ciasto - 164325 przepisów (strona:800/10955)

Drożdżowe 243

Najzwyklejsze ciasto drożdżowe, a jakie pyszne, bardzo puszyste, z chrupiącą skórką, mięciutkie w środku, nic dziwnego że nawet małe smyki wyciągają rączki po więcej :). Pierwotnie miałam z niego zrobić pampuchy – czyli takie bułeczki drożdżowe, gotowane na parze, ale ciasto było tak klejące, że nie dałam rady uformować bułeczek. Powstał więc placek ze śliwkami i pyszną pełnoziarnistą kruszonką. Przepis dała(...)dodać 3 łyżki mąki (zabrać z 650 gr). Odstawić aż rozczyn ruszy, znaczy zgęstnieje, zacznie rosnąć. Do miski wsypać resztę mąki, wbić jajka, dodać rozczyn, sól, wymieszać, wyrobić gładkie ciasto. Po koniec wyrabiania dodać roztopione i przestudzone masło. Dokładnie wyrobić jeszcze raz, można za pomocą robota. Ostawić do wyrośnięcia, ma podwoić swoją objętość. Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt

moj przepis na
Pieczone racuchy drożdżowe z frużeliną wiśniową 236

czasie drożdżową mieszankę dodać do miski z mąką (j eżeli mamy drożdże suche do dodajemy je do maki i dajemy resztę składników, nie robimy zaczynu ), wymieszać, dobrze wyrobić, aby ciasto nie miało grudek i było elastyczne, lekką błyszczące, ciasto będzie się bardzo kleiło dlatego najlepiej wyrabiać w robocie.  Pod koniec wyrabiania dodać tłuszcz. Odstawić ciasto w ciepłe miejsce (idealna(...)temp. dla wyrastania ciasta drożdżowego to 26-27 st.), aby podwoiło swoją objętość. Nagrzać piekarnik do 180 st. Przygotować dwie blachy wyłożone papierem do pieczenia. Przygotować kubek z gorącą wodą. Ciasto nabierać łyżką, za każdym razem maczaną uprzednio w wodzie (by się nie kleiło do łyżki), racuchy układać w 4 cm odstępach od siebie, bo rosną

moj przepis na
Chałka pszenno-żytnia z lukrem pomarańczowym 229

Chałka specjalnie na życzenie mojego męża. Uwielbia z rana na śniadanie zajadać się ciepłą chałką z dżemem Ja zresztą też. Chciałam opracować taki przepis, który umożliwia zrobienie ciasta wieczorem, wyrastanie w piekarniku przez całą noc i upieczenie. Dzięki czemu nie muszę wstawać z rana, zajmować się przyrządzeniem chałki, czekać minimum 30 min na wyrastanie, a później 30 min na pieczenie(...)duże chałki: 50 gr świeżych drożdży lub 25 g suchych drożdży 250 ml mleka szczypta soli 1/4 szklanki cukru u mnie brązowy 2 duże jajka, roztrzepane (3/4 do ciasta i 1/4 do posmarowania przed pieczeniem) 400 gr mąki pszennej chlebowej (u mnie typ 720 z Biedronki (Nowość)) 150 gr mąki żytniej typ 2000 100 gr masła, roztopionego i przestudzonego

moj przepis na
Seromak 253

dalszy, po chatce i pierniku staropolskim (który już nastawiłam) przyszedł czas na coś co bardzo chciałam zrobić ale zawsze brakowało okazji i zapału. Seromak, nazwa może niezbyt ładna ale ciasto jest przeprzepyszne. Składa się z 3 warstw, z kruchego spodu, u mnie wersja pierniczkowa, masy makowej i masy serowej. Masa makowa i serowa są przepyszne, wilgotne, aromatyczne i stanowią idealny(...)Moje wypieki, ja oczywiście troszeczkę przepis zmieniłam. Składniki na tortownicę 20 cm: (ale spokojnie nada się kwadratowa forma o boku 24 cm czy tortownica o średnicy 23 cm, wówczas ciasto wyjdzie nieco niższe) seromak_mojprzepisna.pl listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='300 gr pierniczków bez lukru mleka żeby spryskać/namoczyć pierniczki 250 gr suchego maku 2 jajka

moj przepis na
Pączki babuni 225

chłopca, który ostatnio troszkę się nacierpiał, przeszedł drugą operację ucha w okresie 6 miesięcy. Mareczku to dla Ciebie, cieszymy się że jesteś takim dzielnym chłopcem! Pączki robi się rewelacyjnie, ciasto po wyrobieniu bardzo szybko i ładnie rośnie, paczki są puszyste, nie gumowate, delikatne i lekkie. Mi osobiście bardziej smakują te niż Pączki z czekoladą . Ale to kwestia gustu. W przypadku(...)tego ciasta, wyrabianie jest troszkę cięższe ponieważ ciasto bardzo się klei, najlepiej wyrabiać w robocie z hakiem do drożdżowego. Przepis pochodzi ze strony Smaki życia wg. przepisu pani Magdy Gessler. listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='około 610 gr mąki tortowej 160 ml mleka u mnie sojowe 33 gr drożdży świeżych 100 gr cukru 160 gr masła rozpuszczonego

