mielone - 47549 przepisów (strona:791/3170)

Wieprzowina w sosie kurkowym 202

wykorzystać w swoich daniach. U mnie pierwsze kurki wylądowały tradycyjnie w jajecznicy a kolejne w sosie. ok 1 kg szynki lub łopatki wieprzowej sól  pieprz czarny świeżo mielony 1 listek laurowy kilka kulek ziela angielskiego 1/2 łyżeczki ziaren kolorowego pieprzu 2 łyżki oleju(...)rzepakowego 300 g kurek 2 łyżki masła 1 cebula 1 łyżka mąki 100 ml słodkiej śmietanki Szynkę pokroić na plastry o grubości 1,5 cm,oprószyć solą i świeżo mielonym pieprzem z obu stron. Na patelni rozgrzać olej,obsmażyć mięso na rumiano i podlać 3- 4 łyżkami gorącej wody Patelnię nakryć pokrywką i dusić chwilę by wytworzył się lekki

Kolorowa kuchnia Elki
Gołąbki ryżowo-drobiowe w kapuście włoskiej 204

propozycja na lekki obiad. średnia główka kapusty włoskiej 500 g mięsa mielonego z indyka (z udźca) 150 g ryżu 1 jajko 1 cebula 1 łyżka masła sól świeżo mielony pieprz zioła prowansalskie 1 szkl. bulionu 2 łyżki koncentratu pomidorowego  Kapustę obgotować we wrzątku. Po obgotowaniu wyciąć głąb, rozdzielić liście i wyciąć grube nerwy.   Ryż ugotować

Kolorowa kuchnia Elki
Podudzia z kurczaka zapiekane w kapuście kiszonej 169

też na uroczyste przyjęcie zamiast tradycyjnego bigosu.  1,2 kg kapusty kiszonej 8 szt podudzi z kurczaka przyprawa do kurczaka (użyłam Kamisa do kurczaka po węgiersku) sól świeżo mielony pieprz 1 duża cebula 3-4 łyżki oleju 3-4 kulki ziela angielskiego 2 listki laurowe 8-10 ziarenek kolorowego pieprzu Kapustę włożyć do garnka,wlać 1/2 l wody(...)Odsączyć z wody. Cebulę drobno posiekać, i przesmażyć na rozgrzanym oleju na rumiano. Do cebuli dodać odciśniętą kapustę,przesmażyć kilka minut mieszając kilkakrotnie,doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Przesmażoną kapustę włożyć do dużego naczynia żaroodpornego. Podudzia z kurczaka oprószyć przyprawą i obsmażyć na patelni na rumiano z każdej strony. Przełożyć do naczynia żaroodpornego na kapustę kiszoną

Kolorowa kuchnia Elki
Crumble - Śliwki zapiekane pod kruszonką 180

różnych owoców zapiekanych pod kruszonką,który spożywa się na gorąco.  6 dużych śliwek 4 łyżki cukru trzcinowego sok z połówki pomarańczy 1/2 łyżeczki cynamonu kruszonka: 2 łyżki mielonych migdałów 2 łyżki mąki pszennej 4 łyżki płatków owsianych 2 łyżki cukru trzcinowego 70 g masła płatki migdałowe do posypania Ze śliwek usunąć pestki,pokroić(...)ćwiartki,włożyć do garnka,dodać cukier,cynamon i sok z pomarańczy. Doprowadzić do wrzenia i gotować 2-3 minuty. Gorące owoce przełożyć do 4 kokilek. Z mąki,mielonych migdałów,cukru,płatków i masła zagnieść kruszonkę. Kruszonkę nałożyć na  śliwki i posypać płatkami migdałowymi. Zapiekać w piekarniku 25 minut w temp. 180*,podawać na gorąco

