śniadania - 47413 przepisów (strona:792/3161)

Omlet piernikowy z jabłkiem i bananem 133

piernika (uwaga na skład, niektóre firmy dodają mąkę pszenną i cukier), do tego słodziutkie jabłko obsypane cynamonem i troszkę banana do urozmaicenia. Naprawdę smakuje niesamowicie. Omlet można zjeść na śniadanie, ale sprawdzi się też jako deser, a nawet mini ciasto. B ardzo polecam wypróbować, bo smakuje zupełnie inaczej niż tradycyjny z patelni.  Składniki: 3 białka jaj 2 żółtka

Healthy food explorer
Razowy chlebek bananowy z orzechami 141

przyprawy do piernika (trzeba jeszcze przez chwilę podtrzymać klimat Świąt ;).  Chlebek jest więc zdrowy, a do tego bardzo pożywny oraz oczywiście przepyszny.  Ja uwielbiam zjadać go na śniadanie w towarzystwie świeżo zaparzonej kawy.   Składniki (keksówka 24 x 13 cm): 3-4 dojrzałe banany 3 jajka 1 i 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej 1/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego

Healthy food explorer
Śniadaniowe ciasteczka owsiane z dżemem 123

Ciastka na śniadanie? Jak najbardziej! Przedstawiam pyszne, zdrowe i bardzo sycące owsiane ciasteczka z dodatkiem słodkiego i orzeźwiającego dżemu.  Ciasteczka są bardzo proste i szybkie do zrobienia, składają się w sumie z dwóch składników. Nie znajdziemy w nich mąki, cukru ani mleka. Potrzebujemy wyłącznie dojrzałych bananów i płatków owsianych oraz słoiczka ulubionego dżemu.  Ja użyłam dżemów Łowicz

Healthy food explorer
Zapiekana owsianka z masłem orzechowym i dżemem 153

ulubioną pieczoną owsiankę, bardzo prostą w wykonaniu.  Wyszła pyszna, kremowa, mocno orzechowa z orzeźwiającą słodyczą dżemu. Takie trochę amerykańskie peanut butter jelly w wersji owsiankowej ;). Po prostu śniadanie idealne. Do owsianki dodałam dżem Łowicz 100% z owoców o smaku czarnego bzu oraz użyłam naturalnego masła orzechowego bez soli i cukru, więc jeśli ktoś lubi mocno słodkie owsianki

Healthy food explorer
Muffinki naleśnikowe 118

mrożonymi owocami. Można też zrobić bez żadnych dodatków i później zjeść z miodem, czekoladowym kremem lub dżemem. Czyli do wyboru do koloru.  Takie muffinki świetnie sprawdzą się na śniadanie albo jako szybka i oryginalna przekąska. Najlepiej smakują na ciepło polane syropem klonowym. Po przestygnięciu też są bardzo smaczne. Naprawdę polecam wypróbować. Składniki (12-14 sztuk

Healthy food explorer
Śniadaniowe malinowe smoothie 139

zawsze można się poratować mrożonymi owocami ;) Tym razem padło na maliny firmy Hortex, które zachęcają już samym pięknym pudełeczkiem. I tak powstało pyszne smoothie, które można zjeść na śniadanie albo jako szybki i orzeźwiający deser. Jedząc je można już poczuć powiew wiosny. I do tego ten piękny kolor :)  Składniki (1 porcja): 1/2 szklanki mrożonych malin Hortex 1 średni

Healthy food explorer
Owsianka czekoladowa z bananem i masłem orzechowym 148

zawsze chętnie do nich powracam. Dziś przepis na jedną z moich ulubionych – gęstą i bardzo sycącą owsiankę czekoladową z bananem i pysznym masłem orzechowym. Ja zawsze po takim śniadaniu jestem najedzona przez długi czas i nie mam ochoty na podjadanie czegoś słodkiego. Taka owsianka idealnie sprawdza się na jeszcze chłodne zimowe poranki. Składniki (1 porcja): 1 banan 4 łyżki