moj przepis na
Drożdżówki z budyniem i karmelizowanym rabarbarem 245

tych 500 gr), cukier, wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce na 10 min, tak żeby zobaczyć czy drożdże ruszą (zaczna bąbelkować). Dodać do drożdży resztę mąki, jajko, masło, sól. Wyrobić ciasto, dość długo, ja wyrabiałam w robocie przez 15 min na 1 biegu lub na minimum. Jak już ciasto jest wyrobione, jest gładkie i elastyczne, będzie dość luźne i może się(...)kleić do rąk. Ciasto odstawić na godzinę lub dwie w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Ponownie wyrobić ciasto, teraz już krótko. Ciasto podzielić na 12 równych części. Każdą część położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dużych 4-5 cm odstępach od siebie bo bardzo rosną, przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia 40 min. Po tym czasie, w każdej

moj przepis na
Irlandzkie ciasto świąteczne z bakaliami i rumem 306

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Ciasto idealne jeśli chcemy upiec je przed świętami, a w święta zająć się przygotowaniem innych potraw! Można je upiec nawet 3-4 tygodnie przed Bożym Narodzeniem, a potem tylko skropić mocną herbatą lub rumem by nie było zbyt suche. Bardzo polecam szczególnie dla zapracowanych! W oryginalnym przepisie można(...)znaleźć nawet 2 szklanki suszonych porzeczek jednak wtedy ciasto jest bardzo kwaśne, dlatego trochę zmniejszyłam ich ilość. Dla kogo: dla wszystkich kochających ciasta z bakaliami dla tych, którzy chcą załatwić pieczenie ciast wcześniej i mieć spokój przed świętami dla chcących spróbować tradycyjnego irlandzkiego ciasta Składniki: /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband

Mania Wypiekania
Ciasto korzenne 175

Ciasto korzenne  Ciasto korzenne, to jest jedno z moich ulubionych ciast, ponieważ uwielbiam wszystko co w sobie ma przyprawę korzenną (naprawdę wszystko!). Jest to bardzo proste w przygotowaniu ciasto, ale jakie pyszne, że aż trudno opisać słowami. Puszyste, w miarę słodkie, niesamowicie pachnące domową przyprawą korzenną. Jest po prostu idealne!  Jeżeli nie lubicie przypraw korzennych to polecam ciasto(...)czekoladowo-kawowe (przepis  TU ). Ciasto korzenne - przepis: Składniki: 2 jajka 100 g masła 3/4 szklanki mleka 1 szklanka mąki 3 łyżeczki domowej przyprawy korzennej (przepis TUTAJ ) 2 łyżeczki kakao 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki płatków chilli (opcjonalnie) 100 g powidła śliwkowego lub z żurawiny Przygotowanie: W misie łączymy ze sobą jaja, roztopione i przestudzone masło

Kuchnia Łukasza
Malinowy Król 794

ciasto od razu wpadło mi w oko w pobliskiej cukierni. Nie mogłam przejść obok niego obojętnie. Skusiłam się i kupiłam. Tak mi posmakowało, że nie byłabym sobą gdybym go sama nie przygotowała. Przyznam się nieskromnie, że ciasto wyszło jeszcze lepsze niż to z cukierni. Ma delikatne i kruchutkie ciasto oraz rozpływający się w ustach krem. Jak dla mnie obłęd(...)malinki.... Mmmmmm..... Wypróbujcie sami! :) Ciasto na talerzyku "Malta" od Porcelany Bogucice. Ciasto: 250 g margaryny 250 g mąki szkl cukru   1 op. cukru waniliowego   1 łyżeczka proszku do pieczenia   5 jajek 60g płatków migdałowych Krem: 1l śmietanki 30%   2,5 łyżki żelatyny 7 łyżek cukru pudru   łyżka cukru z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu Dodatkowo

Smakołyki Asi
Pyrnik czyli pseudo sernik z ziemniaków 223

Wiecie już że kocham serniki i namiętnie piekę alternatywne wegańskie, natrafiłam na bardzo stary przepis na ciasto, które bazuje na ziemniakach, które zresztą w można znaleźć w przepisach na serniki, ale to ciasto sera nie zawiera wcale ale cudnie udaje sernik czyli mamy PYRNIK. Ps. zdjęcia i próbę smaku robiłam, gdy ciasto było jeszcze ciepłe , ale po kilku godzinach masa(...)orzechów włoskich 100 g brązowego cukru jakiś aromat ja dałam ziarenka z 1 laski wanilii 50 ml wody po gotowanej ciecierzycy (wg mnie pominięta nie wpłynie znacząco na ciasto, będzie bardziej zbite) Ciasto: 400 g mąki (u mnie było t0 200 g pszennej i 200 g żytniej) 150 ml oleju roslinnego 100 g brązowego cukru 50 ml wegańskiego jogurtu naturalnego

