ęsty) - 1-2 ząbki czosnku - 1/2 pęczka koperku - sól i świeżo mielony pieprz Czosnek obrać, zmiażdżyć, lekko posolić, dodać jogurt, pokrojony koperek. Doprawić do smaku solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Odstawić do lodówki. Cukinie umyć, odciąć końcówki. Zetrzeć na grubych oczkach tarki, wsypać sól, zamieszać i odstawić na kilka minut. Następnie odlać nadmiar płynów. Do miski dodać jajka
Smaczne ZdroweSkładniki: makrela wędzona 1 większa, rzodkiewki 1 pęczek, zielenina 1/2 pęczka, por 1 mały, cebula 1 sztuka, olej rzepakowy - ile potrzeba, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki opłukane(...)rzodkiewki, por, trochę koperku, natki pietruszki w rozdrabniaczu zmiksować, wsypać do miski świeżą wędzoną makrelę dokładnie obrać z ości, dodać do miski, wsypać pokrojoną w kostkę cebulę dodać pieprz mielony, olej rzepakowy i wszystko dokładnie widelcem połączyć na pastę, schować do lodówki na 30 minut aby smaki się przegryzły pasta jest aromatyczna, pyszna, zdrowa i smakuje z ciemnym pieczywem
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 1.5kg schabu bez kości, 9 ząbków czosnku, olej, papryka słodka mielona, papryka ostra mielona, pieprz, sól, majeranek, rozmaryn, 3 liście laurowe, 6 ziarenek ziela angielskiego, 4 goździki, gałka muszkatołowa. 1 litr mleka. Przygotowanie: Smacznego
W kuchni u Monikikaszy jaglanej szczypta soli 2 łyżki masła 30 g cukru trzcinowego 150 g puree z dyni 6 g przyprawy do piernika 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu 70 g suszonych moreli 35 g suszonej żurawiny 35 g rodzynek 10 g płatków migdałowych WYKONANIE Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. W garnku zagotować wodę, dodać szczyptę soli
Passions hobbies lifewspominając już o żurawince :) Danie jest bardzo smaczne i pożywne, a na dodatek robi się je dosyć szybko :) Składniki (na ok. 4-5 porcji): Klopsiki: ok. 550 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 3 pełne łyżki bułki tartej 1 średni ugotowany ziemniak 1 mała cebula 1 jajko 2 łyżki śmietanki UHT 18% sól pieprz 2-3 łyżki oleju(...)ziemniaka i rozgniatamy go widelcem. Wbijamy jajko i całość dokładnie mieszamy. Cebulę kroimy na drobną kosteczkę i podsmażamy na patelni na 2-3 łyżkach oleju. Jeszcze ciepłą dodajemy do mielonego mięsa wraz z ziemniaczaną masą. Dokładnie wszystko wyrabiamy, najlepiej ręcznie. Na koniec doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Zwilżonymi dłońmi formujemy z mięsnej masy kuleczki o wielkości małego orzecha włoskiego
MyCookBook.plgałka muszkatołowa – 1/2 łyżeczki 0,05 zł zioła (np. oregano) – 1 łyżeczka 0,10 zł chili w proszku – 2 szczypty 0,05 zł pieprz czarny, grubo mielony – 1/2 łyżeczki 0,05 zł sól – wg upodobania 0,05 zł Razem 4,80zł © nerdskitchen.pl PRZYGOTOWANIE 1. PRZYGOTOWANIE SKŁADNIKÓW I FOREMEK (5 min) Zaczynamy od starcia sera(...)uzyskania gładkiej, jednolitej masy, która zacznie gęstnieć – będzie ona gęstsza niż tradycyjny sos beszamelowy. Gotujemy masę jeszcze przez 2 minuty, często mieszając. Doprawiamy sos gałką muszkatołową, świeżo mielonym pieprzem, ziołami (u nas oregano, może być też suszona pietruszka lub zioła prowansalskie), chili oraz solą. Przypraw powinno być nieco za dużo na tę chwilę, gdyż do masy dodajemy jeszcze
Nerds Kitchenśredniej dyni hokkaido – 1 szklanka cukru – odrobina gałki muszkatołowej – 1 łyżeczka mielonego imbiru – 5 łyżeczek łyżeczka cynamonu W naczyniu wymieszać ze sobą gałkę muszkatołową, mielony imbir i cynamon. Dynię umyć, przekroić, wydrążyć środek i pokroić na mniejsze kawałki. Posypać mieszanką i zapiec w piekarniku przez ok 30-40 minut w 180 stopniach, aż będzie
Szybko Tanio Smacznie280g ), 1 czerwona cebula, puszka ananasa ( 340g po odsączeniu ), 200g sera feta, puszka kukurydzy ( 285g po odsączeniu ), 4 ząbki czosnku, majonez, sól, pieprz, papryka słodka mielona, papryka ostra mielona, olej, natka pietruszki ( opcjonalnie ). Przygotowanie: Smacznego
