syropu klonowego i 65g sztucznego miodu) 110 g masła 100 g brązowego cukru 375 g mąki 2 łyżeczki przyprawy do pierników ½ łyżeczki cynamonu 1½ łyżeczki mielonego imbiru ¼ łyżeczki mielonych goździków ¼ łyżeczki soli ¼ łyżeczki proszku do pieczenia Pierwsze trzy składniki umieścić w niewielkim garnku. Podgrzewać, mieszając od czasu do czasu, do momentu aż kryształki cukru się rozpuszczą. Zdjąć
Pełny talerzporze roku. Bazą tego koktajlu jest jabłko, sok z grejpfruta, sok z cytryny lub limonki i odrobina miodu, ewentualnie inny środek słodzący. Urozmaiceniem koktajlu jest ziarno chia oraz mielony młody jęczmień, jeśli nie mamy tych produktów, to można je pominąć, gdyż podstawowa wersja jest bardzo smaczna. Koktajl poprawiający przemianę materii szczególnie polecam, jako przygotowanie organizmu przed świątecznym łasuchowaniem(...)łyżeczka miodu naturalnego lub innego środka słodzącego 200 ml wody mineralnej (jeśli jest za cierpkie, u mnie bez) dodatkowo: 100 ml wody mineralnej 2 łyżeczki nasion chia 1 łyżeczka mielonego młodego jęczmienia Z dodatkiem młodego jęczmienia i nasion chia Przygotowanie: Jabłko umyć, wykroić gniazdo nasienne i pokroić ze skórką na mniejsze kawałeczki. Z grejpfruta i cytryny wycisnąć
Kuchcik gotujekawy zbożowej Inka z magnezem 1 czubata łyżeczka zielonej herbaty Matcha 3/4 szkl. mleka 200 ml śmietanki 30% 3 czubate łyżeczki ksylitolu Do dekoracji: proszek herbaty Matcha słodka papryka mielona opcjonalnie listek mięty Sposób przygotowania: Do filiżanki wsypujemy kawę, do osobnej herbatę Matcha. Obie zalewamy do około połowy filiżanki gorącą, ale nie wrzącą wodą (powinna mieć(...)pełnej filiżanki), dokładnie mieszamy i ostrożnie, najlepiej łyżką, wlewamy po równo do szklanek. Pozostałą ubitą śmietankę wykładamy na wierzch, dekorujemy zielonym proszkiem z herbaty i czerwoną, słodką papryką mieloną
Kolorowy PrzepisownikMielony Olej do smażenia Sos: 50g Masła 100g Mąki 200 ml Mleka 15 dag Sera żółtego tartego Przyprawy: 1 Łyżka EVITA Pieprz Seczuański Mielony 1 Łyżka EVITA Sól Cebulowa 1 Łyżka EVITA Estragon 1 Łyżka EVITA Czosnek Niedźwiedzi Dodatkowo: 1 Łyżka EVITA Estragon PRZYGOTOWANIE: Filet z kurczaka myję
Gotowanie PatkiOprócz Turków, o tytuł autorów na tę słodycz walczą także Włosi i Węgrzy. Dziś z jego wykorzystaniem spotykam się najczęściej w kuchni skandynawskiej ale także bliskowschodniej. To przepyszna mieszanka mielonych migdałów z cukrem pudrem i kilkoma kroplami migdałowego! Niezwykle słodka i bardzo plastyczna. To właśnie z niej bardzo często powstają na tortach wszelkie rzeźbione dekoracje i postaci :) Z łatwością(...)Kuchni, to serdecznie zachęcam do głosowania na stronie, o tutaj: http://jemywlodzi.pl/component/jvotesystem/uncategorized/najlepszy-blog-2016 To właśnie od Waszych głosów wszystko zależy :) Słodkich i pięknych Mikołajek! Domowy marcepan Potrzebujesz: 100g mielonych migdałów 90g cukru pudru kilka kropel olejku migdałowego 1 łyżeczkę wody Sposób przyrządzenia: 1. Wszystkie składniki wymieszaj w misce i wyrób ręcznie jak ciasto. 2. Marcepan powinien być gładki
Kuchnia w Słońcu Skąpanapieprz przyprawa do drobiu słodka mielona papryka ziele angielskie liść laurowy siekany koperek Sposób przygotowania: 1. Umyte piersi pokroić w grubą kostkę, obsypać przyprawą do drobiu i słodką mieloną papryką. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, obsmażyć krótko na nim piersi z każdej strony. 2. W osobnym rondelku obsmażyć cebulę, zalać wodą (1,5 lub 2 szklanki). Do gotującej
Kuchnia domowa Anikarafki, przechowujemy w lodówce. Po wyjęciu z lodówki wstrząsamy butelką. Podajemy schłodzony lub w temperaturze pokojowej, w kieliszkach do likieru, posypany dodatkowo szczyptą mielonego cynamonu lub nawet mielonym pierniczkiem. Likier w zależności od daty ważności śmietanki można przechowywać średnio przez 2 tygodnie, tylko i wyłącznie w lodówce. Nie warto robić od razu dużej porcji – lepiej trzymać czysty
