mielone - 47549 przepisów (strona:798/3170)

Bezglutenowy sernik jeżynowy z kremem kawowym 132

spód: 200 g bezglutenowych ciastek pełnoziarnistych ( u mnie bezcukrowe Multicereale Nutrifree) 70 g masła, roztopionego Masa serowa:  ( wszystkie składniki powinny by c w temperaturze pokojowej) 700 g twarogu mielonego półtłustego lub tłustego ( użyłam Piątnica) 100 g serka mascarpone 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii  240 g drobnego cukru 4 duże jajka  2 łyżki mieszanki do ciast(...)łyżki cukru pudru  1 łyżeczka ekstraktu z wanilii  Krem: 200 g śmietanki 30% 100 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 płaska łyżeczka kawy mielonej Jeżyny do dekoracji Spód: Ciastka pokrusz na piasek lub wrzuć do malaksera. Dodaj masło i dokładnie wymieszaj. Dno tortownicy o średnicy ok. 22-23 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na papier

Kuchnia bezglutenowa
Studzianina, studzienina, studzielina – kuchnia podkarpacka 184

najlepiej tylna) 500 g żeberek 300 g szynki 1 marchewka 1 pietruszka 5 ząbków czosnku 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 5 ziaren czarnego pieprzu sól i pieprz mielony do smaku Mięso powinno być opłukane i osuszone. Nóżki trzeba dokładnie oczyścić. Jeśli jest na nich szczecina opalamy ją nad palnikiem gazowym, zeskrobujemy pozostałość nożem i dokładnie myjemy. Mięso(...)około 60 minut. Na kilka minut przed końcem gotowania wrzucamy do niego obrane ząbki czosnku. Kiedy mięso jest zupełnie miękkie i odchodzi od kości wyłączamy gaz, dodajemy 1 łyżeczkę mielonego pieprzu, mieszamy i całość odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Mięso wyciągamy z wywaru, wywar odcedzamy i zachowujemy. Mięso obieramy od kości i skór, rozdrabniamy i kroimy na małe kawałki. Wykładamy

Trzeci talerz
warzywno-buraczkowa zupa na maśle z makaronem... 145

Składniki: woda 3 litry, warzywa mrożone 1 opakowanie/jesienny bukiet, buraki 1/2 kg, cukinia 1 średnia, kostka rosołowa 1 sztuka, kucharek 1 łyżka, masło 2 łyżki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, makaron muszelki 1 szklanka/suchy, ocet jabłkowy 1 łyżeczka, śmietana gęsta 1/2 szklanki do garnka wsypać mrożone warzywa zupa jesienna, starte na grubszych oczkach buraki, pokrojoną w kawałeczki cukinię(...)ogniu, następnie dodać masło, wsypać makaron muszelki i gotować makaron na "al dente" wlać ocet jabłkowy, śmietanę 18% rozmieszaną z zupą i ciut solą, nie zważy się, wsypać pieprz mielony - zupa jest smaczna, syta, nie za kaloryczna..............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Chinkali - sakiewki z mięsem 167

Gruzińskie sakiewki wypełnione mięsem mielonym i pysznym rosołkiem. Jak nakazuje tradycja, chinkali jemy rękoma - chwytamy za czubek, nadgryzamy sakiewkę i wypijamy rosołek(...)zjadamy resztę sakiewki. Do przygotowania chinkali potrzebna jest świeża kolendra, dzięki której rosołek będzie aromatyczny i pyszny. Składniki: 500g mąki pszennej 250ml gorącej wody 2 łyżki masła 200g mięsa mielonego 3 ząbki czosnku pęczek kolendry 100ml letniej wody (lub najlepiej bulionu) sól, pieprz Siekamy kolendrę, czosnek przeciskamy przez praskę. Mięso mieszamy z kolendrą, czosnkiem, doprawiamy solą i pieprzem, zalewamy

