ciasto - 162907 przepisów (strona:795/10861)

Tarta z masą budyniową i borówkami 167

Jest to jedno z ulubionych ciast mojego męża. Bardzo lubi wszystkie ciasta, ciasteczka, babeczki w których występuje masa budyniowa. Jesień już do nas zawitała. Coraz więcej czasu spędzamy przykryci ciepłym kocem  z kubkiem aromatycznej herbaty w ręku. Tarta to smaczny dodatek do mile spędzonego wieczoru. Ciasto składa się z trzech elementów i każda z tych części ma swojego fana(...)Mąż najbardziej lubi masę budyniową, ja spód ciasta a borówkę ze smakiem zajada nasza pociecha. Składniki:  Tarta -  250 g mąki -  150 g masła pokrojonego w kostkę -  pół łyżeczki drobnoziarnistej soli -  1 jajko -  1 łyżka zimnego mleka - 3 budynie waniliowe - 0,7 l mleka - 3 łyżki miękkiego masła - 3 łyżki cukru - szklanka borówek  amerykańskich

Pan i Pani Smith w kuchni
,,Spacer po lesie’’ -ciasto szpinakowe z jeżynami 483

Ciasto, które zachwyca swoim kolorem i smakiem. Intensywnie zielone ciasto ze szpinakiem, bardzo pyszne, miękkie i wilgotne. To dzięki życzliwości marki Garneczki.pl w mojej kuchni powstał ten właśnie aromatyczny wypiek szpinakowy. Zapraszam! Składniki: CIASTO: 450 g szpinaku mrożonego szklanka cukru 4 jaja 1 szklanka oleju 2 szklanki mąki krupczatki 3 łyżeczki proszku do pieczenia MASA JEŻYNOWA: 250 ml śmietany kremowej(...)świeżych jeżyn, jagód, aroni 1 śnieżka MASA ŚMIETANOWA: 250 ml śmietany kremowej 30% 2 opakowania śmietan-fixu 3 łyżki cukru pudru Około 100 g świeżych owoców do dekoracji Wykonanie: CIASTO: Szpinak rozmrażamy i odsączamy z wody. Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy porcjami cukier. Kiedy będą dobrze ubite dodajemy po jednym żółtku i miksujemy

Podróż w kulinaria
Diabelskie ciasto czekoladowe - Devil's Food Cake 210

Diabelsko czekoladowe i niebiańsko pyszne! Takie jest Devil's food cake. Każdy czekoladoholik zakocha się w tym cieście od pierwszego kęsa. Delikatne, puszyste, wilgotne, intensywnie czekoladowe ciasto i wspaniała kremowa czekoladowa masa, która nigdy do końca nie zastyga kusząc swym iście diabelskim połyskiem. Kto przejdzie na "ciemną" stronę mocy? Skuście się bo naprawdę warto!!! PS. Nieco uzależnia... ;-) Składniki: Ciasto(...)jajko i znów mąkę. Stopniowo dodawać pozostałą makę miksując cały czas. Masa stanie się dość gęsta. Powoli po łyżce wlewać rozpuszczone kakao z cukrem, mieszając masę łyżką lub szpatułką. Ciasto przelać po równo do przygotowanych tortownic. Piec około 30 minut, do momentu aż wbity w ciasto patyczek będzie suchy. Wyjąć z piekarnika, przestudzić przez około 10 minut, następnie zdjąć obręcze

maniapieczenia
Jabłka zapiekane w cieście 170

Debiut w mojej kuchni . Jabłuszka zapiekane w cieście.  Postanowiłam wziąć  udział w akcji Ciasto na Niedzielę . Postanowiłam wypróbować swój przepis,  połączenie ciasta kruchego i ciasta ucieranego . W każdym razie wyszło bardzo smacznie :)     Składniki zapiekane jabłka w cieście  4 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 300 g zimnego masła, pokrojonego(...)mniejsze kawałki 3 żółtka 2 jajka 8  jabłek 1 szklanka  ksylitolu ( cukru brzozowego) Kłos - Pol 150 ml śmietany 18% Dodatkowo:   cukier puder do obsypania ciasta po upieczeniu ( zmieliłam ksylitol)   Wykonanie:   Do misy wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wsypujemy cukier . Wbijamy jaja i dodajemy żółtka. Dodajemy śmietanę do składników  Wrzucamy pokrojoną

