w lodówce przez ok. 30 min. Następnie nakłuwamy widelcem i pieczemy w 200 st. przez ok. 15 min. do zarumienienia. Po upieczeniu odstawiamy cisto do całkowitego wystudzenia

Domowy Smak Jedzenia
Mazurek orzechowy 575

jego dekoracją, gdyż warstwa orzechowa jest wystarczająco strojna. Mazurek można przygotować w dowolnym kształcie, jednak w formie jajka na pewno będzie wyglądać efektownie na Waszych stołach. Mazurek orzechowy Składniki: CIASTO 280g mąki pszennej 160g masła 60g cukru pudru 2 żółtka 2 łyżki zimnej wody NADZIENIE 200g powideł śliwkowych POLEWA ORZECHOWA 150g orzechów włoskich 50g masła 50g miodu Wykonanie: CIASTO - masło(...)żółtka i woda do ciasta powinny być zimne - mąkę i cukier puder przesiać, dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło, żółtka oraz zimną wodę (można pominąć, jeśli ciasto dobrze się klei) - składniki wymieszać za pomocą noża lub mikserem, szybko zagnieść gładkie ciasto - ciasto zafoliować, schłodzić przez 1 godzinę w lodówce - z papieru do pieczenia odrysować i wyciąć szablon w kształcie jajka

Smakołyki Bereniki
Tarta z kremem custard i gałką muszkatołową 157

Tarta na kruchym cieście z nadzieniem z przepisu z miesięcznika Good Food. Tarta mi smakowała i na pewno jeszcze kiedyś ją zrobię, jednak tym razem użyje ceramicznej lub metalowej formy, ponieważ z sylikonowej wylałam trochę nadzienia przy wstawianiu ciasta do pieca. forma: forma na tartę o średnicy ok. 25 cm. Składniki: kruche ciasto: 300 g mąki 120 g  cukru(...)duże jajka 30 g rodzynek skórka starta z 1 pomarańczy starta gałka muszkatołowa (ok. 1,5 łyżeczki lub więcej) olejek waniliowy lub ekstrakt z wanilii Wykonanie: Przygotować kruche ciasto: Mąkę przesiać przez sito, dodać cukier, skórkę z cytryny i wymieszać. Do mąki dodać masło wyciągnięte z lodówki około 15 minut wcześniej i rozetrzeć palcami z mąką. Następnie dodać żółtko

Mama Gotuje
Proste ciasto bananowe z marchewką i wyniki konkursu 301

Dzisiaj bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto bananowe z marchewką. Ładnie pachnie, jest pożywne, nie za słodkie, o interesującym specyficznym smaku dzięki dojrzałym bananom. Jeśli nie lubimy serka mascarpone, możemy nie robić kremowego wierzchu i ciasto posypać tylko cukrem pudrem z odrobiną wanilii. Polecam… (przepis z książki Mary Berry) Bardzo wszystkim dziękuję za udział w konkursie. Wyniki na końcu(...)postu. Pozdrawiam serdecznie i gratuluję!     Proste ciasto bananowe z marchewką Składniki powinny być w temperaturze pokojowej: Ciasto: 230g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/2 łyżeczki sody 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150g jasnego brązowego cukru 50g poszatkowanych orzechów 150g marchewki (jedna trochę większa marchewka) 2 dojrzałe banany 2 duże jajka 150ml oleju Wierzch: 250g serka mascarpone 1-2 łyżeczki

Mała Cukierenka
Ciasto "Waniliowiec" wg s. Anastazji 249

Ciacho pr zygotowałam na swoje urodziny. Już dawno przeglądając księgę ciast s. Anastazji mi się spodobało. Lubię jej przepisy, choć nie wszystkie dotychczas zachwyciły mnie smakiem. To ciasto jest bardzo fajne - nie jest trudne w przygotowaniu i nie jest za słodkie. Nie do końca przekonuje mnie nazwa Waniliowiec, ale ciacho jest bardzo dobre, więc polecam - wszystkim gościom smakowało! Dla kogo(...)łasuchów dla fanów przepisów s. Anastazji dla lubiących ciasta z budyniem Składniki na ciasto: 250g masła (ew. margaryny) 250g cukru pudru 30g kakao 250g mąki pszennej 50g mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 jajek Składniki na masę: 0,5 litra mleka 0,5 szklanki cukru  kopiata łyżka cukru waniliowego 2 łyżki mąki pszennej