Kolorowa kuchnia Elki
Domowy pasztet w słoiku 224

sól morska świeżo mielony pieprz  1 łyżka majeranku szczypta mielon ej gałki muszkatołowej kilka suszonych grzybów leśnych 2-3 łyżki masła 3-4 kulki ziela angielskiego 2 listki laurowe Łopatkę pokroić w grubą kostkę,oprószyć solą i pieprzem,usmażyć na patelni na rumiano. Usmażone mięso przełożyć do garnka. Na patelnię wlać wodę i wypłukać resztki po smażeniu ,wlać(...)zmielić w maszynce na drobnych oczkach dodając też ostudzone podsmażone wątróbki i zeszkloną cebulę. Do zmielonego mięsa wlać zimny wywar ( ok. 1,5 szklanki),doprawić do smaku świeżo mielonym pieprzem,solą,majerankiem i gałką muszkatołową. Dokładnie wyrobić masę mięsną.  Wyparzone słoiki napełnić pasztetem zostawiając od góry słoika ok. 2 cm wolnej przestrzeni, Szczelnie zamknąć nakrętkami. Pasteryzować 1 godzinę

Kolorowa kuchnia Elki
Rozgrzewająca zupa z soczewicą i jesiennymi pysznościami 208

garści jarmużu 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka oeju 1/2 łyżeczki masła 2 mięsiste pomidory 1 jabłko 2 łyżeczki wędzonej mielonej papryki 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1 czubata łyżeczka suszonego tymianku sól, pieprz - do smaku Sposób przyrządzenia: 1. Cebulę i czosnek pokrój w kosteczkę i podsmaż na łyżce oleju. 2. Dynię obierz ze skórki (hokkaido

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Skrzydełka w domowym sosie barbecue 194

się trzęsły. A potem marudzę, że tyłek mi rośnie. Ech, ... :) Składniki marynaty na 1 kg skrzydełek ( około 8 skrzydełek): 1 średnia cebula 4 duże ząbki czosnku 1/4 płaskiej łyżeczki mielonego pieprzu czarnego 2 płaskie łyżki keczupu łagodnego 1 czubata łyżeczka musztardy Dijon 1 mała łyżeczka octu balsamicznego 1 czubata łyżeczka trzcinowego(...)cukru brązowego   (u mnie Skworcu ) 1/2 płaskiej łyżeczki słodkiej papryki wędzonej 1 czubata łyżeczka papryki słodkiej 1/2 płaskiej łyżeczki papryki ostrej 1/2 płaskiej łyżeczki soli 1/2 płaskiej łyżeczki mielonych pomidorów suszonych 4 łyżki oleju Wykonanie: Cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki marynaty łączymy i dokładnie mieszamy. Skrzydełka czyścimy, myjemy, dzielimy

Smak mojego domu
pyszne kotlety jajeczno-warzywne... 201

sztuki "XL", kalafior 1 mały, ziemniaki ugotowane 10 średnie, jajka 1 sztuka "XL", mąka ziemniaczana 1 łyżka, bułka tarta 3/4 szklanki, koperek 1/2 pęczka, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, olej rzepakowy - ile potrzeba, sałata - w opisie kalafior ugotować w nie solonej wodzie na "al dente(...)wylać na durszlak aby dobrze odciekła woda, ziemniaki ugotowane utłuc tłuczkiem razem z kalafiorem, dodać jajka ugotowane na twardo na kratce do jajek rozdrobnione, dodać posiekany koperek, kucharka, pieprz mielony, mąkę ziemniaczaną i tartą bułkę, wbić jajko wszystko dobrze łyżką wyrobić, jeśli masa jest zbyt luźna to dosypać ciut mąki i bułki tartej formować owalne ok 1 cm grubości

W Mojej Kuchni Lubię
PIECZONE PODUDZIA Z KURCZAKA Z MIODEM I SEZAMEM + FRYTKI Z BATATÓW 227

czosnku sok z 1/2 cytryny ok. 2-3 cm imbiru 2-3 łyżki sezamu 1 łyżka sosu sojowego 5 łyżek oliwy 0,5 kg batatów mielona słodka papryka mielona papryka chili zioła prowansalskie sól, pieprz Wykonanie: Podudzia z kurczaka najlepiej zamarynować dzień wcześniej. Marynata : Czosnek obieramy i bardzo drobno siekamy. Imbir obieramy ze skórki i ścieramy na tarce