Różowa kuchnia
Prosta tarta jabłkowa 215

kilku dni miałam straszną ochotę na jakieś ciasto z jabłkami. Akurat dopadło mnie jakieś przeziębienie z temperaturą włącznie, więc o skomplikowanych czy pracochłonnych wypiekach nawet nie było mowy. No, ale co zrobić jak tak bardzo, bardzo mocno chce się tego jabłecznika? Szczęśliwie dla mnie w lodówce było ciasto francuskie, co prawda zakupione w zupełnie innym celu. Jak było ciasto(...)wiedziałam, że w końcu będzie coś pysznego i na dodatek jabłkowego. Tego mi było trzeba. Mało pracy, krótki czas oczekiwania i taka nagroda... Prosta tarta jabłkowa składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego 5 jabłek 0.5 łyżeczki cynamonu 1 duże jajko 100 ml śmietany kremówki 80 g brązowego cukru  ewentualne masło do foremki wykonanie Ciastem francuskim wykładamy foremkę do tart. Jeśli

Przysmaki Karolki
Orkiszowa szarlotka z makową bezą 217

Kosz jabłek- i co dalej? jak to co, szarlotka! Dom pachnący szarlotką to szczęśliwy dom, pełen ciepła, tym razem postawiłam na orkiszowe ciasto, masę z winnych jabłek z dodatkiem skórki z pomarańczy i makową bezę, całość wyszła krucha, pyszna! Najlepsza jeszcze ciepła...... Ciasto podałam na talerzyku z serii Jesień  Porcelana Bogucice Składniki: Ciasto : 2 szklanki czubate mąki orkiszowej(...)cytrynowy Beza makowa: 4 białka 1/2 szklanki cukru pudru 2 płaskie łyżki suchego maku 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: cukier z cynamonem lub cynamon 1 łyżka bułki tartej Wykonanie: Ciasto: Wszystkie składniki ciasta wyrobić razem na stolnicy na kruche ciasto, odłożyć 1/3 części ciasta i włożyć do zamrażarki a resztą wylepić spód wyłożonej pergaminem blaszki do pieczenia o wym 25/30

Wanilia i Kardamon
Tarta ananasowa 214

Mój mąż uwielbia ananasa, więc tym razem nie było wątpliwości, kto zje gotowe ciasto :) Ta tarta najlepiej smakuje dobrze schłodzona, więc możecie przygotować ją poprzedniego dnia i przechować w lodówce do momentu przyjścia gości. Ważne, żeby dobrze przykryć foremkę, żeby ciasto nie złapało innych zapachów. Jeśli zależy Wam na czasie, przygotujcie dżem ananasowy z ananasa z puszki – jest bardziej(...)miękki i łatwiej go rozgotować. Tartę piekłam w foremce z wyciąganym dnem o średnicy 25 cm. Składniki na ciasto: 1 kopiasta szklanka mąki 1/3 szklanki cukru 30 g masła 30 g margaryny 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na krem: 250 g serka mascarpone 50 g białej czekolady Składniki na dżem ananasowy: 500 g świeżego ananasa 2 łyżki

Ciastkozercy
Zemsta Teściowej 242

Dziś zapraszam Was na ciasto o bardzo intrygującej nazwie. Szukałam informacji w internecie skąd wzięła się ta nazwa. Podobno teściowa przygotowała to ciasto dla swojej synowej i nie wydrylowała wiśni. I to była jej zemsta. Swoją drogą jestem ciekawa czy to prawda i za co była ta zemsta. Wracając do ciasta muszę Wam powiedzieć, że jest przepyszne. Delikatny kruchy spód(...)mocno wiśniową galaretką, śmietankową masą i chrupiącą, migdałową bezą. Pycha!!! Zresztą przekonajcie się sami. Tylko pamiętajcie o tym, żeby użyć wydrylowanych wiśni ;-) Zapraszam!!! Składniki: Kruche ciasto: 3 szklanki mąki tortowej, 250 g masła lub margaryny ( zimnej), 4 łyżki cukru pudru, 5 żółtek, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,   Warstwa wiśniowa: 3 galaretki wiśniowe, 500 g wiśni z kompotu (wydrylowanych

