Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Farsz: 300g pieczarek Połowa białej kapusty Masło, smalec do smażenia Duża cebula Majeranek, kmin rzymski Sól, świeżo mielony pieprz czarny Olej do smażenia krokietów Przygotowanie; Pieczarki podsmażyć na maśle klarowanym. U mnie część zblendowanych, część w plasterkach(...)Kapustę drobno posiekać, sparzyć wrzątkiem. Następnie na 2-3 łyżkach smalcu podsmażyć z drobno posiekaną cebulką dołożyć sparzoną kapustę oraz pieczarki, lekko podlać wodą lub bulionem, doprawić świeżo mielonym pieprzem, solą. Dodać majeranek oraz nieco kminu rzymskiego. Dusić razem do miękkości i odparowania płynu. Wystudzony farsz układać porcjami na naleśnikach. Każdy naleśnik zrolować, maczać w jajku i obtaczać
W garach u Gosikawałek selera spora część pora 1 łyżka koncentratu pomidorowego przyprawy: kilka kulek ziela angielskiego 2-3 liście laurowe łyżeczka czerwonej papryki w proszku świeżo mielony czarny pieprz szczypta mielonej gałki muszkatołowej majeranek ew. przyprawa do flaków k ostka rosołowa lub sól, vegetta czego używamy opcjonalnie: 2 łyżka masła 2-3 płaskie łyżki mąki na zasmażkę Przygotowanie: Przygotować żołądki
W garach u Gosimielonego mięsa z łopatki 100g ryżu ( przed ugotowaniem) Łyżeczka siekanego świeżego lubczyku ( lub suszonego) 2 średnie cebule 1 łyżka koncentratu pomidorowego przyprawy do smaku: sól, świeżo mielony czarny pieprz, majeranek, czosnek granulowany, szczypta ostrej papryki, łyżeczka słodkiej papryki 0,5 litra ulubionego soku pomidorowego, kostka bulionowa 10-12 sztuk papryki mały pęczek świeżego koperku Olej do smażenia
W garach u GosiSkładniki: 125g ryżu, 500g mięsa mielonego, puszka czerwonej fasoli(...)240g po odsączeniu ), puszka kukurydzy ( 285g po odsączeniu ), garstka posiekanego koperku, kilka marynowanych pieczarek, 1 czerwona cebula, 8 łyżek majonezu, 1 świeży ogórek, sól, pieprz, majeranek, ostra papryka mielona, 1 jajko, 1/2 cebuli, bułka tarta, 4 łyżki mleka, olej. Przygotowanie: Smacznego
W kuchni u Monikizawsze, czyli coś nowego. Dynia, ser żółty, mozzarella, feta i parmezan. Wszystko połączone jajkiem. Ilość składników możecie dowolnie zmienić, w zależności od Waszych preferencji smakowych. Możecie też dodać trochę mielonego mięsa, żeby placki były bardziej syte(...)porcje: 400 g dyni (u mnie buttercup) 125 g sera mozzarella 125 g sera edamskiego 100 g sera feta 50 g parmezanu 1 jajko opcjonalnie 150 g mielonego mięsa drobiowego sól, zmielony liść laurowy i nasiona kolendry do podania: natka pietruszki i sos czosnkowy (jogurt+tarty czosnek+siekany koperek+sól) Wszystkie składniki ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy
Kucharzycakości 50 dag, kiełbasa śląska 3 sztuki, kiełbasa biała 3 sztuki/parzone, cebula 1 sztuka, kapusta biała 1 główka/średnia, przyprawa do bigosu 1 opakowanie, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, cukier 1 łyżka, woda 2 szklanki umyte pomidory pokroić na połówki i w rozdrabniaczu lub dzbanku blendera razem z ząbkami czosnku zmiksować dobrze białą kapustę drobno pokroić(...)kostkę cebulę i podsmażać z 5 minut i co jakiś czas zamieszać wlać do mięsa zmiksowany sok z pomidorów i zagotować dodać kapustę, przyprawę do bigosu, cukier, kucharka, pieprz mielony, wszystko dobrze wymieszać wlać wodę i pod przykryciem gotować z 40 minut, sprawdzić czy mięsko i kapusta są miękkie, podawać z pieczywem, ziemniakami - pyszna kapusta na obiad
W Mojej Kuchni Lubiękurczaka 3 porcje, musztarda sarepska 3 łyżeczki, mozzarella w kulce 3 sztuki, papryka 1 sztuka, cebula 2 sztuki, pieprz czarny mielony - do smaku, kucharek - do smaku, papryka słodka mielona - do smaku, olej rzepakowy 5 łyżek, mąka pszenna 3 łyżki, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, woda 3 szklanki piersi delikatnie rozbić przez woreczek foliowy, posmarować
W Mojej Kuchni Lubięświeżego kalafiora, 100 g filetu z łososia, 1 średniej wielkości marchew, 1 trawa cytrynowa, 2 łyżki masła klarowanego, 2 szczypty przyprawy – kozieradki mielonej, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, sól do smaku, ½ cytryny, listki świeżej bazylii, kilka szt. całych zielonych oliwek. Przygotowanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente, odcedzamy. W tym samym czasie
