mielone - 47549 przepisów (strona:807/3170)

Crumble - Śliwki zapiekane pod kruszonką 141

różnych owoców zapiekanych pod kruszonką,który spożywa się na gorąco.  6 dużych śliwek 4 łyżki cukru trzcinowego sok z połówki pomarańczy 1/2 łyżeczki cynamonu kruszonka: 2 łyżki mielonych migdałów 2 łyżki mąki pszennej 4 łyżki płatków owsianych 2 łyżki cukru trzcinowego 70 g masła płatki migdałowe do posypania Ze śliwek usunąć pestki,pokroić(...)ćwiartki,włożyć do garnka,dodać cukier,cynamon i sok z pomarańczy. Doprowadzić do wrzenia i gotować 2-3 minuty. Gorące owoce przełożyć do 4 kokilek. Z mąki,mielonych migdałów,cukru,płatków i masła zagnieść kruszonkę. Kruszonkę nałożyć na  śliwki i posypać płatkami migdałowymi. Zapiekać w piekarniku 25 minut w temp. 180*,podawać na gorąco

Kolorowa kuchnia Elki
Domowy pasztet w słoiku 183

sól morska świeżo mielony pieprz  1 łyżka majeranku szczypta mielon ej gałki muszkatołowej kilka suszonych grzybów leśnych 2-3 łyżki masła 3-4 kulki ziela angielskiego 2 listki laurowe Łopatkę pokroić w grubą kostkę,oprószyć solą i pieprzem,usmażyć na patelni na rumiano. Usmażone mięso przełożyć do garnka. Na patelnię wlać wodę i wypłukać resztki po smażeniu ,wlać(...)zmielić w maszynce na drobnych oczkach dodając też ostudzone podsmażone wątróbki i zeszkloną cebulę. Do zmielonego mięsa wlać zimny wywar ( ok. 1,5 szklanki),doprawić do smaku świeżo mielonym pieprzem,solą,majerankiem i gałką muszkatołową. Dokładnie wyrobić masę mięsną.  Wyparzone słoiki napełnić pasztetem zostawiając od góry słoika ok. 2 cm wolnej przestrzeni, Szczelnie zamknąć nakrętkami. Pasteryzować 1 godzinę

Kolorowa kuchnia Elki
Rozgrzewająca zupa z soczewicą i jesiennymi pysznościami 165

garści jarmużu 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka oeju 1/2 łyżeczki masła 2 mięsiste pomidory 1 jabłko 2 łyżeczki wędzonej mielonej papryki 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1 czubata łyżeczka suszonego tymianku sól, pieprz - do smaku Sposób przyrządzenia: 1. Cebulę i czosnek pokrój w kosteczkę i podsmaż na łyżce oleju. 2. Dynię obierz ze skórki (hokkaido

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Skrzydełka w domowym sosie barbecue 151

się trzęsły. A potem marudzę, że tyłek mi rośnie. Ech, ... :) Składniki marynaty na 1 kg skrzydełek ( około 8 skrzydełek): 1 średnia cebula 4 duże ząbki czosnku 1/4 płaskiej łyżeczki mielonego pieprzu czarnego 2 płaskie łyżki keczupu łagodnego 1 czubata łyżeczka musztardy Dijon 1 mała łyżeczka octu balsamicznego 1 czubata łyżeczka trzcinowego(...)cukru brązowego   (u mnie Skworcu ) 1/2 płaskiej łyżeczki słodkiej papryki wędzonej 1 czubata łyżeczka papryki słodkiej 1/2 płaskiej łyżeczki papryki ostrej 1/2 płaskiej łyżeczki soli 1/2 płaskiej łyżeczki mielonych pomidorów suszonych 4 łyżki oleju Wykonanie: Cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki marynaty łączymy i dokładnie mieszamy. Skrzydełka czyścimy, myjemy, dzielimy

