mielone - 47549 przepisów (strona:789/3170)

Domowa przyprawa do piernika 264

możecie wykorzystać przyprawy już zmielone, ważne jednak, by były nowe, dopiero otwarte i niezwietrzałe. Taka mieszanka będzie zdecydowanie lepsza od tych oferowanych przez różne firmy. Jeśli wybierzecie opcję z mieleniem w młynku, warto wspomnieć tutaj o tym, żebyście nie rozdrabniali w nim goździków, gdyż potrafią one zniszczyć urządzenie. Jest to niestety jeden z najtrudniejszych do rozdrobnienia składników, więc polecam(...)łyżeczkę czy ilość ziarenek. Z podanego przepisu otrzymacie około 110g domowej przyprawy do piernika . Domowa przyprawa do piernika Składniki: 50g kory cynamonu 13g całych goździków 12g suszonego imbiru (mielonego) 12g ziaren kardamonu (waga ziaren po wyłuskaniu) 10g gałki muszkatołowej 7g ziaren ziela angielskiego 3g ziaren kolendry 2g ziaren pieprzu czarnego 1-2 gwiazdki anyżu, opcjonalnie Wykonanie: - wszystkie składniki utłuc

Smakołyki Bereniki
PLACKI Z CUKINII, NAJLEPSZE 183

ęsty) - 1-2 ząbki czosnku - 1/2 pęczka koperku - sól i świeżo mielony pieprz Czosnek obrać, zmiażdżyć, lekko posolić, dodać jogurt, pokrojony koperek. Doprawić do smaku solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Odstawić do lodówki. Cukinie umyć, odciąć końcówki. Zetrzeć na grubych oczkach tarki, wsypać sól, zamieszać i odstawić na kilka minut. Następnie odlać nadmiar płynów. Do miski dodać jajka

Smaczne Zdrowe
pyszna i zdrowa pasta z makreli... 152

Składniki: makrela wędzona 1 większa, rzodkiewki 1 pęczek, zielenina 1/2 pęczka, por 1 mały, cebula 1 sztuka, olej rzepakowy - ile potrzeba, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki opłukane(...)rzodkiewki, por, trochę koperku, natki pietruszki w rozdrabniaczu zmiksować, wsypać do miski świeżą wędzoną makrelę dokładnie obrać z ości, dodać do miski, wsypać pokrojoną w kostkę cebulę dodać pieprz mielony, olej rzepakowy i wszystko dokładnie widelcem połączyć na pastę, schować do lodówki na 30 minut aby smaki się przegryzły pasta jest aromatyczna, pyszna, zdrowa i smakuje z ciemnym pieczywem

W Mojej Kuchni Lubię
Schab gotowany w mleku 285

Składniki: 1.5kg schabu bez kości, 9 ząbków czosnku, olej, papryka słodka mielona, papryka ostra mielona, pieprz, sól, majeranek, rozmaryn, 3 liście laurowe, 6 ziarenek ziela angielskiego, 4 goździki, gałka muszkatołowa. 1 litr mleka. Przygotowanie:                            Smacznego

W kuchni u Moniki
Jesienny deser z kaszą jaglaną i dynią 187

kaszy jaglanej szczypta soli 2 łyżki masła 30 g cukru trzcinowego 150 g puree z dyni 6 g przyprawy do piernika 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu 70 g suszonych moreli 35 g suszonej żurawiny 35 g rodzynek 10 g płatków migdałowych WYKONANIE Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. W garnku zagotować wodę, dodać szczyptę soli

Passions hobbies life
Klopsiki po szwedzku z żurawiną i ziemniaczanym puree 182

wspominając już o żurawince :) Danie jest bardzo smaczne i pożywne, a na dodatek robi się je dosyć szybko :) Składniki (na ok. 4-5 porcji): Klopsiki: ok. 550 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 3 pełne łyżki bułki tartej 1 średni ugotowany ziemniak 1 mała cebula 1 jajko 2 łyżki śmietanki UHT 18% sól pieprz 2-3 łyżki oleju(...)ziemniaka i rozgniatamy go widelcem. Wbijamy jajko i całość dokładnie mieszamy. Cebulę kroimy na drobną kosteczkę i podsmażamy na patelni na 2-3 łyżkach oleju. Jeszcze ciepłą dodajemy do mielonego mięsa wraz z ziemniaczaną masą. Dokładnie wszystko wyrabiamy, najlepiej ręcznie. Na koniec doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Zwilżonymi dłońmi formujemy z mięsnej masy kuleczki o wielkości małego orzecha włoskiego

MyCookBook.pl
SUNLIGHT SOUFFLE – TES V: SKYRIM – wytrawny suflet serowy z księgi „Uncommon Taste” 344

gałka muszkatołowa – 1/2 łyżeczki 0,05 zł zioła (np. oregano) – 1 łyżeczka 0,10 zł chili w proszku – 2 szczypty 0,05 zł pieprz czarny, grubo mielony – 1/2 łyżeczki 0,05 zł sól – wg upodobania 0,05 zł Razem 4,80zł © nerdskitchen.pl PRZYGOTOWANIE 1. PRZYGOTOWANIE SKŁADNIKÓW I FOREMEK (5 min) Zaczynamy od starcia sera(...)uzyskania gładkiej, jednolitej masy, która zacznie gęstnieć – będzie ona gęstsza niż tradycyjny sos beszamelowy. Gotujemy masę jeszcze przez 2 minuty, często mieszając. Doprawiamy sos gałką muszkatołową, świeżo mielonym pieprzem, ziołami (u nas oregano, może być też suszona pietruszka lub zioła prowansalskie), chili oraz solą. Przypraw powinno być nieco za dużo na tę chwilę, gdyż do masy dodajemy jeszcze

