mielone - 47549 przepisów (strona:802/3170)

Pstrąg pieczony z bobem i ziemniaczkami 180

przepis na pyszny obiad. Ilość porcji: 2 Czas przygotowania: 45 minut Składniki: 2 pstrągi 10 młodych ziemniaczków Paczka bobu ½ cytryny ½ pęczka natki pietruszki Przyprawy: świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz Nieco oleju Ziemniaki myjemy, a następnie wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Lekko solimy i stawiamy na gaz. Kiedy zaczną się gotować, czekamy 10 minut i wyłączamy

Kolizje Smaków
Tortilla ziemniaczana z oliwkami 213

przygotowania. Doskonała na obiad lub ciepłą kolację.  SKŁADNIKI: 4 jajka, 200g ziemniaków, 200g kiełbasy cienkiej, 1 cebula, 15 sztuk oliwek zielonych z Lidl Polska , 1/2 łyżeczki papryki ostrej mielonej, sól, pieprz, O liwa Extra Virgin z Lidl Polska . PRZYGOTOWANIE: 1. Ziemniaki obieram i gotuję na półtwardo w osolonej wodzie. Następnie kroję je w plasterki i podsmażam około(...)cebulą podsmażam na rumiano na oliwie. Oliwki kroję w plasterki. 3. Jajka wybijam do miski i roztrzepuję widelcem. Do jajek dodaję podsmażone ziemniaki, cebulę z kiełbasą, oliwki, paprykę mieloną oraz sól i pieprz do smaku. Delikatnie mieszam. 4. Na patelni rozgrzewam oliwę. Wlewam masę jajeczną. Patelnię przykrywam i smażę na małym ogniu. Kiedy spód lekko się zarumieni tortillę przy

Tradycyjna kuchnia Kasi
Teatr pod gołym niebem. I letnie drożdżówki z morelami 181

serka kremowego 1 żółtko 2 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu 5 dużych moreli kruszonka: 85 g mąki pszennej 65 g cukru 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 60 g zimnego masła dodatkowo: 1 żółtko 2 łyżki mleka Mąkę przesiać. Po środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże, wsypać 1 łyżkę cukru i zalać 100 ml mleka. Odstawić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Patisony nadziane 135

Patisony nadziane mięsem mielonym z sosem pomidorowym.  Składniki 2 patisony 200 g mielonej karkówki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 szalotka oliwa sól pieprz listki świeżej bazylii 150 ml bulionu warzywnego Sos : pulpa pomidorowa  koncentrat pomidorowy suszona bazylia cukier 1 cebula olej słonecznikowy sól   Przygotowanie   Ściąłem górę z patisonów, środek wyciąłem. Część miąższu pokroiłem

R'n'G Kitchen
Rozgrzewająca zupa z kaczki 155

duża marchew 1 biała część pora 1 łyżka sosu sojowego 1 liść kaffiru 3 ząbki czosnku 2 cm świeżego imbiru 10 g grzybów mun (paski) 75 g ryżu thaibonnet mielona kozieradka natka pietruszki   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Pierś z kaczki smażymy na suchej patelni. Najpierw od strony skóry (do momentu, kiedy tłuszcz się(...)kaffiru, posiekany czosnek i imbir. Wrzucamy paski grzybów mun i mięso kaczki. Zagotowujemy, zmniejszamy płomień i gotujemy 10 min. Następnie dodajemy ryż, gotujemy do jego miękkości. Do smaku doprawiamy mieloną kozieradką. Podajemy z posiekaną natką pietruszki. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style

R'n'G Kitchen
Lazania z mięsem i szpinakiem - poczuj włoski klimat! 196

. Choć klasyką jest mięso wieprzowe, wołowe lub ich połączenie, jeżeli jednak w kuchni najchętniej wykorzystujesz drób, do swojej lazanii użyj na przykład mięsa z indyka. Kupienie gotowego mięsa mielonego jest niezłym rozwiązaniem, jednak jeśli czas na to pozwala, spróbuj przyrządzić je samodzielnie i wyrobić na przykład z dodatkiem wody – zaskoczy Cię soczystością.  Teraz szpinak – latem lepsze będą