Mania Wypiekania
Mazurek pełen bakalii 197

Wiele osób, nie wyobraża sobie świąt Wielkanocnych bez mazurka. Mazurki przygotowujemy z różnych ciast  biszkoptowe, marcepanowe, kruche. Ja przygotowałam z ciasta kruchego z ananasem i bakaliami, polany lukrem ze śmietany. Wierzch mazurków, można też pokryć różnymi masami np. orzechową czy kajmakową i udekorować je bakaliami lub owocami. Kto jeszcze nigdy nie piekł mazurka, niech spróbuje, bardzo pyszne ciasto(...)Mazurek pełen bakalii Składniki: Ciasto mąka krupczatka - 500 g proszek do pieczenia - 1 łyżeczka cukier - 1/2 szkl margaryna - 250 g żółtka jaj - 4 szt śmietana - 1 łyżka ( dodać tyle śmietany aby połączyły się składniki ) Dodatkowo : 1,5 szkl bakalii ananasy - 1 puszka wiórki kokosowe - 2 łyżki Lukier : śmietana - 1 szkl cukier - 1 szkl spirytus - 1 łyżka Dekoracja : migdały śliwki suszone

Kuchnia Danusi
Różany mazurek na kruchym cieście (wg babci) 172

Świąt jeszcze miesiąc już dziś postanowiłam rozpocząć cykl przepisów, które doskonale sprawdzą się w tym wyjątkowym czasie. Na blogu znajdziecie kilka pomysłów na pyszne babki, serniki i inne ciasta, które idealnie będą pasować do wielkanocnych przysmaków. W szczególności polecam przepis na "Babkę w łaty" lub "Babkę delikatnie cytrynową" . Dziś chciałabym Was zaprosić na różanego mazurka na kruchym cieście. Spód wykonałam(...)podstawie starego przepisu po mojej babci. Ciasto jest proste w wykonaniu, nie za słodkie, z pysznym różanym kremem, który idealnie komponuje się z migdałowymi płatkami i bardzo kruchym spodem. Spróbujcie. Składniki: (okrągła forma 27 cm) Na kruchy spód: 3 łyżki masła (pełne) 1/2 szklanki cukru 2 żółtka 1 1/2 szklanki mąki szczypta soli 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Słodkie okruszki
CHLEB MARCHWIOWY Z ŻURAWINĄ I ORZECHAMI WŁOSKIMI 225

robi się niezwykle łatwo, bez zagniatania, mieszając tylko drewnianą łyżką wszystkie składniki i z minimalną ilością drożdży. Najlepiej przygotowywać go popołudniem/wieczorem, aby rano upiec świeży bochenek lub wymieszać ciasto dosłownie przed pójściem spać, aby po pracy cieszyć się jego smakiem :) Ja nie byłabym sobą, gdybym odrobinę nie zmieniła jego proporcji :) Ale oczywiście chleb wyszedł świetnie :) Do jego przygotowania potrzebny(...)każdym razem były to wielce udane modyfikacje :D  Ważna radą jest abyście postarali się piec chleb w naczyniu lub garnku, gdyż na kamieniu do pieczenia lub blasze ciasto może się lekko rozlać. Oczywiście chleb też wyjdzie, ale trochę bardziej płaski.  Spróbujcie go koniecznie, posmakuje Wam na pewno! :) SKŁADNIKI: 3,5 szklanki mąki chlebowej (użyłam połowę pełnoziarnistej) 2 szklanki

Słodko-Słony Świat Ilony
Ciasto przekładane kremem. Bez glutenu, bez laktozy, wegańskie 118

Ciasto przekładane kremem Składniki na ciasto: 1 szklanka mąki ryżowej 1 szklanka mąki kokosowej pół szklanki mąki gryczanej 1 łyżeczka proszki do pieczenia pół szklanki oleju  4 łyżki agawy 1,5 szklanki mleka ryżowego 2 łyżki kakao Składniki na krem: 3/4 szklanki kaszy jaglanej mleko kokosowe (tylko gęsta część) 10 łyżek wiórek kokosowych 2 łyżki agawy Składniki na czekoladę(...)daktyli bez pestek 1 szklanka mleka ryżowego 3 łyżki kakao Dżem do przełożenia Ciasto: Do miski wsypałam mąkę ryżową, kokosową i gryczaną. Dodałam proszek do pieczenia, olej, mleko ryżowe oraz agawę. Wszystkie składniki wymieszałam za pomocą miksera. Ciasto podzieliłam na dwie części. Do jednej części dodałam kakao. Do silikonowej tortownicy przelałam połowę ciasta, z kakaem. W międzyczasie rozgrzałam piekarnik

nietadieta
Tort bezglutenowy, bez laktozy i bez jajek 151

Tort  Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki ryżowej pół szklanki mąki kokosowej pół szklanki mąki gryczanej 1 łyżeczka proszki do pieczenia 1 łyżeczka sody pół szklanki oleju  cukier palmowy 1,5 szklanki mleka ryżowego Składniki na krem: 1 szklanka kaszy jaglanej mleko kokosowe (tylko gęsta część) 10 łyżek wiórek kokosowych 3 łyżki agawy wiśnie (ja dałam z kompotu(...)wiśniowego) Składniki na czekoladę: 10 daktyli 1 szklanka mleka ryżowego 3 łyżki kakao Dodatkowo: dżem do przełożenia posypka kolorowa Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto wymieszałam za pomocą miksera. Ciasto podzieliłam na trzy części. Tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia. W międzyczasie rozgrzałam piekarnik do temp 180 °C. Tortownicę z ciastem wstawiłam do piekarnika na 25 minut. Ciasto wypiekamy