Smak mojego domu
pyszne kotlety jajeczno-warzywne... 170

sztuki "XL", kalafior 1 mały, ziemniaki ugotowane 10 średnie, jajka 1 sztuka "XL", mąka ziemniaczana 1 łyżka, bułka tarta 3/4 szklanki, koperek 1/2 pęczka, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, olej rzepakowy - ile potrzeba, sałata - w opisie kalafior ugotować w nie solonej wodzie na "al dente(...)wylać na durszlak aby dobrze odciekła woda, ziemniaki ugotowane utłuc tłuczkiem razem z kalafiorem, dodać jajka ugotowane na twardo na kratce do jajek rozdrobnione, dodać posiekany koperek, kucharka, pieprz mielony, mąkę ziemniaczaną i tartą bułkę, wbić jajko wszystko dobrze łyżką wyrobić, jeśli masa jest zbyt luźna to dosypać ciut mąki i bułki tartej formować owalne ok 1 cm grubości

W Mojej Kuchni Lubię
PIECZONE PODUDZIA Z KURCZAKA Z MIODEM I SEZAMEM + FRYTKI Z BATATÓW 182

czosnku sok z 1/2 cytryny ok. 2-3 cm imbiru 2-3 łyżki sezamu 1 łyżka sosu sojowego 5 łyżek oliwy 0,5 kg batatów mielona słodka papryka mielona papryka chili zioła prowansalskie sól, pieprz Wykonanie: Podudzia z kurczaka najlepiej zamarynować dzień wcześniej. Marynata : Czosnek obieramy i bardzo drobno siekamy. Imbir obieramy ze skórki i ścieramy na tarce

Kuchnia MagdaLeny
Curry laksa z kurczakiem i makaronem ryżowym 174

mleka kokosowego 3 ząbki czosnku 3 czerwone papryczki chilli bez pestek i błonek garść świeżej kolendry 2-3 zielone dymki 300 g makaronu ryżowego sól morska, świeżo mielony czarny pieprz   Przygotowanie laksy: Kurczaka umyć, włożyć do dużego garnka. Wsypać nasiona kolendry, dodać obrany imbir pokrojony w plasterki, zmiażdżone trzonkiem noża pędy trawy cytrynowej, skórkę startą z limonki oraz(...)własnych upodobań) 2-3 zielone dymki sok z 1 limonki Makaron rozłożyć pomiędzy 6 talerzy. Łyżką cedzakową nałożyć mięso wraz z warzywami. Bulion doprawić solą i odrobiną świeżo mielonego czarnego pieprzu, a następnie rozlać do talerzy. Posypać listkami świeżej kolendry.   źródło: BBC Good Food The post Curry laksa z kurczakiem i makaronem ryżowym appeared first on Moja Delicja

Moja Delicja
Barszcz ukraińki z batatem i zieloną soczewicą 201

można zastąpić ziemniakiem) cebula biała część małego pora kilka kropel cytryny 700ml bulionu (można zastąpić wodą) Przyprawy: 5 ziarenek ziela angielskiego, 2 liście laurowe, świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól, majeranek Dwa buraki zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Pieczemy jedną godzinę. Można je również ugotować w wodzie zamiast pieczenia w piekarniku

Kolizje Smaków
Kremowa sałatka z jajek, białego sera i szalotki na awokado 160

jajka (z wolnego wybiegu) 1 szalotka 2 łyżki kremowego serka typu Philadelphia 1 szczypta soli morskiej 1 szczypta białego pieprzu 1 szczypta mielonego kuminu rzymskiego 1 szczypta mielonej słodkiej papryki 1 szczypta ziół prowansalskich  świeży tymianek do ozdoby Wykonanie: Awokado przekroić na pół, pozbyć się pestki, wydrążyć łyżką środek. W miseczce połączyć ze sobą pokrojone jajko

