kawałek ostrej papryczki (ilość według upodobań) 2 łyżki oleju kokosowego 1 łyżka sosu sojowego tamari 1 łyżeczka octu ryżowego sól i przyprawy: 1 łyżeczka mielonej kolendry, 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu, 1/3 łyżeczki kurkumy, pieprz W garnuszku zagotować niepełną szklankę wody wraz z 1/3 łyżeczki soli. Ryż przepłukać na sicie, wrzucić do garnuszka, ponownie doprowadzić do wrzenia, po czym
Even Better Foodkawałek korzenia imbiru 2 łyżki oleju ryżowego, kokosowego lub masła klarowanego 3 łyżki sosu sojowego tamari 2 łyżeczki octu ryżowego przyprawy: 1 łyżeczka mielonej kolendry, po 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu, kurkumy, ziaren kopru włoskiego, po szczypcie pieprzu i ostrej papryki (dużej, jeśli preferujemy bardziej pikantne dania) sezam do posypania gotowego dania W miseczce połączyć 2 łyżki sosu sojowego
Even Better Foodkokosowego – nie z puszki, migdałowego lub z nerkowców) 1-2 łyżki karobu 1 łyżka (lub do smaku) naturalnego syropu, np. klonowego przyprawy: 1 łyżeczka cynamonu, po dużej szczypcie mielonego kardamonu, goździków, imbiru, kurkumy, szczypta pieprzu i wanilii Do garnuszka przelać mleko, dodać przyprawy, syrop i karob – dokładnie wymieszać trzepaczką(...)podgrzewać do zagotowania, mieszając od czasu do czasu. Pogotować kilkanaście sekund, po czym zdjąć z ognia, przelać do kubka – raczyć się jeszcze gorącym. Jeśli takie są preferencje, zamiast mielonych przypraw można użyć przypraw w całości: należy wówczas w garnuszku z mlekiem umieścić kawałek kory cynamonu, 3-4 goździki, mały plaster imbiru, kilka przepołowionych strąków kardamonu i szczyptę kurkumy
Even Better Foodryżu (lub klonowego) 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego + 3 łyżki wody 1 szklanka mąki gryczanej 1/3 szklanki orzechów pekan lub włoskich (ewentualnie migdałów) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 łyżeczki mielonego kardamonu 2 łyżeczki ekologicznego proszku do pieczenia bez fosforanów 1 łyżka naturalnego octu jabłkowego szczypta soli 3 nieduże, miękkie gruszki Siemię lniane zmielić, przełożyć do miseczki, zalać wodą, wymieszać(...)gryczaną, proszek do pieczenia i sól – wymieszać trzepaczką i odstawić. Do osobnego naczynia przełożyć olej kokosowy i syrop – ucierać mikserem około 3 minuty na gładką masę. Dodać spęczniałe siemię, mielony kardamon i ekstrakt – kontynuować miksowanie przez dalsze 3-4 minuty, aż masa nieco zwiększy swoją objętość. Dodać następnie suchą mieszankę – krótko zmiksować, do połączenia. Na koniec dodać ocet
Even Better Foodczubate łyżki mąki kokosowej 1 średnia czerwona cebula, drobno posiekana 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry sól i przyprawy: 1-2 łyżeczki mielonego kuminu, po 1 łyżeczce imbiru, mielonej kolendry, 2/3 łyżeczki cynamonu, po 1/2 łyżeczki kurkumy, kardamonu, nasion gorczycy, pieprz i ostra papryka do smaku odrobina oleju kokosowego do natłuszczenia papieru do pieczenia oraz dłoni przed formowaniem kotletów
Even Better Foodgorzkiej czekolady dobrej jakości o dużej zawartości kakao (użyłam czekolady z 92% zawartością kakao, słodzonej cukrem kokosowym) po dużej szczypcie soli i mielonej wanilii 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu, szczypta pieprzu kajeńskiego/chilli/czarnego pieprzu odrobina kakao do posypania gotowych trufli lub roztopiona czekolada do maczania Daktyle pokroić na małe kawałki, przełożyć do miseczki i zalać rumem – odstawić do namoczenia
Even Better Foodczosnku 60 g orzechów włoskich 3 – 4 łyżki masła klarowanego lub preferowanego oleju do smażenia w wersji wegańskiej sól, przyprawy i zioła: 1 łyżeczka mielonej kolendry, 1/2 łyżeczki mielonej kozieradki, 1 liść laurowy, 5 kulek ziela angielskiego, czarny i biały pieprz do smaku, 2 – 3 łyżeczki majeranku, 1/2 łyżeczki lubczyku, 1 łyżeczka suszonej lub 2 łyżki świeżej, posiekanej
Even Better Food