greenscarf
Pseudo sernik z ziemniaków 238

Wiecie już że kocham serniki i namiętnie piekę alternatywne wegańskie, natrafiłam na bardzo stary przepis na ciasto, które bazuje na ziemniakach, które zresztą w można znaleźć w przepisach na serniki, ale to ciasto sera nie zawiera wcale ale cudnie udaje sernik. Ps. zdjęcia i próbę smaku robiłam, gdy ciasto było jeszcze ciepłe , ale po kilku godzinach masa idealnie się zwiąże(...)orzechów włoskich 100 g brązowego cukru jakiś aromat ja dałam ziarenka z 1 laski wanilii 50 ml wody po gotowanej ciecierzycy (wg mnie pominięta nie wpłynie znacząco na ciasto, będzie bardziej zbite) Ciasto: 400 g mąki (u mnie było t0 200 g pszennej i 200 g żytniej) 150 ml oleju roslinnego 100 g brązowego cukru 50 ml wegańskiego jogurtu naturalnego

greenscarf
Snikers wg Siostry Anastazji 264

Składniki: ciasto I 7 jaj 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru pudru ciasto II 25 dag mielonych orzechów 3/4 szklanki cukru pudru 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 białek masa 5 żółtek 1/2 szklanki słodkiego mleka 1/2 szklanki cukru kryształu 1 1/2 kostki(...)masła dodatki 1 puszka mleka skondensowanego czekolada na polewę Wykonanie: Ciasto I Ubić białka z cukrem, dodać żółtka, a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto upiec przekroić na dwie części. Ciasto II Ubić białka z cukrem, dodać orzechy i  mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Upiec ciasto. Masa: Żółtka roztrzepać z mlekiem i cukrem

Pychotkaaa
Styropian z żurawiną, czyli "sernik" na jogurtach greckich 220

był smaczny. No bo skoro "sernik" to nie potrzebuję mieć przepisu i można go stworzyć z głowy :) tak zrobiłam i... o mały włos upiekłabym samą bezę na kruchym cieście :P bo nie dodałam kluczowego przecież składnika - jogurtów! Na szczęście oprzytomnienie przyszło w porę, zebrałam te 2 wyłożone już łyżki z ciasta ;) i dodałam brakujące jogurty :) Co mi wyszło? Zdaniem moim(...)opakowania po 400g jogurtu greckiego potrzebne na ten wymiar formy zapłaciłam dokładnie 5,37 zł. Warto? Nawet bardzo! Szczególnie, że jogurt nawet bez promocji nie jest drogi :) Składniki: Ciasto: 3 szkl. mąki 1 kostka masła 82% tłuszczu 5 żółtek 1/2 szkl. cukru drobnego do wypieków (kryształu można dać odrobinę więcej) 2 łyżeczki proszku do pieczenia opcjonalnie 1 łyżka kwaśnej śmietany

Kolorowy Przepisownik
rogale marcinskie 160

Ciasto: 1 szklanka cieplego mleka 1 lyzka suchych drozdzy 1 jajko 1/2 lyzeczki ekstraktu z wanilii 3 1/2 szklanki maki 3 lyzki cukru szczypta soli 225g miekkiego masla ( 2 lyzki  do ciasta) Nadzienie: 30 dag bialego maku 10 dag pasty migdalowej (marcepanu) 3/4 szklanki cukru pudru 10 dag orzechow wloskich 10 dag zblanszowanych migdalow 1 lyzka kandyzowanej skorki pomaranczowej(...)wymieszac mąke,sól i cukier, dodac lekko miekkie maslo (2 lyzki) i rozetrzec palcami razem z produktami sypkimi w naczyniu.Plynne skladniki dodać do suchych ,wymieszać i krótko wyrabić ręką ciasto, az stanie sie gladkie . Nie wyrabiac za dlugo - to ciasto powinno zostac lekko lepiace . Formować z ciasta prostokąt przykryc folia i schlodzic w lodowce 1 godzine. Schlodzone ciasto rozwalkowac

w mojej kuchni
CIasto z jabłkami i masą truskawkową według Siostry Anastazji 784

Ostatnio nie mam zbyt wiele czasu na pieczenie, dlatego najczęściej piekę teraz szybkie łatwe ciasta. Jednak niedawno pokusiłam i przygotowałam takie warstwowe, pyszne ciasto według przepisu Siostry Anastazji. Ciasto wyszło naprawdę baaaardzo pyszne! Kruche ciasto z jabłkami, mus truskawkowy, beza a wszystko to przeplatane masą śmietanową. Mówię Wam pychota!   Ciasto jabłkowe:   300g mąki pszennej,  50g masła(...)szklanki cukru,  łyżeczka proszku do pieczenia,  1 kg jabłek. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać jajka, cukier i stopione, przestudzone masło. Zagnieść gładkie ciasto. Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Na dno natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy o wym. 25x37cm wyłożyć połowę ciasta, starte jabłka oraz rozwałkowaną drugą część ciasta

Z miłości do słodkości