dostawcy. Składniki : 2 steki z polędwicy wołowej (ok 200 g, grubość 2,5 cm każdy) świeżo i grubo zmielony czarny pieprz sól najlepiej morska grubo mielona 200 g baby szpinaku 3 ząbki czosnku 30 g masła oliwa z chilli Przygotowanie : Mięso dokładnie oczyszczamy z wszelkich błonek i tłuszczu. Osuszamy i dokładnie(...)drugą stronę i smażymy kolejne 4 min (stek średnio wysmażony). Steki zdejmujemy z patelni na talerz, przykrywamy folią aluminiową, pozwalamy im odpocząć przez około 7 min. Solimy grubo mieloną solą. Szpinak dokładnie myjemy i osuszamy. Rozgrzewamy masło na patelni i dodajemy posiekany czosnek. Po minucie dodajemy szpinak i wszystko mieszamy około 5 min, dodajemy sól i pieprz
Niezły Młynekgłówka czosnku 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego (domowego) 10 dag serka topionego śmietankowego 2-3 łyżki masła klarowanego Jarzynka lub sól do smaku Pieprz świeżo mielony do smaku 1 opakowanie pierożków tortellini z szynką serrano Sposób przygotowania: Por myjemy, kroimy w plasterki, czosnek obieramy zostawiamy w ząbkach, obrane ziemniaki kroimy w kostkę. W garnku rozpuszczamy(...)masło klarowane, dodajemy wszytkie warzywa i przesmażamy około 5 minut. Po tym czasie zalewamy bulionem i gotujemy 30 minut do miękkości, doprawiamy do smaku jarzynką lub solą oraz świeżo mielonym pieprzem, pod koniec dodajemy kremowy serek, gotujemy chwilę, zupę miksujemy blenderem na gładki aksamitny krem. Podajemy z pierożkami tortellini ugotowanymi wg przepisu. Smacznego
Wanilia i Kardamonłyżki oliwy z oliwek (do smażenia) 4 łyżki zimnego masła 1 duża szalotka 1 ząbek czosnku 1/3 szklanki białego, wytrawnego wina 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól morska świeżo mielony pieprz do podania: bagietka do podania: ćwiartki cytryny listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='przegrzebki (3-5 na osobę(...)łyżki oliwy z oliwek (do smażenia) 4 łyżki zimnego masła 1 duża szalotka 1 ząbek czosnku 1/3 szklanki białego, wytrawnego wina 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól morska świeżo mielony pieprz do podania: bagietka do podania: ćwiartki cytryny'; document.write(" "); Przegrzebki możemy kupić w muszli * lub bez, czyli samo oczyszczone mięso na wagę. Małże wyjmujemy z lodówki co najmniej pół
Poezja smakuCzas przygotowania: 65 min Czekoladowy sos barbecue 250 ml pomidorowej passaty 2 szalotki 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego 1 łyżeczka wędzonej, słodkiej papryki 1 łyżeczka mielonej gorczycy 2 łyżeczki sosu Worcestershire 60 ml syropu klonowego lub miodu 80 g melasy 60 ml octu winnego 2 łyżki brązowego cukru 3 łyżki whisky 50 ml espresso
Słodki Kompromisdojrzałe mango 1 cm kawałeczek świeżego imbiru* garść mięty kilka kostek lodu 1-2 łyżek miodu szczypta mielonego kardamonu sok z 1/2 cytryny *imbiru nie zamieniamy na mielony, ten jest ślinie rozgrzewający Przygotowanie: 1. Mango odkrawamy od pestki, wyłuskujemy z pestki i dodajemy do blendera, miksujemy razem z obranym kawałkiem świeżego imbiru, listkami mięty i kostkami lodu, miksujemy
Słodki Kompromisszklanki mąki 2 żółtka szczypta soli 1/2 szklanki cukru pudru 125 g zimnego masła 1 łyżka lodowatej wody Dodatkowo ok 4-5 brzoskwiń ok 4 łyżki mielonych orzechów laskowych ok 4 łyżki brązowego cukru 1 żółtko 2 łyżki mleka Przygotowanie: 1. Ciasto - zimne masło kroimy w kostkę, wszystkie składniki umieszczamy w misce miksera i krótko miksujemy(...)Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni 3. Brzoskwinie kroimy w półksiężyce 4. Ciasto rozwałkowujemy na placek, pozostawiając ok 3-4 cm wolnej przestrzenie na brzegach, środek wysypujemy mielonymi orzechami, układamy pokrojone brzoskwinie po okręgu, mają na siebie zachodzić, pozostałe brzegi nakładamy na wierzch, smarujemy je roztrzepanym żółtkiem z mlekiem, posypujemy całość, a głównie brzegi brązowym cukrem 5. Tartę pieczemy
Słodki Kompromisłyżeczka soli 6 szklanek mąki pszennej Nadzienie 1/2 szklanki masła 1 szklanka brązowego cukru 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka mielonego imbiru 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki mielonych goździków 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej Dodatkowo 1 żółtko 1/2 szklanki mleka Przygotowanie: 1. Wybrany gatunek dyni, najlepiej Hokkaido kroimy w kostkę i pieczemy w 200 stopniach przez
Słodki Kompromistowarzyszyć tylko tak doskonałemu daniu jakim są owe pulpety jagnięce w kiszonym sosie unurzane. Składniki na 8 porcji Czas przygotowania: 60 min 1 kg mielonej jagnięciny 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka nasion kuminu rzymskiego 1 łyżeczka nasion kolendry 2 duże ząbki czosnku 1 łyżeczka kardamonu sól olej rzepakowy 2 łyżki masła
