mielone - 47549 przepisów (strona:792/3170)

Markizy piernikowo-anyżowe 170

miodu naturalnego 10 dag masła 15 dag cukru 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżka przyprawy korzennej do piernika 1/3 łyżeczki mielonego anyżku 2 jajka 1 łyżeczka mielonej skórki pomarańczowej szczypta soli Masa do przełożenia 120 g masła 1/2 szkl. cukru 1/3 szkl. wody 2 szkl. mleka w proszku Miód, masło i cukier, umieścić w rondelku, podgrzewać

Moje domowe kucharzenie
Świąteczna sałatka śledziowa z ziemniakami, cebulą i szczypiorem 201

śledzi w oleju 2 duże ziemniaki 1 opakowanie jogurtu naturalnego 1 pęczek dymki 1 rozgniecione ziele angielskie kilka kropli soku z cytryny kilka szczypt cynamonu pieprz świeżo mielony Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. Śledzie kroimy w mniejsze kawałki szerokości ok. 0,5 cm. Przekładamy do miski(...)koimy w kostkę, szczypior siekamy i dodajemy do śledzi. 2 łyżki szczypioru można odłożyć do dekoracji sałatki. Całość mieszamy z ziemniakami, jogurtem naturalnym i sokiem z cytryny. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem, zielem angielskim i cynamonem. Sałatkę wygładzamy łyżką, dekorujemy szczypiorem i wstawiamy do lodówki. Sałatkę śledziową z ziemniakami, cebulą i szczypiorem podajemy podczas wigilijnej kolacji lub w świąteczne

My Chcemy Jeść
szybkowar-udka z gęsi w sosie własnym... 193

Składniki: gęsie udka 4 sztuki, sok z pomarańczy 2 sztuki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, kucharek 2 łyżeczki, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, cząber 1 łyżka, woda 4 szklanki, mąka pszenna 2 łyżki skórkę na gęsi ponacinać, sok z pomarańczy wycisnąć do miski, wsypać kucharka, pieprz, paprykę, włożyć udka gęsie do marynaty najlepiej na całą noc w lodówce

W Mojej Kuchni Lubię
Kawusie 306

koniecznie używamy kawy mielonej, w tym wypadku rozpuszczalna kompletnie nie zda egzaminu. 350 g cukru pudru 50 g masła 30 g kakao dobrej jakości 3 płaskie łyżki kawy mielonej 3 łyżki rumu Do miski przesiewamy cukier puder, dodajemy miękkie (!) masło, kakao, kawę oraz rum. Wszystko dokładnie łączymy ze sobą. Gdyby ciasto było zbyt suche dodajemy jeszcze odrobinę miękkiego

Smaki Na Talerzu
Przekładany makowiec Kazi 170

świątecznym Składniki: 1/2 kg mąki tortowej 1 szklanka mleka 1/2 kostki margaryny lub oleju 5 dag drożdży świeżych 3 jajka 1/2 szklanki cukru szczypta soli masa makowa 200g maku mielonego  1 szklanka mleka 1/2  szklanki cukru 2 łyżki miodu 1/4 kostki masła 100g rodzynek 1 łyżeczkę startej skórki z cytryny 1/2 łyżeczki cynamonu kruszonka 1 szklanka mąki(...)wsypujemy mąkę, drewnianą łyżką wyrabiamy ciasto. Pod koniec wyrabiania wlewamy rozpuszczoną margarynę. Dokładnie wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. Mleko, cukier, miód, masło, cynamon, startą skórkę z cytryny , mieszamy z mielonym makiem oraz rodzynkami, podgrzewamy chwilę , odstawiamy do wys tudzenia. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, ciasto dzielimy na 3 części, pierwszą część rozprowadzamy na blaszce, można pomóc sobie małym wałeczkiem

kgwjanczewo
Makowiec Z Bezą Na Kruchym Cieście 4233

szkl cukru 3-4 łyżki śmietany 18 % 1/2 kostki masła bądź margaryny 1 płaska łyżeczka prosz. do pieczenia parę kropel esencji migdałowej lub arakowej Masa Makowa : 400 gr gotowego mielonego maku 2 białka 3 żółtka 3/4 szkl cukru(...)szkl miodu 2 łyżki masła 4 dag orzechów włoskich 4 dag rodzynek parę kropel esencji migdałowej Beza : 5 białek 1/2 szkl cukru 2 łyżeczki mąki kartoflanej 1. Gotowy mielony mak zalewamy wrzątkiem tak 1 cm ponad mak. Odstawiamy na go na 10-15 min, następnie odcedzamy na gazie (pozostawiamy go tak przez chwile aby dokładnie się odsączył

Gotowanie...to proste !
DOMOWA BIAŁA KIEŁBASA 144

kroimy w kostkę, zasypujemy przyprawami i czosnkiem. Dokładnie mieszamy. Zostawiamy na 48 godzin w lodówce szczelnie okryte folią spożywczą.  Kostki rosołowe rozrabiamy w wodzie. Odstawiamy do ostygnięcia. Mięso mielimy na grubych oczkach. Dobrze wyrabiamy ( ok. 20- 30 minut,mięso powinno być zbite, od tego zależy czy kiełbasa będzie się kruszyć czy będzie idealna ). W trakcie wyrabiania dolewamy zimny bulion(...)Jelita kroimy na 50 cm-owe kawałki i płuczemy pod bieżącą  wodą ( zimną ). Układamy na misce. Do nabijania kiełbasy najlepiej jeśli użyjemy maszynki ręcznej do mielenia. Nakładamy tubkę ( zamiast sita ). Na tubkę naciągamy jelito, końcówkę związujemy. Jelita nabijamy mięsem, co 20 cm. skręcamy raz w jedną stronę, raz w drugą, aby się nie rozwaliła