W kuchni u Monikipuszka fasoli czerwonej 150 g suchej fasoli białej lub puszka fasoli białej 500 ml gorącego bulionu 1 puszka pomidorów w kawałkach 3 łyżki oleju sól pieprz czarny mielona słodka papryka kurkuma opcjonalnie natka pietruszki do posypania Sposób przyrządzania: Dzień przed przygotowaniem dania zalać białą fasolę wodą(...)olej, włożyć kurczaka i obsmażyć z każdej strony na rumiano. Następnie mięso wyciągnąć, wrzucić cebulę i czosnek, zeszklić, dołożyć marchewkę. Podlać warzywa bulionem. Dodać pomidory, przyprawić solą, pieprzem czarnym, mieloną słodką papryką i kurkumą. Całość przelać do naczynia żaroodpornego, ponownie włożyć mięso z kurczaka, dodać osączoną fasolę białą i czerwoną. Przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury
Zakątek rozkoszy kulinarnychcały sekret. Marcin był zachwycony Zapraszam do kuchni. 30 min składniki: 1 mała cukinia 4 łyżki oliwy z oliwek 1 cukinia 2 ząbki czosnku świeżo mielony pieprz świeżo mielona sól szczypta czerwonej papryki 200 g makaronu 15 g parmezanu natka pietruszki wykonanie: Makaron ugotować, pamiętając aby sie nie rozgotował! Pamiętajcie również, że po odcedzeniu wody makaronu nie zlewamy
Ania i Marcin gotująszklanka ciecierzycy 3 ziemniaki 2 białe cebule 2 pieczone udka z kurczaka 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 marchewki 1 młoda cukinia sól i pieprz do smaku papryka słodka mielona do smaku olej(...)smażenia Wykonanie: Ciecierzycę namoczyć w wodzie, następnie ugotować na półmiękko z dodatkiem soli. W międzyczasie cebulę, marchewkę i cukinię zetrzeć na tarce i podsmażyć na oleju z dodatkiem papryki mielonej. Warzywa włożyć do garnka, zalać bulionem, zagotować, dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i ciecierzycę. Dodać koncentrat pomidorowy, doprawić do smaku i gotować około 20 minut. Następnie włożyć upieczone udka
Tradycyjna Kuchniakurczaka 1/2 dużego mango 1/2 op. sera feta 1/2 dużego granatu przyprawa do kurczaka, sól, pieprz 3-4 łyżki oliwy 1 łyżka miodu płynnego 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej Sos: 2 łyżki oliwy sok z 1/2 cytryny 1 łyżka chutney(...)mango pieprz, sól Wykonanie: Dynię obieramy ze skórki, czyścimy z pestek, myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. W misce mieszamy 1 łyżkę oliwy z płynnym miodem i słodką papryką mieloną. Do miski wrzucamy pokrojoną dynię i obtaczamy ją w oliwie z miodem. Następnie wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku 15-20 min. w temp
Kuchnia MagdaLenyzacznie mięknąć – dodajemy do niej pokrojone papryki. Smażymy razem aż papryka lekko zmięknie i zmieni kolor, około 5-6 minut, mieszając. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy papryki w proszku i mielony kminek. Stawiamy jeszcze na moment na ogień, mieszamy i smażymy minutę, po czym warzywa z przyprawami przekładamy do garnka z bulionem. Nigdy przenigdy nie smażymy sproszkowanej papryki(...)jeśli macie 400g mięsa) 3-4 średnie ząbki czosnku 250g cebuli, najlepiej różne 150g marchwi 150g pietruszki 350g ziemniaków 1 duży mięsisty pomidor – malinowy lub bawole serce ½ łyżeczki mielonego kminku ½ łyżeczki kolendry w ziarnach ½ łyżeczki czarnego lub kolorowego pieprzu w ziarnach 1 pełna łyżeczka papryki ostrej sproszkowanej 1 płaska łyżeczka papryki wędzonej ostrej 4-5 pełnych łyżek papryki słodkiej
Karo in the KitchenSkładniki: 5 udek kurczaka, 3 ząbki czosnku, 3 łyżki majonezu, 3 łyżki ketchupu pikantnego, bułka tarta, sól, pieprz, mielona słodka papryka, mielona ostra papryka, świeża natka pietruszki. Przygotowanie: Smacznego
W kuchni u Monikiłyżki kwaśnej śmietany 18% 2 żółtka + 1 do posmarowania Nadzienie: 1 kg jabłek (najlepsza będzie szara reneta) ½ szklanki rodzynek sok z ½ cytryny 2 łyżeczki mielonego cynamonu ½ łyżeczki mielonych goździków ½ szklanki cukru 3 łyżki bułki tartej 3 łyżki skrobi ziemniaczanej * PRZYGOTOWANIE Nadzienie Jabłka obierz, wykrój gniazda nasienne i pokrój w cienkie plasterki. Włóż do misy i polej sokiem
Food Square