mieł okazji to zapraszam do wypróbowania przepisu :) Składniki: kurczak ok 1,5 kg 1 butelka piwa 500 ml 4 ząbki czosnku olej słodka mielona papryka ostra mielona papryka sól, pieprz Wykonanie: Kuraczaka dokładnie myjemy, osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. 4-5 łyżek oleju mieszamy z solą, papryką słodką, ostrą oraz pieprzem i taką marynatą nacieramy mięso (zewnątrz
magiczna kuchnia Kasitymianku 1 jabłko 2 jaja 100 g sera sałatkowego typu bałkańskiego lub fety 50 g orzechów włoskich odrobina soku z cytryny 100 ml śmietanki kremówki 30% sól morska, świeżo mielony czarny pieprz Przygotowanie tarty z burakami: Przygotowanie ciasta kruchego w malakserze: Jeśli jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami robota z nożem do ciasta kruchego, to wszystkie składniki ciasta włożyć do misy(...)pieczenie na ślepo” – z ang. blind baking) . Następnie ściągnąć obciążenie i piec kolejne 5 minut . Przygotować farsz : Jaja zmiksować ze śmietaną. Przyprawić szczyptą soli, sporą ilością świeżo mielonego czarnego pieprzu i łyżeczką świeżych listków tymianku (resztę tymianku zachować na później) . Wymieszać. Odstawić na bok. Ugotowane, obrane, zimne buraki pokroić w cienkie plasterki (najlepiej i najszybciej zrobicie
Moja DelicjaSkładniki: kurczak 1,5 kg, bio papryka słodka granulowana Royal Brand 2 łyżeczki, papryka ostra mielona 1/2 łyżeczki, kminek mielony 1/2 łyżeczki, kucharek 1 łyżka, garam masala Royal Brand 1 łyżeczka, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka, śmietana gęsta 250 ml, woda 1/2 szklanki kurczaka podzielić na cztery porcje, odciąć nadmiar tłustych skór, kuperek, opłukać
W Mojej Kuchni Lubięcebula 2 papryczki chili 1 pierś z kurczaka 3 banany 1 marchewka 1/2 cukinii 1 łyżeczka curry puszka mleka kokosowego 1 l bulionu 1 łyżeczka sosu sojowego słodka papryka mielona sól, pieprz 1 łyżka oliwy z oliwek Wykonanie: Zagotowujemy bulion i wrzucamy do niego banany pokrojone w plasterki. Chwilkę gotujemy, a następnie blendujemy na gładki krem. Na patelni rozgrzewamy(...)siekamy i wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z niepotrzebnych części i kroimy w kostkę. Wrzucamy na patelnię do zeszklonej cebuli. Podsmażamy, przyprawiamy curry, papryką mieloną, pieprzem oraz solą, a następnie zawartość patelni przenosimy do garnka z kremem bananowy. Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w słupki. Wrzucamy do zupy. Gotujemy ok. 10 min. Cukinię obieramy
Kuchnia MagdaLenySkładniki : 8-9 średnich ziemniaków olej do pieczenia przyprawy : 1 łyżka-solidna,kopiasta, mielonych suszonych pomidorów ( puder -można zmielić w młynku do kawy ) 1 płaska łyżka ostrej papryki mielonej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka , rozkruszonego suszonego tymianku 1/2 łyżeczki curry 1 płaska łyżeczka cukru Ziemniaki obieramy i obgotowujemy w całości , do momentu ,aż zaczną się robić miękkie
Ogrodnik w podróżynajlepiej na całą noc. Wyjąć z lodówki na 20 minut przed robieniem rogalików. Nadzienie: 300 g białego maku 1 szklanka mleka 100 g mielonych migdałów 75 g mielonych orzechów włoskich 200 g suszonych daktyli bez pestek 100 g suszonych fig 3 łyżki ksylitolu 2 łyżeczki płynnego ekstraktu ze stewii skórka otarta z dwóch ekologicznych pomarańczy 2 łyżki gęstej
FitKotstyle="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 4 tuszki świeżej makreli marynata : 1/2 kostki masła 1 łyżka papryki słodkiej – mielonej 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka ziaren, mielonej kolendry 1 łyżeczka musztardy dijon 1 łyżka miodu – kopiasta 1 łyżka czerwonego wina , wytrawnego sól do smaku Makrele oczyszczamy ze wszystkich niejadalnych elementów . Szczególnie uważnie usuńcie szare błonki