Nerds Kitchen
Dynia pieczona w poudre douce 114

średniej dyni hokkaido – 1 szklanka cukru – odrobina gałki muszkatołowej – 1 łyżeczka mielonego imbiru – 5 łyżeczek łyżeczka cynamonu W naczyniu wymieszać ze sobą gałkę muszkatołową, mielony imbir i cynamon. Dynię umyć, przekroić, wydrążyć środek i pokroić na mniejsze kawałki. Posypać mieszanką i zapiec w piekarniku przez ok 30-40 minut w 180 stopniach, aż będzie

Szybko Tanio Smacznie
Ryżowa sałatka z piersią kurczaka i ananasem 575

280g ), 1 czerwona cebula, puszka ananasa ( 340g po odsączeniu ), 200g sera feta, puszka kukurydzy ( 285g po odsączeniu ), 4 ząbki czosnku, majonez, sól, pieprz, papryka słodka mielona, papryka ostra mielona, olej, natka pietruszki ( opcjonalnie ). Przygotowanie:                         Smacznego

W kuchni u Moniki
Spaghetti z cukinią 178

cały sekret. Marcin był zachwycony Zapraszam do kuchni. 30 min składniki: 1 mała cukinia 4 łyżki oliwy z oliwek 1 cukinia 2 ząbki czosnku świeżo mielony pieprz świeżo mielona sól szczypta czerwonej papryki 200 g makaronu 15 g parmezanu natka pietruszki wykonanie: Makaron ugotować, pamiętając aby sie nie rozgotował! Pamiętajcie również, że po odcedzeniu wody makaronu nie zlewamy

Ania i Marcin gotują
Jesienny rondel z ciecierzycą i kurczakiem 170

szklanka ciecierzycy 3 ziemniaki 2 białe cebule 2 pieczone udka z kurczaka 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 marchewki 1 młoda cukinia sól i pieprz do smaku papryka słodka mielona do smaku olej(...)smażenia Wykonanie: Ciecierzycę namoczyć w wodzie, następnie ugotować na półmiękko z dodatkiem soli. W międzyczasie cebulę, marchewkę i cukinię zetrzeć na tarce i podsmażyć na oleju z dodatkiem papryki mielonej. Warzywa włożyć do garnka, zalać bulionem, zagotować, dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i ciecierzycę. Dodać koncentrat pomidorowy, doprawić do smaku i gotować około 20 minut. Następnie włożyć upieczone udka

Tradycyjna Kuchnia
SAŁATKA Z KURCZAKIEM, MANGO I PIECZONĄ DYNIĄ 133

kurczaka 1/2 dużego mango 1/2 op. sera feta 1/2 dużego granatu przyprawa do kurczaka, sól, pieprz 3-4 łyżki oliwy 1 łyżka miodu płynnego 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej Sos: 2 łyżki oliwy sok z 1/2 cytryny 1 łyżka chutney(...)mango pieprz, sól Wykonanie: Dynię obieramy ze skórki, czyścimy z pestek, myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. W misce mieszamy 1 łyżkę oliwy z płynnym miodem i słodką papryką mieloną. Do miski wrzucamy pokrojoną dynię i obtaczamy ją w oliwie z miodem. Następnie wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku 15-20 min. w temp

Kuchnia MagdaLeny
Gulyasleves – węgierska zupa gulaszowa 203

zacznie mięknąć – dodajemy do niej pokrojone papryki. Smażymy razem aż papryka lekko zmięknie i zmieni kolor, około 5-6 minut, mieszając. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy papryki w proszku i mielony kminek. Stawiamy jeszcze na moment na ogień, mieszamy i smażymy minutę, po czym warzywa z przyprawami przekładamy do garnka z bulionem.   Nigdy przenigdy nie smażymy sproszkowanej papryki(...)jeśli macie 400g mięsa) 3-4 średnie ząbki czosnku 250g cebuli, najlepiej różne 150g marchwi 150g pietruszki 350g ziemniaków 1 duży mięsisty pomidor – malinowy lub bawole serce ½ łyżeczki mielonego kminku ½ łyżeczki kolendry w ziarnach ½ łyżeczki czarnego lub kolorowego pieprzu w ziarnach 1 pełna łyżeczka papryki ostrej sproszkowanej 1 płaska łyżeczka papryki wędzonej ostrej 4-5 pełnych łyżek papryki słodkiej

Karo in the Kitchen
Pieczone udka kurczaka 234

Składniki: 5 udek kurczaka, 3 ząbki czosnku, 3 łyżki majonezu, 3 łyżki ketchupu pikantnego, bułka tarta, sól, pieprz, mielona słodka papryka, mielona ostra papryka, świeża natka pietruszki. Przygotowanie:                           Smacznego

W kuchni u Moniki
Szarlotka najlepsza, na kruchym maślanym cieście 170

łyżki kwaśnej śmietany 18% 2 żółtka + 1 do posmarowania Nadzienie: 1 kg jabłek (najlepsza będzie szara reneta) ½ szklanki rodzynek sok z ½ cytryny 2 łyżeczki mielonego cynamonu ½ łyżeczki mielonych goździków ½ szklanki cukru 3 łyżki bułki tartej 3 łyżki skrobi ziemniaczanej * PRZYGOTOWANIE Nadzienie Jabłka obierz, wykrój gniazda nasienne i pokrój w cienkie plasterki. Włóż do misy i polej sokiem

Food Square