Kuchnia Paulettes
Pepparkakor, szwedzkie pierniczki imbirowe 157

pudru 375 g mąki pszennej 1 jajko 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki  przyprawy do piernika 1/2 łyżeczki cynamonu 1 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/4 łyżeczki mielonych goździków 1/4 łyżeczki soli Wykonanie: W małym garnuszku podgrzewamy syrop klonowy, cukier i masło, do momentu aż składniki się rozpuszczą. Odstawiamy do ostygnięcia. Do miski wsypujemy  mąkę przesianą

Kulinarne przygody Gatity
Rolada ze schabu nadziewana mięsem mielonym 147

obrać, pokroić w drobną kostkę. Na patelni roztopić masło i obsmażyć na patelni na złoty kolor. Dodać serek topiony i smażyć chwilkę, mieszając, aż serek się rozpuści. Mięso mielone wrzucić do miski, dodać serek z cebulką, vegetę, jajko,wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką ostrą w proszku lub chilli. Wymieszać, smak musi być intensywny i dobrze

Kuchnia Pokoleń
Klopsiki z jelenia bożonarodzeniowe 153

tymianek. Na święta przyrządzam małe klopsiki. Goście i rodzina będą mieli do wyboru jeszcze inne potrawy. Koniecznie muszą spróbować wszystko co znajdzie się na świątecznym stole. Nie na darmo gotuję przez cały tydzień. Potem aż do Nowego Roku świętuję! Klopsiki z jelenia Składniki: 1,5 kg mięsa mielonego z jelenia 2 cebule 300 ml śmietanki, 36% tłuszczu 3 żółtka(...)jałowca 2 ziemniaki sól do smaku 1 łyżeczka czarnego pieprzu ½ łyżeczki białego pieprzu 100 g masła do smażenia Ugotuj ziemniaki w mundurkach. Ostudź, obierz i przepuść przez maszynkę do mielenia. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na łyżce masła. Goździki, nasiona angielskiego ziela i jałowca zgnieć w moździerzu. Wyjmij mięso i śmietanę z lodówki na godzinę przed przyrządzeniem. Drobno

codojedzenia
Sernik pomarańczowy z dżemem z gorzkich pomarańczy 164

masła Masa serowa: 1,25 kg twarogu (3-krotnie mielonego) – w temperaturze pokojowej 1 szklanka cukru 5 dużych jajek (w temperaturze pokojowej) 1/2 łyżeczki olejku pomarańczowego 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu 1 pomarańcza 400 ml śmietanki 30% (w temperaturze pokojowej) Wierzch: ok. 300 g dżemu z gorzkich pomarańczy (lub konfitury/marmolady) Wykonanie: Spód: Herbatniki kruszymy (najlepiej w blenderze) na piasek

MyCookBook.pl
Świąteczna granola korzenna z żurawiną 151

gram płatków owsianych górskich 3 łyżki oleju kokosowego 1 łyżka masła orzechowego 4 łyżki miodu 2 łyżki przyprawy do piernika 1  łyżeczka imbiru mielonego i goździków mielonych 1 łyżka ekstraktu z wanilii 1/2 szklanki siemienia lnianego 1 szklanka orzechów włoskich i słonecznika skórka otarta z 1 pomarańczy sok z 1 pomarańczy 150 gram suszonej żurawiny w garnku

Mango Papaja
PIERNIK BERNARDYŃSKI 236

łyżeczka sody 1/2 szkl.posiekanych orzechów laskowych 1 łyżka smażonej ,drobno pokrojonej skórki pomarańczowej po 1 łyżeczce startej , świeżej skórki pomarańczowej i cytryny 1 łyżeczka mielonego cynamonu i mielonych goździków 1 łyżka masła *********************************************  Do rondla wkładamy miód i cukier , stopić na małym ogniu , stopniowo wsypywać 2 szkl.przesianej mąki , cały czas mieszając , aż utworzy się gładka ,jednolita masa.Zdja

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Bezglutenowe ciastka korzenne czyli Slodki Czwartek odc.119 211

kakao 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka ziela angielskiego (utartego w moździerzu albo mielonego) ½ świeżo startej gałki muszkatołowej 12 goździków utartych w moździerzu ½ łyżeczki kardamonu (utartego w moździerzu albo mielonego) Rozgrzewamy piekarnik do 190 st.C. Ucieramy ręcznie lub mikserem posiekane masło, cukier i sól. Stopniowo dodajemy do masy roztrzepane jajko. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Mąkę owsianą

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pierogi z mięsem 124

Składniki: Ciasto: *1/2 kg mąki *szczypta soli *1 szklanka ciepłej wody *2 łyżki oleju Farsz: *1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego *2 łyżeczki ziół prowansalskich *2 łyżeczki soli *1/2 łyżeczki pieprzu *4 łyżeczki prażonej cebulki *2 łyżeczki papryki czerwonej słodkiej *1 łyżeczka curry Wszystkie składniki ciasta zagniatamy i wyrabiamy aż do uzyskania jednolitej masy, bez mącznych grudek. Następnie na oprószonej(...)uzyskanego ciasta wałkujemy cienki placek, w którym za pomocą np. szklanki wycinamy cieniutkie koła. Tak gotowe ciasto przykrywamy czystą ściereczką i zabieramy się do przygotowania farszu. Do mielonego mięsa (w Naszym przypadku wieprzowego, ale polecamy również wołowinę i drób) dodajemy wszystkie przyprawy i cebulkę po czym mieszamy farsz do uzyskania zwięzłej konsystencji. By dodać delikatności mięsnemu nadzieniu można dodać

Wspólne smaki

Proponowane wyszukiwania