Kilka dni temu wybierałam się do przyjaciółki na imprezkę i zadeklarowałam się że upiekę jakieś ciasto. Wiem że nie lubi Ona za słodkich i za ciężkich ciast dlatego idealnym pomysłem okazała się lekka tarta cytrynowa z limonką i miętą. Jest to bardzo łatwe ciasto jeśli zrobienie ciasta kruchego nie stanowi dla nas problemu. Nawet nie potrzebujemy miksera ani żadnych innych(...)sprzętów kuchennych tylko piekarnik :) Zachęcam do zrobienia, zwłaszcza przy obecnej pogodzie, gdzie nadmiar witaminy C na pewno nam nie zaszkodzi :) Tarta cytrynowo - limonkowa Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki (tradycyjnie wymieszałam pół na pół mąkę żytnią razową i pszenną) 3/4 kostki zimnego masła 6 łyżek cukru żółtko Składniki na masę: mały kubek śmietany mały serek homogenizowany naturalny 3 jajka
Pyza i SurówkaMoja dzisiejsza propozycja to ciasto ze śliwkami. Kruche ciasto, powidła śliwkowe i śliwki to rewelacyjne połączenie. Składniki: 400 g mąki 100 g cukru ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej 200 g zimnego masła 2 żółtka 2 łyżki śmietany 18% powidła śliwkowe do posmarowania ciasta (ok. ½ słoika) ok. 1 kg śliwek cukier do posypania śliwek 2 łyżki galaretki cytrynowej Wykonanie(...)Przygotować ciasto: Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, proszek do pieczenia i sodę. Wymieszać. Do mąki dodać masło a następnie palcami rozetrzeć je z mąką. Dodać żółtka i śmietanę a następnie szybko zagnieść ciasto. ⅔ ciasta zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut. Resztę ciasta podzielić na 2 lub 3 części, owinąć folią spożywczą i włożyć
Mama GotujeCały czas przymierzałam się do tego ciasta. Jednym z powodów upieczenia była prośba mojego synka, że marzy o cieście z owocami , galaretką i kremem. Na internecie pojawiają się różne wersje to i ja upiekłam swoją. Podoba mi się również nazwa ciasta JAMAJKA. Jeśli macie ochotę na inne moje ciasta to zapraszam tutaj Ciasto 4 jajka 1/2 szklanki cukru 3 łyżki(...)następnie żółtka. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie połączyć z pianą , mieszając łyżką. Foremkę o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papierem . Tylko dno. Wlać ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 25 minut do tzw suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika i wystudzeniu ciasto przekroić na dwa blaty. Nasączenie sok z cytryny
O kuchni z uczuciemsobotnie przedpołudnie polecam przepis na ciasto Maurycy, pyszne ciasto makowo- miodowe z masą grysikową. Warto je przygotować, bo jest przepyszne. Polecam gorąco!!! SKŁADNIKI: Ciasto miodowe: 400g mąki, 150g masła, 2 jajka, 1,5 łyżki miodu płynnego, 2/3 szklanki cukru, 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej, Biszkopt makowy: 4 białka 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka octu 1 łyżka mąki pszennej(...)suchego maku Masa: 1,5 szklanki mleka, 7 łyżek kaszy manny, 1 opakowanie cukru waniliowego, 3 łyżki cukru pudru, 200g masła, Dodatkowo: cukier puder do posypania PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto miodowe : Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z masłem. Dodaję jajka, miód, cukier oraz sodę oczyszczoną. Zagniatam ciasto. Ciasto dzielę na dwie równe części. Rozwałkowuję i wykładam na blaszkę o wymiarach
Tradycyjna kuchnia KasiJest to jedno z ulubionych ciast mojego męża. Bardzo lubi wszystkie ciasta, ciasteczka, babeczki w których występuje masa budyniowa. Jesień już do nas zawitała. Coraz więcej czasu spędzamy przykryci ciepłym kocem z kubkiem aromatycznej herbaty w ręku. Tarta to smaczny dodatek do mile spędzonego wieczoru. Ciasto składa się z trzech elementów i każda z tych części ma swojego fana(...)Mąż najbardziej lubi masę budyniową, ja spód ciasta a borówkę ze smakiem zajada nasza pociecha. Składniki: Tarta - 250 g mąki - 150 g masła pokrojonego w kostkę - pół łyżeczki drobnoziarnistej soli - 1 jajko - 1 łyżka zimnego mleka - 3 budynie waniliowe - 0,7 l mleka - 3 łyżki miękkiego masła - 3 łyżki cukru - szklanka borówek amerykańskich
