ciasto - 160894 przepisów (strona:799/10727)

Torta Barozzi Historia i Pochodzenie 15

Torta Barozzi Historia i Pochodzenie Włoska kuchnia jest pełna wspaniałych deserów, które zachwycają smakoszy na całym świecie. Jednym z nich jest ciasto Torta Barozzi, które, choć może mniej znane niż tiramisu czy panna cotta , ma swoją unikalną historię i niepowtarzalny smak. Dziś zabiorę Was w podróż po historii, pochodzeniu i różnorodnych wersjach tego wyjątkowego deseru. Historia i Pochodzenie Torta Barozzi(...)Torta Barozzi wywodzi się z włoskiego regionu Emilia-Romania, a dokładniej z małego miasteczka Vignola. Historia tego ciasta sięga końca XIX wieku, kiedy to w 1886 roku cukiernik Eugenio Gollini stworzył przepis, który miał stać się jednym z najbardziej charakterystycznych deserów tego regionu. Eugenio Gollini, nazwał ciasto na cześć Jacopa Barozzi, znanego również jako Vignola, słynnego architekta renesansowego urodzonego

RafalCook
Przepis na biszkopt na 4 jajkach 13

zmniejsz ilość mąki o 30 g. Jakie są najważniejsze zasady podczas przygotowywania biszkoptu? Najważniejsze zasady to: używanie składników w temperaturze pokojowej, staranne ubijanie białek, delikatne mieszanie składników oraz pieczenie ciasta w odpowiedniej temperaturze bez otwierania piekarnika w trakcie pieczenia. Dodatkowo, stopniowe chłodzenie ciasta w uchylonym piekarniku pomaga uniknąć jego opadania. Jak uniknąć opadania biszkoptu po upieczeniu? Ważne jest(...)otwierać piekarnika podczas pieczenia oraz aby po upieczeniu stopniowo studzić ciasto, uchylając drzwiczki piekarnika. Również delikatne obchodzenie się z ciastem podczas mieszania składników pomaga zapobiec opadaniu. Biszkopt na 4 jajkach – przepis! Biszkopt z 4 jaj Blog Via Gusto Idealny biszkopt to klucz do udanego tortu, a ten przepis na biszkopt na 4 jajkach jest stworzony z myślą

Via Gusto
Pyszne ciasto ze śliwkami 61

Pyszne, delikatne i pełne soczystych owoców ciasto ze śliwkami. Zawsze wychodzi i cudownie smakuje. Składniki Ciasto 3 szklanki mąki 6 żółtek 1 kostka masła 250 g 2/3 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru Dodatkowo śliwki 6 białek + 1/2 szklanki cukru Przygotowanie Wszystkie składniki wyrobić ręcznie na ciasto, które dzielimy na 2 części (jedna(...)ciasta, druga 1/3 ciasta). Mniejszą część wkładamy do zamrażarki, a większą częścią wykładamy dno blaszki, nakłuwamy ciasto widelcem, by za wysoko nie urosło i podpiekamy ok. 10 min w piekarniku na 180 stopni. Na takie ciasto układamy wypestkowane, pokrojone śliwki, na które nakładamy ubitą pianę z 6 białek i 1/2 szklanki cukru. Na samej górze ścieramy na tarce drugą część

Wasze Przepisy
Muffuletta rolls – pyszne zawijaski pizzowe 12

będą stanowić wyjątkową przekąskę na różne okazje. Inspirowane są słynną kanapką muffuletta z Nowego Orleanu. Charakteryzują się bogatym nadzieniem z różnych wędlin, sera i oliwnej oliwy, zamkniętym w miękkim cieście drożdżowym. Świetnie sprawdzą się na imprezie, spotkaniu ze znajomymi czy jako coś na ząb podczas meczu. Smakują pysznie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Składniki na muffuletta rolls (około(...)sztuk): Ciasto*: 320 g mąki pszennej do pizzy lub typ 500 (2 szklanki) 8 g suchych drożdży 150 ml ciepłej wody 2 łyżeczki cukru pół łyżeczki soli 4 łyżki oleju *można również skorzystać z gotowego spodu do pizzy, świeżego, do wypieku w piekarniku Farsz: 100 g oliwek zielonych 50 g oliwek czarnych 50 g kaparów 20 g papryczek piri piri

e-PrzepisyKulinarne
Ciasto murzynek z truskawkami 14

Proste, smaczne i szybkie w przygotowaniu ciasto murzynek z truskawkami, które przygotujecie bez użycia miksera! Ciasto murzynek z truskawkami to deser, który łączy w sobie intensywny smak czekolady z orzeźwiającą nutą świeżych truskawek. To doskonała propozycja na każdą okazję – od rodzinnych spotkań po uroczystości takie jak urodziny czy imieniny. Przepis na ciasto murzynek z truskawkami jest bardzo łatwy i szybki(...)się każdemu i każdemu będzie smakować. CIASTO MURZYNEK Z TRUSKAWKAMI PRZEPIS Składniki 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka maślanki niepełna szklanka cukru 1/2 szklanki oleju roślinnego 2 jajka 2 czubate łyżki kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli Dodatkowo ok. 300 g truskawek cukier puder do posypania Przygotowanie Mąkę mieszamy z sodą oczyszczoną i kakao. Do miski wlewamy maślankę, olej