Wino Francja Kuchnia
Chrupiące Wontony z mięsem - łatwizna 221

SKŁADNIKI na 20 sztuk: 20 arkuszy na wontony (odmrożone) 150 g chudego mielonego mięsa np. szynka wieprzowa lub pierś z kurczaka 150 g świeżego szpinaku 1 cebulka dymka ze szczypiorem 1 łyżeczka sosu sojowego 1 łyżeczka oleju sezamowego 1 łyżka wina ryżowego Shaohsing lub innego dobrego białego wina 1/4 łyżeczki mąki biały pieprz sól olej arachidowy lub inny(...)papierowych ręcznikach nakrywając drugim papierowym ręcznikiem, dociskając delikatnie dłonią by odsączyć maksymalnie nadmiar wody. Zapobiegnie to temu, że farsz stanie się zbyt rzadki. Tak osączone liście wymieszać z mielonym mięsem, pokrojoną drobno w krążki cebulą dymką i częścią szczypioru i resztą składników. Uważać z ilością szpinaku i szczypioru w stosunku do mięsa, aby farsz nie był nazbyt zielony. Odmrożone

Sztuka gotowania w/g Samiry
Czosnkowa szynka z rękawa 211

mielonej, 1 łyżeczka rozmarynu, 1/2 łyżki pieprzu, 1 łyżeczka soli, 70ml oleju, PRZYGOTOWANIE: 1. Szynkę obwiązuję dookoła sznurkiem. Czosnek przeciskam przez praskę. Do oleju dodaję dodaję czosnek, paprykę mieloną, rozmaryn, sól oraz pieprz. Dokładnie mieszam. 2. Do marynaty wkładam mięso. Dokładnie nacieram. Odstawiam na 2 godziny w chłodne miejsce.  3. Szynkę razem z marynatą przekładam do rękawa

Tradycyjna kuchnia Kasi
Tarta z kurkami 174

pozostaje przygotowanie tarty, ale to już sama przyjemność. Składniki farszu: 400 g kurek 2 średnie cebule 3 jajka eko 1/4 szklanki śmietanki 18% kilka łyżek posiekanego koperku 1 łyżeczka mielonej kolendry lub pieprzu ziołowego sól do smaku 2-3 łyżki masła klarowanego Przygotowanie farszu: Kurki o czyścić dokładnie z piasku. Wypłukać kurki w dużej ilości wody, aby pozbyć się(...)przyprawić do smaku solą i kolendrą . Po wyłączeniu gazu dodać do farszu posiekany koperek . Gdy farsz będzie wystudzony, dodać do niego jajka ,,rozkłócone" ze śmietaną i doprawione solą i mieloną kolendrą. Wyłożyć farsz na schłodzony spód tarty. Piec tartę ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni, do ścięcia jajek. Składniki ciasta: 1 szklanka mąki z amarantusa 1 szklanka mąki

Codziennik Kuchenny
Paszteciki z pieczarkami 152

ciasto po brzegi, jak na domowe paszteciki przystało. Składniki: świeże ciasto francuskie (50x25 cm) 500 g pieczarek 1 duża cebula 1 łyżka masła klarowanego sól, pieprz mielony, kolendra mielona mleko skondensowane lub białko do posmarowania ciasta Przygotowanie: Pieczarki umyć, pokroić, wrzucić na patelnię z rozgrzanym masłem klarowanym. Cebulę drobno pokroić i dodać do pieczarek. Całość posolić i smażyć

Codziennik Kuchenny
Dietetyczny pasztet z kurczaka 175

liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 10 ziarenek czarnego pieprzu ok. 1 szklanki bulionu z kurczaka sól, pieprz czarny świeżo mielony, pieprz ziołowy, ewentualnie papryka słodka w proszku, mielona kolendra - ilości przypraw nie podaję, zależy od smaku kucharza Przygotowanie: Mięso należy ugotować do miękkości, w tym celu zagotować osoloną wodę z dodatkiem liści laurowych , ziaren pieprzu i ziela

Codziennik Kuchenny
Pasta słonecznikowa z suszonymi pomidorami. Pasta do kanapek. 150

szklanki listków świeżej bazylii lub 1 płaska łyżeczka suszonego oregano ew. zimna woda (przegotowana) lub olej (zalewa z suszonych pomidorów)  sól, pieprz czarny mielony, papryka czerwona mielona do smaku Przygotowanie: Pestki słonecznika moczyć przez kilka godzin np przez noc. Czas moczenia słonecznika można skrócić do 1,5 godziny, jeśli zaleje się go wrzątkiem. Następnie słonecznik odcedzić

Codziennik Kuchenny

Proponowane wyszukiwania