mielone - 47549 przepisów (strona:797/3170)

Muffinki czekoladowo-marchewkowe 95

orzechów włoskich – 5 łyżek czubatych • 100 g rodzynek – 8 czubatych łyżek • 1 łyżeczka mielonego cynamonu • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 1/2 łyżeczki sody • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru • 1/4 łyżeczki soli Polewa – 250 g serka mascarpone – 1,5 gorzkiej czekolady – 100 g cukru pudru – 1/2 szklanki Dekoracja • 1/2 tabliczki mlecznej

To co kocham
Budyń z marchewki 90

depresji śniegowej. Mocno aromatyczny! Składniki: • 2 duże marchewki • 1 litr mleka • 4 łyżki cukru • 1 łyżeczka kandyzowanej skórki z pomarańczy • 1 laska cynamonu • 3 łyżki mąki ziemniaczanej • cynamon mielony do posypania Wykonanie: • Z mleka odlać 1/2 szklanki i wymieszać je z mąką ziemniaczaną. • Marchewkę obrać, pokroić w kostkę i gotować(...)wyjąć cynamon i zmiksować ręcznym blenderem na gładki mus. • Mus zagotować, wlać mleko z mąką ziemniaczaną cały czas ubijając trzepaczką rózgą. • Rozlać do pucharków, posypać mielonym cynamonem. Przepis pochodzi z bloga Jadłonomia. Zamiast startej skórki z pomarańczy dałam kandyzowaną

To co kocham
Tort rumuński 351

mielonych orzechów włoskich • 250 g miodu płynnego • 1 łyżeczka sody Masa orzechowa • 400 g masła • 1 szklanka cukru pudru • 1 cukier waniliowy • 6 żółtek • 200 g mielonych orzechów włoskich • 1 szklanka mleka/250ml • 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%/250 ml Dekoracja • kilka ciastek Petitki kakaowe • kilkanaście połówek orzechów włoskich • miód – ilość, aby zalać orzechy Wykonanie: Ciasto • Mąkę przesiać

To co kocham
Mielone kotleciki indycze z fetą 144

Kreatywne kotleciki z niespodzianką – w środku nadzienie z sera feta. Kotlety czy pulpety z mięsa mielonego zawsze szybko znikają w mojej rodzinie, dlatego zawsze przygotowuję większą ilość. I tak zawsze pada pytanie(...)chłopaków – po ile na głowę? Słona feta nadaje tym kotlecikom wyrafinowanego smaku i poniekąd zaskakuje swoją obecnością w środku. Składniki: • 750 g mięsa mielonego z indyka • 2 bułki kajzerki • 1 cebula • 2 ząbki czosnku • 2 jajka • sól, pieprz do smaku • 1 łyżeczka suszonego oregano • pęczek natki pietruszki • 200 g sera feta

To co kocham
Kotlety z kalarepki 116

Monice bardzo smakowały! Składniki: • 2-3 kalarepki • sól, pieprz do smaku, szczypta cukru • 2 jajka • 2 łyżki sosu sojowego • 100 g płatków migdałowych • 4 łyżki orzechów włoskich mielonych lub tartej bułki • 4 łyżki mąki • olej do smażenia Wykonanie: • Kalarepki obrać i pokroić w plastry o grubości 1 cm. • Wrzucić kalarepkę na wrzącą, posoloną(...)osuszyć ręcznikiem papierowym. • Plastry kalarepki posypać pieprzem i kolejno panierować w mące, roztrzepanym jajku z sosem sojowym i płatkach migdałowych wymieszanych z orzechami mielonymi. • Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor

To co kocham
Klasyczna lazania z mięsem mielonym 129

Lazania – lasagne, to nic innego jak płaty makaronu zapiekane z farszem. Klasyczna włoska lazania z sosem pomidorowym z mięsem mielonym i sosem beszamelowym, zapiekana z żółtym serem. Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem i smakuje prawie każdemu. Nie wymaga wielkich zdolności kulinarnych, wystarczy trzymać się przepisu. Najlepsze jest(...)okazała się lepsza od mojej. Składniki na dużą blaszkę : • 1 opakowanie płatów lazanii • 300 g sera żółtego w kostce Sos pomidorowy mięsny • 800 g mięsa mielonego, u mnie wieprzowe • 2 puszki krojonych pomidorów • 1 cebula • 2-3 ząbki czosnku • sól, pieprz do smaku • 1 łyżeczka ziół prowansalskich • 3 łyżki oleju Sos beszamelowy • 1 litr

To co kocham
Pieczeń z indyka z zielonym groszkiem i soczewicą 164

dodaje też objętości i smaku. Oczywiście można użyć innego mięsa mielonego niż z indyka, lecz pieczeń nie będzie wtedy taka delikatna. Składniki: • 500 g mielonego mięsa z indyka • 1/2 szklanki zielonej soczewicy • 1 szklanka mrożonego zielonego groszku • 3 jajka • 2 łyżki siemienia lnianego • 2 cebule • sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku • olej

To co kocham
Sernik chałwowy 134

najlepszy z mielonych serów. Sernik nie jest zbyt słodki, nam to wystarczało, ale można oczywiście dosłodzić według uznania. Składniki: • 1 kg białego sera mielonego • 5 jajek • 1 puszka mleka słodzonego skondensowanego • 300 g chałwy waniliowej • 3 łyżki mąki ziemniaczanej Polewa • 1 gorzka czekolada • 1/2 szklanki śmietanki 30% • kawałki chałwy do ozdoby Wykonanie: • Mleko skondensowane

