pyszną karkówkę pieczoną z dynią. Potrawa jest łatwa do przygotowania. Każdemu będzie smakować. Polecam!!! SKŁADNIKI: 500g karkówki bez kości, 1kg dyni, 1 płaska łyżka tymianku, 1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej, 1 łyżeczka pieprzu, 1/2 łyżeczki soli(...)oleju, PRZYGOTOWANIE: 1. Karkówkę kroję na plastry. Rozbijam cienko tłuczkiem. Z dyni usuwam skórę oraz pestki. Miąższ kroję w kostkę. 2. Olej mieszam z tymiankiem, papryką słodką mieloną oraz solą i pieprzem. Do marynaty wkładam karkówkę i dynię. Mieszam i odstawiam na 30 minut w chłodne miejsce. 3. Karkówkę razem z dynią przekładam do rękawa do pieczenia. Rękaw związuję
Tradycyjna kuchnia Kasizrobić go samemu w domu. Składniki: 1 szklanka wody ½ szklanki octu ryżowego (może być też ocet jabłkowy lub ocet winny) ½ szklanki cukru 2 ząbki czosnku lub 1 łyżeczka suszonego, mielonego czosnku 6 sztuk – czerwone papryczki chili ¼ łyżeczki soli Do zagęszczenia: ½ szklanki wody 2-3 łyżeczki mąka ziemniaczana/ skrobia ziemniaczana Przygotowanie: Płuczemy papryczki i odcinamy tylko ogonki, kroimy drobniej(...)pestkami i wrzucamy do blendera kielichowego, wlewamy ½ szklanki wody, dodajemy ząbki czosnku i dokładnie miksujemy. Do rondelka wlewamy ½ szklanki wody, ocet ryżowy, cukier, jeśli nie mieliśmy świeżego czosnku to mielony czosnek, sól i doprowadzamy do wrzenia, mieszamy do rozpuszczenia cukru. Wlewamy zmiksowane papryczki, całość gotujemy przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu. W szklance mieszamy mąkę ziemniaczaną
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki na ok 1 litr zupy: liście, łodygi i głąb z 1 kalafiora po 2 gałązki świeżego lubczyku i natki pietruszki 100 ml śmietanki 30% sól morska i świeżo mielony biały pieprz do smaku 2 ziarenka ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu ok. 1,2 litra wody do dekoracji – pestki dyni i natka pietruszki Przygotowanie: Liście i głąb kalafiora(...)wszystkie składniki będą miękkie. Wszystko przekładamy do blendera kielichowego, wlewamy śmietankę i miksujemy całość na gładki krem. Można zupę zmiksować blenderem ręcznym. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym białym pieprzem. Zupę kalafiorową rozlewamy do talerzy, posypujemy pestkami dyni i natką pietruszki. Smacznego! The post Zupa kalafiorowa z liści i głąba appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprzypalają się, ich konsystencja jest idealna, oraz zachowują swój aromat i smak. Poza tym przy pomocy tego robota można zrobić praktycznie wszystko: gotuje wykorzystując technologię indukcji, gotuje na parze, mieli, miesza, miksuje, sieka, smaży, ubija, kruszy lód, wyrabia ciasta, oraz waży! Oczywiście zaraz po rozpakowaniu wzięłam do ręki instrukcję, która jest bardzo czytelna nawet dla technicznych blondynek, a potem przejrzałam(...)moimi innymi sprzętami, można powiedzieć, że jest cichy. Gdy już wiedziałam, że trafi do mojego domu, to zaplanowałam sobie co przygotuję w pierwszej kolejności. Najpierw postanowiłam sprawdzić funkcję mielenia, na pierwszy ogień poszedł ryż (2,5 minuty), kasza jaglana (1 min.), gryczana (2 minuty) i cukier (20 s), wszystko się mieli dzięki przyciskowi turbo i trwało to dosłownie tyle