Alle Dobre!
Chleb z siemieniem lnianym i mąką owsianą 19

aromatyczne zioła jak rozmaryn, tymianek i oregano. Natomiast na słodko warto dodać suszone owoce takie jak rodzynki, żurawina, morele i śliwki, a także orzechy włoskie lub migdały. Dodatkowo, do ciasta można dodać odrobinę miodu lub syropu klonowego, aby nadać mu delikatną słodycz. Dlaczego domowy chleb ma twardą skórkę? Domowy chleb ma twardą skórkę z kilku powodów. Po pierwsze, wysoka temperatura(...)pieczenia sprawia, że woda z ciasta szybko odparowuje, co prowadzi do wysuszenia zewnętrznej warstwy chleba. Aby uniknąć twardej skórki, można obniżyć temperaturę pieczenia i piec chleb nieco dłużej. Po drugie, brak dodatków przemysłowych, które często zmiękczają skórkę w komercyjnie produkowanym chlebie, powoduje, że domowy chleb naturalnie ma bardziej chrupiącą skórkę. Dodanie odrobiny tłuszczu, takiego jak masło, olej lub mleko

Via Gusto
Drożdżowe ślimaki z truskawkami 17

truskawki nie mogło zabraknąć moich drożdżowych ślimaczków właśnie z tymi owocami. Przepis podstawowy na pewno jest Wam już znany, jedynie co ,,pokombinowałam” to dodałam zmielone liofilizowane truskawki do ciasta – było pięknie różowe przy wyrabianiu, a w jedzeniu bułeczki były truskawkowe na wskroś. W środku domowej roboty dżem – czy mogłoby być lepiej? Sklepowy też się nada, ale zwróccie(...)proszek. Następnie do dużej miski przesiewamy mąkę, sól, dodajemy puder z truskawek, cukier, miękkie masło oraz jajko. Gdy zaczyn się spieni, dodajemy go do miski i zaczynamy wyrabiać ciasto na jednolite, sprężyste ciasto. Jak tylko składniki lekko się połączą, polecam wyłożyć ciasto na stolnicę lekko podsypaną mąką i zagniatać. Na początku ciasto będzie mocno się lepić, ale to normalne

Smaczna Strona
Truskawkowe ciasto paznokieć bez pieczenia 22

Truskawkowy pazur ciasto z migdałami Dziś przepis na pyszne ciasto z truskawkami na herbatnikach bez pieczenia, ciasto paznokieć. Zaintrygowała mnie nazwa, delikatnie nazywane paznokieć, pazurek, a agresywnie pazur. Skąd taka nazwa? Pewnie za sprawą płatków migdałowych, którymi ciasto jest posypane. Ja, jak to ja, postanowiłam zrobić swoją wersję ciasta paznokieć, czyli bez pieczenia. Ciasto pazur z migdałami Ciasto doczekało się(...)wersji, na kruchym spodzie, z dżemem bez dżemu, z bezą lub bez. Jednak wersji bez pieczenia nie spotkałam, a dlaczego nie? A paznokieć truskawkowy to już w ogóle nowość! Ciasto pazurek, Dieta Moja Pasja będzie pionierem w tym wydaniu. 😊 Zapraszam na przepis🙂       Ciasto paznokieć przepis bez pieczenia herbatniki 350 – 400 g biszkopty długie 200 g śmietanka

Dieta moja pasja
Drożdżowe z rabarbarem 14

jedna noc mrozu z kwietnia sprawiła, że za chwilę będzie koniec sezonu. Rabarbar to bylina z rodziny rdestowatych , której łodygi są świetnym dodatkiem do słodkich wypieków. Sprawdza się w ciastach ucieranych, kruchych, w kremach, ale najczęściej kojarzony jest z ciastem drożdżowym. Przepisów na nie jest ogrom, jedne bez wyrabiania inne z długim wyrabianiem, oczywiście niecierpliwi raczej po nie nie sięgają(...)cukru pudru n.k. * 1 cukier waniliowy n.k. * 1 szklankę mąki Rabarbar od 0.5 do 1kg, zależy od wielkości blachy, jakiej użyjecie oraz upodobań, nie wszyscy lubią dużo owoców w cieście. Można też wziąć inne kwaskowe owoce, na przykład agrest czy jabłka. Pierwsze, co trzeba zrobić, to roztopić masło na ciasto i odstawić do wystudzenia. Potem można zabrać się za zaczyn