To co kocham
Zdrowy krem czekoladowy a’la nutella 118

jako przekąska. Bez glutenu, bez jajek. Składniki: • 1 szklanka ugotowanego ryżu • 1 małe awokado • 1 gorzka czekolada • 2 łyżki kakao • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki • 2 łyżki miodu • 4 łyżki mielonych orzechów włoskich Wykonanie: • Czekoladę połamać na kawałki, dodać śmietankę i rozpuścić w kuchence mikrofalowej lub na małym ogniu. • Do blendera wsypać ugotowany ryż, obrane(...)skórki i pokrojone awokado, lekko przestudzoną czekoladę, kakao i miód. • Miksować, aż zrobi się jednolita masa. • Po wyjęciu z blendera wymieszać z mielonymi orzechami. • Przechowywać w słoiczku w lodówce

To co kocham
Żeberka w kawowej marynacie 152

Słyszałam o żeberkach pieczonych w marynacie z kawy mielonej i postanowiłam je wypróbować. Marynata wyszła aromatyczna ale bardzo ciemna, przez co również żeberka pieczone w tej marynacie są czarne, wręcz smoliste, lecz nie są przypalone, jak sugeruje zdjęcie. Żeberka są mięciutkie, o smaku bardzo trudnym do zidentyfikowania, bo nie czuć wyraźnego(...)odwagi sypnąć więcej. Mnie osobiście smak tych żeberek bardzo odpowiada i zapewniam, że nikt nie odgadnie składu marynaty. Składniki: • 1 kg żeberek Marynata • 1 czubata łyżka kawy mielonej • 5 łyżek keczupu • 1 łyżka miodu • 2 łyżki octu winnego • 5 łyżek sosu sojowego • 1 łyżeczka pieprzu • 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę Wykonanie: • Wszystkie składniki marynaty połączyć razem

To co kocham
Pieczona cieciorka 145

jest to idealna przekąska. Dobrze wysuszona cieciorka jest chrupiąca, aromatyczna i niesłychanie wciągająca. Składniki: Cieciorka na słono • 1 puszka cieciorki jasnej • 2 łyżki oliwy • 1/2 łyżeczki mielonej papryki, słodkiej lub ostrej albo wymieszanej • szczypta soli Cieciorka na słodko(...)puszka cieciorki ciemnej • 1 łyżeczka oliwy • 2 łyżki miodu • 1 łyżeczka cynamonu Wykonanie: • Obie cieciorki odcedzić i osuszyć papierowym ręcznikiem. • Jasną wymieszać z oliwą i mieloną papryką, w ilości według uznania. • Ciemną wymieszać z oliwą, miodem i cynamonem. • Blachę do pieczenia wyłożyć papierem i rozłożyć obie cieciorki, tak aby się

To co kocham
Pulpety indycze z mozzarellą 144

Najczęściej z mielonego mięsa przygotowuję pulpeciki, bo i zapotrzebowanie na nie w mojej rodzinie jest ogromne. Wszyscy za nimi przepadają i nawet gdybym chciała przygotować więcej na dwa obiady, jest(...)niemożliwe, bo znikną w mgnieniu oka. Dzisiejsze pulpeciki mają niespodziankę w postaci kulki sera mozzarella. Najlepiej smakują z ziemniakami puree. Składniki: • 750 g mięsa mielonego z indyka • 2 bułki kajzerki • 1 cebula • 2 ząbki czosnku • 2 jajka • sól, pieprz do smaku • 1 łyżeczka suszonego majeranku • minikulki z mozzarelli Sos śmietankowy • 500 ml wody

To co kocham
Sernik dyniowo – migdałowy 134

Serniki to moje ulubione ciasta. Najbardziej lubię takie z samą masą serową, bez żadnego spodu. Ta wersja powstała, ponieważ miałam w domu dynie z działki i paczkę mielonych migdałów, a niedawno przeczytałam “Razem w kuchni”, gdzie wiele tart i innych ciast nie ma w sobie ani grama mąki. Dynia nie wpływa na smak, ale razem z sokiem z pomarańczy(...)oraz żółtka. Kiedy się wymieszają dodajemy paczkę zmielonych migdałów i mieszamy. Ubijamy pianę z białek i delikatnie łączymy z pozostałym ciastem. Masę przekładamy do grubo wysmarowanej masłem i posypanej mielonymi migdalami foremki, posypujemy płatkami migdałów i pieczemy 50 minut w 160 stopniach na średniej półce piekarnika. Opcja: Jeśli mamy w domu palnik do creme brulee, po upieczeniu możemy posypać

Ugotowane pozamiatane
Buraczki na ciepło do obiadu 134

łyżki cukru 1 łyżeczka mielonego imbiru sól i pieprz do smaku Wykonanie: Buraki dokładnie oczyścić i ugotować. Z masła i mąki zrobić złocistą zasmażkę, dodać wywar z buraków, mielony imbir i mieszając gotować do zgęstnienia sosu. Ugotowane buraki obrać, pokroić w kostkę i dodać do sosu, doprawić do smaku sokiem z cytryny, pieprzem, cukrem i solą i jeszcze

Tradycyjna Kuchnia
Makaronowa sałatka z superfoods 397

włoskich 1,5 łyżki żurawiny suszonej, liofilizowanej lub świeżej 1,5 łyżki pestek dyni 2 plastry owczego sera czarnuszka, złociste siemię lniane do posypania natka pietruszki sól morska, świeżo mielony pieprz dressing: 3-4 łyżki oleju z pestek dyni 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżka miodu Przygotowanie: Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Buraczki kiszone cienko pokroić(...)siemieniem lnianym.  Sałatkę tuż przed podaniem polewamy dressingiem. Aby go przygotować wystarczy dobrze wymieszać miód, olej z pestek dyni i ocet jabłkowy. Można przyprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Smacznego

Ze smakiem i z pasją

Proponowane wyszukiwania