Karo in the Kitchenczterech warzyw – mrożona mieszanka (kalafior, marchew żółta, marchew junior, groszek cukrowy) 3 czubate łyżki gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżki posiekanego koperku sól cebulowa do smaku Skworcu pieprz czarny mielony do smaku Skworcu Przygotowanie: Fit mix warzyw gotujemy do miękkości (około 5 minut). W drugim garnku gotujemy makaron razowy penne (ja wolę bardziej miękki(...)lekko rozpadający się). Gdy warzywa i makaron ostygną, mieszamy je razem. Przygotowujemy szybki sos. Mieszamy gęsty jogurt naturalny z posiekanym koperkiem. Całość doprawiamy do smaku solą cebulową i czarnym mielonym pieprzem. Sałatkę podajmy od razu wymieszaną z sosem koperkowym lub sos podajemy w sosjerce wraz z sałatką. Smacznego
Słodkie okruszkitheme-font:minor-latin;} SKŁADNIKI: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej ½ szklanki ciepłego mleka 1 kostka drożdży szczypta cukru ½ łyżeczki Soli Cebulowej EVITA ½ łyżeczki Pieprzu Seczuańskiego (mielonego) EVITA(...)łyżki oleju rzepakowego Farsz: 20 dag pieczarek ½ pora 1 szalotka 1 czerwona papryka 1 łyżka oleju rzepakowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego ½ łyżeczki Soli Cebulowej EVITA ½ łyżeczki Kozieradki mielonej EVITA ½ łyżeczki Czubricy czerwonej EVITA 1 łyżeczka Papryki Czerwonej Płatki EVITA Dodatkowo: 3 łyżki koncentratu pomidorowego 15 dag sera żółtego tartego 1 łyżeczka Estragonu EVITA
Gotowanie Patkigrubo mielonym cukrem. Ja posypałam cukrem z płatków róż, które zrobiłam latem. Są cudne. Można też na koniec obsypać cukrem pudrem, wtedy jednak nie obsypujcie już cukrem grubo mielonym. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 C i piec 25-30 minut. Buchty podawać z ciepłym lub zimnym sosem waniliowym. Super, smaczne pączusie
Kuchnia Pokoleńcukinia 2 pomidory 10 pieczarek 2 ząbki czosnku 1 garść posiekanej świeżo pietruszki 1 garść posiekanej wieżo bazylii 3 łyżki oleju kokosowego kardamon pieprz biały mielony mielona czerwona papryka tymianek majeranek sól - doprawiamy dopiero na talerzu Mięso umyłam i osuszyłam ręcznikiem papierowym. Pokroiłam w małą kostkę Cebulę i czosnek posiekałam Cukinię pokroiłam w długie, cienkie paski obieraczką
www.szczesliwakuchnia.blogspot.compropozycję pysznych kotletów mielonych z pieczarkami. Do kotletów użyłam soli himalajskiej Swojskiej Piwniczki , zainteresowanych ekologicznymi produktami zapraszam do https://swojskapiwniczka.pl/ Składniki na kotlety: 1 kg dobrego mięsa mielonego np: z szynki 1 duża cebula 2 jajka 2 namoczone w wodzie kajzerki pieprz i sól do smaku Farsz: 12 pieczarek pieprz do smaku sól himalajska Swojska
Sama słodycz i szczypta chilipostawić na stole imprezowym, okolicznościowym lub podać do mięsa z grilla. Jak tylko chcecie ! :) Składniki: kasza kuskus 3/4 szkl. woda 1 szkl. papryka słodka mielona 1 i 1/2 łyżeczki sól 1 łyżeczka papryka czerwona 1 szt. papryka pomarańczowa(...)ogórek długi 1/2 szt. cebula biała 1/2 szt. Sposób przygotowania: 1. Kaszę kuskus umieścic w rondelku i zalać wodą. Dodać sól i mieloną paprykę. Wymieszać i gotować według wskazań na opakowaniu (u mnie ok. 4 minut). Odstawić. 2. Warzywa dokładnie umyć i osuszyć. Papryki
Kuchnia PaulettesJest to bardzo rozgrzewające danie, w sam raz na chłodne jesienne dni. Makaron napełniłam farszem z mięsa mielonego z dodatkiem papryki i pieczarek, to właśnie dzięki nim posiłek nas rozgrzewa. Dodatek świeżej bazylii, natki pietruszki i czosnku nadaje aromatu, który unosi się po całej kuchni. Danie jest na prawdę bardzo aromatyczne ! Polecam jako obiad a nawet kolację, chodź(...)wieprzowe np. szynka lub łopatka 0.5 kg. duża papryka czerwona 2 szt. cebula 1 szt. małe pieczarki 5-6 szt. ząbek czosnku sól 1 łyżeczka papryka słodka mielona 2 łyżki pieprz 1 szczypta przecier pomidorowy 3 łyżki listki świeżej bazylii 6-7 listków olej do smażenia 3 łyżki masło 1 łyżeczka natka pietruszki świeżej 2 łyżki Beszamel
Kuchnia Paulettesporcje: filety z kurczaka 2 szt. seler naciowy 2 długie łodyżki ser mozzarella starty 4 łyżki boczek wędzony 2 plastry jajko 1 szt. mleko 2 łyżki papryka słodka mielona 1 łyżka czosnek granulowany 1 łyżeczka sól 1/2 łyżeczki pieprz do oprószenia olej do smażenia woda ok. 1/3 szkl. do podlania bułka tarta ok. 1/2 szkl. Metoda: Filety(...)brzegu układamy ser, plaster boczku oraz pokrojony w małe słupki seler. Zawijamy po bokach do środka oraz zwijamy roladki. Oprószamy solą ,pieprzem i czosnkiem. Jajko roztrzepać z mlekiem i mieloną papryką. Każdą roladkę zanurzyć najpierw w jajku a potem w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju, na złocisty kolor. Kiedy się zrumienią podlać wodą i chwilę dusić
Kuchnia Paulettes