Gotowanie i blogowanie
ZUPA KREM ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW 155

mięsistych, dojrzałych pomidorów - 1 duża cebula - 4-5 ząbków czosnku - po 1/2 łyżki oleju kokosowego i masła klarowanego lub dowolnego innego tłuszczu - ok. 400ml bulionu, rosołu, itp. - sól świeżo mielony pieprz - ksylitol lub cukier do smaku (nie trzeba) Dodatkowo: - świeża mozzarella (u mnie z mleka bawolego) - listki świeżej bazylii - ugotowany makaron lub ryż Pomidory umyć, wrzucić na kilka minut(...)podsmażania cebuli dodaję obrane, zmiażdżone ząbki czosnku i całość mieszam. Do garnka dorzucam obrane, pokrojone na mniejsze kawałki pomidory i całość gotuję 20-30 minut. Doprawiam solą i świeżo mielonym pieprzem i gdy jest taka potrzeba (pomidorów jest b.dużo), zupa jest raczej kwaskowa, doprawiam także ksylitolem. Garnek zdejmuję z palnika i dokładnie blenduję (używam ręcznego blendera). Chwilę

Smaczne Zdrowe
Gruzińskie Chaczapuri ze szpinakiem 202

łyżka cukru i soli farsz : opakowanie mrożonego szpinaku ( 400 g ) 1 spora łyżka masła 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 4 ząbki czosnku 1/2 kostki sera feta 1 łyżeczka mielonego pieprzu 1 łyżeczka cukru sól do smaku Składniki na ciasto wsypujemy do miski lub robota kuchennego , dodajemy do nich roztopione masło i wyrabiamy na gładkie , odchodzące od rąk ciasto

Ogrodnik w podróży
Surówka z kapusty kiszonej 295

Składniki: 1 kg kiszonej kapusty (nie ukwaszonej) 2 jabłka malinówki 1 duża cebula 3 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka cukru pieprz świeżo mielony  1/2 łyżeczki kminku 1/2 łyżeczki tymianku Wykonanie: Do miski przekładamy kiszoną kapustę dodajemy obraną(...)pokrojoną w kostkę cebulę, umyte (nie obrane) jabłka z tarte na tarce o dużych oczkach. Na suchej patelni podprażyć kminek i tymianek dodajemy do kapusty. Przyprawić cukrem, pieprzem świeżo mielonym polewamy olejem, surówkę dokładnie wymieszać. Surówka z kapusty wyśmienicie smakuje jako dodatek do pieczonego mięsem lub smażonej ryby. Smacznego

kgwjanczewo
Przyprawa do Potraw z Dyni 162

ochoty na utarcie tych przypraw w moździerzu. Mieszanka bardzo przypadła mi do gustu, bo jest na bazie cynamonu, który uwielbiamy. Składniki: 1 łyżka mielonego cynamonu 1 łyżka mielonego imbiru 1/2 łyżki zmielonych goździków 1/2 łyżki zmielonej gałki muszkatołowej 1/4 łyżki zmielonych nasion ziela angielskiego Tu wszystkie składniki wystarczy wsypać do niewielkiego słoiczka i razem ze sobą wymieszać. SMACZNEGO

Blondynka Gotuje
Szynka kozacka , wędlina parzona 898

dziedzinie , wszystkim smakuje ,a to najważniejsze Składniki : 1,5 kg kawałek , świeżej szynki 3 łyżki soli peklowej 1 duża główka czosnku 1 łyżka mielonego kminku 1 łyżka mielonego pieprzu czarnego 1 łyżka suszonego , otartego ,cząbru siatka wędliniarska lub sznurek do związania Mięso z szynki , oczyszczamy ze wszystkich błonek i nadmiarów tłuszczu . Docinamy tak ,żeby otrzymać zgrabny kawałek mięsa

Ogrodnik w podróży
Vegebulion – 100% wegańska zdrowa zupa 218

drożdżowe nieaktywne (do kupienia w sklepach z żywnością bio i eko) 1/2- 1 łyżeczka mielonej kozieradki 1/2- 1 łyżeczka suszonego lubczyku (jeśli nie było świeżego) sól morska świeżo mielony czarny pieprz Zapisz Zapisz Zapisz