nietadieta
,, Walentynkowe ciasto z sercem’’ 149

Walentynki coraz bliżej! Jeśli jeszcze nie masz pomysłu na to, jak zaskoczyć swoją drugą połówkę zainspiruj się pomysłem na walentynkowe ciasto z zatopionym sercem. Efektownie się prezentuje i jest z pewnością ciekawym pomysłem na Walentynkowy prezent. Takie ciacho może być sympatyczną niespodzianką dla bliskiej nam osoby bo jak mówi stare przysłowie ,,Przez żołądek do serca” Składniki: Ciasto różowe: 1 ½ szklanka(...)mąki pszennej 5 jajek 125g masła lub margaryny pół szklanki cukru 3 łyżki cukru waniliowego 3 łyżki śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia Barwnik spożywczy czerwony lub różowy Ciasto kawowe: 1 ½ szklanka mąki pszennej 3 jajka 125g margaryny pół szklanki cukru 3 łyżki cukru waniliowego 3 łyżki śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kawy rozpuszczalnej zmielonej 1 łyżka

Podróż w kulinaria
Tarta z gruszkami 257

kucharzenie” wykorzystać jak najefektywniej. A jak wiadomo, po dobrym obiedzie koniecznie trzeba zjeść dobry deser, mój wybór padł na tartę. Tarta to niezwykle wdzięczny francuski wynalazek. Kruche ciasto i dowolnie wymyślony farsz słodki lub wytrawny. Postanowiłem zrobić tartę z gruszkami. Co prawda nie porywałem się nawet odrobinę na zrobienie tarty bourdaloue, do której też się przymierzam. Miało być szybko(...)smacznie i chyba tak wyszło. Delikatne, kruche ciasto, cienka warstwa kremu waniliowego (mojej wariacji na temat kremu custard) i słodkie gruszki. Click to view slideshow. Składniki : Ciasto: 100g masła 100g cukru 200g mąki łyżka kwaśnej śmietany 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Krem: 3 jajka 3 łyżki cukru cukier waniliowy 1 łyżka mąki ziemniaczanej Dodatki: 4 gruszki

Jacob Tastes
Ciasto na pizzę 188

Podobno na świecie codziennie sprzedaje się 13 milionów sztuk tego specjału. Na szczycie popularności niepodzielnie króluje Margarita , na której temat rozpisałam się tutaj . Tym razem wrzucam przepis tylko na ciasto, bo przecież ono jest najważniejsze, a składniki pozostawiam Waszej fantazji. :) To ciasto jest proste i dość szybkie. Może to brzmieć dziwnie przy 90 minutach wyrastania, ale w porównaniu z drugim(...)moim ulubionym przepisem (o nim innym razem) to ekspres. Do tego to najlepszych ciast na pizzę, jakie można przygotować w domowych warunkach. Nie oszukujmy się. Prawdziwa włoska pizza, tylko w prawdziwej włoskiej pizzerii. Chyba, że macie specjalny piec opalany drewnem. Wtedy zostaje tylko pozazdrościć i wprosić się na pizzę. ;) Składniki na 2 pizze po ok. 30cm: Ciasto: 16 g świeżych

Pełny talerz
Ciasto francuskie z kremem 153

Dziś ciasto dla miłośników ciasta francuskiego i lubiących naprawdę słodkie rzeczy. Wystarczy tylko przygotować trzy składniki i mamy pyszne ciasto. Ciasto francuskie z kremem Składniki: - 3 opakowania ciasta francuskiego - 1 kostka masła - 1 puszka mleka skondensowanego zagęszczonego słodzonego Gostyń  Przygotowanie: Ciasto francuskie rozwijamy, obcinamy z każdej strony po 1,5 cm i pieczemy pozostawiony płat w piekarniku(...)nagrzanym do temperatury 200 stopni przez ok. 10 minut. Tak samo postępujemy z pozostałymi opakowaniami ciasta a na koniec pieczemy odkrojone paski. Odstawiamy do wystygnięcia. Masło miksujemy i bardzo wolno, po jednej łyżce dodajemy mleko skondensowane, całość jeszcze miksujemy ok. 10 minut do uzyskania jednolitej, gładkiej i gęstej konsystencji. Upieczony płat ciasta wkładamy do brytfanny i dociskamy dłońmi, na wierzch

Kulinarne życie