mielone - 47549 przepisów (strona:808/3170)

Chicken Pie - kurczak z warzywami zapiekany w cieście francuskim 158

płaska łyżka mąki pszennej 1 i 1/4 szklanki bulionu drobiowego 3 łyżki śmietanki 30 % 1 łyżka masła 2 łyżki oleju do smaku: sól, pieprz czarny mielony, kolendra mielona, tymianek żółtko do posmarowania ciasta gotowe ciasto francuskie (275 g) Przygotowanie: Pierś z kurczaka pokroić w niewielką kostkę, obsmarzyć na łyżce oleju. Mięso smażyć aby było lekko zrumienione, a następnie

Codziennik Kuchenny
Rillettes z łososia 148

zwięzły niż upieczony w piekarniku.  Aby rillettes było wyraziste dodaję szczypiorek lub niewielką ilość posiekanej szalotki. Aromatu dodadzą zioła: kolendra, koperek, natka pietruszki. Warto nieco zaostrzyć smak dodatkiem mielonej papryki, chili lub kilku kropli tabasco. To pyszne smarowidło jest doskonałą alternatywą dla wędlin i serów, a przygotowanie zajmie niewiele czasu.  Tak podane rillettes może być ozdobą(...)łyżki soku z cytryny lub limonki 2 łyżki posiekanego szczypioru 2 łyżki posiekanej natki kolendry 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny (ewentualnie jeśli lubicie) 1/2 łyżeczki wędzonej papryki lub mielonej papryki sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Filet z łososia posmarować oliwą z oliwek za pomocą pędzla (aby ryba nie wysychała podczas pieczenia), przełożyć na blaszkę do pieczenia wyłożoną

Codziennik Kuchenny
Bakłażan z serem pleśniowym i suszonymi pomidorami, w sosie pomidorowym 170

szkl.) passaty pomidorowej  1 szklanka wody 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżeczka suszonego oregano 1/3 łyżeczki mielonej papryki (najlepiej wędzonej) 1/3 łyżeczki soli szczypta czarnego mielonego pieprzu Przygotowanie: Bakłażana pokroić na 2 cm plastry, każdy plaster oprószyć solą i ułożyć na sicie. Po kilku minutach z plastrów bakłażana zacznie wypływać gorzki sok. Po ok. 15 minutach przełożyć

Codziennik Kuchenny
Quiche z grzybami. Placek z ciasta francuskiego z grzybami leśnymi. 155

prawdziwki, podgrzybki, koźlarze, kurki, maślaki) 2 średnie cebule 3 jajka eko 1 łyżka masła 1/2  łyżki oleju 1/2 suszonego lub świeżego rozmarynu sól, pieprz czarny mielony, kolendra mielona do przyprawienia farszu do smak gotowe ciasto francuskie Przygotowanie: Grzyby bardzo dokładnie oczyścić, jeśli potrzeba przepłukać na sicie pod bieżącą wodą. Ważna aby na grzybach nie pozostał piasek. Grzyby

Codziennik Kuchenny
Francuski pasztet z wątróbki. 184

świeżego tymianku 50-70 ml koniaku sól do smaku Mieszanka przypraw do przyprawienia wątróbki:   3 miarki ziaren czarnego pieprzu,  1 miarka mielonej gałki muszkatołowej, 2 miarki mielonego cynamonu 1 miarka goździków Przygotowanie: Wątróbkę oczyścić z żyłek, obficie posypać zmieloną mieszanką przypraw. Na klarowanym maśle smażyć pokrojone w kostkę szalotki i czosnek.  Następnie dodać wątróbkę

Codziennik Kuchenny
Chleb ziołowy z płatkami owsianymi. Łatwy chleb pszenny. 144

ziaren  kolendry 1 łyżeczka  kminku 1 łyżeczka  tymianku 1 łyżeczka  czarnuszki 1 łyżeczka  cząbru 1 łyżeczka  rozmarynu 1 łyżeczka oregano 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 1,5 łyżeczki soli (płaska) Zioła zalać 1/2 szkl. ciepłej wody i odstawić na 20 minut. Składniki ciasta właściwego: cały zaczyn drożdżowy cała zalewa ziołowa