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięGołąbki to proste i smaczne danie, chociaż nieco pracochłonne. Farsz do gołąbków składa się u mnie z niezbyt tłustej mielonej łopatki wieprzowej i ryżu, zaś sos oczywiście jest pomidorowy. Chociaż raz na kwartał w moim domu obowiązkowo muszą być na obiad gołąbki. Gołąbki zazwyczaj przygotowuję w szybkowarze, co przyśpiesza gotowanie i zapobiega rozprzestrzenianiu się po kuchni zapachu gotowanej kapusty(...)robię, to brakuje mi ich smaku, więc idę na skróty i przygotowuję chociaż: Zapiekankę gołąbkową . Składniki: (na około 24 szt. gołąbków) 1 średnia główka białej kapusty 1 kg mielonej łopatki wieprzowej 200 g ryżu (u mnie basmati kupiony TUTAJ ) 3 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki pieprzu naturalnego 1 łyżka czosnku
Kuchcik gotujesłodko, generalnie nie ma dla niego ograniczeń. Dziś proponuję danie, któremu nikt się nie oprze. Pyszny makaron (użyłam długie wstążki marki Lubella ) w mięsnym sosie z kiełbasą i mieloną wołowiną z dodatkiem pieczarek i papryki, a na koniec zapieczony pod beszamelem. Jest to idealny obiad dla całej rodziny, pyszny i sycący na długo, zapraszam! Scroll down for recipe(...)posiekane 1 czerwona papryka, z usuniętymi pestkami i pokrojona w kostkę 1 żółta papryka, z usuniętymi pestkami i pokrojona w kostkę 150 g kiełbasy, pokrojonej w kostkę 500 g mielonej wołowiny 200 g pieczarek, pokrojonych w plasterki 1/2 pęczka kolendry, posiekanej 600 g ulubionego sosu pomidorowego, gotowego ze sklepu lub domowego sól, pieprz i cukier do smaku
karmelowypojedyncza pierś z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera por 2 ząbki czosnku mała puszka groszku zielonego natka pietruszki sok z 1/2 cytryny 50g żelatyny 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki liść laurowy, ziele angielskie sól, pieprz Wykonanie: Zaczynamy od przygotowania bulionu. Udko oraz pierś myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy ok. 3 litrami zimnej wody. Zagotowujemy. Po zagotowaniu(...)przykryciem 1,5-2 godz. Po tym czasie, wyjmujemy na talerz udko, fileta z kurczaka i marchewkę. Pozostałe warzywa wyrzucamy. Bulion przecedzamy przez sitko, doprawiamy solą, pieprzem, papryką mieloną i wlewamy do niego sok z cytryny. Żelatynę namaczamy w niewielkiej ilości zimnej wody, aby spęczniała. Następnie wrzucamy ją do gorącego bulionu i rozpuszczamy. Ugotowane mięso kroimy na mniejsze
Kuchnia MagdaLenypapryka 1 pęczek rzodkiewki sól i pieprz do smaku ½ szklanki bułki tartej 4 łyżki mąki 1 jajko 1 puszka makreli w pomidorze olej do smażenia ½ łyżeczki papryki słodkiej mielonej Wykonanie placków: Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce, natomiast paprykę i rzodkiewkę rozdrobnić blenderem. Do startych ziemniaków dodać połowę przygotowanej papryki i rzodkiewki, mąkę, bułkę(...)tartą, jajko i przyprawy do smaku. Dokładnie wyrobić masę. Placuszki smażyć na dobrze rozgrzanym oleju. Wykonanie nadzienia: Rybę z puszki rozgnieść dokładnie widelcem, dodać resztę papryki i rzodkiewki, paprykę mieloną i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Tak przygotowany farsz ułożyć na upieczonych i lekko przestudzonych placuszkach, posypując z góry posiekaną rzodkiewką