Moja smaczna kuchnia
Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym z pulpecikami 271

osoby: Fasolka: - 0,5 kg oczyszczonej z końcówek fasolki szparagowej. Fasolkę ugotować do półmiękkości - ma być miękka, lecz nadal delikatnie chrupać przy przegryzaniu. Odcedzić. Pulpeciki: - 30 dag mięsa mielonego - 1 mała kajzerka namoczona w wodzie/mleku - 1/2 pęczka natki pietruszki - posiekanej - 1 małe jajko - 1 płaska łyżeczka soli - 3-4 łyżki mąki pszennej - 3-4 łyżki oleju Wszystkie składniki dokładnie(...)surowe - jednak dogotują się w sosie ). Pulpeciki odłożyć na bok. Sos: - 1 duża marchewka - 1 cebula - 1 ząbek czosnku - 3-4 pomidory bardzo dojrzałe - 1 płaska łyżka pieprzu mielonego - 1 płaska łyżeczka soli - 1 płaska łyżeczka cukru - 1/2 szklanki wody - 2 łyżki oleju - 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki Marchewkę, cebulkę i czosnek należy obrać i pokroić w kostkę. pomidory

kawawszklance
Jagodowe galette 261

innych owocków, malin, porzeczek, śliwek. W każdej wersji smakuje pysznie :) Składniki: CIASTO: 240g mąki pszennej 2 żółtka 1 jajko 125g masła 100g cukru pudru DODATKOWO: szklanka jagód kilka łyżek mielonych migdałów cukier puder Przygotowanie: CIASTO: Wszystkie składniki zagnieść szybko, uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce(...)przez około 1 godzinę. Po tym czasie zrobić wałek, podzielić na 6 równych części, rozwałkować każdą na okrąg o dość nieregularnych brzegach. Na środek każdego okręgu wyłożyć po łyżce mielonych migdałów, następnie wyłożyć po 2-3 łyżki jagód - należy pozostawić 2-3 cm wolnego brzegu z każdej strony. Brzegi zawinąć do środka zakładając na jagody. Piec

Cakes By Kejt
ZUPA KURKOWA Z ZIEMNIAKAMI I ŚMIETANĄ 273

marchewka - 1 mała pietruszka (można pominąć) - 2 plastry wędzonego boczku (można pominąć) - 1 większa cebula - 1 duży ząbek czosnku - 1/2 szklanki kwaśnej śmietany, u mnie 18% - sól, świeżo mielony pieprz - natka pietruszki i/lub koperek *grzyby gdy są bardzo zapiaszczone zalewam wodą z dodatkiem soli Na dwóch łyżkach masła klarowanego zeszkliłam drobno pokrojoną cebulę, dodałam do niej obrany, przeciśnięty przez(...)bazie młodych warzyw: 2 marchewki, pietruszka, por, łodygi selera, nać pietruszki, sól himalajska i źródlana woda). Można dodać dowolny inny bulion, rosół, itp. Doprawiłam całość solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Gotowałam ok.15 minut (do miękkości ziemniaków). Na samym końcu dodałam śmietanę. Do śmietany wlałam kilka łyżek gorącej zupy, dokładnie wymieszałam i dopiero wówczas wlałam ją do zupy. Całość zamieszałam

Smaczne Zdrowe
Piwne naleśniki z nadzieniem ruskim 264

Składniki na nadzienie: 100 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę 1 mała cebula, drobno posiekana 500 g ziemniaków, ugotowanych, ugniecionych 275 g półtłustego/tłustego twarogu sól, sporo świeżo mielonego pieprzu Dodatkowo: 2 łyżki oleju masło lub kwaśna śmietana do podania CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. W misie miksera umieszczamy składniki na naleśniki i miksujemy(...)wrzucamy cebulę i smażymy do miękkości (około 5-7 minut). Przekładamy do boczku i odstawiamy do ostygnięcia, następnie mieszamy z twarogiem i ziemniakami. Doprawiamy solą i sporą ilością świeżo mielonego pieprzu. 3. Na naleśniki nakładamy farsz i ciasno zawijamy jak krokiety. Na patelni rozgrzewamy olej. Naleśniki z nadzieniem smażymy z obu stron na rumiano. Podajemy z kawałkiem masła

My Culinary Art
Pasztet drobiowy z bobem 176

ugotowanego i obranego, młodego bobu 400 gram mielonej piersi kurczaka 2 ugotowane marchewki 1 ugotowana pietruszka kawałek ugotowanego selera 1 cebula 1 łyżka oleju rzepakowego 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 2 ząbki czosnku 2 jaja łyżeczka soli i pieprzu po pół pęczka świeżego kopru i natki pietruszki 2 łyżki nasion słonecznika Na patelni rozgrzewam olej i smażę