Healthy food explorer
Bananowe brownie 132

czekoladowe, wilgotne i bardzo sycące. Nie ma w nim niezdrowego tłuszczu, cukru, ani mleka i jajek. A zamiast mąki zmiksowane płatki owsiane.  Takie brownie śmiało można zjeść na śniadanie albo zabrać ze sobą jako zdrową przekąskę.  Brownie robiłam w formie do pieczenia o wymiarach 26 x 21 i ciasto wyszło dość płaskie, więc jeśli wolicie grubsze

Healthy food explorer
Zielone smoothie 149

orzeźwiające smoothie na bazie szpinaku. Pyszne, mocno kremowe i bardzo gęste - najlepiej wyjadać je za pomocą łyżeczki. Smoothie jest szybkie i proste w wykonaniu, doskonale sprawdzi się na śniadanie lub jako zdrowy lekki deser.  Składniki: 2 garście świeżego szpinaku 1 banan  2 kiwi 1/4 dojrzałego awokado Wykonanie: Szpinak obrać, przepłukać i osuszyć. Następnie wrzucić do blendera, dodać

Healthy food explorer
Bananowe pancakes 111

jest prosty, a wykonanie naleśników nie zajmuje dużo czasu. Placuszki bardzo ładnie i szybko się smażą oraz bezproblemowo dają się przewrócić ;)  Takie placki są wprost idealne na weekendowe śniadanie. Składniki (8 dużych naleśników): 1 szklanka mąki pełnoziarnistej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta soli 2 średnie dojrzałe banany  1 jajko 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Healthy food explorer
Deser ryżowy z jabłkiem i kiwi 151

jabłko z cynamonem i orzeźwiające kiwi. Taki deser można zjeść kiedy dopada nas ochota na coś słodkiego, ale nie chcemy zapychać się słodyczami. Można go również przygotować na śniadanie, ponieważ doskonale syci. Świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno, choć mi bardziej przypadł do gustu w tej pierwszej wersji. Deser wykonuje się błyskawicznie, jest bezglutenowy oraz jeśli

Healthy food explorer
Budyń jaglany waniliowo - owocowy 154

Świetny budyń jaglany w dwóch smakach i kolorach. Pierwsza warstwa to kasza jaglana z dodatkiem wanilii, a druga to orzeźwiający mix owoców leśnych. Taki słoiczek świetnie sprawdzi się na śniadanie albo szybki, ale bardzo pożywny i zdorwy deser. Do górnej warstwy można użyć dowolnych, ulubionych owoców. Ze świeżymi z pewnością będzie smakować jeszcze lepiej :)  Składniki (2 porcje): Warstwa

Healthy food explorer
Czekoladowy pudding chia z bananem i orzechami włoskimi 137

Pyszny, kremowy i bardzo czekoladowy pudding ze zdrowymi nasionami chia to orzeźwiający deser na zimno, który świetnie sprawdzi się też jako szybkie śniadanie, zwłaszcza w upalne dni. Nasiona chia warto włączyć do swojej diety i zjeść choć od czasu do czasu, ale nie wszystkim przypada do gustu ich wygląd, smak, czy konsystencja . W postaci takiego deseru wypadają znakomicie

Healthy food explorer
Chlebek bananowy z truskawkami i kokosem 119

dodatków, nie ma też w nim wiele tłuszczu, a jeśli użyjemy mleka roślinnego to będzie też bez laktozy.  Chlebek jest wilgotny i bardzo pożywny. Świetnie nadaje się na śniadanie, czy przekąskę do pracy ale też np. na przyjęcie w gronie znajomych ;) Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień, a w letnią upalną pogodę najlepiej trzymać go w lodówce, choć

Healthy food explorer
Czekoladowy deser lodowy z truskawkami i ekspandowanymi ziarnami 105

pominąć, ale ja jako fanka takich udziwnień byłam zachwycona tym połączeniem. Dzięki dodaniu nasion chia i płatków owsianych można się takim deserem najeść, dlatego świetnie sprawdzi się też na śniadanie. Całość urozmaicona jest o pyszne truskawki. Bardzo polecam :) Składniki: 1 pokrojony zamrożony banan około 1/3 szklanki mleka (u mnie roślinne) 1 kopiata łyżka kakao 1 łyżka płatków owsianych

Healthy food explorer