I tu będę miała takie te
Wilgotne czekoladowe ciasto z miodem 21

Wilgotne czekoladowe ciasto z miodem Dziś mam dla Was przepis na pyszne, wilgotne czekoladowe ciasto z miodem. Kilka chwil przygotowań, kilka machnięć łyżką, a efekt wspaniały U mnie to ciasto zawsze znika w mgnieniu oka. Jest miękkie, wilgotne i dosłownie rozpływa się w ustach. Tym razem dodałam do niego pyszny miód z jabłkiem i cynamonem od Pasieka Rodzinna . Wspaniale wzbogacił(...)smak ciasta i nadał mu wyjątkowego charakteru. Polecam to połączenie, podbiło nasze serca.  Gdzie kupić dobry miód? Pasieka Rodzinna to gospodarstwo pasieczne z tradycjami, w którym aktualnie pracuje już trzecie pokolenie pszczelarzy. Pasieki są zlokalizowane w jednym z najczystszych obszarów w Polsce – pośród podkarpackich lasów, z dala od przemysłu i dużego ruchu samochodowego. Co wpływa na jakość

Słodkie okruszki
Białe ciasto kokosowa góra lodowa 24

Ciasto kokosowe na biszkoptach Dobre i ładne ciasto bez pieczenia, takie ciasto majówkę, na co dzień jak i specjalne okazje. Kokosowa góra lodowa zadowoli niejedne kubki smakowe. Maj to czas komunii, ale białe ciasto z kokosem to nie tylko ciasto na komunię czy chrzciny. Sprawdzi się na wiele innych okazji. Bogactwo kokosu i łatwość wykonania to tylko dwa jego atuty(...)Białe ciasto z kokosem Białe ciasta w porównaniu z ciemnymi są bardziej dekoracyjne. Czy to panna młoda, czy biała koszula są kunsztem samym w sobie. Jasna góra, jasny dół, przełożone biszkoptami na spodzie z ciastek maślanych znakomicie się uzupełniają. Zapraszam na przepis 🙂     Kokosowa góra lodowa przepis mleko 500 ml wiórki kokosowe 300 g śmietanka

Dieta moja pasja
Ciasto na krakersach bez pieczenia 21

Przepyszne ciasto bez pieczenia na krakersach, które smakuje trochę jak Snickers . Przygotowanie jest bardzo proste, nie wymaga wiele pracy i składników. Ciasto składa się z krakersów, masy śmietankowej i masy krówkowej z dodatkiem wafelków. Na wierzchu znajdziemy orzeszki ziemne, które świetnie przełamują słodycz ciasta. Jeśli lubicie ciasta bez pieczenia, koniecznie musicie przetestować ten przepis. CIASTO NA KRAKERSACH BEZ PIECZENIA PRZEPIS(...)całość przykrywamy kolejną warstwą krakersów. 4. Następnie wykładamy pozostałą masę śmietankową i ponownie krakersy. 5. Na krakersach rozprowadzamy pozostałą masę krówkową. Wierzch posypujemy posiekanymi orzeszkami. 6. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Artykuł Ciasto na krakersach bez pieczenia pochodzi z serwisu alledobre.pl

Alle Dobre!
Drożdżówki z rabarbarem i budyniem 21

Drożdżówki z rabarbarem i budyniem Smakują dokładnie tak samo jak wyglądają. Są obłędne. Mięciutkie, świeże i wilgotne ciasto z rewelacyjnym nadzieniem. Najlepsze są jeszcze ciepłe. Polecam!     Składniki: 30g świeżych drożdży 600g mąki pszennej 6 łyżek cukru szczypta soli 300ml ciepłego mleka (nie gorącego) 2 jajka 1 żółtko 100g roztopionego masła Nadzienie: 4-5 łodyg rabarbaru 3 łyżki cukru(...)dodajemy resztę ciepłego mleka i wyrośnięty rozczyn z drożdży, mieszamy. Dodajemy stopniowo po jednym jajku i żółtko cały czas mieszając – ręcznie lub za pomocą robota z hakiem. Następnie do ciasta dodajemy rozpuszczone masło, mieszamy. Po połączeniu składników długo i dokładnie wyrabiamy ciasto *** *** Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia *** *** Wyrośnięte ciasto szybko

Blog z Apetytem