Słodki Kompromisprzygotowania: 60 min 100 g dowolnych, niesolonych orzechów 100 g dowolnych nasion (siemię lniane, słonecznik, dynia, chia) 100 g dowolnych owoców suszonych (żurawina, daktyle, figi, rodzynki) 1 łyżeczka mielonego imbiru 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka cynamonu 1 pomarańcza 2 banany 2 łyżki miodu 200 g płatków owsianych 2 łyżki otrębów(...)Przygotowanie: 1. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, foremkę o wymiarach ok 23/30 cm wykładamy papierem do pieczenia 2. W malakserze mielimy orzechy, nasiona i suszone owoce, mielimy pulsacyjnie, pozostawiając gdzieniegdzie większe kawałki, przekładamy do garnka 3. Pomarańcze filetujemy i miksujemy razem z bananami, dodajemy miód i przyprawy, dolewamy trochę wody, tak żeby w całości płynu
Słodki KompromisCiasto 225g masła 60 g kakao 150 ml wody 1 łyżeczka cynamonu ½ łyżeczki mielonego imbiru 1 duża szczypta gałki muszkatołowej 1 szczypta mielonych goździków 250 ml greckiego jogurt 400g cukru pudru 2 duże jajka 250 g mąki 1 łyżeczka sody oczyszczonej ½ łyżeczki soli Lukier
Słodki Kompromismiękkiego masła ok 50 g brązowego cukru 300 ml soku jabłkowego 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu 1 laska wanilii Masa makowa 300 g mielonego maku 100 g brązowego cukru 50 g rodzynek(...)suszonej żurawiny 25 g posiekanych dowolnych orzechów 1 i 1/2 łyżki miodu 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżki masła o temperaturze pokojowej Przygotowanie: 1. Masa makowa - mielony mak zalewamy wrzątkiem, tylko do przykrycia, odstawiamy pod przykryciem na ok 20 min, następnie odciskamy z nadmiaru wody, najlepiej przy pomocy gazy 2. Mieszamy mak z pozostałymi składnikami
Słodki Kompromisciasto: 500 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 40 g masła 100 ml wody nadzienie: 400 g mięsa mielonego duża cebulę 2 ząbki czosnku pęczek natki pietruszki curry, mielona papryka, sól, pieprz do smaku 2 łyżki oliwy 2 łyżki jogurtu greckiego ponadto: 3 łyżki oliwy łyżeczka cynamonu Mąkę przesiać, dodać sól, wodę oraz stopione i lekko przestudzone masło
6nieboBardzo aromatyczne ciastka do herbaty lub kawy Składniki • 400 g mąki • 100 g orzechów włoskich mielonych + 3 łyżki • 4 żółtka • 250 g masła • 250 g cukru • 2 łyżki syropu orzechowego • 2 łyżki mleka • 2 łyżeczki proszku do pieczenia Sposób przygotowania 1. • Miękkie masło utrzeć z cukrem i syropem orzechowym, dodawać stopniowo po jednym żółtku cały czas miksując(...)wsypać wszystko do ucieranego ciasta dodać mleko troszkę jeszcze mikserem połączyć ciasto a resztę wyrobić rękoma. 3. • Z ciasta formować kulki wielkości orzecha.Do talerzyka wsypać kilka łyżek mielonych orzechów,włożyć każdą kulkę do orzechów i spłaszczyć. Spłaszczone ciastka wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia piec 180 stopni 12 - 15 minut
W królestwie smaków Beatysame blaszki, lub musimy piec w dwóch turach. Składniki: kruche ciasto: - 550g mąki orkiszowej typ750 (lub 500g tortowej pszennej) - 6 żółtek - 0,5 szklanki pudru (dałam mielony ksylitol ) - 2 łyżki kwaśnej śmietany (u mnie 18%) - 250g zimnego masła - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (dałam domowy ) - 1 łyżka cukru waniliowego (dałam ksylitol z wanilią ) - szczypta(...)ok.300g dżemu z czarnej porzeczki - 100g rozdrobnionych orzechów (dałam starte orzechy laskowe) Do misy miksera odważyć mąkę, dodać pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło, sól, ksylitol z wanilią, ksylitol mielony, kwaśną śmietanę, proszek do pieczenia oraz żółtka i zagnieść przy pomocy haka kruche ciasto. Można również zagnieść ciasto ręcznie. Gotowe ciasto podzielić na dwie równe części (ja swoje odważałam
Smaczne ZdroweSkładniki: 250 g drobnego makaronu muszelki 350 g pieczarek 1 puszka fasoli czerwonej konserwowej 1/2 puszki kukurydzy konserwowej 4 łyżki majonezu sól, pieprz, papryka ostra mielona, czosnek granulowany Pieczarki płuczemy i kroimy w kosteczkę - podsmażamy na odrobinie masełka do momentu wyparowania całej wody (kiedy nam zmiękną doprawiamy solą i pieprzem), kurczaka również kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem(...)ostygnięcia, a fasolę oraz kukurydzę odcedzamy na durszlaku (można też przepłukać). Kiedy już wszystkie składniki mamy wystudzone, przekładamy do miski i dokładnie mieszamy z majonezem oraz papryką ostrą mieloną i czosnkiem. Wkładamy do lodówki na godzinę. Smacznego
Moje-pitraszenie