Codziennik Kuchenny
Piknikowa sałatka ziemniaczana 218

psuje. Sałatka jest połączeniem kremowych ziemniaków (koniecznie sałatkowych), chrupiących, kwaśnych ogórków oraz aromatycznej dymki i koperku. Wymieszana jest z niewielką ilością lekko pikantnego sosu i mocno przyprawiona świeżo mielonym pieprzem. Sałatka ziemniaczana doskonale nadaje się jako dodatek do dań z grilla. Na imprezach z grillem w roli głównej, męczy mnie nadmiar potraw mięsnych i z przyjemnością zajadam wtedy(...)sałatkę ziemniaczaną. Co i Wam polecam. Składniki: 1 kg ziemniaków sałatkowych 3 ogórki konserwowe 2 dymki ze szczypiorkiem 2 czubate łyżki posiekanego koperku sól do smaku pieprz czarny świeżo mielony, do smaku 4 łyżki marynaty z ogórków konserwowych 3 łyżki majonezu 4 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka ostrej musztardy np. rosyjskiej Przygotowanie: Ziemniaki ugotować w skórkach

Codziennik Kuchenny
Mielone z oczkiem / Mielone z jajkiem sadzonym 210

Kolejna odsłona kotletów mielonych(...)pieczone a w środku mają gniazdko z jajkiem sadzonym:). Cieszą oko i podniebienie, polecam jako odmianę dla tradycyjnych, smażonych kotletów. Ważne jest by dobrze je doprawić. Kotlety: 500g mięsa mielonego 1 małe jajko 1 cebula 1 czerstwa bułka  4 łyżki posiekanej natki pietruszki po szczypcie: sól, pieprz, majeranek, czosnek granulowany, papryka słodka, papryka ostra Dodatkowo:  6 jajek

Szefowa kuchni
Hummus - pasta z ciecierzycy 243

Hummus - pasta z ciecierzycy    Składniki: 600 g ugotowanej ciecierzycy 1 łyżka sezamu   2 ząbki czosnku 300 ml wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka kuminu mielonego  1 szczypta papryki słodkiej  1 cytryna Jak ugotować ciecierzycę?  Ziarna przepłukać, zalać wod ą , odstawić na 12 godzin. Następnie wylać wodę, przepłukać ponownie namoczone ziarna, zalać(...)miksowania urządzeniu umieszczamy wodę, ciecierzyc ę , 2 ząbki czosnku, sezam, sok z całej cytryny, sól, kumin. Całość blendujemy na gładką masę aby uzyskać pożądaną  pastę.  Podając przyozdabiamy mielonym kuminem, słodką papryk ą oraz skrapiamy oliw ą z pierwszego tłoczenia.  Smacznego

Wino Francja Kuchnia
Pielmienie syberyjskie z wołowiną 239

łatwiej mieli się lodowato zimne, twarde mięso i tłuszcz. Słonina nie zacznie się mazać, nie zapcha Wam maszynki, a wszystko idealnie się połączy i wymiesza. Mięso razem ze słoniną mielimy dosyć drobno – ja zrobiłam to na sitku nr 3, jeśli macie grubsze sitko – zmielcie mięso dwa razy. Do mięsa dodajemy bardzo drobno posiekaną cebulę, całość dokładnie mieszamy i mocno pieprzymy(...)kołduny litewskie – podobne, ale zupełnie inaczej doprawione pierożki, podawane w rosole. SKŁADNIKI na około 80 pielmieni (zrobionych w pielmiennicy) 300g wołowiny 50g słoniny 100g surowej cebuli /żółta, czerwona/ świeżo mielony pieprz woda, rosół lub bulion z kostki do gotowania SKŁADNIKI CIASTA 250g mąki pszennej typ 500 + mąka do podsypania 250ml maślanki ½ łyżeczki soli