Pan i Pani Smith w kuchniCiasto, które zachwyca swoim kolorem i smakiem. Intensywnie zielone ciasto ze szpinakiem, bardzo pyszne, miękkie i wilgotne. To dzięki życzliwości marki Garneczki.pl w mojej kuchni powstał ten właśnie aromatyczny wypiek szpinakowy. Zapraszam! Składniki: CIASTO: 450 g szpinaku mrożonego szklanka cukru 4 jaja 1 szklanka oleju 2 szklanki mąki krupczatki 3 łyżeczki proszku do pieczenia MASA JEŻYNOWA: 250 ml śmietany kremowej(...)świeżych jeżyn, jagód, aroni 1 śnieżka MASA ŚMIETANOWA: 250 ml śmietany kremowej 30% 2 opakowania śmietan-fixu 3 łyżki cukru pudru Około 100 g świeżych owoców do dekoracji Wykonanie: CIASTO: Szpinak rozmrażamy i odsączamy z wody. Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy porcjami cukier. Kiedy będą dobrze ubite dodajemy po jednym żółtku i miksujemy
Podróż w kulinariaDiabelsko czekoladowe i niebiańsko pyszne! Takie jest Devil's food cake. Każdy czekoladoholik zakocha się w tym cieście od pierwszego kęsa. Delikatne, puszyste, wilgotne, intensywnie czekoladowe ciasto i wspaniała kremowa czekoladowa masa, która nigdy do końca nie zastyga kusząc swym iście diabelskim połyskiem. Kto przejdzie na "ciemną" stronę mocy? Skuście się bo naprawdę warto!!! PS. Nieco uzależnia... ;-) Składniki: Ciasto(...)jajko i znów mąkę. Stopniowo dodawać pozostałą makę miksując cały czas. Masa stanie się dość gęsta. Powoli po łyżce wlewać rozpuszczone kakao z cukrem, mieszając masę łyżką lub szpatułką. Ciasto przelać po równo do przygotowanych tortownic. Piec około 30 minut, do momentu aż wbity w ciasto patyczek będzie suchy. Wyjąć z piekarnika, przestudzić przez około 10 minut, następnie zdjąć obręcze
maniapieczeniakilku dni miałam straszną ochotę na jakieś ciasto z jabłkami. Akurat dopadło mnie jakieś przeziębienie z temperaturą włącznie, więc o skomplikowanych czy pracochłonnych wypiekach nawet nie było mowy. No, ale co zrobić jak tak bardzo, bardzo mocno chce się tego jabłecznika? Szczęśliwie dla mnie w lodówce było ciasto francuskie, co prawda zakupione w zupełnie innym celu. Jak było ciasto(...)wiedziałam, że w końcu będzie coś pysznego i na dodatek jabłkowego. Tego mi było trzeba. Mało pracy, krótki czas oczekiwania i taka nagroda... Prosta tarta jabłkowa składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego 5 jabłek 0.5 łyżeczki cynamonu 1 duże jajko 100 ml śmietany kremówki 80 g brązowego cukru ewentualne masło do foremki wykonanie Ciastem francuskim wykładamy foremkę do tart. Jeśli
Przysmaki KarolkiKosz jabłek- i co dalej? jak to co, szarlotka! Dom pachnący szarlotką to szczęśliwy dom, pełen ciepła, tym razem postawiłam na orkiszowe ciasto, masę z winnych jabłek z dodatkiem skórki z pomarańczy i makową bezę, całość wyszła krucha, pyszna! Najlepsza jeszcze ciepła...... Ciasto podałam na talerzyku z serii Jesień Porcelana Bogucice Składniki: Ciasto : 2 szklanki czubate mąki orkiszowej(...)cytrynowy Beza makowa: 4 białka 1/2 szklanki cukru pudru 2 płaskie łyżki suchego maku 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: cukier z cynamonem lub cynamon 1 łyżka bułki tartej Wykonanie: Ciasto: Wszystkie składniki ciasta wyrobić razem na stolnicy na kruche ciasto, odłożyć 1/3 części ciasta i włożyć do zamrażarki a resztą wylepić spód wyłożonej pergaminem blaszki do pieczenia o wym 25/30
Wanilia i KardamonMój mąż uwielbia ananasa, więc tym razem nie było wątpliwości, kto zje gotowe ciasto :) Ta tarta najlepiej smakuje dobrze schłodzona, więc możecie przygotować ją poprzedniego dnia i przechować w lodówce do momentu przyjścia gości. Ważne, żeby dobrze przykryć foremkę, żeby ciasto nie złapało innych zapachów. Jeśli zależy Wam na czasie, przygotujcie dżem ananasowy z ananasa z puszki – jest bardziej(...)miękki i łatwiej go rozgotować. Tartę piekłam w foremce z wyciąganym dnem o średnicy 25 cm. Składniki na ciasto: 1 kopiasta szklanka mąki 1/3 szklanki cukru 30 g masła 30 g margaryny 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na krem: 250 g serka mascarpone 50 g białej czekolady Składniki na dżem ananasowy: 500 g świeżego ananasa 2 łyżki