Karo in the Kitchen
Fasolka po włosku, przetwory 635

pełna litrowe ): 2 małe koncentraty pomidorowe 4 szklanki wody 2 łyżki cukru 1/2 szklanki octu , winnego czerwonego 1 łyżeczka soli ( płaska ) 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej 1 łyżeczka mielonej papryki ostrej ( można mniej , jak ktoś nie lubi ostrości ) 1 duża cebula Cebulę obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, lekko posolić, odstawić na godzinę ,żeby zmiękła . Fasolkę szparagową

Ogrodnik w podróży
pieczarki w śmietanie z koperkiem... 915

Składniki: masło 1/4 kostki, cebula 2 sztuki, cukier 1 łyżeczka, pieczarki 60 dag, kostka rosolowa 1 sztuka/grzybowa, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, śmietana gęsta 200 ml, koperek 1/2 pęczka, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku cebulę pokrojoną w kostkę posypaną cukrem podsmażyć na połowie masła, pod koniec dodać resztę masła wsypać pieczarki pokrojone w dość drobną(...)czas mieszając do miękkości pieczarek dodać gęstą śmietanę 18%, mieszając doprowadzić do zagotowania, na średnim ogniu dusic z 3-4 minuty co jakiś czas mieszając na koniec dodać pieprz mielony, przyprawę w płynie, posiekany koperek - takie pieczarki są dobre jako dodatek do wielu dań: makarony, kasze, placki ziemniaczane itp.,........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Figi w szynce parmeńskiej 199

świeża figa na osobę 1 plaster szynki dojrzewającej na każdą figę (np. parmeńskiej, serrano, szwarcwaldzkiej) ser typu feta lub ewentualnie ser kozi (wg preferencji) miód (ewentualnie syrop klonowy) grubo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='1 duża(...)świeża figa na osobę 1 plaster szynki dojrzewającej na każdą figę (np. parmeńskiej, serrano, szwarcwaldzkiej) ser typu feta lub ewentualnie ser kozi (wg preferencji) miód (ewentualnie syrop klonowy) grubo mielony pieprz'; document.write(" "); Figi nacinamy na krzyż, ale nie przecinamy do samego końca. Lekko rozchylamy boki, uważając, aby owoce się nie rozpadły. W środek rozkruszamy ser – ja użyłam słonawej

Poezja smaku
Domowe paluszki rybne 303

kryje się nie 70% a 100% ryby .  Pyszne, że aż paluszki lizać :-) Składniki: około 350g fileta białej ryby (ja użyłam świeżego dorsza) 2 łyżki mąki 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki 1 jajko bułka tarta olej sól pieprz Przygotowanie: Rybę myjemy i oddzielamy od skóry (jeśli jest). Jeżeli wyczujemy ości - wyjmujemy je. Kroimy rybę na plastry(...)szerokości około 2 cm (dobrze, jeśli filety ryby są grube). Następnie solimy i doprawiamy pieprzem z obu stron. W trzech miseczkach przygotowujemy: w pierwszej mąkę połączoną z papryką mieloną, w drugiej rozbełtane jajko, w trzeciej bułkę tartą. Po kolei zanurzamy rybę w mące, następnie w jajku, a na koniec w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron

Anielska Kuchnia Ani
Tagliatelle z cukinii z sosem tuńczykowo - pomidorowym 249

własnym jeden pomidor obrany ze skórki 5 ząbków czosnku łyżeczka ziół prowansalskich  garść świeżej bazylii  sos tabasco lub mielona papryka chilii  sól i pieprz grubo mielony do smaku oliwa ser grana padano  Przygotowanie : Cukinie dobrze myjemy i za pomocą obieraczki do warzyw wycinamy jak najdłuższe wstążki. Tak przygotowany "makaron" gotujemy na parze przez

Niezły Młynek