Karo in the Kitchen
Makaron w pikantnym sosie z wieprzowiną i suszonymi pomidorami / Spicy pork and sun-dried tomato pasta 288

Dziś przedstawiam przepis na jedno z lepszych dań makaronowych jakie jadłam w ostatnim czasie. Ulubiony makaron w pikantnym sosie pomidorowym z mieloną wieprzowiną, suszonymi pomidorami i oliwkami podbił podniebienia wszystkich domowników. Przepis pochodzi z książki jednego z moich ulubionych autorów Gino D’Acampo o tytule „Włoskie dania makaronowe”, którą wszystkim gorąco polecam. W oryginale został użyty makaron(...)drobną kostkę 80g czarnych oliwek bez pestek, przekrojonych na połówki 1 papryczka chilli, bez pestek i drobno posiekana 80g suszonych pomidorów w oleju, drobno posiekanych 300g wieprzowego mięsa mielonego 300g passaty 250g ulubionego makaronu sól, pieprz i cukier do smaku Przygotowanie: W średniej patelni rozgrzej na średnim ogniu olej, wrzuć cebulę i oliwki i smaż przez 2 minuty, mieszając

karmelowy
jesienny gulasz z piersi kurczaka... 160

większe/kolorowe, czosnek 4 ząbki, kucharek 1 łyżka, wywar warzywny 4 szklanki/z fasolki, marchew 2 sztuki, mąka pszenna 2 łyżki, śmietana gęsta 1 łyżka, woda 1 szklanka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, przyprawa do zup i potraw w płynie - ile potrzeba umytą i osuszoną pierś podwójną kurczaka pokroić na ok 1,5 cm kostki, obsypać wszystko dobrze mąką(...)warzywne i 4 szklanki wody, wszystko wymieszać i pod przykryciem dusić z 20 minut śmietanę wymieszać z wodą i mąką, wlać do gulaszu i mieszając zagęścić sos, dodać pieprz mielony i przyprawę w płynie - gulasz podawać na obiad z czym się lubi............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Faszerowana pierś z indyka z pieczonymi warzywami i sosem 174

granda padano, świeży tymianek, suszone płatki chili, sól, pieprz, oliwa z oliwek 500 g brukselki, 500 g dyni hokkaido, 1/2 łyżeczki sumaku, 1/2 łyżeczki mielonego kminu, 1/2 łyżeczki mielonej kolendry, suszone płatki chili, 1 łyżka syropu klonowego, sól, pieprz, oliwa z oliwek, kilka orzechów pekan, 200 g kaszy bulgur, natka pietruszki, sos z czerwonej porzeczki z winem porto

Plate of Joy
Rolada ze schabu z boczkiem 435

275g surowego boczku w plastrach, 3 łyżki oleju,  2 płaskie łyżeczki soli, 1 łyżeczka: tymianku, rozmarynu, majeranku, słodkiej papryki mielonej,  1/2 łyżeczki curry, troszeczkę ostrej papryki mielonej, niecała łyżeczka pieprzu, 4 ząbki czosnku, musztarda ostra, plus troszeczkę tymianku, rozmarynu i majeranku. Przygotowanie:   Smacznego

W kuchni u Moniki
Fuczki - kuchnia regionalna 1597

mamy kapusty dodałam i dzięki niej super smak uzyskałam.  Placki w przygotowaniu są bardzo szybkie i banalne, a smakują idealnie.  Kminek, cząber nadał im wyrazistości, a świeżo mielony pieprz ostrości.  Kto ich nie spróbuje, niech żałuje(...)Składniki ok 14 szt.: ok. 300 g odciśniętej kapusty kiszonej (bez marchewki), 200 g mąki 250 ml mleka 1 jajko 1 żółtko sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 1 łyżeczka kminku całego, 2 szczypty suszonego cząbru, ponadto: śmietana. Przygotowanie: Odciśniętą kapustę drobno siekamy, kminek kroimy na mniejsze kawałeczki, można rozgnieść go w moździerzu. Jajko, żółtko, mąkę

Moniki Smakołyki

Proponowane wyszukiwania