Passion of Cooking
129. Żegnamy upalne dni czyli: ciasto na maślance z brzoskwiniami i orzeszkami z lekko piernikową nutą. 225

tego co zdążyło nam jeszcze ofiarować lato. Brzoskwinie.. Soczyste i rozpływające się w ustach - kto ich nie lubi? :) Na pewno nie my, dlatego zapraszamy Was dzisiaj na ciasto z brzoskwiniami - z lekko piernikową nutą. W dzisiejszej propozycji brzoskwinie zaprzyjaźniły się z orzeszkami ziemnymi, nerkowca i migdałami. Bardzo prosty w przygotowaniu i naprawdę smakowity wypiek. Ciasto jest delikatne, wilgotne(...)naprawdę.. ciężko się od niego oderwać. Częstujcie się, nasze ciasto w taki dzień jak dziś zapewne Was rozgrzeje: Składniki:  600g mąki tortowej 600g maślanki  4 jaja 6 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej  3 czubate łyżki kakao 4 łyżeczki sody oczyszczonej 250 g cukru trzcinowego (lub zwykłego) 3/4 szklanki oleju lub 0,5 szklanki rozpuszczonego masła skórka otarta

Symfonia Smaków
SZARLOTKA Z POŁÓWKAMI JABŁEK 403

poszedł w zapomnienie i ostatnio przeglądając internet trafiłam na niego ponownie na  blogu Moniki . Tym razem klamka zapadła - piekę :) Strasznie żałuję, że skorzystałam z przepisu tak późno, bo ciasto jest przepyszne. Kruchy spód, słodziutka góra i rozpływające się jabłka w środku. Rewelacja!  Zachęcam do skorzystania z przepisu jeśli lubicie ciasta z jabłkami (ja uwielbiam!).  Proporcje podaję(...)Przesianą mąkę wymieszać z cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia. Dodać jajko, masło oraz serek waniliowy i aromat. Przy użyciu haka w mikserze lub ręcznie  zagnieść elastyczne ciasto. Po wyrobieniu ciasta podzielić je na dwie części. Jedną częścią ciasta wylepić dno blachy (wcześniej posmarowanej masłem i obsypanej mąką). Jabłka obrać pokroić na połówki, wydrążyć gniazda nasienne. Połówki jabłek ułożyć

Walijskie Pichcenie
tarta z gruszkami i mascarpone 178

Tarta z gruszkami i mascarpone    Tarta z gruszkami Składniki ciasto: 125 g miękkiego masła 250 g mąki 1 jajko 1 łyżka cukru waniliowego szczypta soli ponadto na wierzch tarty: 2 gruszki 2 jajka 3 łyżki cukru(...)Masło, mąkę, jedno jajko oraz jedną łyżkę cukru waniliowego wkładamy do miski, lub wysypujemy na stolnicę i  wyrabiamy tak długo, aż połączymy wszystkie składniki i otrzymamy jednorodne ciasto. Formujemy z ciasta kulę i wstawiamy ją do lodówki na 30-40 minut, następnie wyjmujemy i wałkujemy na stolnicy, starając się uzyskać  kształt nieco większy od wielkości naczynia w którym