Moniki Smakołykistronie i skorzystam pewnie jeszcze z niego nie raz. Składniki: Na ciasto: 500 g mąki pszennej 250 g schłodzonej margaryny 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki kakao 50 g mielonych orzechów włoskich 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia Warstwa jabłkowa: 1,5 kg jabłek (lub 2 słoiki gotowych) 2-3 łyżki cukru cynamon wg uznania 50 g posiekanych(...)budyniowa: 2 budynie waniliowe lub śmietankowe 750 ml mleka 4 łyżki cukru (jeśli budyń jest bez cukru) Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i kakao. Wymieszać z mielonymi orzechami włoskimi i przesiekać wszystko nożem, aż powstanie kruszonka. Następnie dodać żółtka i zagnieść ciasto, jeśli będzie zbyt suche można dodać łyżkę śmietany. Podzielić na dwie części, jedną większą
talerz przyjemnościpęczka, pomidory 6 sztuk, ząbki czosnku 3 sztuki, kasza jaglana błyskawiczna 3/4 szklanki, bio papryka słodka granulowana 2 łyżki, masło 3 łyżki, sól himalajska 1,5-2 łyżki, pieprz mielony 1 łyżeczka, koperek 1 pęczek Jeśli przygotowujesz dania z dbałością i chcesz, żeby nie tylko świetnie smakowały ale również pięknie się prezentowały to koniecznie skorzystaj z 10% zniżki, zniżka(...)dodać masło i gotować z 5 minut pomidory z ząbkami czosnku w dzbanku blendera zmiksować dobrze i wlać do zupy, gotować z 5 minut wsypać soli himalajskiej, pieprzu świeżo mielonego, posiekanego koperku i gotować z 2 minuty można podać ze śmietaną, jogurtem lub saute - zupa jest aromatyczna, syta, smaczna i dość mało kaloryczna..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiękrojonych z bazylią i oregano (1 puszka), 4 ziela angielskie, 2 liście laurowe, 4 ziarna jałowca, 1 łyżeczka suszonego rozmarynu, ½ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu czarnego, 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki, ½ łyżeczka cukru, 1 łyżeczka sosu chili, sól do smaku, 4 łyżki oleju rzepakowego, 500 ml bulionu (warzywny, rosołowy), ponadto: 200 g makaronu np.: świderki. Przygotowanie: Cebulę kroimy
Moniki SmakołykiSkładniki: szklanka brązowego cukru 1,5 szklanki wody 0,75 szklanki puree z dyni pół łyżeczki ekstraktu waniliowego pół łyżeczki mielonego imbiru (nie świeżego) łyżeczka cynamonu duża szczypta mielonego kardamonu Wykonanie: Cukier i wodę zagotuj i gotuj, aż cukier się rozpuści. Dodaj puree i przyprawy i wymieszaj. Gotuj 15-20 minut, aż syrop zacznie gęstnieć. Gotowy syrop
Mania Wypiekaniaobranej dyni 1 czerwona papryka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka startego imbiru 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki szczypta chili cayenne sól świeżo mielony pieprz 2 szkl. bulionu drobiowego 2 łyżki oleju natka pietruszki Filet pokroić w kostkę i obsmażyć na oleju. Kiedy mięso będzie rumiane,dodać posiekaną cebulę i czosnek. Chwilę przyrumienić,zalać bulionem,przykryć
Kolorowa kuchnia Elkimarchewki 4-5 łodyg selera naciowego ok. 300 g dyni (ważona ze skórką) krojone pomidory w puszce 1 szklanka bulionu (może być z kostki) 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 1 łyżeczka cukru 1 łyżka cząbru szczypta chili 1 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki imbiru pieprz, sól 1 op. makaronu razowego oliwa do smażenia natka pietruszki liść laurowy, kminek Wykonanie: Cieciorkę(...)myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię. Następnie dodajemy ugotowaną cieciorkę. Przyprawiamy cząbrem i zalewamy bulionem. Dusimy ok. 10 min. Dodajemy pomidory w puszce i przyprawiamy słodką papryką mieloną, cukrem, papryką chili, curry oraz imbirem. Dynię obieramy ze skórki, oczyszczamy, myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do gulaszu. Dusimy pod przykryciem do momentu aż wszystkie warzywa będą
Kuchnia MagdaLenyjednogarnkowe mają kilka fantastycznych zalet: smaki składników świetnie się przenikają, danie jest łatwe w przygotowaniu a po obiedzie nie mamy góry naczyń do zmywania. Składniki: 300g ryżu 500g mięsa mielonego 2 puszki pomidorów pelatti lub 6 dużych pomidorów bez skórki 2 marchewki 1 pietruszka 1 por pół(...)selera papryka czerwona sól, pieprz, ostra papryka Sposób przygotowania: R yż gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. Na rozgrzanej patelni szklimy posiekany w półplasterki por. Dodajemy mięso doprawiając solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i ostrą papryką. Kiedy mięso się zetnie dodajemy pokrojone na drobną kartkę warzywa: marchew, pietruszkę seler i czerwoną paprykę. Całość podlewamy pomidorkami pelatti i dusimy na wolnym
Pyry na Gaz