CiastkozercyDziś zapraszam Was na ciasto o bardzo intrygującej nazwie. Szukałam informacji w internecie skąd wzięła się ta nazwa. Podobno teściowa przygotowała to ciasto dla swojej synowej i nie wydrylowała wiśni. I to była jej zemsta. Swoją drogą jestem ciekawa czy to prawda i za co była ta zemsta. Wracając do ciasta muszę Wam powiedzieć, że jest przepyszne. Delikatny kruchy spód(...)mocno wiśniową galaretką, śmietankową masą i chrupiącą, migdałową bezą. Pycha!!! Zresztą przekonajcie się sami. Tylko pamiętajcie o tym, żeby użyć wydrylowanych wiśni ;-) Zapraszam!!! Składniki: Kruche ciasto: 3 szklanki mąki tortowej, 250 g masła lub margaryny ( zimnej), 4 łyżki cukru pudru, 5 żółtek, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, Warstwa wiśniowa: 3 galaretki wiśniowe, 500 g wiśni z kompotu (wydrylowanych
Passion of Cookingtego co zdążyło nam jeszcze ofiarować lato. Brzoskwinie.. Soczyste i rozpływające się w ustach - kto ich nie lubi? :) Na pewno nie my, dlatego zapraszamy Was dzisiaj na ciasto z brzoskwiniami - z lekko piernikową nutą. W dzisiejszej propozycji brzoskwinie zaprzyjaźniły się z orzeszkami ziemnymi, nerkowca i migdałami. Bardzo prosty w przygotowaniu i naprawdę smakowity wypiek. Ciasto jest delikatne, wilgotne(...)naprawdę.. ciężko się od niego oderwać. Częstujcie się, nasze ciasto w taki dzień jak dziś zapewne Was rozgrzeje: Składniki: 600g mąki tortowej 600g maślanki 4 jaja 6 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej 3 czubate łyżki kakao 4 łyżeczki sody oczyszczonej 250 g cukru trzcinowego (lub zwykłego) 3/4 szklanki oleju lub 0,5 szklanki rozpuszczonego masła skórka otarta
Symfonia Smakówposzedł w zapomnienie i ostatnio przeglądając internet trafiłam na niego ponownie na blogu Moniki . Tym razem klamka zapadła - piekę :) Strasznie żałuję, że skorzystałam z przepisu tak późno, bo ciasto jest przepyszne. Kruchy spód, słodziutka góra i rozpływające się jabłka w środku. Rewelacja! Zachęcam do skorzystania z przepisu jeśli lubicie ciasta z jabłkami (ja uwielbiam!). Proporcje podaję(...)Przesianą mąkę wymieszać z cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia. Dodać jajko, masło oraz serek waniliowy i aromat. Przy użyciu haka w mikserze lub ręcznie zagnieść elastyczne ciasto. Po wyrobieniu ciasta podzielić je na dwie części. Jedną częścią ciasta wylepić dno blachy (wcześniej posmarowanej masłem i obsypanej mąką). Jabłka obrać pokroić na połówki, wydrążyć gniazda nasienne. Połówki jabłek ułożyć
Walijskie PichcenieTarta z gruszkami i mascarpone Tarta z gruszkami Składniki ciasto: 125 g miękkiego masła 250 g mąki 1 jajko 1 łyżka cukru waniliowego szczypta soli ponadto na wierzch tarty: 2 gruszki 2 jajka 3 łyżki cukru(...)Masło, mąkę, jedno jajko oraz jedną łyżkę cukru waniliowego wkładamy do miski, lub wysypujemy na stolnicę i wyrabiamy tak długo, aż połączymy wszystkie składniki i otrzymamy jednorodne ciasto. Formujemy z ciasta kulę i wstawiamy ją do lodówki na 30-40 minut, następnie wyjmujemy i wałkujemy na stolnicy, starając się uzyskać kształt nieco większy od wielkości naczynia w którym
Miód i pieprzSzarlotka to jedno z moich ulubionych ciast – szczególnie na ciepło i z lodami :) Z podanych proporcji możecie upiec ciasto na standardowej dużej blaszce, ja zdecydowała się na tortownicę o średnicy 24 cm, bo taki sposób podania podoba mi się bardziej. W dodatku trudniej ukroić mały kawałek z takiego ciasta więc następny plus ;) Składniki: 500 g mąki 0,5 szklanki(...)kawałki, żeby zmiękło. Suche składniki mieszamy razem w misce. Jajka wbijamy do miseczki, zostawiamy sobie 1 białko (będzie potrzebne później). Wszystkie składniki zagniatamy razem na jednolitą masę. Jeśli ciasto jest za kruche, można dodać nieco śmietany do uzyskania jednolitej konsystencji (ja używam kremówki). Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części – jedną nieco większą od drugiej. Większą częścią ciasta wykładamy tortownicę
Ciastkozercy