Ogrodnik w podróżyMakaron ze szpinakiem i pieczarkami to szybki i smaczny pomysł na sycący obiad. Składniki tego dania same w sobie nie mają wyrazistego smaku, ale dzięki przyprawom - dużej ilości świeżo mielonego pieprzu i słusznej ilości czosnku - potrawa staje się wyrazista i charakterna. Kremowy, śmietanowy sos nadaje jej za to delikatności, łączy i równoważy smaki. Bardzo polecam wszystkim zapracowanym - taki(...)powstaje w niespełna 15 minut! Składniki: 10 pieczarek 2-3 garście młodego szpinaku 1 duży ząbek czosnku 2-3 "gniazdka" makaronu pappardelle albo tagliatelle sól pieprz grubo mielony albo młotkowany 1 łyżeczka masła 1 łyżka oleju rzepakowego 3/4 szklanki gęstej śmietany 12% lub 18% Przygotowanie: Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać olej
Kulinarne Inspiracjeduża wiązka świeżego lubczyku lub 1 łyżka suszonego (opcjonalnie) 4 listki laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 6 ziaren pieprzu czarnego sól do smaku (u mnie 3 łyżeczki) pieprz czarny mielony do smaku natka pietruszki lub lubczyk do dekoracji (opcjonalnie) Przygotowanie: Kurczaka umyć, oczyścić z ewentualnych pozostałości piór, włożyć do dużego garnka (co najmniej 5 - 6 litrowego) i zalać zimną(...)godzinę. Z ugotowanego rosołu wyjąć kurczaka i warzywa, a sam rosół przecedzić przez sitko. Rosół podawać z ugotowanym makaronem, pokrojonymi warzywami i cząstkami kurczaka z rosołu. Przyprawić do smaku mielonym pieprzem i zieleniną już w talerzu. Z mięsa kurczaka i warzyw wyjętych z rosołu, po zmieleniu w maszynce można przygotować pulpety i podawać je do rosołku. Uwaga! Promocja
Kuchcik gotujeSkładniki: łopatka bez kości 1,5 kg, kucharek 1 łyżka, czosnek niedźwiedzi 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, smalec 1 łyżka, ziele angielskie 5 sztuk, liście laurowe 2 sztuki, cebula 5 sztuk, woda 1,5 szklanki, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka porcję łopatki
W Mojej Kuchni Lubięobłędny. Niesamowite połączenie smaków seler i ryż. Polecam, szybki, pyszny obiad lub kolacja. Potrzebujemy: Dla 4 osób 1 korzeń selera 250g mielonej wieprzowiny np. łopatki lub szynki 250g mielonej wołowiny 1 łyżeczka kminku 3 łyżki wódki 1 szkl. ryżu 200g świeżego szpinaku 3 łyżki dżemu z żurawiny 3 łyżki śmietany 12% 1/2 łyżeczki tymianku lub 3 gałązki świeżego
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/Okrasa reklamują, ma w swojej ofercie wanilię, która nie nadaje się do wyskrobywania z niej ziarenek, ale za to idealnie nadaje się do zrobienia ekstraktu, cukru, pasty i wanilii mielonej. Cena – 2 zł za laskę. Można szaleć. Ja używam sporej ilości wanilii, bo lubię jej intensywność i ziarenka, które fajnie wyglądają w kremach i potrawach. Jeśli lubicie mniej intensywnie(...)cukrem i dodaję roztarty z ziarnami wanilii cukier. Mieszam, przesypuję do słoika, zamykam szczelnie i odstawiam na minimum 3 dni. Po tym czasie cukier pachnie i smakuje obłędnie. Wanilia mielona – puder waniliowy. Czasem kupimy wanilię i ona sobie leży, schnie i czeka na lepsze czasy. Takie wysuszone laski też znajdą swoje zastosowanie. Jeśli chcecie spróbować pudru waniliowego, to kupcie
ladykitchenpuszka pokrojonych 1 łyżka oleju lub masła klarowanego 1 łyżeczka startego świeżego imbiru 2 pestki kardamonu 3 goździki 1 liść laurowy 1 łyżeczka kolendry mielonej 1 łyżeczka kuminu mielonego 1/2 łyżeczki kurkumy sól do smaku 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki chili 2 - 3 łyżki gęstej śmietany 36% 1 - 2 łyżki posiekanych orzechów nerkowca lub migdałów natka posiekanej
Kuchcik gotujekaczki bez podrobów 2 płaskie łyżeczki soli 1 ząbek czosnku o średniej wielkości 2 łyżeczki czubate mąki 5 łyżeczek płaskich papryki mielonej 5 dkg smalcu pieprz mielony 3 dkg cytryny usiekana natka pietruszki Sposób przygotowania: Kaczkę oczyścić, umyć, wyporcjować, natrzeć czosnkiem i solą, oprószyć mąką wymieszaną z papryką, obrumienić na tłuszczu. Przełożyć do rondla, udusić w powstałym sosie
Przepisy kulinarne babci Antoniny