Miód i pieprz
Szarlotka 213

Szarlotka to jedno z moich ulubionych ciast – szczególnie na ciepło i z lodami :) Z podanych proporcji możecie upiec ciasto na standardowej dużej blaszce, ja zdecydowała się na tortownicę o średnicy 24 cm, bo taki sposób podania podoba mi się bardziej. W dodatku trudniej ukroić mały kawałek z takiego ciasta więc następny plus ;) Składniki: 500 g mąki 0,5 szklanki(...)kawałki, żeby zmiękło. Suche składniki mieszamy razem w misce. Jajka wbijamy do miseczki, zostawiamy sobie 1 białko (będzie potrzebne później). Wszystkie składniki zagniatamy razem na jednolitą masę. Jeśli ciasto jest za kruche, można dodać nieco śmietany do uzyskania jednolitej konsystencji (ja używam kremówki). Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części – jedną nieco większą od drugiej. Większą częścią ciasta wykładamy tortownicę

Ciastkozercy
Ciasto czekoladowe z borówkami 232

Podobne ciasto czekoladowe jest już wśród moich ciast, tym razem je nieco urozmaiciłam. Lubię coś zawsze zmieniać i dodawać do przepisów. Tutaj majstrowałam przy kremie, jest budyniowy z borówkami. Borówki nadały ciastu pysznego orzeźwiającego smaku i soczystości. Ciasto jest umiarkowanie słodkie. Ostrzegam, bardzo szybko znika :) Składniki:         Ciasto: 1/2 szklanki mleka 50 g gorzkiej czekolady 1 jajko(...)masła lub margaryny Mus brzoskwiniowy: 1 puszka brzoskwiń 2 galaretki brzoskwiniowe 1/2 szklanki cukru pudru (jeśli brzoskwinie są mało słodkie) Dodatkowo: 200 - 250 g świeżych borówek Przygotowanie: Ciasto: Mleko podgrzać, rozpuścić w nim czekoladę i wystudzić. Jajko utrzeć do białości dodając stopniowo cukier i cukier z wanilią, ucierać do rozpuszczenia się cukru. Dodać olej, śmietanę, zmiksować, wlać mleko z rozpuszczoną

Kuchcik gotuje
Tarta cytrynowa. 235

140g cukru pudru, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, starta skórka z dwóch cytryn, 70ml soku z cytryn. Przygotowanie: Spód: Mąkę z zimnym masłem posiekać. Dodać resztę składników i wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto schować do lodówki na ok.1h. Gdy ciasto jest schłodzone przygotować formę do tarty o średnicy 24cm (najlepiej z wyciąganym spodem). Formę wysmarować grubo masłem i posypać kaszą manną(...)Ciasto rozwałkować i wyłożyć do formy, tak by ciasto było również na bokach. Spód  nakłuć w kilku miejscach widelcem.  Przykryć papierem do pieczenia i wysypać kulkami ceramicznymi ( ja obsypałam ryżem, może być również groch). Włożyć do nagrzanego piekarnika do ok.200stopni i piec ok.15min. Po tym czasie zdjąć papier z obciążeniem i piec jeszcze przez chwilę do zarumienienia się

W kuchni u Moniki
Drożdżówki z budyniem i truskawkami. 251

się ze szkołą. Pamiętam jak skubałam z nich kruszonkę, chyba najbardziej ją wtedy lubiłam. Dziś mogę być zadowolona gdyż drożdżówki wyszły mi bardzo dobre i zniknęły całe. Składniki: Ciasto: 12g suszonych drożdży, 270g mąki tortowej, 1/2 łyżeczki soli, 1/4 szklanki ciepłego mleka, 2 i 1/2 łyżek ciepłej wody, 1 jajko, 1 łyżka roztopionego masła, 3 łyżki cukru. Kruszonka(...)łyżki masła, 1 łyżeczka cukru waniliowego. Ponadto: budyń waniliowy bez cukru, 0.37 ml mleka, 2 czubate łyżki cukru, 200g truskawek, 1 jajko + 1 łyżka mleka - do posmarowania ciasta, wymieszać, masło do wysmarowania formy i bułka tarta do posypania. Przygotowanie: Budyń ugotować z cukrem w 0.37ml mleka i ostudzić. Składniki na kruszonkę połączyć, przecierać pomiędzy palcami do momentu

W kuchni u Moniki