Kuchnia MagdaLeny
Curry laksa z kurczakiem i makaronem ryżowym 217

mleka kokosowego 3 ząbki czosnku 3 czerwone papryczki chilli bez pestek i błonek garść świeżej kolendry 2-3 zielone dymki 300 g makaronu ryżowego sól morska, świeżo mielony czarny pieprz   Przygotowanie laksy: Kurczaka umyć, włożyć do dużego garnka. Wsypać nasiona kolendry, dodać obrany imbir pokrojony w plasterki, zmiażdżone trzonkiem noża pędy trawy cytrynowej, skórkę startą z limonki oraz(...)własnych upodobań) 2-3 zielone dymki sok z 1 limonki Makaron rozłożyć pomiędzy 6 talerzy. Łyżką cedzakową nałożyć mięso wraz z warzywami. Bulion doprawić solą i odrobiną świeżo mielonego czarnego pieprzu, a następnie rozlać do talerzy. Posypać listkami świeżej kolendry.   źródło: BBC Good Food The post Curry laksa z kurczakiem i makaronem ryżowym appeared first on Moja Delicja

Moja Delicja
Barszcz ukraińki z batatem i zieloną soczewicą 235

można zastąpić ziemniakiem) cebula biała część małego pora kilka kropel cytryny 700ml bulionu (można zastąpić wodą) Przyprawy: 5 ziarenek ziela angielskiego, 2 liście laurowe, świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól, majeranek Dwa buraki zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Pieczemy jedną godzinę. Można je również ugotować w wodzie zamiast pieczenia w piekarniku

Kolizje Smaków
Kremowa sałatka z jajek, białego sera i szalotki na awokado 196

jajka (z wolnego wybiegu) 1 szalotka 2 łyżki kremowego serka typu Philadelphia 1 szczypta soli morskiej 1 szczypta białego pieprzu 1 szczypta mielonego kuminu rzymskiego 1 szczypta mielonej słodkiej papryki 1 szczypta ziół prowansalskich  świeży tymianek do ozdoby Wykonanie: Awokado przekroić na pół, pozbyć się pestki, wydrążyć łyżką środek. W miseczce połączyć ze sobą pokrojone jajko

Wino Francja Kuchnia
Czosnkowa szynka z rękawa 249

mielonej, 1 łyżeczka rozmarynu, 1/2 łyżki pieprzu, 1 łyżeczka soli, 70ml oleju, PRZYGOTOWANIE: 1. Szynkę obwiązuję dookoła sznurkiem. Czosnek przeciskam przez praskę. Do oleju dodaję dodaję czosnek, paprykę mieloną, rozmaryn, sól oraz pieprz. Dokładnie mieszam. 2. Do marynaty wkładam mięso. Dokładnie nacieram. Odstawiam na 2 godziny w chłodne miejsce.  3. Szynkę razem z marynatą przekładam do rękawa

Tradycyjna kuchnia Kasi
Tarta z kurkami 212

pozostaje przygotowanie tarty, ale to już sama przyjemność. Składniki farszu: 400 g kurek 2 średnie cebule 3 jajka eko 1/4 szklanki śmietanki 18% kilka łyżek posiekanego koperku 1 łyżeczka mielonej kolendry lub pieprzu ziołowego sól do smaku 2-3 łyżki masła klarowanego Przygotowanie farszu: Kurki o czyścić dokładnie z piasku. Wypłukać kurki w dużej ilości wody, aby pozbyć się(...)przyprawić do smaku solą i kolendrą . Po wyłączeniu gazu dodać do farszu posiekany koperek . Gdy farsz będzie wystudzony, dodać do niego jajka ,,rozkłócone" ze śmietaną i doprawione solą i mieloną kolendrą. Wyłożyć farsz na schłodzony spód tarty. Piec tartę ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni, do ścięcia jajek. Składniki ciasta: 1 szklanka mąki z amarantusa 1 szklanka mąki

Codziennik Kuchenny
Paszteciki z pieczarkami 194

ciasto po brzegi, jak na domowe paszteciki przystało. Składniki: świeże ciasto francuskie (50x25 cm) 500 g pieczarek 1 duża cebula 1 łyżka masła klarowanego sól, pieprz mielony, kolendra mielona mleko skondensowane lub białko do posmarowania ciasta Przygotowanie: Pieczarki umyć, pokroić, wrzucić na patelnię z rozgrzanym masłem klarowanym. Cebulę drobno pokroić i dodać do pieczarek. Całość posolić i smażyć

Codziennik Kuchenny

Proponowane wyszukiwania