Tradycyjna Kuchniatarty parmezan Przygotowanie: Ugotowane ziemniaki studzimy, obieramy ze skórki. Rozgniatamy. Do ziemniaków dodajemy puree z dyni, ok. 100 g mąki pszennej, mąkę ziemniaczaną, gałkę muszkatołową, trochę soli i świeżo mielonego pieprzu. Mieszamy. W razie potrzeby dosypujemy więcej mąki. Ciasto dzielimy na 4 części i z każdej, na podsypanej mąką stolnicy, formujemy wałek, który dzielimy na mniejsze części (kopytka). Każdą(...)czasie na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy do niego listki szałwii, by przeszło aromatem ziół. Gnocchi serwujemy polane szałwiowym masłem, posypane tartym parmezanen (lub Grana Padano) i oprószone świeżo mielonym pieprzem
Smakowity Blog Kulinarnymożna użyć samej dyni lub marchwi) 20 g mielonego brązowego prosa bio (Regenbogenkreis) (można zastąpić płatkami jaglanymi lub mąką jaglaną) 30 g mąki pszennej graham 20 g mielonych migdałów pół łyżeczki przyprawy do piernika mleko do konsystencji łyżka oleju kokosowego jajko 2 łyżki stewi w pudrze szczypta soli 1/2 łyżeczki kamienia winnego (można zastąpić proszkiem do pieczenia
Poranek na słodkoniewielu czekoladowych twórców, który własnoręcznie selekcjonuje, praży i mieli ziarno kakao na miazgę kakaową - najważniejszy składnik czekoladowych kuwertur. Wybierane są tylko najlepsze odmiany ziarna kakao i praży je w łupinach, by zachować wszystkie delikatne aromaty i wydobyć bardziej intensywne i złożone smaki kakao. Następnie składniki są mielone i konszowane z taka precyzją i cierpliwością, aż cały aromat
Poranek na słodkomięsa mielonego z indyka 1 cebula 1 marchewka 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 0,5 łyżeczki tymianku 0,5 łyżeczki papryki słodkiej 0,5 łyżeczki pieprzu mielonego 1 łyżeczka soli 2 łyżki oliwy z oliwek Do mięsa dodajemy poszatkowaną cebulę oraz marchewkę startą na drobnych oczkach. Wbijamy jajko, dosypujemy bułkę tartą oraz przyprawy. Formujemy pulpeciki i podsmażamy
Emskie Smakicebulą. Tajemnicą mojego farszu jest dodatek startego sera grana padano, który idealnie skleja nadzienie i sprawia, że danie ma bardziej bogatszy smak. Składniki: 3-4 papryki 300 g mięsa mielonego (z indyka, wołowego, wołowo(...)wieprzowego) 1/2 szklanki ryżu (u mnie basmati) 1/2 szklanki kukurydzy konserwowej 1 cebula czerwona 1 puszka pomidorów krojonych 2 łyżki startego sera grana padano 1 kulka mozarelli 1 łyżeczka mielonej papryki ostrej 1/4 łyżeczki ostrej papryki oliwa z oliwek sól Przygotowanie: Papryki przekroić wzdłuż, wyciąć gniazda nasienne pozostawiając ogonki. Wnętrze każdej połówki lekko posolić i odstawić. Ryż przesypać
Kulinarne InspiracjeTeksasu. Składa się z mielonego mięsa (tradycyjnie wołowego) i warzyw. Przyprawami nadającymi charakterystyczny smak są chili i kmin rzymski. Do podawania z ryżem lub pieczywem. 500 g mielonego mięsa z piersi kurczaka 100 ml bulionu warzywnego 2 pomidory 1 mała czerwona papryka 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki czerwonej fasoli 1 mała czerwona cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego
Bulliowołowego lub innego kawałka mięsa wołowego np. z udźca, usuń błony i tłuszcz 2 średnie cebule, obierz i drobno pokrój czarny pieprz świeżo mielony sól morska świeżo mielona 500 ml gorącej wody 1 łyżka śmietany Crème fraîche 1 łyżka mąki pszennej Przygotowanie Wybór Ciśnienia Wysokie Czas Gotowania 14 min Otwieranie Garnka Szybkie Jeśli powyższe wskazówki
Szybko Szybkowar