Mango Papaja
Pasticcio - grecka zapiekanka makaronowa. 248

lubimy zapiekanki ;) Jest ich sporo na blogu, bo są łatwe, sycące i pyszne. Dziś przyszedł czas na zapiekankę Pasticcio - jest to grecka zapiekanka z makaronem penne, sosem beszamelowym, mięsem mielonym i serem. Ja w dzisiejszym przepisie postawiłam głównie na warzywa. Jest różnorodnie, bo lato zobowiązuje by korzystać z jego uroków. Znajdziemy marchew, paprykę, cukinię, cebulę, czosnek, pomidory - podczas(...)kilka gałązek natki pietruszki 20 dag marchewki 20 dag obranej cukinii 2 ząbki czosnku biała cebula 2 pomidory malinowe 100 ml soku pomidorowego 1 czerwona papryka 80 dag mięsa mielonego wieprzowego przyprawy: oregano, majeranek, pieprz, sól, liść laurowy, papryka czerwona słodka w proszku na sos beszamelowy: 2 szklanki mleka, kopiasta łyżka mąki pszennej, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, kurkuma smalec

Poezja Smaków - blog kulinarny
Golonka peklowana pieczona w ciemnym piwie 177

żył ze świadomością, że nie jestem pełnowartościowym facetem :)       Potrzebujemy: 4 golonki przednie, każda po około 800 g 190 g peklosoli 1,3 litra wody papryka ostra mielona 1 butelka ciemnego piwa typu porter Z wody i peklosoli przygotowujemy roztwór solanki. Bierzemy dużą strzykawkę z igłą i w każdą golonkę, szczególnie dokładnie przy kości, wstrzykujemy solankę(...)angielskiego i pieprzu czarnego. Gotujemy na wolnym ogniu przez 2 godziny. Woda musi lekko pyrkać. Po tym czasie golonki przekładamy do brytfanny lub innego naczynia do pieczenia, posypujemy ostrą mieloną papryką i podlewamy połową butelki piwa. Pieczemy godzinę w 170 stopniach bez przykrycia, podlewając co jakiś czas pozostawionym piwem. I to wszystko :) Smacznego

Marder&Marder Manufacture
Kasza bulgur 202

bulgur. Jest bardzo popularna w kuchni orientalnej. Jest to kasza gruboziarnista, którą pozyskuje się z ziaren pszenicy durum. Najpierw jest parzona a następnie suszona i delikatnie mielona w celu wyodrębnienia trzech rodzajów kaszy, miałką średnią i grubą. Właśnie te dwa ostatnie rodzaje to kasza o lekkim orzechowym smaku. Kasza bulgur jest bardziej pożywna niż kuskus(...)Składniki (porcja dla 2 osób): 100 g kaszy bulgur 1łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka masła 1 średnia cebula 1 łyżeczka curry świeżo mielony pieprz sól do smaku 3/4   szklanki wody      Wykonanie: Kaszę opłukałam w zimnej wodzie. W garnku z grubym dnem rozgrzałam oliwę z masłem. Wrzuciłam drobno posiekaną cebulę. Posoliłam, wymieszałam i   kiedy

Kuchnia u Krysi
Juki ułańskie, czyli kieszonki schabowe z farszem 235

dawno wybraliśmy się na wycieczkę niedaleko Wrocławia. Po drodze zjedliśmy obiad w zajeździe. W menu znalazłam danie pod nazwą „juki ułańskie”. Bardzo smaczna pieczeń ze schabu faszerowana pieczarkami i mielonym mięsem. Juki ułańskie podane na ciepło z kluskami śląskimi z surówką bardzo nam smakowały. Po powrocie poszukałam przepisów na taką pieczeń i znalazłam. Postanowiłam zrobić podobną(...)zrobiłam ją tak, żeby podać na zimno. Obie wersje są doskonałe w smaku.            Składniki: 700 g schabu (bez kości) 250 g mieszanego mielonego mięsa 1 duża cebula (lub 2 małe) 300 g pieczarek 2 żółtka 2 łyżeczki bułki tartej pół pęczka natki pietruszki sól pieprz 1 łyżeczka majeranku 4 łyżki oleju do smażenia

Kuchnia u Krysi

Proponowane wyszukiwania